RSS

Στο μπανιο γρηγορα

Φίλε αναγνώστη

Γνωρίζω καλά ότι τον τελευταίο καιρό τρέφεις μία ενδόμυχη και κρυφή αντιπάθεια στα καλλυντικά και τα σαπούνια που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αυτή η αντιπάθεια είναι σίγουρα αποτέλεσμα της αντικομφορμιστικής σου τάσης και του αντικαταναλωτισμού σου που τον τελευταίο καιρό θεριεύει λόγω ακρίβειας. Αλλά βρε παιδί μου, και το να μένεις με αυτή τη μπίχλα τόσο καιρό είναι ωραίο; Δεν ξέρω αν το έχεις προσέξει αλλά,

– Όποτε πλησιάζεις παρέα κοριτσιών σκορπίζουν σαν τις μπάλες του μπιλιάρδου.
– Στα μέσα μαζικής μεταφοράς πηγαίνεις πάντα άνετος παρόλο που είναι τίγκα στον κόσμο, αφού όλοι κρατούν κάποια απόσταση ασφαλείας για το ενδεχόμενο ασφυξίας.
– Στη δουλειά σου έχουν δώσει το μεγαλύτερο αλλά και το πιο απομονωμένο και μακρινό γραφείο

Δεν ξέρω αν σε υποψιάζουν όλα αυτά, αλλά εγώ καλού κακού σου έφτιαξα  ένα εικονογραφημένο οδηγό για να φτιάξεις σαπούνι με τα χεράκια σου από αγνό ελαιόλαδο μπας και δεις άσπρη μέρα και εσύ και οι φίλοι σου στην παρέα. Θα σου περιγράψω τη διαδικασία ψυχρής παρασκευής στερεού σαπουνιού (μπάρα) (1) καθώς επίσης και τη διαδικασία παρασκευής υγρού σαπουνιού (2).

1. ΣΤΕΡΕΟ ΣΑΠΟΥΝΙ  (Σε μπάρα που λένε και οι αγγλοσάξονες)

Μην πάει το μυαλό σου στο κακό δεν πρόκειται να σαπουνίσουμε τις μπάρες στα στριπτιζάδικα για να πέφτουν οι κοπέλες. Πρόκειται να μάθουμε όμως να φτιάχνουμε σαπούνι με τα χεράκια μας, σπιτικό και από ελαιόλαδο.

Λοιπόν, άπλυτοι όλου του κόσμου ανοίξτε τα μάτια και τα αφτιά και ακούστε τι χρειάζεται η παρασκευή σαπουνιού. Ευκολάκι είναι έτσι; Μη φοβάστε.

.

Ας αρχίσουμε με τα ΥΛΙΚΑ. Τι χρειάζεται κάποιος για κάτι τέτοιο; ……………………..διαβάστε τη συνέχεια

2. ΥΓΡΟ ΣΑΠΟΥΝΙ

Το υγρό σαπούνι το άφησα δεύτερο επειδή έχει ένα μικρό βαθμό δυσκολίας σε σχέση με το σαπούνι σε μπάρα και είναι σίγουρα πιο χρονοβόρο. Το πλεονέκτημά του όμως είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οπότε δεν θα χρειαστεί να κάνετε υπομονή ένα μήνα για να πλυθείτε όπως το προηγούμενο.

Ας δούμε κι εδώ τα ΥΛΙΚΑ μας. Τι χρειάζεται κάποιος για να κάνει υγρό σαπούνι; ………………..διαβάστε τη συνέχεια

.
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο έλαιο, ή συνδιασμό λαδιών (πχ. έλαιο καρύδας με έλαιο μαρίδας και λάδι από την Κυρά Μαρία τη γειτόνισσα με λίγο Χαραλαμπέλαιο) μπορείτε να κατεβάσετε το excel-άκι που θα σας βοηθήσει να δείτε τις αναλογίες του νερού και της ποτάσας που θα χρησιμοποιήσετε σε κάθε περίπτωση. Οδηγίες χρήσης για το excel θα βρεις μέσα στο Υγρό και το Στερεό σαπούνι

———————————————————————————————-

* Προσοχή ακριβώς από κάτω πιθανόν να ακολουθούν διαφημίσεις.
Αν δεν θέλετε να βλέπετε διαφημίσεις όταν σερφάρετε στο ίντερνετ μπορείτε να βάλετε κάποιο πρόσθετο στον περιηγητή σας όπως αυτά που ακολουθούν και να ξενοιάσετε μια και καλή από όλες τις διαφημήσεις όλων των ιστοσελίδων:
Για internet explorer πατήστε εδώ
Για firefox πατήστε εδώ
Για Chrome πατήστε εδώ
Για Opera πατήστε εδώ

Advertisements
 

22 responses to “Στο μπανιο γρηγορα

  1. Παράθεμα: tkant
  2. κωστάνζα

    19/06/2011 at 8:51 μμ

    μπράβο, χάρηκα για τη συνταγή αφού το σαπούνι ελαιών καταναλώνεται σιγά-σιγά 🙂

     
  3. kwstis34

    20/06/2011 at 7:26 μμ

    ρε,
    λες να κάνω μπανάκ’ κατά του Σεπτέμβρ’? Δεν είν’ κακή ιδέα…δεν είν’ καθούλ’ κακή!

     
  4. tkant

    21/06/2011 at 11:48 πμ

    Ένα μπανάκι το Σεπτέμβρη, ποτέ δεν έβλαψε.
    Εγώ προσωπικά κάνω και το Δεκέμβρη ένα που είναι μεγάλη γιορτή και σχόλη.

     
  5. OFIOS

    22/07/2011 at 9:08 πμ

    Εκπληκτική δουλειά, ρε φίλε !

    Τόστειλα σε καμμιά δεκαριά φίλους για το γέλιο που βγάζει και μόνο, γιατί κατά τα άλλα είναι και κείνοι κοπρόσκυλα σαν κι΄εμένα…

     
  6. βικυ μουστακιδη

    12/10/2011 at 9:49 μμ

    ηθελα να ρωτησω στο υγρο σαπουνι κατα την διαρκεια των τριων ωρων πως θα κρατησω την θερμοκρασια στο 80 και οταν θα βαλω στο τελος το νερο για την αραιωση το νερο θα ειναι ζεστο; και εκει μετα για 2 ημερες θα παραμενει παλι στους 80 βαθμους;

     
    • tkant

      12/10/2011 at 10:29 μμ

      Κατά τη διάρκεια του ψησίματος που διαρκεί γύρω στις τρεις ώρες θα προσπαθήσεις η θερμοκρασία σου να είναι ανάμεσα στους 70 και τους 80 βαθμούς Κελσίου. Αυτό γίνεται είτε ρυθμίζοντας την ένταση της εστίας ή (αν δεν γίνεται) ανάβοντας και σβήνοντας όταν πέσει κάτω από τους 70 ή ανέβει πάνω από τους 80 αντίστοιχα.

      Κατά τη διαδικασία υγροποίησης η θερμοκρασία δεν θα παραμείνει στους 80 βαθμους για 2 μέρες. Θα την ανεβάσεις στους 80 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια θα σβήσεις την εστία, θα κλείσεις το καπάκι της κατσαρόλας και θα το αφήσεις. Το σκεύος θα διατηρηθεί ζεστό για μερικές ώρες. Μετά από 8-10 ώρες επαναλαμβάνεις την αύξηση της θερμοκρασίας.

       
  7. Πέτρος Πισαρένκο

    10/12/2011 at 1:38 μμ

    Πρέπει να διαλυθεί τελείως η αρχική πάστα στα 3 κιλά νερό που θα ρίξουμε μόνη της ή πρέπει να την ανακατώνουμε?

     
    • tkant

      10/12/2011 at 5:51 μμ

      Όχι δεν χρειάζεται ανακάτεμα, μόνο ζέσταμα.
      Αν το μέρος που έγινε υγρό είναι σε ικανοποιητική πυκνότητα και σου έχει μείνει ακόμη μάζα από στερεό, σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο νερό. Οπότε προσθέτεις λίγο και ξανά ζεσταίνεις.

       
  8. Πέτρος Πισαρένκο

    10/12/2011 at 2:16 μμ

    Μπορούμε να βάλουμε έλαιο καρύδας που αυξάνει τον αφρό?

     
    • tkant

      10/12/2011 at 5:47 μμ

      Φίλε Πέτρο
      Φυσικά μπορείς να βάλεις έλαιο καρύδας όπως και οποιοδήποτε άλλο έλαιο, αλλά να έχεις υπόψιν σου ότι το συγκεκριμένο έλαιο χρειάζεται 181 gr καυστικό νάτριο αντί για 127 που θέλει το ελαιόλαδο.
      Κάνε το λογαριασμό για το μέρος που θα προσθέσεις από έλαιο καρύδας και προχώρα.
      Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι ρωτάς για το στερεό σαπούνι. Αν όχι στείλε μου ένα mail να σου δώσω ένα excel-άκι που θα μπορέσεις να βάλεις τις αναλογίες από λάδια που θέλεις και να σου βγάλει τα αποτελέσματα σε νερό και ποτάσα.

       
  9. MariaL

    19/12/2011 at 5:32 μμ

    πήρα καυστική ποτάσα (λέπι)… για να κάνω στερεο σαπουνι 😦
    λάθος ε;

     
    • tkant

      19/12/2011 at 10:14 μμ

      Αν γράφει πάνω NaoH κάνει για στερεό σαπούνι. Αν γράφει KoΗ είναι για υγρό.
      Αν δεν γράφει τίποτε και το πήρες από κατάστημα που πουλάει βίδες, χρώματα, χερούλια και κουρτινόξυλα, τότε είναι για στερεό σαπούνι.
      Επίσης και KoH (καυστική ποτάσα ή καυστικό κάλιο) να είναι δεν θα πάει χαμένο. Θα το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις υγρό σαπούνι.

       
  10. Marina

    06/03/2013 at 1:31 μμ

    Χαιρετώ και εγώ

    Είπα να περάσω απ’τη θεωρία στην πράξη, μόνο που πήρα και εγώ καυστική ποτάσα απ’το φαρμακείο, με αποτέλεσμα να μη βγει στερεό σαπούνι, αλλά μια άμορφη ζελεδιασμένη μάζα. Κρίμα τα αρώματα που έβαλα 😦
    Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω τώρα; Να το πάρω όπως είναι και να δοκιμάσω να το κάνω υγρό σαπούνι;

     
  11. tkant

    06/03/2013 at 2:07 μμ

    Κοίτα Μαρίνα, έτσι όπως είναι δεν θα μπορέσεις να το χρησιμοποιήσεις.
    Οπότε έχεις δύο λύσεις. Είτε το πετάς και δοκιμάζεις να φτιάξεις άλλο με ποτάσα που θα πάρεις από τα είδη χρωμάτων ή τα είδη κιγκαλερίας, είτε θα προσπαθήσεις να το κάνεις υγρό σαπούνι με την παρακάτω διαδικασία (δεν το έχω ξανακάνει οπότε θα πεις και σε μας τα αποτελέσματα του πειράματος):

    Σε 280 ml νερό θα βάλεις 40 γραμμάρια ποτάσα.
    Θα χύσεις το διάλυμα στο ζελέ και θα ανακατέψεις σε θερμοκρασία 75 C για τρεις ώρες και στη συνέχεια θα ακολουθήσεις τις οδηγίες του υγρού σαπουνιού για την αραίωση.

    Καλή επιτυχία

     
  12. Marina

    06/03/2013 at 2:48 μμ

    Σ’ευχαριστώ πολύ για την σύντομη ανταπόκριση.
    Φαντάζομαι όταν λες θα το ανακατέψω για 3 ώρες εννοείς με την συχνότητα που περιγράφεις στο υγρό σαπούνι, έτσι;Και ποτάσα να βάλω την ίδια με πριν;
    Α και κάτι ακόμα, μια και θα το κάνω υγρό, πρέπει να πάρω και θερμόμετρο για να βλέπω στους πόσους βαθμούς κρατιέται;
    Η αρχαριότης σε όλο της το μεγαλείο…

     
  13. tkant

    06/03/2013 at 2:57 μμ

    Απαντήσεις:

    Φαντάζομαι όταν λες θα το ανακατέψω για 3 ώρες εννοείς με την συχνότητα που περιγράφεις στο υγρό σαπούνι, έτσι;
    Ναι

    Και ποτάσα να βάλω την ίδια με πριν;
    Όχι. Νερό και ποτάσα θα βάλεις όπως σου είπα παραπάνω. Στην ουσία το συμπλήρωμα από νερό και ποτάσα που χρειάζεται για να φτιάξεις το υγρό σαπούνι.

    Α και κάτι ακόμα, μια και θα το κάνω υγρό, πρέπει να πάρω και θερμόμετρο για να βλέπω στους πόσους βαθμούς κρατιέται;
    Ναι

    Η αρχαριότης σε όλο της το μεγαλείο…
    Ναι….

     
  14. Marina

    06/03/2013 at 3:16 μμ

    Thank you, thank you και ξανά μανα Τhank you!
    Απλά σε ρώτησα αυτό με την ποτάσα για να διευκρινιστεί αν μπορώ να βάλω τον ίδιο τύπο με αυτόν που έβαλα αρχικά.Αν σου είναι εύκολο γράψε μου σε παρακαλώ τον τύπο που πρέπει να χρησιμοποιήσω. Όπως και να’χει πάντως εγώ θα δοκιμάσω να το μετατρέψω σε υγρό σαπούνι και αν δεν βγει…θα δω τι θα το κάνω.Απόκριες έχουμε άλλωστε…
    Φυσικά αν τα καταφέρω και το πείραμα πετύχει θα το ανακοινώσω πανηγυρικά….

     
  15. tkant

    06/03/2013 at 3:34 μμ

    Σου στέλνω mail για να μη γεμίζουμε άσκοπη πληροφορία

     
  16. zzonk

    10/11/2013 at 2:58 μμ

    Ευχαριστούμε για τις παρουσιάσεις τα 2 Σάββατα που πέρασαν. Θα αποπειραθούμε να φτιάξουμε κι εμείς σαπούνι σύντομα κι ελπίζουμε να πετύχει. Αν όχι, θα στο στείλουμε σαν ευχαριστήριο.

    Καλή συνέχεια 🙂

     
  17. tkant

    10/11/2013 at 7:46 μμ

    Κύριε/Κυρία zzonk να είστε καλά.
    Σας εύχομαι καλή επιτυχία.

     

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: