RSS

Δαβίδ και Γολιάθ

18 Ιολ.

Γολιάθ εναντίον ΔαβίδΤις προηγούμενες ημέρες η  Eldorado Gold έβγαλε μία ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία προτίθεται να κλείσει (αναστολή των έργων το ονομάζει για να μη γίνει τελείως ρόμπα) ορισμένες μονάδες σε κάποιες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας με τη δικαιολογία της παγκόσμιας πτώσης της τιμής του χρυσού. Αυτή η κίνηση αποτελεί μία τεράστια νίκη των κατοίκων στις Σκουριές Χαλκιδικής τόσο από πλευράς ηθικής δικαίωσης στο μακροχρόνιο αγώνα τους ενάντια σε μία κακώς εννοούμενη ανάπτυξη, όσο και από άποψη προστασίας του περιβάλλοντος.

Με λίγα λόγια, όσο και αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν, η Eldorado Gold παίρνει σιγά σιγά τα εσώρουχά της και φεύγει από το δωμάτιο έχοντας χάσει ότι πολυτιμότερο έχει μία εταιρία: το κύρος της.  Αφού πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη. Οι κάτοικοι αυτή τη στιγμή ανάβουν το πρώτο τους τσιγάρο μετά από μία κοπιαστική επώδυνη και ψυχοφθόρα διαδικασία με συλλήψεις, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και μία σειρά αυθαιρεσίες από την μεριά της κυβέρνησης που όλο αυτό τον καιρό δίνει αγώνα υπέρ των δικαιωμάτων των εταιριών και ενάντια στα δικαιώματα των πολιτών που έχει ορκιστεί να υπερασπίζει.
Η συγκεκριμένη εταιρία εξόρυξης ανθρώπινων ψυχών (γιατί στην ουσία αυτό είναι) υποχώρησε γιατί δεν μπορούσε να πολεμά αιώνια ενάντια σε ένα μάτσο πεισματάρηδες που δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι η ανάπτυξη. Θα μου πεις τώρα σε όλες τις χώρες (Κεμπέκ,, ΗΠΑ, Τουρκία, Ρουμανία) που ανεστάλη η εξόρυξη αντιστέκονταν οι κάτοικοι; Όχι φυσικά. Όταν όμως μία εταιρία με παγκόσμια δραστηριότητα αποφασίζει να περικόψει δαπάνες κοιτάει μεταξύ άλλων και τα οικονομικά μεγέθη κάθε χώρας. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα μπορεί να υπάρχουν υψηλά μεροκάματα και να ανεβαίνει το κόστος εξόρυξης. Σε κάποια άλλη χώρα να είναι ακριβές οι πρώτες ύλες, στην Ελλάδα να ανεβαίνει το κόστος επειδή θα πρέπει να πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε εταιρίες φύλαξης και με αμφίβολο πάντα το τελικό γεγονός της εξόρυξης παρά τις άπειρες διευκολύνσεις από τη μεριά των ανθρώπων της φερόμενης ως κυβέρνησης (να θυμίσω εδώ την παραχώρηση δασικής έκτασης από το κράτος έναντι πινακίου φακής, την άδεια για την εγκληματική ανοικτή εξόρυξη, διευκολύνσεις ελεεινών δημάρχων κλπ κλπ). Το  πολιτικό κόστος επίσης μιας αρνητικής διαφήμισης για μία ολόκληρη χώρα όπως ο Καναδάς, που θέλει να εμφανίζεται ως προστάτης του περιβάλλοντος και των ανθρώπων, μπορεί να πλήττεται ανεπανόρθωτα όταν αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρίες της κάνουν εξόρυξη χρυσού σε μακρινές χώρες χαρίζοντας όμορφα καθρεφτάκια στους ιθαγενείς.
Η απόφαση της εταιρίας, και δεν μπορεί να το παραγνωρίσει κανείς αυτό, είναι άμεσα συνυφασμένη με το γεγονός ότι μερικοί τρελοί ξύπνησαν ένα πρωί και δεν είδαν με καλό μάτι το γεγονός ότι μία εταιρία θα αρχίσει να παίρνει το χρυσό από τη γη τους και για αντάλλαγμα θα ρίχνει κυάνιο στα ποτάμια τους. Και γι’ αυτή την ασήμαντη λεπτομέρεια άρχισαν να κάνουν τον κόσμο άνω κάτω. Μα τι άνθρωποι κι αυτοί ρε παιδί μου; Δεν μπορώ να τους καταλάβω. Καλά λένε ότι είναι άβυσσος το μυαλό του ανθρώπου. Αψυχολόγητη αντίδραση εντελώς έτσι;. Μα να μην καταλαβαίνουν ότι εδώ μιλάμε για ένα ακόμη τρανό παράδειγμα του success story?  Κοντόφθαλμοι άνθρωποι. Τι να πει κανείς; Δεν βλέπουν μακρυά (όπως ο πρωθυπουργός μας μετά από εκείνη την εγχείρηση στο μάτι).

Το παρακάτω δελτίο τύπου το εξέδωσε το «Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού» με αφορμή την υποχώρηση της εταιρίας. Αποτελεί αναδημοσίευση από το soshalkidiki.wordpress.com και αξίζει να το διαβάσετε:

Η αξία του βουνού μας δεν μετριέται με δολάρια ανά ουγκιά

Δελτίο Τύπου

Εχθές η Eldorado Gold Corp. ανακοίνωσε την καθυστέρηση έναρξης παραγωγής στις Σκουριές και μείωση των δαπανών της κατά 35%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η εταιρεία προβαίνει σε αυτές τις αλλαγές εξαιτίας της σημαντικής μείωσης της τιμής του χρυσού (-22% τον τελευταίο χρόνο) και οι αναθεωρήσεις σκοπεύουν στο να διατηρηθεί το προφίλ της εταιρείας ως “χαμηλού κόστους”, κερδοφόρας και αναπτυσσόμενης. Με το νέο διαχειριστικό σχέδιο η εταιρεία εκτιμά ότι εξασφαλίζεται η λειτουργία της με τιμή χρυσού 1.250 δολ/ουγγιά (περίπου 1.286 δολ/ουγγιά τώρα)

Η πτώση της τιμής του χρυσού οδήγησε τον τελευταίο καιρό πολλές εξορυκτικές εταιρείες σε αναθεώρηση σχεδίων τους. Σε δημοσίευμα του Reuters, οικονομικός αναλυτής δήλωσε ότι είναι πολύ δύσκολο για τις εξορυκτικές εταιρείες να περικόψουν δαπάνες ώστε να ανταποκριθούν στη μειωμένη τιμή του χρυσού, και ο συντάκτης προέβλεψε ότι πολλές από αυτές θα σταματήσουν εντελώς τις δραστηριότητές τους.

Δημοσίευμα στη Σοφοκλέουςin, θεωρεί τουλάχιστον περίεργη την απόφαση της Eldorado Gold με δικαιολογία την πτώση τιμής του χρυσού. Αναφέρει ότι η βασική πηγή εσόδων της εταιρείας στη Χαλκιδική, είναι η εκμετάλλευση (εμπλουτισμός και μεταπώληση) των δυο λιμνών τέλματος που έχουν ήδη εξορυγμένα αποθέματα. Το δημοσίευμα εκτιμά ότι η κίνηση αυτή στέλνει σαφές μήνυμα, αφήνει έκθετο τον πρωθυπουργό που ήρθε σε μετωπική σύγκρουση με τους κατοίκους της περιοχής και “αδειάζει” τους υποστηρικτές της επένδυσης.

Είναι σαφές ότι για εταιρείες όπως η Eldorado Gold, τα κέρδη είναι ο μόνος σκοπός. Τα επενδυτικά τους σχέδια ως μοχλοί ανάπτυξης της οικονομίας – που προωθούνται με κάθε κόστος και από κυβερνήσεις – οι εργασιακές συνθήκες, η κοινωνία, η προστασία του περιβάλλοντος και η αποκατάσταση των ζημιών δεν είναι παρά μάσκες που προσπαθούν να καλύψουν το μόνο πραγματικό τους στόχο: το μέγιστο δυνατό κέρδος.

Για τους κατοίκους της Χαλκιδικής αυτή η αναθεώρηση και καθυστέρηση του “επενδυτικού” εξορυκτικού σχεδίου, δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση εφησυχασμό. Πρόκειται για μια σοβαρότατη εξέλιξη με πολυσήμαντες αναγνώσεις, που δεν οφείλεται μόνο στην τιμή του χρυσού. Η εταιρεία έχει ήδη σταματήσει, λόγω παρανομιών και μετά από καταγγελίες κατοίκων, πολλές από τις εργασίες της σε Σκουριές και Λάκκο Καρατζά. Ταυτόχρονα, η σθεναρή, διαρκής και δυναμική αντίσταση των κατοίκων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εταιρεία, που σε καμιά περίπτωση δεν έχει εξασφαλίσει την κοινωνική συναίνεση ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει στην περιοχή.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην καταστροφή του τόπου μας, τη ληστρική εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας. Παραμένουμε σε διαρκή επαγρύπνηση και απαιτούμε

  • άμεση αποφυλάκιση των άδικα προφυλακισμένων συναγωνιστών μας,
  • ανάκληση της αδειοδότησης του εξορυκτικού σχεδίου
  • αποχαρακτηρισμό της περιοχής από μεταλλευτική

Επειδή η αξία του βουνού μας δεν μετριέται με δολάρια ανά ουγκιά …
Επειδή η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν εξαρτάται από την τιμή του χρυσού …
Επειδή αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, ενώ εμείς μιλάμε γι’ ανθρώπινες ζωές …

ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Advertisements
 
1 σχόλιο

Posted by στο 18/07/2013 in Πολιτικά

 

Ετικέτες: ,

One response to “Δαβίδ και Γολιάθ

  1. κωστάνζα

    18/07/2013 at 11:40 πμ

    Και βέβαια!

     

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: