RSS

Υγρό σαπούνι

05 Μάι.

ΥΓΡΟ ΣΑΠΟΥΝΙ

Το υγρό σαπούνι το άφησα δεύτερο επειδή έχει ένα μικρό βαθμό δυσκολίας σε σχέση με το σαπούνι σε μπάρα και είναι σίγουρα πιο χρονοβόρο. Το πλεονέκτημά του όμως είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οπότε δεν θα χρειαστεί να κάνετε υπομονή ένα μήνα για να πλυθείτε όπως το προηγούμενο.

Ας δούμε κι εδώ τα ΥΛΙΚΑ μας. Τι χρειάζεται κάποιος για να κάνει υγρό σαπούνι; ………………..

Τα σκεύη που χρειαζόμαστε είναι:

1. Μία κατσαρόλα (ατσάλινη) μεγάλη που να χωράει τουλάχιστον  τέσσερα πέντε λίτρα
2. Μία ζυγαριά
3. Μία κανάτα γυάλινη πυρίμαχη βαθμονομημένη να μετράει λίτρα και υποδιαιρέσεις του λίτρου.
4. Ένα αναδευτήρα χειρός ή ηλεκτρικό και ένα κουτάλι μεγάλο
5. Ένα θερμόμετρο που να μετράει μέχρι τους 100 βαθμούς Κελσίου.
Τα υλικά για το σαπούνι είναι

1. Ελαιόλαδο 1 λίτρο
2. Νερό αποσταγμένο ή βρόχινο 560-ml (μιλιλίτρα) για την παρασκευή της ποτάσας. Σύνολο όμως 4 λίτρα για την αραίωση
3. Καυστική ποτάσα (υδροξείδιο του καλίου KOH) 179 gr (γραμμάρια)
4. Άρωμα 5-15 ml (μιλιλίτρα)

Υλικά για την ασφάλεια μας:

1. Γάντια
2. Πλαστικά γυαλιά
3. Ξύδι

Το γυάλινο σκεύος, το άρωμα, την καυστική ποτάσα, καθώς και το θερμόμετρο μπορούμε να τα αγοράσουμε από το κέντρο στην Αθήνα εκεί που πουλάνε χημικά. Εγώ γνωρίζω ένα και για να μη σας παιδεύω θα πω ότι είναι ο Ρουμπουλάκης, Σωκράτους 30. Μπορείτε όμως να τα αγοράσετε από οπουδήποτε αλλού που πουλάνε χημικά προϊόντα.

Ξεκινάμε να γνωρίσουμε τα υλικά μας (όποιος έχει δοκιμάσεινα φτιάξει σαπούνι σε μπάρα ας κάνει μόνο ένα γρήγορο διάβασμα μέχρι την αρχή της διαδικασίας παρασκευής η οποία είναι λίγο διαφορετική)

Θα χρειαστούμε μία κατσαρόλα που να είναι από ατσάλι (είναι οι περισσότερες)  όχι αλουμίνιο.

Για να σιγουρευτείτε μπορείτε να δείτε στο κάτω μέρος που γράφει stainless steel επίσης μπορεί να γράφει και «για να μαγειρέψετε γυρίστε την κατσαρόλα από την άλλη πλευρά». Εντάξει;

Επίσης θα χρειαστούμε μία ζυγαριά γραμμαρίων. Εδώ, οι έμποροι ναρκωτικών δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να αγοράσουμε μία. Θα μας φανεί χρήσιμη όταν θα ζυγίσουμε την καυστική ποτάσα ή όταν θα θελήσουμε να αλλάξουμε επάγγελμα.

Μία κανατούλα γυάλινη, τρελή και βαθμονομημένη του ενός λίτρου για να μετράμε τα υλικά μας.

Ένα αναδευτήρα, για να κάνουμε τον κόσμο άνω κάτω, που μπορεί να είναι ηλεκτρικός

ή χειρός

Ένα βασικό συστατικό που θα χρειαστούμε είναι το λάδι.

Που μπορούμε να το βρούμε; Το συστατικό αυτό συχνάζει μέσα σε φριτέζες και τηγάνια και του αρέσει να κολυμπάει στο Σαρωνικό αφού το χύσουμε στο νεροχύτη, και κάνει παρέα στα ψάρια. Τα ψάρια όμως δεν το γουστάρουνε καθόλου για παρέα. Μαζεύουμε λοιπόν το λάδι (χωρίς τις πατάτες που έχουν περισσέψει κατά προτίμηση, αφού δεν δίνουν ωραία νότα στο σαπούνι μας), με τη βοήθεια από ένα σουρωτήρι, και το φυλάμε σε ένα δοχείο μέχρι να αποφασίσουμε να το κάνουμε σαπούνι. Το ίδιο κάνουμε και με το λάδι που περισσεύει από το τηγάνι.

Μπορούμε βέβαια να φτιάξουμε σαπούνι και από ελαιόλαδο που δεν έχει τηγανιστεί αλλά δεν υπάρχει λόγος να είμαστε τόσο large τύποι. Σαπούνι θα φτιάξουμε, όχι δημόσιο έργο.

Ένα άλλο βασικό συστατικό που θα χρειαστούμε είναι το νερό. Το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε μπορούμε να το αγοράσουμε από το σούπερ μάρκετ και το ζητάμε σαν αποσταγμένο νερό  (κυκλοφορεί σε 4 λιτρα)

ή να το πάρουμε δωρεάν-παιδεία από τη βροχή βάζοντας μία λεκάνη κάτω από την υδρορροή τις μέρες που βρέχει.

Τέλος θα χρειαστούμε καυστική ποτάσα (υδροξείδιο του καλίου KOH). Αυτό μπορούμε να το βρούμε σε μαγαζιά που πουλάνε χημικά Δεν είναι κάτι που μπορούμε να το πάρουμε από το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς επειδή δεν φτιάχνει ο καθένας υγρό σαπούνι . Σου δίνει ένα σακουλάκι με άσπρες σκληρές νιφάδες, το παίρνεις, το πας σπίτι, και κάθεσαι και το κοιτάς μέχρι να διαβάσεις παρακάτω. Προσοχή ! Μακρυά από παιδιά. Είναι καυστικό και επικίνδυνο.
Η καυστική ποτάσα μοιάζει κάπως έτσι

Αν θέλουμε να μυρίζει ωραία το σαπούνι μας μπορούμε (προαιρετικό αλλά ενδείκνυται) να χρησιμοποιήσουμε άρωμα.

Για να ανακατέψουμε τα υλικά μας και να φτιάξουμε επιτέλους σαπούνι θα χρειαστούμε ακόμη μερικά υλικά για την ασφάλειά μας. Όπως είμαι σίγουρος ότι υποψιάστηκες, η ποτάσα είναι ένα προϊόν που όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα δεν του συμπεριφέρεται με τον καλύτερο τρόπο. Για το λόγο αυτό όταν θα είμαστε στο στάδιο της ποτάσας θα χρειαστεί να φοράμε γάντια πλαστικά κουζίνας από το σούπερ μάρκετ, ή γάντια χειρουργικά (αυτά τα λεπτά) ώστε να μην πέσει η καυστική ποτάσα στα χέρια μας και αρχίσει το πάρτι πριν την ώρα του.

Θα φορέσουμε προστατευτικά γυαλιά (κι αυτά από τα είδη κιγκαλερίας). Με αυτά τα γυαλιά καλυπτόμαστε από το ενδεχόμενο να βλέπουμε τον κόσμο τρύπιο.

καθώς επίσης και ξύδι

Επειδή το καυστικό νάτριο αποτελεί βάση και το ξύδι είναι οξύ και όπως είμαι σίγουρος ότι θα θυμάσαι από το γυμνάσιο (άλλωστε σιγά, πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε; ) οξέα και βάσεις αλληλοεξουδετερώνονται. Θα το έχουμε πάντα δίπλα μας σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά και πέσει πάνω μας η καυστική ποτάσα. Τότε αμέσως ρίχνουμε πάνω ξύδι και η καύση σταματάει. Είναι ένα προϊόν απαραίτητο καθ όλη τη διάρκεια της παρασκευής του σαπουνιού. Προσοχή. Αν το ξύδι είναι καινούργιο έχουμε προνοήσει να κόψουμε το καπάκι ασφαλείας που έχει στο πάνω μέρος. Να είναι δηλαδή προς χρήση το ξύδι. Μην περιμένουμε εκείνη την ώρα να βρούμε μαχαίρια ή να το κόβουμε με τα δόντια ενώ κάνουμε τους πρωταγωνιστές στο «dancing with the stars» από τον πόνο έτσι;

Αφού μαζέψαμε όλα τα υλικά, πάμε να δούμε πως γίνεται η διαδικασία σαπωνοποίησης.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε πριν να αρχίσουμε να ανακατεύουμε μαγικά φίλτρα, είναι να δουλέψουμε σε ένα χώρο που είναι καθαρός και δεν έχει περιττά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα

Μετράμε με το δοσομετρητή το λάδι που θα χρησιμοποιήσουμε και το χύνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Σύνολο λαδιού: ένα λίτρο. Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας και το ανάβουμε.

Φροντίζουμε ώστε η θερμοκρασία να είναι στους 75 βαθμούς Κελσίου.
Στη συνέχεια βάζουμε το νερό μέσα στο γυάλινο πυρίμαχο δοσομετρητή και μετράμε τη στάθμη να πάει στα λίτρα που θέλουμε.

Στο σημείο αυτό θα ρίξουμε την καυστική καυστική ποτάσα μέσα στο νερό. Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει είτε να βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο καλά αεριζόμενο, να βλέπουμε τουλάχιστον κάτι τέτοιο από εκεί που θα καθόμαστε

είτε να είμαστε κάτω από τον αναμμένο απορροφητήρα επειδή οι αναθυμιάσεις που θα προκύψουν είναι επικίνδυνες ακόμη και στην εισπνοή τους (κάψιμο στο εσωτερικό της μύτης )

Ρίχνουμε λίγο λίγο την καυστική ποτάσα μέσα στο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Προσοχή την καυστική σόδα μέσα στο νερό όχι το αντίθετο. (Αμερικανάκια, μην το ξαναπώ)

Από πίσω φαίνεται και η μπισκοτοθήκη. Όποιος έχει διαβάσει και το σαπούνι σε μπάρα δικαιούται και δεύτερο μπισκοτάκι.

Ανακατεύουμε με το κουτάλι (μη φοβάστε δεν παθαίνει τίποτε) μέχρι να λιώσει η καυστική ποτάσα.

Όταν η καυστική ποτάσα διαλυθεί, το νερό από θολό που είναι, θα αποκτήσει διαύγεια και θα ξαναγίνει διαυγές όπως ήταν πριν. Η μόνη διαφορά όμως είναι ότι τώρα το νερό είναι καυτό. Με την εισαγωγή της καυστικής ποτάσας στο νερό αναπτύσσεται θερμοκρασία.

Βγάζουμε από μέσα το κουτάλι και το ξεπλένουμε μα άφθονο νερό. Για τους Αμερικάνους δικομανείς: μη βάζετε την καυστική σόδα στην τροφιμοθήκη, στο ψυγείο, ή οπουδήποτε αλλού. Μη βάζετε μέσα τα δάχτυλά σας, τη μύτη σας ή οποιοδήποτε άλλο μέλος του σώματός σας.

Στη συνέχεια, και ενώ η καυστική ποτάσα είναι ακόμη καυτή τη ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στην κατσαρόλα με το λάδι το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται στη θερμοκρασία των 75 βαθμών Κελσίου και θα παραμείνει σε αυτή τη θερμοκρασία μέχρι να τελειώσει η διαδικασία παρασκευής (τρεις ώρες)

ανακατεύοντας συγχρόνως για δύο τρία λεπτά ώστε να πάει παντού και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε

Και στη συνέχεια ανακατεύουμε λιγάκι για να μη βαρεθούμε. Γενικά μιλώντας την πρώτη μισή ώρα κάνουμε τέσσερα- πέντε ανακατέματα στο μαγικό φίλτρο που βρίσκεται μέσα στην κατσαρόλα. Το δεύτερο μισάωρο τα ανακατέματα γίνονται τρία -τέσσερα. Τα επόμενα μισάωρα που θα ακολουθήσουν θα ανακατεύουμε μία με δύο φορές ανά μισάωρο.

Κατά τη διάρκεια παρασκευής το περιεχόμενο της κατσαρόλας θα αλλάξει υφή και πυκνότητα. Στην αρχή θα είναι λίγο πιο πυκνό από το νερό

Στη συνέχεια (μετά από περίπου 20 λεπτά) θα γίνει λίγο πιο πυκνό σαν ζεστή κρέμα

Μετά από ακόμη 20 λεπτά θα γίνει ακόμη πιο πυκνό σαν πυκνός χυλός

Έπειτα από 15 λεπτά ακόμη θα αλλάξει χρώμα, θα στερεοποιηθεί ακόμη περισσότερο, και θα μεταμορφωθεί σε ένα πράσινο δράκο με φτερά που θα πετάει φλόγες από το στόμα του. Εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή να λείπετε από το σπίτι και να πείτε στην πεθερά σας να πάει να ανακατέψει αυτό που είναι στην κατσαρόλα επειδή εσείς θα πεταχτείτε για λίγο στο περίπτερο.

Η συνολική διάρκεια ψησίματος είναι τρεις ώρες. Τρεις ώρες δηλαδή θα πρέπει να κρατάμε τη θερμοκρασία σταθερή στους 75 βαθμούς και να ανακατεύουμε με τη συχνότητα που σας περιέγραψα παραπάνω.
Όταν τελειώσει η διαδικασία του ψησίματος έχουμε ένα μείγμα έτοιμο για χρήση. Μας μένει μόνο η διαδικασία της υγροποίησης του μείγματος και είμαστε έτοιμοι. Για μετατρέψουμε τον πυκνό αυτό χυλό σε υγρό σαπούνι θα χύσουμε μέσα στην κατσαρόλα γύρω στα 3-3.5 λίτρα νερό. Καλό θα είναι να χύσουμε μόνο 3 λίτρα νερό μέσα και να περιμένουμε μέχρι να γίνει υγρό σαπούνι και εάν περισσέψει ακόμη στερεή μάζα, τότε να ρίξουμε μέσα και το υπόλοιπο 0.5 του λίτρου.

Όταν ρίξουμε το νερό μέσα θα πρέπει να κρατήσουμε τη θερμοκρασία όσο γίνεται περισσότερη ώρα στους 80 βαθμούς για να μπορέσει η στερεή μάζα να μετατραπεί σε υγρό σαπούνι. Η διαδικασία αυτή θα πάρει μία με δύο ημέρες. Κατά τη διάρκεια της αραίωσης θερμαίνουμε την κατσαρόλα μέχρι τους 80 βαθμούς δύο φορές την ημέρα ώστε να γίνει πιο γρήγορα η αραίωση.

Όταν ρίξουμε το νερό μέσα όπως θα δείτε στην προηγούμενη εικόνα το νερό είναι αραιό και διαυγές. Την επόμενη ημέρα όμως είναι πιο πυκνό και έχει πάρει το χρώμα του μείγματος. Αυτό είναι και το υγρό σαπούνι που περιμέναμε όπως θα δείτε και στην επόμενη φωτογραφία.

Όταν τελειώσει η φάση της υγροποίησης αφήνουμε το υγρό σαπούνι μας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια προσθέτουμε ένα αιθέριο έλαιο με άρωμα ψαρόσουπα (ή όποιο άλλο αιθέριο έλαιο μας αρέσει) και ανακινούμε το δοχείο ώστε να εξαπλωθεί σε όλη τη μάζα του σαπουνιού.

Από τη στιγμή αυτή μπορείτε άφοβα να το χρησιμοποιήσετε για να κάνετε μπανάκι, να πλύνετε τα πιάτα ή ακόμη και τα ρούχα σας. Να το χρησιμοποιήσετε σαν γενικό υγρό καθαρισμού ή να το βάλετε σε ένα γυάλινο μπουκαλάκι και να λέτε σε όλους ότι φτιάξατε σαπούνι μόνοι σας.

Για οποιαδήποτε απορία έχετε μπορείτε να μου στείλετε ένα email στο tkant@live.com. Οι ποσότητες έχουν φτιαχτεί για ελαιόλαδο. Αν εσείς δεν έχετε ελαιόλαδο αλλά καστορέλαιο ή βούτυρο, καλό θα είναι να το αλλάξετε σε ελαιόλαδο για να είστε πιο υγιείς, ή να μου πείτε να σας στείλω άλλες δοσολογίες για τα μέτρα σας.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο έλαιο, ή συνδιασμό λαδιών (πχ. έλαιο καρύδας με έλαιο μαρίδας και λάδι από την Κυρά Μαρία τη γειτόνισσα με λίγο Χαραλαμπέλαιο) μπορείτε να κατεβάσετε το excel-άκι που θα σας βοηθήσει να δείτε τις αναλογίες του νερού και της ποτάσας που θα χρησιμοποιήσετε σε κάθε περίπτωση.

Οδηγίες προς τους ναυτιλλομένους και αυτούς που δεν έχουν ακούσει ποτέ στη ζωή τους τη λέξη excel:

Πως χρησιμοποιούμε το excel-άκι σε έξι απλά βήματα:

1. Ανοίγουμε το excel-άκι πατώντας διπλό κλικ επάνω του. Βασικό αυτό. Όποιος παραλείψει αυτό το βήμα δεν θα έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.
. Το excel είναι καλό παλικάρι αλλά έχει ένα ελάττωμα. Έχει πολλές στήλες και πολλές γραμμές. Υπερβολικά πολλές όμως. Εκεί που τέμνεται μία γραμμή με μία στήλη γεννιέται ένα κελί. Παρεμπιπτόντως έτσι γεννιούνται και τα παιδιά. Να φέρω ένα παράδειγμα τώρα για να γίνει κατανοητή και η ονοματοδοσία του κάθε κελιού (τα βαφτίσια δηλαδή): Εκεί που τέμνεται η δεύτερη στήλη με την ονομασία Β με τη δεύτερη σειρά με τον αριθμό 2 είναι το κελί Β2.  Ευκολάκι έτσι;
Τώρα που έχεις γίνει expert στο excel πάμε και στο βήμα 2

, Αν θέλουμε στερεό σαπούνι περνάμε στο βήμα 3
. Αν θέλουμε υγρό σαπούνι πατάμε επάνω εκεί που γράφει «NaOH» (κελί C4) και εμφανίζεται στο δεξί μέρος του κελιού ένα βελάκι που δείχνει την κατεύθυνση που παίρνει τα τελευταία χρόνια η νοημοσύνη των Ελλήνων ψηφοφόρων, δηλαδή προς τα κάτω. Το πατάμε και επιλέγουμε «ΚΟΗ».

. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο ελαιόλαδο περνάμε στο βήμα 4.
. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο λάδι πηγαίνουμε στην στήλη «Oil», που την έχει βάψει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τα χεράκια του, πατάμε επάνω εκεί που γράφει «Olive» (κελί Β9) και εμφανίζεται στο δεξί μέρος του κελιού ένα βελάκι που δείχνει προς τα κάτω. Το πατάμε και επιλέγουμε το λάδι που θέλουμε.
3γ. Αν θέλουμε να προσθέσουμε ακόμη ένα έλαιο πατάμε στο κελί που βρίσκεται ακριβώς από κάτω από το κελί που γράφει «Olive» (κελί Β10) και εμφανίζεται ακόμη μία λίστα με λάδια. Επιλέγουμε αυτό που θέλουμε με το βελάκι και περνάμε στο βήμα 4.
3δ. Αν έχουμε και τρίτο λάδι πάμε και στο κελί Β11 κλπ κλπ

4. Αν χρησιμοποιήσουμε μόνο ένα λάδι του ενός λίτρου για να φτιάξουμε το σαπούνι μας περνάμε στο βήμα 5
. Αν χρησιμοποιήσουμε λιγότερη (ή περισσότερη) ποσότητα λαδιού ή συνδυασμό λαδιών, πηγαίνουμε στη στήλη που γράφει «Λίτρα» σε κομουνιστικό φόντο και πατάμε επάνω στο κελί που γράφει «1000» (κελί Η9) και γράφουμε την ποσότητα σε λίτρα του πρώτου λαδιού που έχουμε επιλέξει.
4β. Αν χρησιμοποιούμε και δεύτερο έλαιο πατάμε και στο ακριβώς από κάτω κελί (κελί Η10) και γράφουμε την ποσότητα που έχει το δεύτερο κατά σειρά έλαιο μας.
. Αν έχουμε και τρίτο λάδι γράφουμε την ποσότητά του στο Η11 κλπ κλπ

5. Κοιτάμε προσεκτικά τις τιμές που εμφανίζονται με πορτοκαλί φόντο (κόκκινα, πορτοκαλί πράσινα, αυτό δεν είναι excel είναι η σημαία του gay pride). Το γνωρίζω φίλε/η μου ότι δεν έχεις καταλάβει τι είναι αυτές οι τιμές, θα σου εξηγήσω αμέσως.
Τώρα πήγαινε και κοίτα την τιμή που αναγράφεται στο κελί D28. Το βρήκες; Ωραία. Αυτή λοιπόν η τιμή μας λέει σε γραμμάρια πόση βάση (καυστική ποτάσα ή καυστικό νάτριο)  πρέπει να βάλουμε. Ωραία μέχρι εδώ; Πάμε παρακάτω.
Πήγαινε τώρα στο κελί D29. Πήγες; Ωραία. Εκεί λοιπόν γράφει την ποσότητα του νερού που θα χρειαστείς.
Τώρα μπορείς να φτιάξεις παπάδες είμαι σίγουρος.

6. Πήγαινε στο κελί 33 στον Κορυδαλλό. Αν είναι μέσα τίγκα στους πολιτικούς αυτό σημαίνει ότι η δικαιοσύνη κάνει καλά τη δουλειά της ή ότι έχει γίνει επανάσταση, αν είναι μέσα πρεζάκια που τους έβαλαν μέσα επειδή αντιμετωπίζουν ακόμη τους ψυχικά και σωματικά ασθενείς σαν εγκληματίες, να είσαι σίγουρος ότι σου κόβουν ακόμη τους μισθούς και τις συντάξεις.

Επαναλαμβάνω για ακόμη μία φορά ότι οι καλές φωτογραφίες είναι του Αντερέα ενώ οι υπόλοιπες από το ιντερνέτι

Καλή επιτυχία

———————————————————————————————-
* Προσοχή ακριβώς από κάτω πιθανόν να ακολουθούν διαφημίσεις.
Αν δεν θέλετε να βλέπετε διαφημίσεις όταν σερφάρετε στο ίντερνετ μπορείτε να βάλετε κάποιο πρόσθετο στον περιηγητή σας όπως αυτά που ακολουθούν και να ξενοιάσετε μια και καλή από όλες τις διαφημήσεις όλων των ιστοσελίδων:
Για internet explorer πατήστε εδώ
Για firefox πατήστε εδώ
Για Chrome πατήστε εδώ
Για Opera πατήστε εδώ

Advertisements
 
124 Σχόλια

Posted by στο 05/05/2010 in Κατασκευές

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

124 responses to “Υγρό σαπούνι

 1. Costas

  02/09/2012 at 4:13 μμ

  Με αυτήν την μέθοδο δεν υπάρχουν υπολίματα από την Καυστική ποτάσα ? Δηλαδή όπως και στο στερεό σαπούνι?

   
 2. tkant

  02/09/2012 at 5:07 μμ

  Όχι φίλε Κώστα.
  Η ποτάσα αποδομείται με τη θερμοκρασία και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σαπούνι αμέσως μετά την παρασκευή. Το ίδιο συμβαίνει και με το Ph το οποίο πέφτει σε φυσιολογικά επίπεδα.

   
 3. Stella

  24/09/2012 at 4:29 μμ

  άρωμα σε ποιά φάση βάζουμε, τι άρωμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί (πχ αιθέρια έλαια) και σε τι ποσότητα?

   
 4. tkant

  25/09/2012 at 11:37 πμ

  Ναι έχεις δίκιο Στέλλα, το συμπληρώνω τώρα αμέσως στο κείμενο.
  Άρωμα (όποιο αιθέριο έλαιο μας αρέσει) προσθέτουμε αφού έχει τελειώσει όλη η διαδικασία. Μετά δηλαδή από την υγροποίηση και αφού έχει κρυώσει το σαπούνι μας (για να μην εξατμιστεί με τη θερμοκρασία το άρωμα).

   
 5. Petros Larisa

  04/10/2012 at 2:58 μμ

  Εχω έλαιο καρύδας, το οποίο λενε ότι κάνει πολύ αφρό.
  Μπορείτε να μου πείτε σε ποιά φαση και αν μπορώ να το χρησιμοποιησω?

   
 6. Petros Larisa

  04/10/2012 at 3:01 μμ

  Είναι σε στερεά μορφή σχετικά, όχι υγρό.

   
 7. tkant

  04/10/2012 at 3:36 μμ

  Φίλε Πέτρο
  Αφού μιλάμε για υγρό σαπούνι, θα βάλεις σε ένα δοχείο το λάδι καρύδας, θα το ζεστάνεις μέχρι να υγροποιηθεί και στη συνέχεια θα το ογκομετρήσεις.
  Μετά θα το βάλεις μέσα στην κατσαρόλα και θα προσθέσεις και το υπόλοιπο λάδι (πχ ελαιόλαδο). Θα πας στο excel και θα βάλεις τις ποσότητες λαδιού καρύδας και ελαιόλαδου που έχεις βάλει και αυτό θα σου βγάλει τα αποτελέσματα σε νερό και ποτάσα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσεις κανονικά τη διαδικασία όπως περιγράφεται.

  Έχε υπόψιν σου ότι εάν διαθέτεις έλαιο καρύδας (επειδή κάνει πολύ αφρό) μπορείς να φτιάξεις στερεό σαπούνι μέσα σε καλούπια και να δημιουργήσεις φανταστικό αφρό ξυρίσματος με την παλιά μέθοδο (με πινέλο).

  Καλή επιτυχία.

   
  • Petros Larisa

   05/10/2012 at 6:54 πμ

   Ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση σου !
   Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βγάλω ακρη στο excel.
   Αλλάζουν οι δοσολογίες δηλαδή αν χρησιμοποιήσεις άλλο λάδι?
   Παράδειγμα:
   1. Καρυδα 200 ml + ελαιόλαδο 800 ml
   2. Καρύδα 200 ml + ηλιέλαιο 800 ml
   δεν θα βάλω 560 ml νερό και 179 gr KOH?

    
 8. tkant

  05/10/2012 at 11:13 πμ

  Όχι, θα πρέπει να βάλεις 193gr ποτάσα και 600 gr νερό

  Ρίξε μια ματιά παραπάνω στις οδηγίες που πρόσθεσα για το excel.

   
 9. Petros Larisa

  09/10/2012 at 12:28 μμ

  Καλημέρα από Λάρισα !
  Εδώ ειμαι πάλι.
  Εντάξει το κατάλαβα το excel. Μπορώ να δουλέψω το word, απλά δεν ήξερα που να βάλω τις αναλογίες.
  Απλά δεν κατέχω καλά την αγγλική ……
  Τώρα αυτό που θέλω να ρωτήσω και πιστεύω να είναι το τελευταίο, το ηλιέλαιο και τα τηγανόλαδα με ποιά ονομασία είναι εκεί?
  Corn είναι το καλαμποκέλαιο?

   
 10. tkant

  09/10/2012 at 12:52 μμ

  Φίλε Πέτρο

  Τηγανόλαδα δεν υπάρχουν. Κάθε τηγανόλαδο είναι από κάποιο συγκεκριμένο έλαιο. Σπορέλαιο, Βαμβακέλαιο, Ηλιέλαιο.
  Τηγανέλαιο δηλαδή λέμε το λάδι που έχει τηγανιστεί. Μπορεί να είναι από κάθε είδους φθηνό λάδι. Εξαρτάται τι λάδι χρησιμοποιεί ο κάθε μαγαζάτορας.

  Επίσης ούτε το Χαραλαμπέλαιο υπάρχει έτσι; Τηγανέλαιο – Χαραλαμπέλαιο απλά δεν υπάρχουν !! (τα καλύτερα λάδια).

  Το ηλιέλαιο θα το βρεις σαν «sunflower seed» και Corn είναι το καλαμποκέλαιο.

  Καλή επιτυχία στη Λάρσα

   
  • Petros Larisa

   09/10/2012 at 1:49 μμ

   Τώρα με αναγκάζεις να κάνω και άλλη ερώτηση !
   Αλήθεια ποιό είναι το δικό σου όνομα? (άσχετο με την ερώτηση)
   Τα τηγανόλαδα, που λέμε, μπορεί να είναι από διάφορα έλαια. Υπάρχει κάποια σχετική κατηγορία που μπορούμε να τα τοποθετήσουμε στο excel για να πάρουμε τις σχετικές αναλογίες?
   Εχεις κάνει εσύ με έλαιο καρύδας κάποιο σαπούνι?

    
 11. tkant

  09/10/2012 at 3:09 μμ

  Τώρα με αναγκάζεις να σου δώσω κι εγώ άλλη μία απάντηση. Το όνομά μου είναι Θοδωρής. Οπότε όπως καταλαβαίνεις, δεν πρόκειται να γίνω Πρωθυπουργός αφού όλο Κώστας και Γιώργος βγαίνει στην κληρωτίδα (με τις εξαιρέσεις να επιβεβαιώνουν τον κανόνα).

  Τα τηγανόλαδα μπορέι να είναι από οποιοδήποτε λάδι αλλά συνήθως κάθε μαγαζάτορας χρησιμοποιεί ένα μόνο είδος. Οπότε δεν έχεις παρά να ρωτήσεις το μαγαζί που τα πήρες τι λάδι χρησιμοποιούν και να το βάλεις στο excel για να σου βγάλει την αντίστοιχη τιμή σε βάση και νερό.

  Αν ο μαγαζάτορας σου πει βάζω Τηγανέλαιο, μην ξανά φας από κει. Σημαίνει ότι δεν ξέρει τι λάδι βάζει στο τηγάνι του.
  Αν έχεις πάρει από διάφορους και τα έχεις αναμείξει, βάλε τις ποσότητες που αφορούν το ελαιόλαδο, κάνε μια προσευχή και περίμενε να δεις το αποτέλεσμα.

  Έλαιο καρύδας θα βάλεις μία μικρή ποσότητα από 5 μέχρι 20% όχι παραπάνω γιατί έχει την τάση να ξηραίνει το δέρμα. Εκτός αν θέλεις να κάνεις μπάνιο στη θάλασσα, οπότε βάζεις μέχρι και 100% για να κάνει αφρό στο «σκληρό» νερό

   
  • Petros Larisa

   09/10/2012 at 3:54 μμ

   Λοιπόν φίλε θωδορή, ρωτώ όλα αυτά γιατί έχω την τάση, όταν κάνω κάτι να το κάνω σχετικά τέλειο όσο μπορώ. Συγκεκριμένα θέλω να κάνω απορρυπαντικό για τα πιάτα, που να έχει ένα πλούσιο αφρό, γιατί δυστυχώς η γυναίκα μου και σχεδόν όλες οι γυναίκες, κρίνουν από τον αφρό που βγάζει ένα απορρυπαντικό, αν είναι καλό.!
   Κατά την γνώμη σου, πάντα, συμβόλαιο δεν υπογράψαμε ακόμη, πόσο τις % έλαιο καρυδας πρέπει να βάλω σε 1 λίτρο μικτό βάρος ηλιέλαιο και έλαιο καρύδας?
   Τα μπερδεψα λίγο, αλλά ελπίζω να κατάλαβες!
   Μεσημέρι είναι και πίνουμε και κανένα τσιπουράκι, εμείς εδώ στην Λάρισα !
   Και κάτι άσχετο !
   Ελιές κάνεις εσύ?

    
 12. tkant

  09/10/2012 at 4:07 μμ

  Όχι αλλά τις τρώω άνετα. Ειδικά εάν συνοδεύουν το τσίπουρο.

  Στο θέμα μας τώρα. Εάν θέλεις να φτιάξεις σαπούνι που να κάνει αφρό θα βάλεις 800γρ. ηλιέλαιο και 200γρ. έλαιο καρύδας. Το αποτέλεσμα θα είναι πλούσιος αφρός.

  Αν δεν αρέσει της γυναίκας σου το αποτέλεσμα δώσ’ το στη γειτόνισσα. Θα το εκτιμήσει καλύτερα. Όταν δει η γυναίκα σου ότι η γειτόνισσα πλένει με το σαπούνι σου θα αλλάξει κι αυτή στάση.

   
  • Petros Larisa

   10/10/2012 at 10:35 πμ

   Ωραία φίλε Θωδορή !
   Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σου και θα σου γράψω για τα αποτελέσματα.
   Να έχεις μία όμορφη μέρα !

    
 13. giannis

  08/12/2012 at 6:42 μμ

  Φιλε μου εισαι πολυ κατατοπιστικος με την διαδικασια που αναφερεις για το υγρο σαπουνι .Θα ηθελα να σε ρωτησω τι κανουμε εαν μας επεσε παραπανω ποτασα απο αυτην που αναφερεις και την ανακαλυψουμε σχεδον οταν εχει τελειωσει σχεδον η διαδικασια
  Σε ευχαριστω εκ των προτερων

   
 14. tkant

  09/12/2012 at 10:20 πμ

  Φίλε Γιάννη καλημέρα
  Όταν λές παραπάνω πόση παραπάνω εννοείς. Μέχρι 3-5% δεν υπάρχει πρόβλημα. Από κει και πάνωμπορεί να γίνει λίγο πιο αλκαλικό το αποτέλεσμα. Μπορείς σε κάθε πειπτωση να πάρεις χαρτάκια πο μετράνε το Ph και να διαπιστώσεις σε τι όρια βρίσκεσαι. 7 ή 8 είναι ένα Ρh που θεωρείται ανεκτό από το ανθρώπινο σώμα.

   
 15. giannis

  09/12/2012 at 11:35 πμ

  φιλε θωδορα καλη σου ημερα ευχαριστω για την απαντηση σου θα σου πω για την πατατα που εκανα δηλαδη εβαλα παραπανω ποτασα απο την αναλογια που εγραφες 50 γραμμαρια πιστευω οτι ειναι παρα πολυ και δεν ξερω εαν διορθωνεται το σαπουνι θα μου πεις αν δεν παθεις πως θα μαθεις
  Ευχαριστω πολυ

   
 16. Aggeliki

  31/12/2012 at 9:21 μμ

  Τώρα ανακάλυψα το blog σου και θα δοκιμάσω να φτιάξω σαπούνι. Ξέρεις πως κάνουμε το απορρυπαντικό πλυντηρίου; Μια γυναίκα που συνάντησα μου είπε πως φτιάχνει σαπούνι και για το πλυντήριο και έχει δεί μεγάλη διαφορά με τα ρούχα της και εκτός ότι είναι πεντακάθαρα είναι και φιλικό (το σαπούνι) στην ευαίσθητη επιδερμίδα των παιδιών της.

   
  • tkant

   04/01/2013 at 2:34 μμ

   Αγγελική καλή επιτυχία στις δοκιμές σου. Όσον αφορά το απορρυπαντικό πλυντηρίου αν και έχω φτιάξει μία δύο φορές, δεν είμαι ειδικός να σε συμβουλέψω. Αν κάνεις ένα ψάξιμο στο ίντερνετ θα βρεις αρκετές συνταγές. Μία που έχω δοκιμάσει είναι αυτή: http://botanokipos.blogspot.gr/2012/01/10.html με τη μόνη διαφορά ότι χρησιμοποίησα υγρό σαπούνι που είχα φτιάξει (δεν αραίωσα το στερεό σαπούνι).

    
 17. LeonP

  23/01/2013 at 10:17 πμ

  Θοδωρή, είσαι απίθανος ,είναι ευχάριστο να διαβάζω τις συνταγές σου και ας μι κάνω και σαπούνι.
  Αλλά έχω μια ερώτηση στο exel, γιατί όταν χρησιμοποιήσω 4 διαφορετικά λάδια στο κελί D30 δεν μου δίνει το άθροισμα (total) των ελαίων αλλά πάντα λιγότερο ; Και κάτι ακόμα οι τιμές στα κελιά D10 και D11 δουλεύουν σωστά δεν ξέρω .ευχαριστω

   
  • Dimitris TL

   10/02/2013 at 3:09 μμ

   Παιδιά ασχολήθηκα και εγώ με αυτή την αδυναμία που είχε το XL και την διόρθωσα,απλά δεν υπήρχε η συναρτηση που μετατρέπει τα ml σε Oz για τα κελιά από C11 και παρακάτω!! Ετσι πέρασα την συνάρτηση (πολ/σμό) μεχρι το τελευταίο κελί που δέχεται τα λάδια, οπότε No-Problem
   Το έστειλα στον οικοδεσπότη μας να το «τσεκάρει» και αυτός.
   Θοδωρή νασαι καλά και εγώ σε ευχαριστώ πολύ για τις δημοσιεύσεις σου!!!!

    
 18. tkant

  23/01/2013 at 2:54 μμ

  Α φίλε/η LeonP
  Έπεσες στις εκπτώσεις γι’ αυτό σου βγάζει κάτι λιγότερο. Δεν κουνιέται φύλλο στην αγορά και είπαμε να κάνουμε λιγάκι σκόντο.
  Για να σου πω την αλήθεια δεν γνωρίζω αλλά υποψιάζομαι ότι έχει να κάνει με τη μετατροπή από Oz σε ml. Χώρια που αφού το λέει το αφεντικό, έτσι θα είναι. Μην ανησυχείς. Αν ποτέ θελήσεις να φτιάξεις σαπούνι θα δεις ότι δουλεύει μια χαρά.
  Κάποια στιγμή που θα έχω χρόνο θα το κοιτάξω ενδελεχώς.
  Σε ευχαριστώ

   
 19. Γιάννα Κοντογιαννοπούλου

  31/01/2013 at 11:47 πμ

  Αν χρησιμοποιήσω ΚΟΗ το οποίο θα φτιάξω εγώ από στάχτη, οπότε θα το έχω σε υγρή μορφή, μπορεί να γίνει σαπούνι ; έχεις κάτι υπόψη σου ; Ευχαριστώ.

   
  • tkant

   12/02/2013 at 3:33 μμ

   Το ότι γίνεται, γίνεται. Αλλά δεν γνωρίζω να σε βοηθήσω περισσότερο γιατί δεν έχω πειραματιστεί καθόλου πάνω σε αυτό. Είμαι σίγουρος όμως ότι θα καταβάλεις φιλότιμες προσπάθειες πειραματισμού και στη συνέχεια θα μας ενημερώσεις κι εμάς για τα αποτελέσματα.

   Καλή επιτυχία

    
 20. Dimitris TL

  10/02/2013 at 4:42 μμ

  Καλησπέρα, για να μην γράψω ολόκληρο σήριαλ, θα μπω κατευθείαν στο ψητό. Γινεται κανονικά η διαδικασία με διάλυμα ΚΟΗ και των λαδιών (70% καρυδέλαιο 30% ελαιόλαδο), στους 80 C μου πήζει και γίνεται σαν μαρμελάδα και το αραιώνω με απεσταγμένο νερό μέχρι το επιθυμητό ιξώδες , (είμαι πάντα στους 75C), αυτή η ιστορία είναι για 3 ώρες. Μετράω Ph και είναι 11, αρχίζω να προσθέτω κιτρικό οξύ και κατεβάζω το Ph στο 8. Παρατηρώ ότι έχει γίνει μια όμορφη άσπρη κρέμα σαν την Νιvea.
  1η Eρώτηση: έχει απορρυπαντικές ιδιότητες αυτή η κρέμα? είναι υγρό σαπούνι η κάτι άλλο?

  Στην συνέχεια επειδή φοβήθηκα ότι αντί για υγρό σαπούνι έφτιαξα κρέμα για τους κάλους είπα να ανεβάσω το Ph και να το φέρω στα φυσιολογικά όρια για σαπούνι του Ετσι άρχισα να προσθέτω βόρακα μέχρι του το έφερα στο Ph=10 Στη συνέχεια το αραίωσα περαιτέρω με νερό έριξα και μια κουταλιά σόδα πλυσίματος και 10 ml αιθέρεο άρωμα γαρύφαλου, ανά λίτρο υγρού σαπουνιού .
  Το χρησιμοποιώ σαν αφρόλουτρο και σαμπουάν εδώ και ένα μήνα, είμαι πολύ ευχαριστημένος κάνει ένα αφρό φανταστικό και είναι απόλαυση και σαν αφρός ξυρίσματος.
  Τώρα αν θα αρχίσουν να φυτρώνουν μπλε μαλλιά δεν ξέρω, αλλά θα σας πληροφορήσω εγκαίρως…..
  2η Ερώτηση: Μπορώ να κατεβάζω το Ph με την χρήση οξέων αντί να περιμένω 100 χρόνια στην κατσαρόλα να γίνει αναγωγή του ΚΟΗ σε ΚCO3 από την ατμόσφαιρα?
  3η Ερώτηση: μέχρι πόσο % βορακα μπορώ να προσθέτω ανά βαρος σαπουνιού ώστε να μην γίνει ερεθιστικός για την επιδερμίδα?
  4η Ερώτηση: Μέχρι πόσο % σόδα πλυσίματος επιτρέπεται να προσθέσω για τους ίδιους λόγους.
  5η Ερώτηση: Μέχρι πόσο % λαδι επιπλέον μπορώ να προσθέσω για υπερλίπανση ώστε το σαπούνι μου να εξακολουθήσει να είναι σαπούνι. Το ΧL άκι σου αναφέρει για υπερλίπανση…..

  Επίσης χρησιμοποιώ τριμμένο σαπούνι από αποτυχημένα πειράματα όταν κανω καινούργια σαπωνοποίηση, απλά όταν χρησιμοποιώ ΝαΟΗ ενώ όταν είναι ζεστό παραμένει σε υγρή μορφή, όταν κρυώσει μου γίνεται διαχωρισμός, οπότε δεν ξαναχρησιμοποιώ ΝαΟΗ (καυστ σόδα) για υγρα σαπούνια…
  Αυτά φίλε Θόδωρα στα έγραψα εδώ πέρα για να ενημερωθούν και άλλα παιδιά που ασχολούνται με το σπορ. Τελικά το σήριαλ δεν το απέφυγα, σου εύχομαι καλή σου μερα, συγχαρητήρια για το Blog και περιμενουμε εναγωνίως τις απαντήσεις σου…..

   
 21. tkant

  12/02/2013 at 3:29 μμ

  Ωραία !
  Λοιπόν Δημήτρη, συνέχισε να πλένεσαι με το αφρόλουτρο που έφτιαξες και:
  1. Αν δεν βγάλεις μπλε μαλλιά πες το και σε μας να το χρησιμοποιήσουμε.
  2. Αν βγάλεις μαλλιά σε οποιοδήποτε χρωματισμό (δεν έχει σημασία), στείλε μόνο σε μένα ένα mail και εγώ θα κανονίσω να βγάλω πολλά λεφτά από τα θύματα τους καραφλούς.

  Την πρώτη ερώτηση τώρα, την απάντησες μόνος σου.
  Το ίδιο και τη δεύτερη αφού πρόσθεσες κιτρικό οξύ και βόρακα και αυξομειώθηκε το Ph.
  Tο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι δεν αφήνεις κανένα άλλο να απαντήσει στις ερωτήσεις που θέτεις.
  Στην τρίτη ερώτηση μπορεί να σου απαντήσει μόνο ένας χημικός και ο Τσακ Νόρις, αλλά έχε στο νου ότι όσο λιγότερο τόσο καλύτερα. Μπορείς να προσθέσεις μεγάλη ποσότητα (πχ 60gr ανά λίτρο) μόνο εάν πρόκειται για σαπούνι πλυντηρίου.
  Τέταρτη ερώτηση: βλέπε τρίτη απάντηση.
  και πέμπτη ερώτηση (ευκολάκι). Μέχρι 20% είναι καλά υπό την προϋπόθεση ότι δεν χρησιμοποιείς λάδι που έχει τηγανιστεί. Ο λόγος είναι ότι η ποσότητα που θα παραμείνει ασαπονωποίητη θα προσδώσει και το άρωμά της στο τελικό προϊόν.

  Επίσης (για όσους φτιάχνουν στερεό σαπούνι) να πούμε ότι αν κάνουμε υπερλίπανση θα πρέπει να κάνουν καλό ανακάτεμα με ηλεκτρικό μίξερ ώστε να μη διαχωριστεί το λάδι από την ποτάσα.

  Τέλος, βρήκα και το μήνυμά σου ανάμεσα στα junk και θα ανεβάσω στο site το δικό σου excel-άκι

  Ευχαριστώ πολύ, όπως και όλοι φαντάζομαι όσοι θα το κατεβάσουν.

   
  • Dimitris TL

   12/02/2013 at 11:36 μμ

   Νάσαι καλά φίλε Θοδωρή, σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου και τις απαντήσεις, θα σε ενημερώσω για τυχόν συνταρακτικές εξελίξεις με τις αλχημείες μου χα χα χα

    
 22. vasiliki

  03/03/2013 at 12:15 πμ

  Θοδωρη, με παρεσειρες με το χιουμορ σου και ειπα να φτιαξω το υγρο σαπουνι. Πηγαν ολα καλα, το μονο που εγινε σαν ασπραδι αυγου. Το βραζω, το αραιωνω, το ξαναβραζω, εχω δυο εβδομαδες που το ζεσταινω. Το εχω χρησιμοποιησει και επειδη ειναι αραιο το ζεσταινω για να πηξει λιγο, επειδη δεν κανει αρκετο αφρο Εκανα κατι στραβο;.

   
  • tkant

   03/03/2013 at 1:09 μμ

   Βασιλική καλημέρα.
   1. Το σαπούνι σου έγινε σαν ασπράδι αυγού
   2. Το βράζεις, το αραιώνεις, το ξαναβράζεις εδώ και δύο εβδομάδες.
   3. Είσαι Ολυμπιακός
   και μου λες ότι όλα πήγαν καλά;
   Μέχρι στιγμής, απ’ ότι βλέπω, τίποτε δεν έχει πάει καλά.

   Έλα, μην ανησυχείς δεν είναι τίποτε. Για να αραιώσει το σαπούνι θερμαίνοντας το, θα πρέπει να προσθέσεις λίγο νερό ακόμη. Γι’ αυτό το λόγο βάζουμε νερό στη μάζα σαπουνιού στο τέλος της διαδικασίας. Αλλιώς όσες φορές και να το ζεστάνεις, ίδιο θα παραμείνει.
   Ερώτηση:
   Όταν το ζέστανες πρόσθεσες νερό ώστε να μπορέσει το ασπράδι του αυγού να αραιώσει ή ζεσταίνεις ξανά και ξανά τις ίδιες ποσότητες μίγματος, δηλαδή επιμένεις να επαναλαμβάνεις το ίδιο πείραμα πολλές φορές περιμένοντας να έχεις διαφορετικά αποτελέσματα όπως κάνει η Τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού επάνω μας ή όπως κάνουμε εμείς που ψηφίζουμε πάντα τους ίδιους περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα;

    
 23. vasiliki

  03/03/2013 at 1:28 μμ

  Καλημερα Θοδωρη. Οταν λες οτι δεν εχει παει τιποτα καλα, βαζεις και τον Ολυμπιακο μεσα; Μονο για τσαμπιονς λιγκ θα εννοεις φανταζομαι. Στο σαπουνι μας. Ριχνω νερο για να αραιωσει και μετα το βραζω. Ηταν ομως πολυ πηχτο και θυμωσα καποια στιγμη και εβαλα παραπανω νερο. Και τωρα βραζω για να πηξει παλι, αλλα λιγο, μη μου γινει σαν ασπραδι αυγου παλι. Οπως βλεπεις, ο Ελληνας μυαλο δεν βαζει. Το φερνει απο δω το κανει απο κει, παλι στα ιδια. Η Τροϊκα ηξερε που πηγαινε. Εξ’ αλλου μονο λογια ημαστε. Απο εργα….. Να μας σκοτωσουν πρωτα τη μανα και βλεπουμε. Ασε μωρε, ας φωναξουν οι αλλοι. Τετοιοι ημαστε. Για πες μου τωρα για τη συνταγη, γιατι εκτος απο Ολυμπιακος ειμαι και Ταυρος. Αγυριστο κεφαλι και μεγαλο πεισμα. Θα το φτιαξω το σαμπουαν. Οπως το θελω. Αν θυμαμαι καλα, πρεπει να εβαλα παραπανω λαδι. Βλεπεις λεμε μπουκαλι λιτρου και ειναι εναμισο το ατιμο. Τι βλεπεις;

   
 24. tkant

  03/03/2013 at 1:51 μμ

  Έλα, έλα. Μην τα παίρνεις τις μετρητοίς όσα λέω. Είσαι και ταύρος! Μην αρχίσεις να θυμώνεις και μου το κάνεις το blog γυαλιά καρφιά. Είμαι από τους ανθρώπους που το μόνο που ξέρουν για το ποδόσφαιρο είναι ότι 22 άνθρωποι κλωτσούν μία μπάλα με σκοπό να την βγάλουν έξω από το γήπεδο αλλά μόνο από ένα συγκεκριμένο σημείο, καθώς επίσης ότι χιλιάδες άλλοι χαίρονται βλέποντας κάτι τέτοιο.

  Άσχετο, θύμωσες με το σαπούνι; Κι εγώ θυμάμαι μια φορά είχα θυμώσει με ένα μανταλάκι αλλά μου πέρασε. Ευτυχώς γιατί αλλιώς θα είχε περάσει δύσκολες ώρες μαζί μου.

  Στο σαπούνι τώρα. Να θυμάσαι ότι τη δεύτερη φορά έχουμε πάντα μεγαλύτερη επιτυχία σε ότι κάνουμε.
  Αν έχει αραιώσει πάρα πολύ. ο μόνος τρόπος να το επαναφέρεις είναι να βγάλεις το νερό από μέσα. Αυτό φαντάζομαι θα γίνεται δια της εξατμίσεως. Αν και δεν το έχω κάνει ποτέ.
  Σημείωση: Το σαπούνι σου φαίνεται αραιό αφού το άφησες να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου έτσι;
  Όσο για την μεγαλύτερη ποσότητα λαδιού ας ελπίσουμε ότι θα είναι στα όρια της υπερλίπανσης.

   
 25. vasiliki

  03/03/2013 at 2:08 μμ

  Φαντασου να ειχα πεσει και σε κανενα βαζελο και ειμαι και ταυρος. Ναι, ηταν αραιο αφου ειχε περασει μια μερα απο το τελευταιο βρασιμο. Νομιζω ομως οτι μου εφερες τυχη και μεχρι στιγμης ειναι οπως το θελω. Εχει δε ενα χρωμα απο το θυμαρι, το δενδρολιβανο και τη δαφνη αλλο πραγμα. Το αρωμα ειναι το γνωστο των βοτανων που χρησιμοποιησα. Ειναι για καλο σκοπο, για το γιο μου που εχει προβλημα τριχοφυιας. Για σκεψου σοβαρα να ασχοληθεις με περισσοτερες τετοιες συνταγες. Ετσι για αλλαγη λιγο απο την μαυριλα που μας περιτριγυριζει. Θα ειναι και χρησιμα λογω των πενιχρων καιρων που διανυουμε.

   
 26. Αγγελική

  25/03/2013 at 10:05 μμ

  Λοιπόν Θόδωρε (Χρόνια Πολλά και για τη γιορτή σου που ήταν πρίν λίγες μέρες) έκανα το στερεό σαπούνι με όχι και τόσο μεγάλη επιτυχία γιατί με έπιασε υπερβολικός ζήλος με το ανακάτεμα και αυτό στερεοποιήθηκε πρίν να το βάλω στα καλούπια. Όμως «κόλλησα» στο υγρό και δεν το επιχήρησα γιατί δεν ξέρω αν μπορώ να το κάνω σε κουζίνα με επαγωγικές εστίες. Επειδή με το επαγωγικό σύστημα η θέρμανση επιτυχάνεται με μαγνητισμό και βασικά το περιεχόμενο της κατσαρόλας ζεσταίνεται με μαγνητικά κύματα φοβάμαι πως αυτό θα χαλάσει το σαπούνι. Έχεις ακούσει ή έχεις κάνει υγρό σαπούνι σε επαγωγικές εστίες με επιτυχία.

   
 27. tkant

  26/03/2013 at 11:38 πμ

  Φίλη Αγγελική
  Σε ευχαριστώ για τις ευχές.
  Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν λαβαίνω μηνύματα από το Άλφα του Κενταύρου και από εξωγήινους που διαβάζουν το blog μου και θέλουν να φτιάξουν σαπούνι με τις διαστημικές επαγωγικές εστίες τους που χρησιμοποιούν ως ενέργεια τη μαγνητική ακτινοβολία του σύμπαντος.
  Δυστυχώς όμως επειδή δεν έχω εντρυφήσει σε τέτοιου είδους επιστημονικά επιτεύγματα όπως οι επαγωγικές εστίες, δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Είναι η πρώτη φορά που ακούω γι αυτές. Προσωπικά έχω φτάσει μέχρι τις κεραμικές. Μπορείς όμως αν θέλεις να φτιάξεις υγρό σαπούνι να χρησιμοποιήσεις το γκαζάκι.
  Να πω εδώ και για τους υπόλοιπους εξωγήινους φίλους που διαβάζουν, ότι το «γκαζάκι» είναι μία γήινη ανακάλυψη της παλαιολιθικής εποχής που τη χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα για να ζεστάνουν το φαγητό, να φωτίσουν το χώρο ή να ανατινάξουν καμία πόρτα βουλευτικού γραφείου. Είναι χρήσιμο όταν κόβεται το ρεύμα ή τελειώνουν τα πυρομαχικά.

   
  • Αγγελική

   26/03/2013 at 10:16 μμ

   Αχ Θόδωρε σε έπιασα αδιάβαστο! Αλλά θα σου δώσω μια ακόμα ευκαιρία να «περάσεις» το μάθημα…μίλα μου λοιπόν για μούργα. Τι σαπούνι θα πάρω αν έχει το λάδι μου και μούργα; Καλό; χάλια; και επιπλέον όταν το λάδι έχει μούργα οι πόσότητες της καυστικής ποτάσας ισχύουν ή χρειάζεται άλλος υπολογισμός; Όσο για το γκαζάκι άσε δεν υπάρχει στο γεωγραφικό πλάτος και μήκος που βρίσκομαι (για αυτό άλλωστε δεν μπορώ να απολαύσω και έναν ελληνικό καφέ να πάνε τα φαρμάκια κάτω)

    
 28. tkant

  27/03/2013 at 9:16 πμ

  Εντάξει ας πιάσουμε τα πρόστυχα περί μούργας.
  Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μούργα για να φτιάξεις σαπούνι, απλά θα σου βγει λίγο σκουρόχρωμο. Αναλογίες ίδιες.
  Παλιά όταν έφτιαχναν σαπούνι με μούργα χρησιμοποιούσαν τη θερμή μέθοδο και πρόσθεταν χοντρό αλάτι. Το αλάτι το χρησιμοποιούσαν για να καθαρίζει από τα περιττά σωματίδια το μείγμα και τα αφαιρούσαν με μία κουτάλα από το πάνω μέρος ξαφρίζοντάς το (φαντάζομαι θα υπήρχε και κατακάθι) και στη συνέχεια το έχυναν στο καλούπι τους.
  Μπορείς αν θέλεις να αποφύγεις το σκουρόχρωμο της υπόθεσης να χρησιμοποιήσεις άργιλο. Του δίνει πράσινο κόκκινο ή κίτρινο χρώμα. Καμιά δεκαριά γραμμάρια περίπου ανά λίτρο λαδιού. Το προσθέτεις αφού ρίξεις την καυστική σόδα μέσα στο λάδι και ανακατεύεις καλά.
  Καλή επιτυχία

   
 29. ΕΙΡΗΝΗ

  07/04/2013 at 1:07 μμ

  Καλημερα Θοδωρη προσπαθω να φτιαξω το υγρο σαπουνι και εχω 2 προβληματα 1ο δεν μπορω να κρατησω τη θερμοκρασια στους 75 βαθμους σταθερα και 2ο στην 1 ωρα το σαπουνι πηζει τοσο που δεν μπορω να το ανακατεψω τι κανουμε τωρα;

   
 30. tkant

  07/04/2013 at 8:17 μμ

  Γεια σου Ειρήνη
  Έχεις κουζίνα με άποψη έτσι;
  Αν δεν μπορείς να κρατήσεις τη θερμοκρασία στους 75 βαθμούς προσπάθησε να μη σου ανέβει πάνω από τους 85 ή κάτω από τους 70 αν και στην ηλεκτρική κουζίνα με την εμπειρία θα μπορέσεις να το φέρεις στην επιθυμητή θερμοκρασία. Εκεί που υπάρχει λίγο προβληματάκι είναι με το γκαζάκι που η θερμοκρασία αυξάνεται ή μειώνεται με αρκετά γρήγορη ταχύτητα.
  Επίσης μετά το δίωρο συνήθως το σαπούνι δεν ανακατεύεται με το μιξεράκι. Μη σε τρομάζει αυτό. Η μάζα του σαπουνιού πήζει αρκετά και θα το ανακατέψεις με μία κουτάλα ή κάτι τέτοιο.
  Καλή επιτυχία

   
 31. K.A.

  08/04/2013 at 9:37 πμ

  Αγαπητέ tkant,

  Καταρχήν συγχαρητήρια για το blog σου, το διαβάζω πάνω από ένα χρόνο τώρα και πάντα απολαμβάνω την καλοζυγισμένη δοσολογία χιούμορ, σάτιρας και ανάλυσης των ποστ σου καθώς επίσης και τις τοποθετήσεις σου οι οποίες ταυτίζονται αρκετά με τις δική μου οπτική.

  Στο θέμα τώρα. Υγρό σαπούνι. Έκανα την απόπειρα ακολουθώντας το εξελακι, δοσολογίες διαδικασία κλπ. με σκοπό να φτιάξω δοκιμαστικά μια μικρή ποσότητα υγρού σαπουνιού. Βέβαια επειδή έχω πετρογκαζ τη θερμοκρασία δεν την πετύχαινα και τόσο μέχρι που τελικά γέμισα μια μεγαλύτερη κατσαρόλα με νερό και έβαλα μέσα την μικρότερη στην οποία “μαγείρευα” το σαπούνι για να έχω μικρότερες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία.

  Σε γενικές γραμμές μέχρι την αραίωση μου φάνηκε ότι τα πράγματα πήγαιναν αρκετά καλά, οπτικά τουλάχιστον σε σύγκριση με τις φωτογραφίες που έχεις ανεβάσει, μιας και είναι η πρώτη μου απόπειρα να φτιάξω σαπούνι. Κατά την αραίωση όμως η σαπουνομαζα έπηζε όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα παρόλο που πρόσθετα νερό κάθε φορά που τη ζέσταινα στους 80 να γίνεται όλο και πιο πηχτή. Στο τέλος την έχυσα σε ένα μικρο ταψί και περιμένω να σταθεροποιηθεί για σκληρό και όχι υγρό σαπούνι.

  Στην ερώτηση τώρα. Έστω ότι χρησιμοποίησα ΝαΟΗ αντί για ΚΟΗ, θα ταίριαζε η συμπεριφορά που περιέγραψα; Έχω την υποψία ότι από εκεί που πήρα το ΚΟΗ έκαναν λάθος και μου δώσανε ΝαΟΗ αλλά από την εμφάνιση δεν μπορώ να πω με σιγουριά τι είναι αφού έτσι και αλλιώς κυκλοφορούν και τα δυο με ποικίλες αλλά παρόμοιες μορφές.
  Αν δεν ήταν η λάθος βάση αλλά κάποιο λάθος που έκανα εγώ, μήπως θα μπορούσες να με διαφωτίσεις όσον αφορά τι θα μπορούσε να προκαλέσει πήξιμο αντί για αραίωση κατά την υγροποίηση;

  Ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο σου.

  Κ.Α.

   
 32. tkant

  08/04/2013 at 10:47 πμ

  Κατά γενική ομολογία η μύτη μου είναι μεγάλη και γαμψή αλλά απ’ ότι βλέπω έχετε βαλθεί με τις κολακείες σας να την κάνετε ακόμη πιο μεγάλη και με κλίση προς τα πάνω. Αν συνεχιστεί έτσι αυτή η κατάσταση με βλέπω να κυκλοφορώ με ναπολεόντειο καπέλο και καβάλα στο καλάμι να φωνάζω δυνατά «ντακα- νταπ, ντακα-νταπ, ντακα-ντάπ κάντε στην άκρη περνάει ο αρχηγός»

  Στο θέμα μας τώρα
  Ωραίο το κόλπο με το μπεν μαγί (έτσι το προφέρουμε εμείς οι γαλλο-αναθρεμένοι το μπεν-μαρί), φαντάζομαι ότι με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεις τις απότομες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας.

  Για το θέμα της πυκνότητας τώρα, μάλλον έχεις χρησιμοποιήσει NaOH αντί για ΚOH. Αν και δεν μου έχει τύχει ποτέ, έχω ακούσει από ανθρώπους που τους έδωσαν ΝaOH αντί για ΚΟΗ ότι δεν αραίωνε το σαπούνι με τίποτε. Δηλαδή η συμπεριφορά του σαπουνιού ήταν έτσι όπως την περιγράφει κι εσύ.

  Αν τώρα έχεις χρησιμοποιήσει ΚΟΗ και απλά έχεις προσθέσει πολύ λίγο νερό* θα δεις ότι από πηχτή μάζα μετατρέπεται σε κάτι προς το ζελέ και αν βάλεις ακόμη λίγο νερό μετατρέπεται σε παχύρρευστο υγρό. Αν βάλεις ακόμη λίγο νερό θα γίνει υγρό σαπούνι.

  * Θυμίζω ότι κατά τη φάση της αραίωσης βάζουμε περίπου 4 λίτρα νερό για ένα λίτρο λάδι

   
 33. K.A.

  08/04/2013 at 12:45 μμ

  Βιβα λα ρεβολουσιον! Αν και πιστεύω ότι αντί να κάνεις εσύ τα ηχητικά εφέ θα έπρεπε να έχεις ακόλουθους με μια πέτρα στο κάθε χέρι να τις χτυπάν ρυθμικά (ναι μου αρέσουν και οι Μόντι Παιθον)

  Το αυτοσχέδιο μπεν μαγί λειτούγησε πολύ καλά και πγάγματι εξομάλυνε τις αυξομειώσεις της θεγμοκγασίας, το συστήνω σε όποιον διαθέτει μόνον απλές κατσαγόλες.

  Και με σωστή άρθρωση πλέον, παραθέτω ότι με 220 γρ λάδι, κατά την αραίωση προσέθεσα αρχικά 663 γρ νερό, το οποίο προέκυψε από υπολογισμό για παράγωγη τελικού διαλύματος με 30% σαπουνόμαζας και 70% νερό. Αλλά αφού την επόμενη μέρα ήταν παχύρρευστο με κομμάτια σαπουνόμαζας που δεν είχαν διαλυθεί, προσέθεσα τρεις φορές 110 γρ, περίπου το ένα έκτο της αρχικής ποσότητας νερού, το οποίο θεώρησα σαν καλή ποσότητα για μικρά βήματα προσθήκης νερού ώστε να μην αραιωθεί πάρα πολύ. Συνολικά δηλαδή 993 γρ για 220γρ λαδιού, που είναι αρκετά περισσότερο από το 1 προς 4 που προτείνεις και αυτή τη στιγμή που γράφω η σαπουνόμαζα στο ταψάκι που χρησιμοποιώ για καλούπι είναι πλέον πολύ πολύ σφιχτό ζελέ. Υποθέτω λοιπόν, εκ του ασφαλούς πλέον μετά την συνδρομή σου, ότι όντως είμαι και εγώ ένας από αυτούς που έπεσαν θύματα ελαττωματικού επαγγελματισμού. :Ρ

  Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρω αν θα μπορέσω να το χρησιμοποιήσω γιατί η ποσότητα που υπολόγισα για ΚΟΗ είναι σχεδόν κατά ένα τρίτο περισσότερη από όση θα έπρεπε να βάλω κανονικά εφόσον χρησιμοποίησα ΝαΟΗ για την ίδια ποσότητα λαδιού. Υποθέτω ότι θα προκαλεί ερεθισμούς. Εσυ τι λες;

  Μήπως να το δώσω στη γειτόνισα που γκρινιάζει για την μουσική, μπας και βγάλει εξανθήματα και έχει να ασχοληθεί με τίποτα άλλο και με αφήσει ήσυχο; Η να δώσω το μισό στη γειτόνισα και το άλλο μισό σε αυτή που μου πούλησε ΝαΟΗ για ΚΟΗ για να εμπεδώσει τη διαφορά και να μην ξανακάνει το ίδιο λάθος;

  Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου.

   
  • tkant

   08/04/2013 at 1:05 μμ

   Αυτά που προτείνεις είναι ημίμετρα. Μοίρασε σε όλη τη γειτονιά λίγο από το πεντανόστιμο ζελέ δικής σου έμπνευσης και καθαρίζεις μια και καλή με όλους.
   Όσο για το σαπούνι δεν ξέρω αν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στη μορφή που είναι τώρα (μιλάω καθαρά από άποψη χρηστικότητας).
   Για το Ph καλό θα είναι να πάρεις ένα φθηνό Ph-μετρο από τα είδη χημικών (είναι μία σερπαντίνα φαντάσου που μετράς την αλκαλικότητα-οξύτητα με χρωματα) και να το μετρήσεις.
   Καλή επιτυχία την επόμενη

    
   • K.A.

    08/04/2013 at 1:47 μμ

    Χεχε είναι μικρή η ποσότητα αλλά θα το έχω υπόψιν για την επόμενη αποτυχία :Ρ

    Σε ευχαριστώ για τα φώτα σου.

     
 34. ΕΙΡΗΝΗ

  08/04/2013 at 6:46 μμ

  Θοδωρη σε ευχαριστω για την γρηγορη απαντηση θελω ομως να ρωτησω και κατι αλλο[ειναι να μην παρω θαρος] οταν το λαδι ειναι 75 βαθμους και προσθεσουμε το καφτο διαλυμα νερου ποτασας η θερμοκρασια δεν ανεβαινει πολυ;

   
 35. tkant

  08/04/2013 at 7:10 μμ

  Όχι γιατί και το διάλυμα είναι κάπου στους 60-80

   
 36. K.A.

  16/04/2013 at 11:13 πμ

  Καλημέρα, εγώ είμαι πάλι.

  Επανέλαβα τη διαδικασία με τη σωστή βάση αυτή τη φορά και όλα δείχνουν καλώς εκτός από το γεγονός ότι στην επιφάνεια του διαλυμένου σαπουνιού, κατά την αραίωση, έχει εμφανιστεί μια κρούστα. Μήπως ξέρεις αν είναι απλά μη διαλυμένο σαπούνι οπότε και πρέπει να βάλω περισσότερο νερό η αν είναι κάτι άλλο;

  Για την ιστορία, ακολούθησα την υπόδειξη σου για 1 προς 4 αναλογία λαδιού προς νερό κατά την αραίωση, αλλά σε μια θέρμανση στους 80 βαθμούς ξεχάστηκα και έφτασε τους 90 – όταν κανείς δέκα πράγματα μαζί το παθαίνεις καμιά φορά, μακάρι να μπορούσαμε να λειτουργήσουμε το μουλτιτάσκινγκ με την ίδια αποτελεσματικότητα με τις γυναίκες – και έχω την εντύπωση ότι εξατμίστηκε αρκετό νερό, συμπλήρωσα βέβαια αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι είμαι στη σωστή κατεύθυνση.

  Ευχαριστώ και πάλι.

   
  • tkant

   16/04/2013 at 11:48 πμ

   Μην ανησυχείς. Η κρούστα αυτή είναι σαπούνι που δημιουργήθηκε εκεί επειδή ανέβασες πολύ τη θερμοκρασία. Δεν πάντως νομίζω να εξατμίστηκε νερό στους 90 βαθμούς. Το σημείο βρασμού είναι στους 100C και για να εξατμιστεί πρέπει να βράζει για ώρα.
   Αν έχει το υγρό την επιθυμητή πυκνότητα. τότε ζέστανέ το στους 80 βαθμούς και στη συνέχεια άστο εκεί για μερικές ώρες και θα αραιώσει κι αυτό.

   Στη γειτονιά είναι όλοι καλά;

    
   • K.A.

    26/04/2013 at 11:51 πμ

    Πράγματι είχες δίκιο το θέρμανα μέχρι τους 80 για αρκετή ώρα και έλιωσε και η κρούστα. Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά καλό αν και λίγο αραιό το οποίο νομίζω ότι οφείλεται στο παραπάνω νερό που προσθεσα κατά την αραίωση.

    Στη γειτονιά όλοι καλά, τελικά επικράτησε ο βαθιά ριζωμένος σεβασμός για το ζην και το ευ ζην των συνανθρώπων μου και αποφάσισα να μην ταλαιπωρήσω κανένα, χεχε.

    Η καθυστέρηση στην απάντηση οφείλεται στην ξαφνική αναχώρηση μου για ταξίδι μια μέρα νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο και δύστυχος η πρόσβαση στο ίντερνετ ήταν περιορισμένη.

    Σε ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια σου και το πιθανότερο είναι ότι θα ξανά ακούσεις από έμενα όταν ξανά χρειαστώ τα φώτα σου.

     
 37. zoi k

  13/05/2013 at 11:03 πμ

  καλημέρα απο Χανιά ωραια η συνταγή!!!!εχω ενα προβλημα με τη θερμοκρασια τη κρατησα για 3 ωρες στους 80 βαθμους στην αρχη φαινοτανε σα κομμενη μαγιονεζα μετα
  μου εγινε οπως η προτελευταια φωτογραφία αλλα αφου το αφησα μια νυχτα ολοκληρη
  σε θερμοκρασια δωματιου και σημερα λεω να κανω την αραιωση να δουμε πως θα γινει ο δρακος με τα φτερα!!!!!Λες να βγαλω σαπουνι η παει ο κοπος μου και το λαδι???Η τσικουδια στα Χανια στη διαθεση σου αν περασεις απο δω
  Ευχαριστω

   
  • tkant

   13/05/2013 at 2:42 μμ

   Ζωή (?) το σαπούνι σου θα γίνει μια χαρά, μην ανησυχείς και σε ευχαριστώ για την προσφορά. Αν έρθω στα Χανιά θα περάσω φυσικά να πιούμε μία τσικουδιά.

    
 38. eugenia

  08/06/2013 at 12:08 πμ

  Eγώ έφτιαξα χθές το πρώτο μου σαπούνι σε πλάκα.Καλό φαίνεται και μυρίζει ωραία (αιθέριο έλαιο λεβάντας γαρ), μόνο που έβγαλε λίγο ζουμί μέσα στο καλούπι.Είναι κακό αυτό για την ποιότητά του? Ευχαριστώ!

   
 39. eugenia

  08/06/2013 at 12:13 πμ

  Nα προσθέσω οτι έχω καταχαρεί με την ωραία παρέα σας. Μου έχετε φτιάξει τη διάθεση!Ευχαριστώ και πάλι.

   
 40. tkant

  08/06/2013 at 10:58 μμ

  Ευγενία, καλησπέρα. Τι χρησιμοποίησες σαν καλούπι για να αφήσεις το μείγμα σου να στερεοποιηθεί;

   
 41. eugenia

  16/06/2013 at 6:25 μμ

  Καλησπέρα, τώρα είδα το μήνυμα γιατί ήμουν σε εξοχή χωρίς p.c.Λοιπόν το σαπουνάκι μου, που σημειωτέον μου έπηξε αμέσως(φταίει οτι το λάδι ήταν παλιό?) και δεν πρόλαβα να το βάλω στα φορμάκια που είχα προμηθευτεί το άπλωσα σε ένα πλαστικό ταπεράκι, αυθεντικό τάπερ,(γιατί είμαι και ντήλερ και έχω πάρα πολλά),χαμηλού ύψους και το χώρεσε ίσα-ίσα. Τώρα μετά απο 12 περίπου μέρες είναι σταθερό και δε βγάζει τίποτα.Το έχω κόψει και φαίνεται σούπερ! Ανυπομονώ να φτιάξω το επόμενο.

   
 42. Dimitris

  08/07/2013 at 8:39 μμ

  Θόδωρα, έκανα την σαπωνοποίηση με διάλυμα καυστικής ποτάσας (ΚΟΗ) στην μισή ποσότητα νερού που προβλέπεται και στην συνέχεια πρόσθεσα το υπόλοιπο νερό αφού πρώτα είχα βράσει και διαλύσει χαμομήλι μέσα του,και στο τέλος όταν είχε ολοκληρωθεί η σαπωνοποίηση και το μείγμα είχε στερεοποιηθεί σαν βουτυρο, αντί να το διαλύσω σε νερό χρησιμοποίησα μπύρα μέχρι να πετύχω ικανοποιητικό ιξώδες και στο τέλος φυσικά πρόσθεσα και το αιθέριο έλαιο.
  Εδώ μπορείς να δεις το αποτέλεσμα https://imageshack.com/i/nqzlacj

   
  • tkant

   09/07/2013 at 9:42 πμ

   Μην το πείτε, λουστείτε δηλαδή. Είμαι σίγουρος Δημήτρη ότι τα έχεις καταφέρει τέλεια για ακόμη μία φορά.

    
   • Dimitris

    10/07/2013 at 9:34 μμ

    Χα χα χα σωστά δεν πίνεται, γιατί όποιος το πιει….. θα κάνει πλύση στομάχου.
    Ναι Θόδωρα σε ευχαριστώ για τα σχόλια, μπορώ να πω ότι έχω γίνει σπεσιαλίστας στο υγρό σαπούνι, αλλά τηρώ ευλαβικά την θερμοκρασία της σαπουνόμαζας στους 70 C κατά την διάρκεια της θερμής σαπωνοποίησης ανακατεύοντας στην αρχή με το μίξερ και όταν ομοιογενοποιηθεί η σαπουνομάζα συνεχίζω με την κουτάλα. Εδώ φαίνεται το θερμόμετρο https://imageshack.com/i/gh1u5vj με την κόκκινη περιοχή που εξυπηρετεί τα μέγιστα την διαδικασία, και η σαπουνομάζα είναι από το υγρό σαπούνι πλυντηρίου που έφτιαξα για την «κυρά» που είναι με πολυκαιρισμένο ελαιόλαδο με αναλογίες στα υλικά σύμφωνα με το XL και επιπλέον Βόρακα και σόδα πλυντηρίου σε αναλογία 1/3 το καθένα του βάρους της καυστικής ποτάσας » ΚΟΗ» που χρειάστηκε για την σαπωνοποίηση. Στο τέλος ρύθμισα το ιξώδες προσθέτοντας λίγο απεσταγμένο νερό…
    Αυτά για τους φίλους και φίλες που ήθελαν ασχοληθούν με το «σπορ»

     
 43. Dimitris

  13/07/2013 at 5:53 μμ

  Καλησπέρα,
  Θόδωρα και όλη η παρέα, επειδή είμαι γλυκοαίματος και τα κουνούπια κάνουν πάρτι στην επιδερμίδα μου, ιδιαίτερα όποτε είναι καθαρή, σκέφτηκα να τους κάνω την ζωή δύσκολη χρησιμοποιόντας εκχύλισμα μέντας !!!
  Έτσι λοιπόν έφτιαξα το αφρόλουτρο που βλέπεις από ελαιόλαδο το οποίον έχει και εκχύλισμα από χαμομήλι που έχει αντισηπτικές ιδιότητες μέντα και Τζελ από Αλόη Βέρα.
  Τα έβαλα όλα μαζί μέσα στη χύτρα, έκανα τα μαγικά μου σαν τον Μέρλιν και έτοιμο το αφρόλουτρο……
  Μπορείτε να το δειτε εδώ : https://imageshack.com/i/2ozcyoj

   
  • tkant

   13/07/2013 at 7:19 μμ

   Αν θέλεις να του κάνεις τη ζωή ακόμη δυσκολότερη, διατήρησε την επιδερμίδα σου αρκετά βρώμικη. 100% αποτελεσματικό (κι όχι μόνο για τα κουνούπια).
   Πέρα από την πλάκα κάνεις πολύ καλή δουλειά.

    
   • Dimitris

    14/07/2013 at 12:56 πμ

    Α χα χα χα ναι ναι, σύμφωνοι Θόδωρα, αλλά τότε η γυναίκα μου θα μου κάνει την ζωή δύσκολη, πάντως αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να πάρεις διαζύγιο χα χα χα

     
 44. Ξηρομερίτισσα

  05/08/2013 at 6:45 μμ

  Καλησπέρα Θοδωρή,έπεσα πάνω στο blog σου σερφάροντας στο ιντερνέτι.
  Δε διάβασα μόνο το πολύ ενδιαφέρον άρθρο σου αλλά κι όλα τα σχόλια κι αυτό γιατί γράφεις σατιρίζοντας διάφορα.
  Σκέφτομαι να κάνω σαπούνι ( αν και μου κάνει έναν συνειρμό αυτό),ξοδεύω πάρα πολλά χρήματα σε επώνυμα απορρυπαντικά/ σαμπουάν/υγρά σαπούνια.
  Θα’ χω όμως τα ίδια αποτελέσματα;

   
  • tkant

   07/08/2013 at 9:23 μμ

   Φιλη Ξηρομεριτισσα καλησπερα

   Μου το εχουν πει κι αλλοι οτι θα πρεπει να τοποθετησω μερικες αντανακλαστικες πινακιδες λιγο πριν τη στροφη για το blog μου. Εχει πεσει πανω του αρκετος κοσμος. Ελπιζω να μην επαθες καμια ζημια. Αν ειναι πες μου να σου κανω δηλωση.

   Το σαπουνι που θα φτιαξεις μπορεις να το χρησιμοποιησεις για αφρολουτρο, σαπουνι χεριων, σαμπουαν, ακομη και για υγρο πλυντηριου με μερικες προσθηκες. Οσον αφορα την οικονομια,.σιγουρα θα δεις διαφορα. Οσο για τα υπολοιπα, εξαρταται απο τη δουλεια που θα κανεις, το μερακι σου και τις προσδοκιες σου.
   Καλη επιτυχια και αν εχεις καποια απορια εδω ειμαστε, αν και την περιοδο αυτη λιγο αραια λογω θαλασσας και διακοπων

    
 45. Χαρης

  18/04/2014 at 5:13 μμ

  Συγνωμη για την τοσο αργοπορια μου αλλα τωρα μπηκα κι εγω στην μαγεια του »φτιαχνω σαπουνι» Θα ειθελα να σας ρωτησω πως μπορω να κανω το υγρο σαπουνι μου πηχτο.Γινεται ωραιο με πολυ σαπουναδα και με καθαριστικες ιδιοτητες αλλα ειναι αραιο.Εβαλα αλατι που καπου ειδα στο youtube σε μια αμερικανικη προβολη αλλα το μονο που καταφερα ειναι να κανει μονο τον αφρο πηχτο. Αν μπορειτε βοηθηστε με.Σας ευχαριστω, καλη Ανασταση και καλο Πασχα.

   
  • tkant

   25/04/2014 at 3:14 μμ

   Καλώς ήρθες Χάρη
   Για να κάνεις το υγρό σαπούνι πιο πηχτό, θα πρέπει αφού τελειώσεις με το τρίωρο ψήσιμο, να το αραιώσεις σε μικρότερη ποσότητα νερού. Κατά τη φάση αυτή όσο πιο πολύ νερό βάζουμε, τόσο πιο αραιό γίνεται το σαπούνι και το αντίθετο.
   Καλή επιτυχία.

    
 46. Μαρια

  04/07/2014 at 10:34 μμ

  Καλησπέρα Θωδορη
  να ρωτησω σε παρακαλω γιατι εχω σπαστει.Εχω πετυχει αρκετες φορες τη συνταγή υγρου σαπουνιού αλλα εχω πανω ένα μειγμα ελαιόλαδου με ελαιο καρυδας όλα οκ συμφωνα με το εξελ αλλα είναι ωρες στη φωτια σε σωστη θερμοκρασια εχει γινει ασπρο τζελ αλλα δεν μου δινει διαφανο νερο στο τεστ.Ουφ!!!Μηπως φταιει που του εκλεισα το καπακι της κατσαρόλας η που το ξεκινησα χθες βραδυ, το εσβησα και το συνεχισα το πρωι?Ευχαριστω εκ των προτερων!

   
 47. Μαρια

  04/07/2014 at 11:01 μμ

  Τι γινεται αν η θερμοκρασια αναιβει και για πιο λογο είναι τοσο συμαντικο να είναι σταθερη στους 75?

   
  • tkant

   07/07/2014 at 10:34 πμ

   Μαρία καλημέρα

   Αργοπορημένη η απάντησή μου επειδή την εβδομάδα που μας πέρασε προσπαθούσα να λύσω το πρόβλημα του εάν αλλάζει χρώμα ο ουρανός ανάλογα με το εάν είσαι μέσα ή έξω από τη θάλασσα καθώς και το εάν κατεβαίνει η θερμοκρασία της σκιάς όταν βρίσκεσαι κάτω από την ομπρέλα εάν καλύψεις την επιφάνειά της με μία πετσέτα.

   Σχετικά με αυτό που με ρωτάς θα ήθελα μία διευκρίνηση. Τι ακριβώς εννοείς όταν λες «δε μου δίνει διάφανο νερό στο τεστ» ; Επίσης, είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείς έλαιο καρύδας στο υγρό σαπούνι;
   Όσο για τη δεύτερη ερώτηση, η απάντηση είναι όχι. Εάν ανέβει ή κατέβει για 5-10 βαθμούς (για λίγη ώρα) δεν αλλάζει τίποτε.
   Για το εάν υπάρχει θέμα με το ότι συνέχισες τη διαδικασία την επόμενη μέρα δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά, αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

    
 48. Μαρια

  07/07/2014 at 9:33 μμ

  Όταν λεω δε μου δινει διαφανο νερο στο τεστ εννοω το τεστακι που κανουμε μετα το τριωρο ψήσιμο για να δουμε αν είναι οκ.Τι ιδιαιτερότητες εχει το ελαιο καρυδας?Οχι δεν είναι η πρωτη φορα που το χρησιμοποιω.Τελος παντων μαγευτηκα με τη συνταγή και μαλλον με το αποτελεσμα της κυριως όταν είναι πετυχημενο!!!Είναι υπερβολικα δυσκολο να κρατησουμε σταθερη θερμοκρασια στο μειγμα.θα το δοκιμασω σε κατσαρολα κροκ ποτ που δινει σταθερη χαμηλη θερμοκρασια για ωρες!
  Το εχεις δοκιμασει?
  Ευχαριστω!

   
  • tkant

   08/07/2014 at 12:19 μμ

   Το τεστάκι δεν γνωρίζω τι είναι αλλά είμαι σίγουρος ότι θα μας εξηγήσεις για να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας.
   Ένας τρόπος για να κρατήσεις τη θερμοκρασία σταθερή είναι να χρησιμοποιήσεις το μάτι της κουζίνας με τις περισσότερες υποδιαιρέσεις (12 νομίζω στις απλές και 9-12 στις κεραμικές). Ένας άλλος τρόπος είναι να τοποθετήσεις τη μία κατσαρόλα μέσα στην άλλη και να γεμίσεις το ενδιάμεσο με νερό ώστε να θερμαίνεται το νερό και στη συνέχεια η εσωτερική κατσαρόλα με το σαπούνι. Πιθανόν αυτό να ονομάζεις και κροκ ποτ.
   (Δεν σου κρύβω, τέλος, ότι δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς έχει γίνει με το τελευταίο σου υγρό σαπούνι)

    
 49. Μαρια

  08/07/2014 at 1:34 μμ

  Δεν κατεχω πολλα όπως καταλαβες απλα συλλεγω πληροφοριες και πειραματίζομαι.Ειναι οντως καταπληκτικο το αποτέλεσμα απολυτα υγειηνο και θεραπευτικο.Παλαιοτερος φιλος χημικος μου συνεστησε το…τεστ.Οταν κρινουμε ότι είναι ετοιμο το σαπουνι, πριν μπουμε στη διαδικασια αραιωσης βαζουμε σε ένα ποτηρι λιγο ζεστο νερο και μια κουταλια σαπουνι.Αν το σαπουνονερο ειναι διαυγες το σαπουνι μας είναι ετοιμο και οντως βγαινει διαυγες μετα την αραιωση.Αν είναι θωλο σαν γαλα θελει ακομη ψήσιμο.
  Με το τελευταιο ουτε εγω καταλαβα τι εγινε.Τσιχλωσε κι μου εβγαλε την πιστη να αραιωσει.Επισεις το αποτέλεσμα ηταν θωλο.Δεν πειραζει και οι αναποδιες στο πρόγραμμα!Υποψηαζομαι επειδή ανακατεψα νερο και λαδια σε χμηλοτερη θερμοκρασια αν θυμαμαι καλα γυρω στους 50.
  Ευχαριστω ξανα!

   
  • tkant

   08/07/2014 at 1:44 μμ

   Οπότε εάν συνεχίσεις το ψήσιμο, νομίζω ότι θα διορθωθεί το αποτέλεσμα.
   (Αυτή η πληροφορία για το τεστ πάντως είναι χρήσιμη)

    
 50. Λενη thes.

  21/07/2014 at 4:13 μμ

  ΠΟΛΥ ωραιο το blog σου , χαιρομαι που σε βρηκα για χρησιμες πληροφοριες μιας και το σαπουνι εδω και 2χρονια ειναι για μενα αγαπημενη ασχολια .
  σ ευχαριστω !.

   
 51. Δημητρός

  11/08/2014 at 10:47 μμ

  Απ΄ ότι φαίνεται δεν έχει συμβεί σε κανένα να ρίξει το νερό με τη διαλυμένη ποτάσα μέσα στο ζεστό λάδι των 75 βαθμών και να φουσκώσει τόσο που να χυθεί το όλο μίγμα από τη κατσαρόλα !
  Μόνο ο Οβελίξ ευχαριστήθηκε γλείφοντάς το από το πάτωμα! Επειδή η διαδικασία συνεχίστηκε, το υπόλοιπο μίγμα έγινε υγρό σχεδόν από την αρχή και συνέχισε νάναι υγρό μέχρι και το 3ο βράσιμο! Τι μπορεί να πήγε στραβά για να μην ΄τ΄ακούσω΄ ξανά από τον Αστερίξ!

   
  • tkant

   12/08/2014 at 9:12 πμ

   Έχει συμβεί και σε μένα όταν το λάδι είχε ξεπεράσει τους 80 βαθμούς. Αν θυμάμαι καλά ήταν γύρω στους 85. Φούσκωσε πολύ αλλά δε χάθηκε απ’ έξω γιατί η κατσαρόλα ήταν ψηλή. Το έσωσα γιατί έβαλα το μιξερακι και άρχισα το ανακάτεμα.
   Εγώ από την άλλη, έχω διαπρέψει στο ξεχείλισμα κατά τη διαδικασία υγροποιησης όταν ανάβω το μάτι και το ξεχνάω με αποτέλεσμα να σφουγγαρίζω πλακάκια και κουζίνες υπό το βλέμμα της γυναίκας μου που περιγράφεται με τις λέξεις «προσπαθώ να σκεφτώ ένα αργό και βασανιστικο θανατο να σου αρμόζει αλλά επειδη δεν αρκεί η φαντασία μου θα πάρω την μάνα μου ένα τηλεφωνο «.
   Η κατάσταση αυτή δεν επαναλληφθηκε όταν άρχισα να χρησιμοποιώ το αυτόματο σβήσιμο που έχει η κουζίνα μας και έτσι είμαι ακόμη ζωντανός.

    
 52. Μελιγγιώτης Γιάννης

  12/08/2014 at 1:53 μμ

  Με NaOH μπορώ να κάνω υγρό σαπούνι ή πρέπει οπωσδήποτε KOH; Αν ναι ισχύουν οι ίδιες αναλογίες;
  Ευχαριστώ

   
  • tkant

   12/08/2014 at 3:02 μμ

   Καλώς τον Γιάννη
   Με NaOH μπορείς να φτιάξεις μονο στέρεο σαπουνι. (Αν θέλεις μετά, μπορείς να το αραιώσεις σε χλιαρό νερό και να το μετατρέψεις σε υγρό – το μειονέκτημα είναι ότι μετά από κάποιες ημέρες διαχωρίζεται το νερό από το σαπούνι)
   Αν όμως θέλεις να φτιάξεις εξ αρχής υγρό, θα πρέπει να χρησιμοποιησεις ΚΟΗ.

    
 53. Μελιγγιώτης Γιάννης

  12/08/2014 at 7:27 μμ

  Σ’ ευχαριστώ για την ταχύτητα απάντησης και τις διευκρινιστικές σου οδηγίες. Θα πρέπει εδώ να τονίσω πως διαθέτεις εξαιρετικό ταλέντο γραφής. Δεν γνωρίζω πώς κι αν το αξιοποίησες, αλλά καλό είναι να αφιερώσεις λίγο από το σαπουνοχρόνο σου στο μουντζούρωμα χαρτιών. Το ταλέντο, αγαπητέ φίλε,δεν είναι προσωπική περιουσία αλλά φυσικό προικώο-χάρισμα με την εντολή-επιταγή να επεξεργαστεί και να μοιραστεί απλόχερα με άλλους και γιατί όχι με όλους. (μου θυμίζεις κάτι από Γιάννη Ξανθούλη)
  Φιλικά

   
  • tkant

   13/08/2014 at 8:38 μμ

   Γιάννη σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
   Η μέχρι στιγμής αξιοποίηση γίνεται μέσα σε αυτό το μπλοκ όπου όταν έχω χρόνο, κέφι, και διαθεση σχολιάζω σκοπτικα την πολιτική κατάσταση της χώρας μας.
   Καλή επιτυχία στα σαπούνια σου.

    
 54. Μελιγγιώτης Γιάννης

  14/08/2014 at 8:56 πμ

  Θεόδωρε, θα ήθελα κάποιες διευκρινίσεις. Έχω «κατεβάσει» (εμείς κατεβάζουμε sites κι οι πολιτικοί άρπαγες τα παντελόνια μας!) από το ιντερνέτι (δικό σου βαφτιστήρι, αλήθεια πότε έχει τη γιορτή του να του στείλουμε κάποιο αρωματικό σαπούνι για δώρο;) ένα calculator για lye. Λοιπόν για τις ίδιες ποσότητες και είδη υλικών (λάδια και υδροξείδια) το νερό που μου υπολογίζει είναι σχεδόν διπλάσιο απ’ ότι στο excel-άκι σου. Είναι σημαντικό ή το παραλείπουμε; Αν και νομίζω πως όσο πιο πολύ νερό χρησιμοποιήσεις τόση περισσότερη ώρα θα «φας» (κι ο άνθρωπος δε χορταίνει τρώγοντας χρόνο αλλά φαί που μας το κλέψαν τα πολιτικά λαμόγια) για να το εξατμίσεις, αφού όσο θέλει το «υλικό» τόσο θα πάρει (άμα δεν διψάει το άλογο όσο και να το πιέζεις δεν θα πιει). Κάνω λάθος; Διόρθωσε.
  Ευχαριστώ
  Υ.Γ. Το site είναι: MMS-Lye Calculator

   
  • tkant

   15/08/2014 at 5:20 μμ

   Αν και καθήμενος, ορθώς εμίλησες που έλεγε κι ένας γείτονας.
   Όσο πιο πολύ νερό έχει το μίγμα, τόσο πιο πολύ καιρο κάνει νερά εξατμιστεί.

    
 55. Μαρία

  07/02/2015 at 1:01 πμ

  Τελειο άρθρο!!! Μπράβο κ παλι μπράβο.

   
  • tkant

   07/02/2015 at 5:00 μμ

   Μαρια σε ευχαριστω και σου εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια σου

    
 56. σοφια

  16/04/2015 at 2:49 μμ

  Θοδωρη καλησπερα,
  Ειχα παρακολουθησει τα σεμιναρια σου και εχω φτιαξει πολλες φορες τα σαπουνια, υγρα κ στερεα. Πλεον μ αυτα πλενομαστε οικογενειακως!!!!Να σαι καλα!!! Πηγε ομως ο αντρας μου κι αγορασε γαλα γαιδουρας(μη με ρωτησεις γιατι) και θελει να το βαλουμε στο σαπουνι.Μπορεις να βοηθησεις????
  Σ ευχαριστω πολυ πολυ !!

   
  • tkant

   16/04/2015 at 3:05 μμ

   Γεια σου Σοφία
   Ο άντρας σου πήγε και αγόρασε το γάλα και εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα;
   Τέλος πάντων.
   Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το γάλα στο στερεό σαπούνι αντί για νερό.
   1.Το βάζεις στο ψυγείο μία μέρα για να πέσει η θερμοκρασία του.
   2. Βάζεις το σκεύος (κατά προτίμηση μεταλλικό ανοξείδωτο) που θα ανακατέψεις το γάλα με την ποτάσα σε ένα μεγαλύτερο και ρίχνεις μέσα νερό και παγάκια (για να μην ανέβει η θερμοκρασία όταν ρίξεις μέσα την ποτάσα και καούν τα συστατικά του)
   3. Ρίχνεις μέσα την ποτάσα και στη συνέχεια ρίχνεις το διάλυμα στο λάδι κατά το γνωστό τρόπο.

   Για το υγρό σαπούνι μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία ποσότητα γάλακτος και το υπόλοιπο νερό για να αραιώσεις το μείγμα σαπουνιού όταν έχει γίνει.

   Καλή επιτυχία

    
   • σοφία

    16/04/2015 at 4:10 μμ

    Δεν έχω λόγια….
    Σ ευχαριστώ πάρα πολύ!!!

     
 57. nichat

  07/01/2016 at 12:39 μμ

  Γεια σας,
  Για υγρό σαπούνι, αντί για ΚΟΗ μπορώ να χρησιμοιήσω ΝαΟΗ;
  Αν ναι, πως διαμορφώνεται η δοσολογία;

  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

   
  • tkant

   07/01/2016 at 12:46 μμ

   Γειά σου κι εσένα nichat

   Η απάντηση είναι όχι.
   Εάν θέλεις να φτιάξεις υγρό σαπούνι θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις KoH. Εκτός εάν φτιάξεις στερεό σαπούνι με NaoH και στη συνέχεια το διαλύσεις σε χλιαρό νερό για να γίνει υγρό.

    
 58. Thanasis

  19/01/2016 at 3:52 μμ

  Καλησπέρα σας,
  Θέλω να φτιάξω υγρό σαπούνι με την παραπάνω μέθοδο αλλά με μια μικρή διαφορά. Θέλω να χρησιμοποιήσω ποτάσα από τη στάχτη που έχω. Είναι εφικτό αυτό? και αν ναι πως θα υπολογίσω αναλογίες?

  Ευχαριστώ πολυ.

   
 59. tkant

  19/01/2016 at 4:00 μμ

  Θανάση καλησπέρα

  Είμαι σχεδόν πεπεισμένος ότι αν καταφέρεις και διαβάσεις το μήνυμα που βρίσκεται δυόμισι εκατοστά του μέτρου πάνω από την ερώτησή σου, θα βρεις την απάντηση που ζητάς.

   
  • Thanasis

   19/01/2016 at 4:23 μμ

   Ευχαριστώ. Κατανοητό.Στην περίπτωση που κάνω στερεό, αναλογίες????

    
 60. Roul

  30/05/2016 at 10:29 πμ

  Καλημερα φιλε.
  Ερωτηση πολυ σοβαρή… με αυτο μπορούμε να πλυθούμε κεφαλι σωμα.
  Σωστα?
  Η γυναίκα μου μπορεί να πλυθεί ή θα αρχίσει τα άρχισες την οικονομία και θα μείνουμε άπλυτοι και θα σηκωθώ να φύγω και η μάνα μου καλά μου τα έλεγε να πάρω τον Αρίστο το γιατρό, αχαίρευτε, άχρηστε, κοπρια?

   
  • Βασιλική

   30/05/2016 at 10:40 μμ

   Θοδωρή καλησπέρα. Εχω μία απορία. Σε κάποιες συνταγές για υγρό σαπούνι κάποιοι βάζουν οινόπνευμα μέσα και η όλη διαδικασία διαρκεί για μισή ώρα. Μήπως ξέρεις για πιό λόγο χρησιμοποιούν οινόπνευμα; Και μέσα σε ένα μισάωρο έχουν έτοιμο σαπούνι; Δεν έχω εμπιστοσύνη σε τέτοιες συνταγές, αλλά το οινόπνευμα τι προσθέτει. Ευχαριστώ.

    
   • tkant

    30/05/2016 at 11:46 μμ

    Καλησπέρα Βασιλική

    Του οινόπνευμα το χρησιμοποιουν όταν φτιάχνουν σαπούνι γλυκερίνης από σαπουνόμάζα. Δηλαδή σχεδόν έτοιμο σαπούνι, πιθανόν από γλυκερίνη (δεν είμαστε σίγουροι) όπου ο χρήστης προσθέτει χρώμα και του δίνει σχήμα.
    Το οινόπνευμα χρησιμοποιειται είτε για να διαλυθεί η χρωστική ουσία μέσα σε αυτό, είτε για να αποτελέσει τη συγκολλητικη ουσία ανάμεσα σε δύο στρώσεις σαπουναζας (πχ διαφορετικού χρώματος).

     
 61. tkant

  30/05/2016 at 12:05 μμ

  Κοίτα, καταλαβαίνω ότι οι γυναικείες αντιδράσεις παρουσιάζουν μία ιδιομορφία αλλά μην προσπαθείς να ρίξεις τις ευθύνες στη συνταγή για το σαπούνι. Εξ’ άλλου όταν αποφασίζει κάποιος να ζήσει με μία γυναίκα θα πρέπει να είναι ενημερωμένος για τα θετικά και τα αρνητικά μιας τέτοιας συνύπαρξης.
  Θυμάσαι όταν σου έλεγα να βρεις ένα καλό παλικάρι να παντρευτείς για να βλέπετε μαζί ποδόσφαιρο και γέλαγες;

   
 62. Roul

  30/05/2016 at 12:40 μμ

  ε ναι. αφου δε βλέπω ποδόσφαιρο. Τι θα κάνω δεν ξέρω. Θα φαω την ποτάσα.

   
  • tkant

   30/05/2016 at 12:43 μμ

   Παντρέψου πρώτος τον Αρίστο

    
   • Roul

    30/05/2016 at 1:24 μμ

    πολυ χαίρομαι που βρηκα αυτο το blog tkant. Τι χρωστάω για τις πολυτιμες συμβουλες αγαπητό τκαντ blog

     
 63. tkant

  30/05/2016 at 2:02 μμ

  Συγνώμη. Άργησα λίγο να απαντήσω επειδή γράφω και στο άλλο blog με τη χαρτομαντεία-καφεμαντεία και εκεί οι επισκέπτες είναι πολύ πιο απαιτητικοί.
  Για τη χρέωση θα κανονίσω με το λογιστήριο μία γενναία έκπτωση.

   
 64. tatiana

  31/07/2016 at 10:25 πμ

  Θοδωρή καλήμερα σου! το υγρό σαπούνι στο τελικό του στάδιο είναι διάφανο?

   
  • tkant

   30/08/2016 at 1:11 μμ

   Καλημέρα Τατιάνα
   Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Είχα κάποιο πρόβλημα με τις ειδοποιήσεις μου από το blog.
   Η απάντηση είναι ναι. Στο τελικό στάδιο (αφού το αραιώσουμε) είναι σχεδόν διάφανο.

    
 65. ΕΥΑ ΛΟΥΚΑΚΗ

  31/10/2016 at 10:22 πμ

  Kαλημέρα Θοδωρή, διάβασα αναλυτικά τη συνταγή σου, και χρησιμοποίησα εύκολα το excel για να φτιάξω αυτή τη φορά υγρό σαπούνι με σκέτο ελαιόλαδο, γιατί μέχρι τώρα έβαζα 200γρ. ελαιόλαδο και 200 γρ. έλαιο καρύδας. Επίσης αντί για απλό απιονισμένο νερό, χρησιμοποιούσα ένα εκχύλισμα από βότανα και στικ κανέλας, για να γίνει πιο καλλυντικό για το δέρμα το τελικό προϊόν.
  Το θέμα με το τεστ που διάβασα παραπάνω και σου ανέφεραν, το κάνουν για να δουν αν το ζελέ που σχηματίζεται είναι έτοιμο για να προσθέσεις το νερό, ή χρειάζεται ακόμα ψήσιμο.
  Εγώ την πρώτη φορα που έφτιαξα υγρό σαπούνι δεν το ήξερα, αλλά το τελικό προϊόν μου βγήκε διαυγές και ήταν καταπληκτικό. Τη δεύτερη φορά όμως, όσο κι αν το έψηνα, δεν γινόταν διάφανο. Βαρέθηκα μετά από 5 ώρες -πηγαινοερχόμουνα πάνω κάτω γιατί το έφτιαξα στην πρόχειρη κουζίνα που έχω-, και τώρα είναι θολό, αλλά κάνει αφρό κανονικά. Λέω να το χρησιμοποιήσω μόνο στη λάτρα, μήπως μου κάνει ερεθισμό στο δέρμα.
  Επίσης, είναι απαραίτητο να φέρουμε τα λάδια σε θερμοκρασία 75 βαθμών πριν ρίξουμε το διάλυμα της ποτάσας με το νερό; Γιατί κάνει ένα χαμό στο σκεύος, όσο σιγά κι αν ρίξουμε το διάλυμα στο λάδι, ενώ όταν είναι το λάδι λιγότερο ζεστό, ανακατεύεται καλύτερα μετά για να συνεχίσουμε τη διαδικασία στο μπεν μαρί.
  Σ΄ευχαριστώ για την όλη περιγραφή, μου άρεσε το χιούμορ σου και η ανάλυση σε κάθε βήμα

   
 66. tkant

  31/10/2016 at 2:03 μμ

  Καλημέρα Έυα

  Προσωπικά οι αναλογίες που χρησιμοποιώ είναι 90% ελαιόλαδο και 10% έλαιο καρύδας και έχω ικανοποιητικό αποτέλεσμα όσον αφορά τον αφρό.
  Δεν έχω κάνει ποτέ το τεστ αλλά έχω χρησιμοποιήσει σαπούνι που είναι λίγο θολό χωρίς κάποιο ερεθισμό στο δέρμα (σημειωτέον ότι το χρησιμοποιώ σε όλο το σώμα).
  Τέλος για τη θερμοκρασία έχω αντιμετωπίσει το χαμό στο σκεύος (φουσκώνει το λάδι με το νερό) αλλά μόνο όταν η θερμοκρασία είχε ανέβει αρκετά απάνω από τους 75 βαθμούς. Αν θυμάμαι καλά ήταν γύρω στους 90.

  Σε ευχαριστώ κι εγώ για τα καλά σου λόγια και καλή επιτυχία στα πειράματά σου

   
  • ΕΥΑ ΛΟΥΚΑΚΗ

   31/10/2016 at 2:09 μμ

   Κι εγώ σ΄ευχαριστώ για την άμεση απάντηση Θοδωρή.
   Θα προσέξω πιο συστηματικά τη θερμοκρασία, και θα το δοκιμάσω ξανά.

    
 67. Γιώτα Εμμανουήλ

  09/06/2018 at 2:17 μμ

  Καλησπέρα κι από εμένα. ‘Εχω το εξής πρόβλημα. Σε ποιά θερμοκρασία βάζουμε το μάτι της κουζίνας (το δικό μου έχει απο 1 ως 9) για να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία του μίγματος σαπουνιού που μαγειρεύουμε στους 70 ή 75 βαθμούς;

   
  • tkant

   09/06/2018 at 4:25 μμ

   Καλησπερα, Γιωτα
   Ελπιζω να εχεις προμηθευτει ενα θερμομετρο. Ειναι σημαντικο εργαλειο για να μπορεσεις να ελεγξεις τη θερμοκρασια.
   Εχω κι εγω μια τετοια κουζινα και χρησιμοποιω τη μεγαλη κατσαρολα ανάβοντας και τα δυο ματια (εσωτερικο και εξωτερικο). Βαζω στην αρχη στο 9 ωστε να πιασει θερμοκρασια ριχνω μεσα την ποτασα και βαζω το ματι στο 1 ή 2. Στη συνεχεια για να διατηρηθεί η θερμοκρασια το βαζω στο 1 ή το κλεινω καποιες φορες.
   Καλη επιτυχια

    
 68. Ελευθερία

  23/11/2018 at 2:15 πμ

  Δεν το πιστεύω!!! Όχι! Δε γίνεται αυτό!…Τόσο καιρό αναρωτιέμαι γτ δεν υγροποιείται αυτό το…πράγμα και μόλις συνειδητοποιώ- χάρη σ’εσένα φίλε Θοδωρή και τον κο Πέτρο- ότι έπεσα κι εγώ θύμα της άγνοιας των «επαγγελματιών»! Μα καλά δεν ξέρουν ότι το υδροξ… του νατρίου δε μπορεί να γίνει υγρό σαπούνι;;;…Ωστόσο,όλοι οι άλλοι-κι εγώ μαζί μπερδευτήκαμε από την άκρως πλανεύτρα(σχεδόν ίδια) ονομασία των δύο διαφορετικών προιόντων(NAOH και KOH) ως ποτάσα. Θα δοκιμάσω να φτιάξω ένα -επιτέλους σωστό- υγρό σαπούνι…Ευχαριστώ πολύ!!!

   
 69. Ελευθερία

  23/11/2018 at 2:30 πμ

  Μάλλον ΕΓΩ έπρεπε να διευκρινήσω ότι σκόπευα να φτιάξω και στερεό αλλά και υγρό σαπούνι…Γράψτε λάθος λοιπόν, τουλάχιστον το συνειδητοποίησα εγώ κι έτσι δε θα καψαλίσω το δέρμα μου… ή κάποιου άλλου…!

   
  • tkant

   23/11/2018 at 5:13 μμ

   Ωραια. Ευτυχώς διευκρινίστηκε το μπλέξιμο και από δω και πέρα δε θα χρειάζεται να ξεματιαζεις τη σαπουνόμαζα που αντί για υγρή γίνεται στερεή.
   Καλή επιτυχία στις μελλοντικές σου δημιουργίες

    
 70. Ελευθερία

  24/11/2018 at 1:06 μμ

  Να είσαι καλά!

   
 71. Ελευθερία

  25/11/2018 at 9:36 μμ

  Excuse me! Κι άλλες ερωτησούλες: α)Μπορώ να δουλέψω και με τον δείκτη σαπωνοποίησης ή οπωσδήποτε στο excel;; Δεν τα βγάζω πέρα με δαύτο(έχω γράψει τα έλαια που θέλω αλλά η τιμή του D28 παραμένει μηδενική).. β)Πώς θα καταφέρω να κρατήσω τη θερμοκρασία σταθερή για 3 ώρες; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων..:)

   
  • tkant

   26/11/2018 at 9:17 μμ

   Καλησπέρα Ελευθερια,
   Μιας που ειναι η εποχη των ερωτήσεων, ας κανω κι εγω μερικες.
   Για αρχη, ας μου εξηγησει καποιος τι ειναι ο δεικτης σαπωνοποιησης.
   Επειτα, στο excel, εχεις ενεργοποιησει τις μακροεντολες (macros) ωστε να μπορεσει να φερει αποτελεσμα το D28 ?
   Για τη θερμοκρασια τωρα, θα πρεπει να συμφιλιωθεις με την κουζινα σου. Να καθησετε να πειτε ενα καφεδακι μαζι, να πειτε τα κουτσομπολια σας και να ανταλλαξετε αποψεις για τους πρωην σας.
   Εγω για παραδειγμα, μετα απο μια τετοια συζητηση μαζι της, ανακαλυψα οτι για να κρατησω τη θερμοκρασια στους 80 βαθμους επρεπε να βαλω το νουμερο 1 (απο τα 9 που εχει συνολικα στη διαβαθμιση της) και καποιες στιγμες να την κλεινω εντελως.

   Εις αναμονη απαντησεων, λοιπόν

    
   • Ελευθερία

    28/11/2018 at 2:05 μμ

    Καλησπέρα Θοδωρή,
    Για αρχή παραξενεύομαι, να σου πω την αλήθεια που φτιάχνεις σαπούνι χωρίς να έχεις ιδέα για τον δείκτη σαπωνοποίησης (αν κι έχω την εντύπωση πως πρόκειται για απλή παρεξήγηση:πώς αλλιώς θα ήξερες την ποσότητα υδροξειδίου του νατρίου/καλίου που αντιστοιχεί σε κάθε έλαιο;)ο οποίιος είναι διεθνής και αποτελεί βασικό εργαλείο για κάθε σαπωνοποιό. Έπειτα, προφανώς δίκιο έχεις για τις μακροεντολές, μάλλον αυτό φταίει..και σχετικά με τη θερμοκρασία ευτυχώς που η κουζίνα που χρησιμοποιώ έχει επίσης 9 διαβαθμίσεις-μπορώ να ακολουθήσω τη συμβουλή σου!
    Ευχαριστώ!
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B9%CE%B8%CE%BC%CF%8C%CF%82_%CF%83%CE%B1%CF%80%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82

    https://www.alternativenaturally.com/event.asp?id_newsdata=1829#sthash.5HK8rmNp.dpbs

     
   • tkant

    28/11/2018 at 4:08 μμ

    Κοίτα, και το μάθημα «Πως να καταλάβετε τι σκέφτεται μία γυναίκα» δεν έχω περάσει στο πανεπιστήμιο, αλλά έχω κάνει δύο παιδιά. Δεν έχει να κάνει. Η πράξη είναι που μετράει.
    Αλλά για να σοβαρευτούμε να πω ότι το excel-άκι που υπάρχει στο σύνδεσμο παραπάνω είναι φτιαγμένο (φαντάζομαι) σύμφωνα με το δείκτη σαπωνοποίησης που αντιστοιχεί στο κάθε έλαιο. Μέ δύο τρία έλαια που έχω πειραματιστεί εγώ τουλάχιστον, η πράξη μου έδειξε ότι μπορεί κανείς να βασιστεί πάνω του.
    Απλά είναι πιο εύχρηστο από το να κάνεις τις πράξεις με χαρτί και μολύβι. Εκεί προσθέτεις τα έλαια και τις ποσότητες που θέλεις και σου βγάζει αποτέλεσμα.

    Υ.Γ. Ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι γνωρίζω τα πάντα (συνπαθητικά ζωάκια). Για το λόγο αυτό έχω ανεβάσει τη διαδικασία εδώ και έχω ανοίξει τα σχόλια, ώστε να συμπληρώνει ο καθένας τις γνώσεις του. Αν διαβάσεις λίγο τα σχόλια θα δεις ότι από την αρχική δημοσίευση μέχρι τώρα έχουν προστεθεί αρκετές σωστές επισημάνσεις και γνώσεις από τους αυτούς που διαβάσανν το άρθρο. Μία φορά μάλιστα με έχουν διορθώσει κιόλας και εγώ με τη σειρά μου διόρθωσα την αρχική δημοσίευση ώστε να ανταποκρίνεται σε κάτι πιο σωστό και ολοκλήρωμένο.

    Υ.Γ.2 Αρκετά χρήσιμοι οι σύνδεσμοι που παρέθεσες. Σίγουρα αυτοί που θέλουν να εντρυφίσουνε περισσότερο, θα τους βρουν αρκετά ενδιαφέροντες.

     
 72. Τραγάνης Δημήτριος

  27/11/2018 at 11:25 πμ

  Γειά σου Θοδωρή ! Μετά τις 3 ώρες ρίχνουμε τα 3 λίτρα νερό ! ανακατεύομε ή το αφίνουμε να λιώσει μόνο του;;

   
  • tkant

   27/11/2018 at 11:40 πμ

   Δημήτρη καλημέρα. Κοίτα, στην αρχή το άφηνα και έλιωνε μόνο του αυξάνοντας τη θερμοκρασία δύο φορές την ημέρα, αλλά αυτό μου έπαιρνε πολύ χρόνο. Περίπου δύο τρεις μέρες. Στη συνέχεια αποφάσισα να του δώσω λίγη βοήθεια με το μίξερ χειρός – το κλασσικό, όχι αυτό που χρησιμοποιούμε για τη διαδικασία παρασκευής του υγρού σαπουνιού – και είδα ότι η υγροποίηση γινόταν πολύ πιο γρήγορα (μέσα σε μία μέρα).
   Η διαδικασία είναι απλή. Όταν έχει γίνει το σαπούνι μας, ρίχνουμε το νερό και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 80 και μετά με το μίξερ χειρός στην πιο χαμηλή ταχύτητα, ανακατεύουμε προσεκτικά αποφεύγοντας να μην κάνουμε την κουζίνα βομβαρδισμένο τοπίο.
   Καλή επιτυχία

    
 73. Τραγάνης Δημήτριος

  27/11/2018 at 2:43 μμ

  Αυτή τη στιγμή 1 ώρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των τριών ωρών είναι ακριβώς όπως η τελευταία σου εικόνα στη συνταγή και στους 80 βαθμούς ! Δυστυχώς δεν μπορώ να σου ανεβάσω την φωτό ! υπάρχει δυνατότητα ; Έχεις F/B ; με βρίσκεις : Δημητριος Τραγάνης (Ιερεύς)

   
  • tkant

   27/11/2018 at 3:59 μμ

   Καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοείς. Δε χρειάζεται να ανεβάσει κάποια φωτογραφία. Έτσι ακριβώς πρέπει να είναι το μίγμα μας στο τελικό στάδιο.Είσαι σε πολύ καλό δρόμο.
   Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, έχεις δύο επιλογές. Είτε αφήνεις το μιγμα ως έχει και κάθε 6-8 ώρες του ανεβάζεις τη θερμοκρασία στους 80 βαθμούς και το αφήνεις να διαλυθεί μονο του, είτε το ανακατεύεις λίγο με το μιξεράκι όπως περιέγραψα παραπάνω (μία σήμερα και μία αύριο) ώστε να επιταχύνεις τη διαδικασία και αύριο να έχεις το σαπούνι σου έτοιμο για χρήση.

    
 74. Τραγάνης Δημήτριος

  27/11/2018 at 5:19 μμ

  Καλησπέρα Θεόδωρε ! Μπορώ να ρίξω και χρώμα στο υγρό σαπούνι ; Τι ακριβώς χρώμα και πόση ποσότητα για το 1 λίτρ. λάδι και σε ποιά φάση;

   
  • tkant

   27/11/2018 at 5:34 μμ

   Μπορεις να ριξεις χρωμα στην τελικη φαση. Το προμηθευεσαι απο τα ειδη χημικων και ζητας χρωμα για υγρο σαπουνι αλλα νομιζω οτι θα πρεπει να προσθεσεις βορακα για ομογενοποίηση και αρχιζει να δυσκολευει το πραγμα. Τουλαχιστον για μενα που δεν εχω πειραματιστει με την προσθηκη χρωματος αφου προτιμω το φυσικο του χρωμα.

    

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: