RSS

Jenga με την Παιδεία

01 Σεπτ.

Όλο γκρίνια, γκρίνια και ξινίλα είναι αυτή η κοπέλα. Και δεν διαβάσατε το νομοσχέδιο, και δεν θα πληρώνουν οι φοιτητές, και δεν θα ιδιωτικοποιηθούν τα πανεπιστήμια, και είσαστε άθλιοι ψεύτες και γενικά όλο δυσκοιλιότητα.

Ε λοιπόν Αννούλα, για να μη συγχύζεσαι άδικα εγώ κάθισα και διάβασα το νομοσχέδιο-όλα-για -τις-αγορές που έφτιαξες και διαπίστωσα ότι είναι Jet. Είναι το καλύτερο νομοσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας από τον Περικλή.  Σε ένα δύο πραγματάκια χωλαίνει αλλά κατά τα άλλα είναι σούπερ. …………..

– Πρώτο και κύριο το άσυλο. Ναι είχα αναφερθεί επανειλημμένα στο θέμα αυτό και δεν έχει αλλάξει τίποτε από τότε. Στο Άρθρο 3 για την ακαδηµαϊκή ελευθερία διαβάζουμε:

1. Στα Α.Ε.Ι. κατοχυρώνεται η ακαδηµαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη
διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών.
2.  Σε  αξιόποινες  πράξεις  που  τελούνται  εντός  των  χώρων  των  Α.Ε.Ι.
εφαρµόζεται η κοινή νοµοθεσία.

Από ελευθερία καλά πάμε αλλά που πήγε το άσυλο; Ωέο !! Μα φυσικά το πανεπιστημιακό άσυλο ήταν ένα από τα τουβλάκια που αφαίρεσε η Αννούλα από το νομοσχέδιο νομίζοντας ότι παίζει Jenga . Το ότι το άσυλο γεννήθηκε ως αντιστάθμισμα μίας εποχή που όλοι θέλουν να ξεχάσουν και αποτέλεσε ένα Δημοκρατικό αντίβαρο για πολιτειακές παρεκτροπές η κυρία Άννα μας το κάνει γαργάρα. Και στο τέλος τέλος τι σε πείραζε βρε κορίτσι μου το άσυλο; Το άσυλο δεν καλύπτει αυτόφωρα κακουργήματα όπως διατείνεσαι στην αιτιολογική έκθεση για το νομοσχέδιο λέγοντας:

……….. Πράγματι, η περί «ασύλου» νομοθεσία ακυρώθηκε στην πράξη, καθόσον δεν εφαρμόστηκε, και «στέγασε» παρανομίες κάθε μορφής, επέτρεψε το δημόσιο εξευτελισμό δασκάλων και εντέλει οδήγησε σε απαράδεκτη συρρίκνωση της ελευθερίας του λόγου, της έρευνας και της διδασκαλίας, εκεί όπου εξ ορισμού θα έπρεπε κατ’ εξοχήν να προστατεύεται. Παράλληλα, αποτέλεσε άλλοθι και δικαιολογία για την αστυνομία και τις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να μην παρεμβαίνουν, ακόμη και όταν διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα.

Μα κυρία Άννα όταν διαπράττονται τέτοια αδικήματα, οι αστυνομικές δυνάμεις υποχρεούνται να παρέμβουν. Αν δεν παρεμβαίνουν το κάνουν για να εξυπηρετήσουν εσάς και την άποψη που εντέχνως παρουσιάζουν τα ΜΜΕ εδώ και καιρό, ότι το άσυλο ευθύνεται που καίγονται καταστήματα, αυτ/τα ή γίνονται βανδαλισμοί εντός των Πανεπιστημίων, και να μπορέσετε στη συνέχεια να το καταργήσετε χωρίς πολλές αντιδράσεις από τους εγκεφαλικά κατεσταλμένους τηλεθεατές. Αυτό που κάλυπτε πραγματικά το άσυλο, και τώρα σας ενοχλεί επειδή έχετε μεταλλαχθεί σε Νεοφιλελεύθερη παράταξη, είναι ότι αποτελούσε ασπίδα προστασίας στην ανάπτυξη και διαμόρφωση τρόπου σκέψης διαφορετικό από το δικό σας. Τώρα όμως αυτοί οι τρόποι σκέψης θα καταστέλλονται εν τη γενέσει τους και με τις ευλογίες σας και έτσι θα μπορούμε να σκεπτόμαστε ελεύθερα όλοι με τον ίδιο τρόπο, ακριβώς όπως εσείς για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα και διαφωνίες.

Α! Να μην ξεχάσω. Πείτε και στον Καστανίδη να καταργήσει κι αυτός το άσυλο της οικίας για να είσαστε πάτσι. Δεν καταλαβαίνω τι χρειάζεται κάτι τέτοιο σε μία ευνομούμενη κοινωνία όπως η δική μας. Γιατί να υπάρχει άσυλο στην κατοικία του καθενός; Δεν είναι καλύτερα να μπαίνουν οι αστυνόμοι στα σπίτια μας χωρίς να χτυπάνε ούτε το κουδούνι; Έτσι θα προστατευτεί και το δημόσιο συμφέρον από τους ανήσυχους και αγανακτισμένους πολίτες ή αυτούς που διαβάζουν βιβλία αντί να παρακολουθούν τηλεόραση. Οι μεσοβέζικες λύσεις άλλωστε είναι οι χειρότερες και δίνουν λαβή στα φιλαράκια σας τους Νεοδημοκράτες και τους Καρατζαφερίσκους να λένε ότι κάνετε μισές δουλειές.

– Πάμε τώρα στο θέμα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ και των ΤΕΙ να δούμε που θα βρούμε το μαρούλι. Εδώ βλέπουμε ότι εκτός του δημοσίου χρήματος μπορούν τα ΑΕΙ-ΤΕΙ να κάνουν και δεύτερη δουλειά για να τα βγάζουν πέρα. Το πρωί δηλαδή θα διδάσκουν και το βράδυ θα αφήνουν τις εταιρίες να ασελγούν στο Πανεπιστημιακό κορμί τους αλλά πάντα επί πληρωμή (το πρωί μαθήτρια και το βράδυ……). Για να διαβάσουμε όμως τι λέει το νομοσχέδιό σας επί του θέματος στο Άρθρο 56 παρ. 2  που αφορά τους πόρους:

2. α) Πόροι των Α.Ε.Ι. είναι:
αα) η κρατική επιχορήγηση σύµφωνα µε την προηγούµενη παράγραφο,
ββ) οι πρόσοδοι που προέρχονται από  την αξιοποίηση  της περιουσίας
τους,
γγ)  χρηµατοδοτήσεις  από  οποιαδήποτε  πηγή  που  σχετίζονται  µε  την
επιστηµονική έρευνα, την ανάπτυξη και την επιστηµονική µελέτη,
δδ) δωρεές, κληρονοµίες και κληροδοσίες και
εε) πόροι από κάθε άλλη νόµιµη πηγή.

Με το αα δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά δεν το βλέπω να ισχύει και για πολύ καιρό. Το ββ αφορά την ενοικίαση του αυλόγυρου σε λαθρομετανάστες για να πουλάνε CD, αλλά το γ(άμα) γ(άμα-τα) και το εε(ϊ που πας εσύ) είναι όλα τα λεφτά (στην κυριολεξία).

Τι μας λέει το γγ; Ότι θα έρχεται η εταιρία κινητής τηλεφωνίας (που όλως τυχαίως θα είναι και ο κύριος χρηματοδότης του ιδρύματος) στο Πολυτεχνείο και θα λέει στον Πρύτανη: Πρύτανη φτιάξε μου μία μελέτη που να αποδεικνύει ότι τα κινητά δεν βλάπτουν την υγεία. Μα… Τι μα; Θες να σου κόψω τη χρηματοδότηση; Όχι. Έτσι μπράβο. Καλό παιδί ! Πήγαινε τώρα και μην αργήσεις.
Θα πηγαίνει η εταιρία απορρυπαντικών στο τμήμα Χημικών και θα λέει: Κουφάλες χημικοί, μου λείπει μία μελέτη που να αποδεικνύει ότι τα απορρυπαντικά με μπλε και πράσινους βουλευτές είναι τα καλύτερα. Ακόμα ρέι;  Έτσι λοιπόν με αυτό το άρθρο, από τη μία ξεμπερδεύουμε με τη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης (αφού θα την χρηματοδοτούν οι εταιρίες) και από την άλλη εισάγουμε και την αγορά (ναι αυτή που μας έχει πιει το αίμα τα τελευταία χρόνια) βαθειά μέσα στα πανεπιστήμια ώστε να μπορούν να τα ελέγχουν και να τα κατευθύνουν.

Το εε δεν χρειάζεται εκτενή σχολιασμό. Απλά έρχεται να ξεχειλώσει το γγ που είναι λίγο «στενό». Αυτό το «που  σχετίζονται  µε  την επιστηµονική έρευνα, την ανάπτυξη και την επιστηµονική µελέτη». Μπορεί δηλαδή χρηματοδότης να είναι οποιοσδήποτε μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα πανεπιστήμιο χωρίς απαραίτητα τα συμφέροντά του να αφορούν επιστημονική έρευνα και μελέτη. Από εταιρίες προφυλακτικών δηλαδή μέχρι τη CIA αρκεί να δίνει χρήματα με απόδειξη (αυτό σημαίνει νόμιμη πηγή).

Και ένα άρθρο που άπτεται άμεσα του άρθρου 56 είναι και το άρθρο 58 που κάνει λόγο για «Νοµικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου για τη διαχείριση της περιουσίας και των κονδυλίων έρευνας των Α.Ε.Ι.» Αν αυτό το «Νοµικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου» δεν ήρθε για να καλύψει και νομικά τη διείσδυση των εταιριών στο χώρο της παιδείας τότε τι είναι;

Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί εξάπτεστε όταν σας κατηγορούν ότι ξεπουλάτε τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω.

– Τρίτο και κύριο έρχονται τα δωρεάν συγγράμματα. Για να δούμε τι λέει το νομοσχέδιό σας. Στο Άρθρο 37 παρ 1 διαβάζουμε:

1.  Διδακτικό  σύγγραµµα  θεωρείται  κάθε  έντυπο…………………….                                        …………………………σύµφωνα µε το
εγκεκριµένο  πρόγραµµα  σπουδών  της  οικείας  σχολής.  Με  κοινή  απόφαση
των  Υπουργών  Οικονοµικών  και  Παιδείας,  Δια  Βίου  Μάθησης  και
Θρησκευµάτων,  που  δηµοσιεύεται  στην  Εφηµερίδα  της  Κυβερνήσεως,
ρυθµίζονται τα θέµατα που αφορούν τη δωρεάν διάθεση στους φοιτητές των
διδακτικών  συγγραµµάτων,  καθώς  και  την  καταβολή  αµοιβής  στους
συγγραφείς τους.

Εδώ έχουμε το παράθυρο ανοιχτό, από τη μία να αερίζεται ο νόμος για να μην μουχλιάσει και από την άλλη να αποφασίζουν ο υπουργός παιδείας παρέα με τον υπουργό οικονομικών, μετά το δεύτερο πιάτο στο Coo, ότι τα χρήματα που δίνουν για τα πανεπιστήμια είναι υπέρογκα και καλό θα είναι να κόψουν ένα 90% για να τα κάνουν βουλευτικές αποζημιώσεις. Τι να τα κάνουν τα λεφτά άλλωστε οι πανεπιστημιακοί; Αυτοί τρέφονται με ιδέες. Και από κει και πέρα ξεκινάνε οι παρενέργειες. Αν ένα ΑΕΙ ή ΤΕΙ έχει σπόνσορα να του καλύπτει τα έξοδα, έχει καλώς. Αν όμως υπάρχει κανένας ξεροκέφαλος Πρύτανης που θέλει να διατηρήσει την ανεξαρτησία του ιδρύματός του από εταιρίες-λαμόγια-χρηματοδότες τί θα κάνει; Δεν θα αναγκαστεί να ζητήσει χρήματα από τους φοιτητές για να αγοράσει βιβλία; Αφού η ξινή δεν θα δίνει φράγκο.Τώρα μάλιστα που βάλανε και λουκέτο στον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ)  τι θα κάνουν τα κακόμοιρα τα Πρυτανάκια; Θα σκύψουν το κεφάλι και θα πουν «σφάξε με αγά μου να αγιάσω»

Υ.Γ. Για τον τρόπο εκλογής των Πρυτάνεων και τα διοικητικά δεν θα ασχοληθώ τόσο επειδή έχουν ασχοληθεί αρκετά οι Πανεπιστημιακοί επειδή τους καίει, όσο και επειδή οι διατάξεις για αυτό το θέμα δεν είναι συγκεκριμένες, αλλά διαποτίζουν ολόκληρο το νομοσχέδιο. Διαβάστε το κι εσείς κυρία Άννα αν έχετε χρόνο και θα το διαπιστώσετε και μόνη σας.

Υ.Γ.2 Αννούλα, μη συνεχίσεις να αφαιρείς τουβλάκια από την παιδεία γιατί το οικοδόμημα είναι μεγάλο και αν πέσει θα σε πλακώσει. Όπως πλάκωσε και την Μαριέττα-Γιαννάκου Κουτσίκου που νόμιζε ότι λόγω αυξημένου ειδικού βάρους θα τα καταφέρει, λες και η παιδεία είναι Σούμο.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το διάβασαν και  καμιά χιλιάδα Πανεπιστημιακοί παγκοσμίως από κάτι Οξφόρδες και κάτι Χάρβαρντ  και αποφάνθηκαν ότι είναι λίγο μπούρδα αλλά μη μασάς. Νυν υπέρ πάντων οι αγορές.

Υ.Γ. Για όποιον ενδιαφέρεται να διαβάσει ολόκληρο το σχέδιο νόμου θα το βρει εδώ ενώ την αιτιολογική έκθεση εδώ

Advertisements
 
2 Σχόλια

Posted by στο 01/09/2011 in Πολιτικά

 

Ετικέτες: , , , , , ,

2 responses to “Jenga με την Παιδεία

 1. κωστάνζα

  02/09/2011 at 11:07 πμ

  εύγε, να ζήσεις

   
 2. tkant

  02/09/2011 at 11:49 πμ

  Κωστάνζα σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια που βλέπω συχνά πυκνά στις δημοσιεύσεις μου.

   

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: