RSS

Θα σου κάμω την Πράξη…… (Νομοθετ. Περιεχ.)

21 Νοέ.

Δεν ξέρεις τι είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου; Ακούς στις ειδήσεις αυτή τη νέα λέξη και δεν ξέρεις που να την κατατάξεις στον κυκεώνα της ενημέρωσης των τελευταίων χρόνων; Ακούς τον Αυτιά, τον Πρετεντέρη και την Τρέμη να σου μιλάνε σαν ακαδημαϊκοί προφέσορες, προσκυνάς ευλαβικά και δεν καταλαβαίνεις μία; Μην ανησυχείς. Εγώ είμαι εδώ, θα σου τα εξηγήσω όλα. Θα σε κάνω προφέσορα μέσα σε δέκα λεπτά και θα μάθεις να ακόμη και να αντιμιλάς σε δημοσιογραφίσκους της δεκάρες που πληρώνονται αδρά για να παίρνουν το ύφος επτά καρδιναλίων μαζί και κρυμμένοι πίσω από τις γραβάτες τους κάνουν ότι σε ενημερώνουν.

Μην φοβάσαι, δεν θα πονέσει καθόλου. Πρόσεξε.

Κοίτα να δεις πως έχουν τα πράγματα. Η κυβέρνηση δεν θέλει πια να φέρνει στη βουλή προς ψήφιση νομοσχέδια 500 σελίδων με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, όχι τόσο γιατί δεν προλαβαίνει κανείς να τα διαβάσει, (ούτως η άλλως ποτέ κανείς δεν τα διάβαζε), αλλά επειδή τσινάνε οι βουλευτές.
Ξέρεις τώρα, αναγκάζονται να παραδεχτούν δημόσια ότι ψηφίζουν νομοσχέδια χωρίς να έχουν ανοίξει βιβλίο, ότι δεν ψηφίζουν κατά συνείδηση ως οφείλουν αλλά και ότι δεν αντιπροσωπεύουν πια το έθνος όπως ορίζει το Σύνταγμα, με αποτέλεσμα να λένε όχι στα νομοσχέδια και να αναγκάζεται ο τσοπάνης να τα διώξει από το μαντρί. Φυσικά όταν ένα πρόβατο φεύγει από το μαντρί τα άλλα κάθονται πιο ήσυχα, αλλά άμα διώχνει πολλά υπάρχει ένα θεματάκι. Διώξε, διώξε, διώξε, καταλαβαίνεις ότι υπάρχει κίνδυνος να μείνουν οι τσοπάνηδες μόνοι τους χωρίς τα πρόβατα, χώρια που μπορεί να κάθεται απ’ έξω από τη στάνη ο Σύριζα και να μαζεύει προβατάκια και να βρεθεί ξαφνικά με 250 βουλευτές και να γίνει αρχιτσοπάνης χωρίς να ανοίξει μύτη.

Για να αποφευχθεί λοιπόν αυτή η στενωπός και να περνάνε και τα μέτρα αέρα-πατέρα χωρίς να κουράζονται οι βουλευτές, η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή το κόλπο με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Αυτό είναι κόλπα ζόρικα που κάνουν στις Ινδίες και όπου αλλού η Δημοκρατία εφαρμόζεται μόνο Τρίτη Πέμπτη και Σάββατο 3:00 με 5:00μμ

Τι είναι όμως αυτή η περίφημη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου; Καλή ερώτηση ! Κάνε μια αναπάντητη στην κυβέρνηση να σε πάρει να σου εξηγήσει ή πάμε να δούμε τι ακριβώς λέει το Σύνταγμα μας για το θέμα. Δεν θα σε κουράσω πολύ. Μια παραγραφούλα είναι, θα την πας αμάσητη κάτω. Τώρα που έχεις διαβάσει και το άρθρο 120 μη μασάς πουθενά (εσύ, ναι ναι για σένα λέω που δεν το έχεις κάνει ακόμη, σταμάτα αμέσως να διαβάζεις χαζομάρες στο ίντερνετ και πήγαινε ρίξε μια ματιά εδώ. Μετά ξανά έλα στην παρέα μας. Εμείς εδώ θα είμαστε να σε περιμένουμε. Και που ‘σαι, μη μου γυρίσεις αδιάβαστος θα σου κάνω ερωτήσεις κι αν δεν ξέρεις, αλίμονό σου κακομοίρη μου).

Οι παρενθέσεις στο άρθρο 44 του Συντάγματος που ακολουθεί είναι δικές μου. Ο νομοθέτης δεν είναι τέτοιο στυλ, το παίζει λίγο πιο σοβαρός.

Άρθρο 44  (Τα-τάν  τα-τάν)

1. Σε έκτακτες περιπτώσεις (έκτακτες λέμε έτσι;) εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης (Εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτες επαναλαμβάνω. Πιστεύω το έπιασες το υπονοούμενο έτσι; Να σε πιάσει κόψιμο στο πρώτο ραντεβού για παράδειγμα) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.(Δεν πρόκειται να κάνει ποτέ κάτι τέτοιο ο Πρόεδρός μας σε καιρό Δημοκρατίας όπως σήμερα φυσικά. Αλλά τι λέω τώρα; Εδώ στα 15 του έκανε αντίσταση, θα υπογράψει και θα εκδώσει Πράξεις Ν.Π. τώρα σε καιρό Δημοκρατίας; )

Οι πράξεις αυτές υποβάλλονται στη Βουλή για κύρωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παράγραφος 1 (δηλαδή στην ολομέλεια της Βουλής, αλλά οι νομοθέτες τη βρίσκουν με τις παραπομπές), μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή τους ή μέσα σε σαράντα ημέρες από τη σύγκληση της Βουλής σε σύνοδο(χέσε ψηλά κι αγνάντευε δηλαδή). Αν δεν υποβληθούν στη Βουλή μέσα στις προαναφερόμενες προθεσμίες ή αν δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή τους, παύουν να ισχύουν στο εξής (στο εξής όμως έτσι; Ότι έγινε έγινε δεν το συζητάμε).

Πάμε παράδειγμα τώρα για να καταλάβουμε όλοι (όλοι λέμε) περί τίνος πρόκειται:
Είσαι πρωθυπουργός και θέλεις να πουλήσεις την Ακρόπολη σε ένα φίλο που όταν την είδε έπαθε την πλάκα του και από τότε δεν κοιμάται πια τα βράδια αφού σκέφτεται μόνο εκείνη. (έρωτας με το πρώτο ευρώ λέγεται αυτό) Θέλει λοιπόν να την κάνει δική του και να την αφήνει να τη βλέπουν μόνο όσοι έχουν καθαρό ετήσιο εισόδημα με πολλά μηδενικά και σου έχει σπάσει τα @@. Κάθε φορά όμως που πας να συζητήσεις το θέμα με τους βουλευτές του κόμματός σου σε παίρνουν με τις πέτρες.

Τι κάνεις λοπόν; Πρόσεξε: Πας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για καφέ μια Κυριακή πρωί με λιακάδα και αφού ακούσεις από δύο φορές όλες τις ιστορίες που έχει να σου πει από την αντίσταση (είναι must αυτό), και σου έχει πει και το φλιτζάνι, του λες φεύγοντας: πρόεδρε, βάλε μια υπογραφή εδώ γιατί έχω ένα ραντεβού και δεν πρέπει να αργήσω. Αν σε ρωτήσει τι γράφει του απαντάς αόριστα «κάτι νόμους μωρέ», υπογράφει και φεύγεις. Παίρνεις τηλέφωνο το φίλο και του λες τα ευχάριστα και το απόγευμα παίρνεις τηλέφωνο το συμβολαιογράφο σου και του λες: Μήτσο ετοίμασε ένα συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτου έναντι πεντακοσίων ευρώ (γιατί έχει να πας και από το Μαζωνάκη το βράδυ) και η δουλειά κλείνει χωρίς να πάρουν μυρωδιά οι βουλευτές τίποτε. Το βράδυ της ίδιας μέρας πάντα (Κυριακή) στέλνεις την πράξη στο Εθνικό Τυπογραφείο για έκδοση. Είναι γνωστό σε όλο τον καλό κόσμο, από τον Αουγκούστο Πινοσέτ μέχρι τον Μπασάρ Αλ Άσαντ, ότι οι καλές Πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου εκδίδονται πάντα Κυριακή βράδυ. Στη συνέχεια περιμένεις να περάσει και ένα τρίμηνο χωρίς να πας την πράξη προς ψήφιση στη Βουλή, για να μην αναστατωθεί και ο καφετζής της Βουλής και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Τώρα θα ρωτήσεις τί γίνεται εάν έρθει στη Βουλή η Πράξη Ν. Π. μέσα σε σαράντα ημέρες και δεν ψηφιστεί  ή εάν δεν μπει στον κόπο να πατήσεις το πόδι της στο κοινοβούλιο για ένα τρίμηνο; Θα επιστρέψει ο φίλος σου την Ακρόπολη; Η απάντηση είναι η εξής και είμαι σίγουρος ότι την υποψιάζεσαι: «Θα μας επιστρέψει τα @@ του» Αφού λέει ρητά και κατηγορηματικά το Άρθρο στο δεύτερο σκέλος «Αν δεν………παύουν να ισχύουν στο εξής». Στο εξής, δηλαδή με λίγα λόγια μετά το τρίμηνο δεν μπορείς να ξαναπουλήσεις την Ακρόπολη. Ότι πούλησες πούλησες. Φυσικά δεν σε νοιάζει εσένα αυτό. Το φιλαράκι το βόλεψες, του έφυγε και η καψούρα με την Ακρόπολη και τώρα την εκδίδει κανονικά να πάρει κανένα φράγκο. Και έτσι είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Το ίδιο κόλπο μπορείς να κάνει για να ξεπουλήσεις το νερό που το θέλουν κάτι εταιρίες που έφυγαν από τη χώρα τους γιατί τα έκαναν μαντάρα και πλήρωνε ο κόσμος το νερό για ουίσκι, το ρεύμα που στο ζητάνε κάτι φίλοι, την επεξεργασία των σκουπιδιών που τη θέλει ένας καναλάρχης, τα ορυχεία χρυσού που τα θέλει ένας άλλος, τις υπηρεσίες των δήμων, τα βουνά για αιολικά πάρκα, και τα νησιά σε ξένους επενδυτές για να αναπτυχθεί κάποια στιγμή και αυτός ο τόπος που έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες όπως η Ζιμπάμπουε, χωρίς να αναγκάζεσαι να γράφεις νομοσχέδια ή να κάνεις μασάζ στους βουλευτές κάθε φορά για να ψηφίσουν στη Βουλή και πονάν τα χέρια σου. Ή βρε αδερφέ βαρέθηκες κάποια στιγμή να κάνεις τον πρωθυπουργό ή να διοικείς τη χώρα, άνθρωπος είσαι. Με μία Πράξη Ν. Π. βάζεις ένα Επίτροπο στο πόδι σου και τον παίρνεις λίγο ………… για μερικά χρονάκια. Αν ο Επίτροπος είναι και Γερμανός ακόμη καλύτερα, αυτοί ξέρουν, (είναι σαν του 29 κατασκευαστές πλυντηρίων).

Δηλαδή με λίγα λόγια αν θέλεις να φέρεις ανάπτυξη στον τόπο και δεν σε αφήνουν κάτι κακομαθημένοι βουλευτές, παίρνεις την ανάπτυξη εργολαβία και με μερικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου κάνεις την Ελλάδα ψιλικατζίδικο και δίνεις τα ρέστα σου στους επενδυτές.

Και τελειώνουμε με λίγη ιστορία: η πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξεδόθη το 1975 και με αυτήν κρατικοποιήθηκε η Εμπορική Τράπεζα. Στη συνέχεια με τέτοια πράξη καθιερώθηκε το πενθήμερο κλπ. Σήμερα με Πράξεις νομοθετικού Περιεχομένου θα ιδιωτικοποιηθεί ότι έχει απομείνει Δημόσιο και θα δουλεύουμε επταήμερο δεκαεξάωρο αμισθί γιατί η εργασία απελευθερώνει. Τι θέλετε δηλαδή να ζείτε σκλαβωμένοι; Δεν σας καταλαβαίνω τελικά. Με τίποτε δεν είστε ικανοποιημένοι.

Advertisements
 
5 Σχόλια

Posted by στο 21/11/2012 in Πολιτικά

 

Ετικέτες: , ,

5 responses to “Θα σου κάμω την Πράξη…… (Νομοθετ. Περιεχ.)

 1. outsider

  21/11/2012 at 7:20 μμ

  Και να μην ξεχνιόμαστε :
  Πας στο http://www.et.gr/ (το εθνικό τυπογραφείο, ντε)
  Δεξιά (στην αναζήτηση ΦΕΚ) ζητάς π.χ. το τευχος Α 228 (η τελευταία πράξη νομοθετικού περιεχομένου).
  Το κατεβάζεις και κοιτώντας την ψηφιακή υπογραφή (στον acrobat reader εμφανίζεται πάνω δεξιά σαν ένα ερωτηματικό) παρατηρείς οτι υπογράφτηκε ψηφιακά 18/11/2012 (Κυριακή) στις 11:46 ΤΟ ΒΡΑΔΥ.
  Οπότε η έκφραση «αυτός ο νόμος πέρασε νύχτα» ισχύει literally (που λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι).
  Σε μια δημοκρατία είναι λογικό να περνάνε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου το βράδυ της Κυριακής;

   
  • tkant

   21/11/2012 at 7:53 μμ

   Είσαι πρώτος. Σε ευχαριστώ για την πληροφορία. Το προσθέτω αμέσως στο κείμενο.

    
 2. Δημήτρης

  18/02/2014 at 3:19 πμ

  Επίσης οι Π.Ν.Π. ισχύουν για τέσσερις (4) μήνες από την δημοσίευση του Φ.Ε.Κ. αν δεν τις επικυρώσει με ψηφοφορία η Βουλή, μετά είναι παράνομες!!!!!
  Τι λέω τώρα……

   
 3. tkant

  18/02/2014 at 9:46 πμ

  Έτσι, αν δεν υποβληθούν στη Βουλή μέσα σε 40 ημέρες ή αν δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή τους, παύουν να ισχύουν. Αλλά τα οφέλη που έχουν δημιουργηθεί από αυτές δεν καταργούνται.

   

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: