RSS

Η μπάλα είναι happy

12 Ιον.

09-YDvILkoΤο κείμενο είναι αναδημοσίευση από το ποντίκι με αρχικό τίτλο «Η μπάλα είναι happy» ενώ η απάντηση που ακολουθεί είναι δική μου.

«Του Δημήτρη Μηλάκα

Πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι «το ποδό­σφαιρο είναι το όπιο του λαού». Ένα «χάπι» λήθης που προσφέρεται από την εξουσία για να «ξεχνιούνται» και να ελέγχονται οι μά­ζες.

Ίσως δεν έχουν άδικο, σίγουρα όμως όλοι αυτοί οι… κοινωνιολόγοι του ποδοσφαίρου δεν «βλέπουν» μπάλα, ίσως δεν την έχουν ακουμπήσει ποτέ στη ζωή τους και ως εκ τούτου είναι ανίκανοι να αντιληφθούν κά­τι περισσότερο από τα ολοφάνερα νήματα που δένουν το ποδόσφαιρο με τους μηχανι­σμούς χειραγώγησης.

Όμως το ποδόσφαιρο είναι κάτι περισσό­τερο και βαθύτερο από έναν μηχανισμό της αγοράς και της εξουσίας: είναι η ευτυχία που δημιουργεί το παιχνίδι και η ανάμνηση των χρόνων της αθωότητας…

Από σήμερα δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, την ίδια στιγμή, θα καθηλωθούν μπροστά στους τηλεοπτικούς τους δέκτες. Είναι ίσως μια από τις σπάνιες στιγμές που κάτι «κοινό» μπορεί να «ενώ­σει» ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και αυτό το «κοινό» δεν είναι η αγορά, ούτε οι πολυ­εθνικές που επιχορηγούν το προϊόν – ποδό­σφαιρο. Είναι το παιχνίδι – ποδόσφαιρο και τα συναισθήματα που πυροδοτεί…

Από σήμερα, λοιπόν, θα δούμε μπάλα, χωρίς όμως να πιπιλήσουμε το «χάπι της λήθης». Θα δούμε το Μουντιάλ και θα θαυμά­σουμε την εθνική Βραζιλίας χωρίς να ξεχνά­με τις φαβέλες, τη φτώχεια και τη βία μέσα στην οποία ζουν τεράστια τμήματα του πλη­θυσμού αυτής της χώρας.

Θα χειροκροτήσουμε την εθνική μας και θα πανηγυρίσουμε όποια επιτυχία της, χωρίς αυτό να μας κάνει να ξεχάσουμε την ελληνι­κή σκληρή πραγματικότητα, η οποία δεν θα μπορούσε να βελτιωθεί ούτε κατ’ ελάχιστον ακόμη κι αν οι ‘Ελληνες διεθνείς κατόρθωναν το αδιανόητο, να κατακτήσουν το Παγκό­σμιο Κύπελλο. Ακόμη και σε μια τέτοια περί­πτωση τίποτε δεν θα άλλαζε στη ζωή κανενός συνταξιούχου, κανενός εργαζόμενου.

Ας δούμε λοιπόν την μπάλα χωρίς καμία ψευδαίσθηση. Το ποδόσφαιρο άλλωστε είναι ένα παιχνίδι που δεν μπορεί να αλλά­ξει τον κόσμο, ούτε να τον κάνει καλύτερο. Μπορεί όμως να προσφέρει στιγμές ανείπω­της ευτυχίας όταν η τροχιά της μπάλας και οι κινήσεις των παικτών μοιάζουν με γραμμές σε πίνακα του Πικάσο…»

Κύριε Δημήτρη Μηλάκα

Μπορείτε να δίνετε όσα άλλοθι χρειάζονται για να καλυφθούν οι τύψεις σας για το γεγονός ότι το θέαμα που σας προσφέρουν είναι θεμελιωμένο πάνω στην πείνα. Επίσης μπορείτε να παρακολουθείτε 22 εκατομμυριούχους να παίζουν μπάλα για να εγείρονται αναμνήσεις της παιδική σας ηλικία.
Σε καμία περίπτωση όμως μην αυταπατάστε ότι αυτά που γράφετε είναι απλές δικαιολογίες για την απενοχοποίηση του να βλέπει κάποιος ποδόσφαιρο χωρίς να νοιάζεται για το παρασκήνιο και πολύ περισσότερο μην παραβλέπετε το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δίνετε στους αναγνώστες σας τη δικαιολογία που χρειάζονται για να πέσουν στη λήθη που θα ενώσει τον παγκόσμιο πληθυσμό. Όταν ένα παιχνίδι σκοτώνει παιδιά για να παίζεται, παύει να είναι παιχνίδι.
Γνωρίζετε κι εσείς ο ίδιος ότι το καλύτερο μέσο για να ξανά βιώσουμε κάτι από την αθωότητα και την ευτυχία του παρελθόντος, είναι απλά να παίξουμε μπάλα. Όχι να δούμε.
Αν προτιμήσουμε το δεύτερο είναι σαν να λέμε ότι έχουμε το δικαίωμα να κλείνουμε τα μάτια σε αυτό που γίνεται προς ίδιον όφελος πυροδοτημένων συναισθημάτων.

Καλή τηλεθέαση.

Ένας πτυχιούχος κοινωνιολόγος που μέχρι σήμερα παίζει μία φορά την εβδομάδα ποδόσφαιρο με τους φίλους και τα παιδιά τους.

Για όποιον ενδιαφέρεται να πάρει μία ιδέα για το τι ακριβώς γίνεται στη Βραζιλία μπορεί να ρίξει μία κι ματιά εδώ.

 

—————————————————————————————————-
* Προσοχή ακριβώς από κάτω πιθανόν να ακολουθούν διαφημίσεις.
Αν δεν θέλετε να βλέπετε διαφημίσεις όταν σερφάρετε στο ίντερνετ μπορείτε να βάλετε κάποιο πρόσθετο στον περιηγητή σας όπως αυτά που ακολουθούν και να ξενοιάσετε μια και καλή από όλες τις διαφημήσεις όλων των ιστοσελίδων:
Για internet explorer πατήστε εδώ
Για firefox πατήστε εδώ
Για Chrome πατήστε εδώ
Για Opera πατήστε εδώ

Advertisements
 
4 Σχόλια

Posted by στο 12/06/2014 in Πολιτικά

 

4 responses to “Η μπάλα είναι happy

 1. Μαρία Γερούκη

  13/06/2014 at 2:00 πμ

  Άνθρωποι ξεσπιτώνονται για να δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος για στάδια και πάρκινγκ, η αστυνομία και ο στρατός γέμισε τους δρόμους και χτυπάει αλύπητα πολίτες και ακτιβιστές που διαδηλώνουν, πύραυλοι εγκαταστάθηκαν στις ταράτσες για να προσφέρουν » ασφάλεια» εναντίον ποιανού κινδύνου-εχθρού άραγε, η FIFA και μερικοί εκατοντάδες ποδοσφαιριστές θα γίνουν πλουσιότεροι και ο βραζιλιάνικος λαός θα γίνει σίγουρα φτωχότερος. Και εμείς πρέπει να αράξουμε στον καναπέ μας να παρακολουθήσουμε »θέαμα» όπως στα ρωμαικά χρόνια, στις αρένες. Όχι κύριοι. Μπράβο tkant , ξεβόλεψέ τους. Τέρμα οι δικαιολογίες!

   
 2. Μαρία Γερούκη

  14/06/2014 at 12:07 πμ

  Διαβάστε το γράμμα ενός Έλληνα κατοίκου στη Βραζιλία, »Δεν χορεύουμε σάμπα και η υπομονή τελείωσε» στη » μηχανή του χρόνου».

   
 3. Δημήτρης

  22/06/2014 at 11:46 πμ

  Μαρία, η μπάλα είναι το όπιο του λαού. Δώσε του μπάλα και πάρε του την ψυχή….Δεν είναι τυχαίο που σε όλα τα δικτατορικά καθεστώτα η μπάλα έχει γίνει θεότητα….

   
 4. Μαρία Γερούκη

  09/07/2014 at 12:32 πμ

  (Aγαπητέ Θοδωρή, δεν έχω blog για να γράψω τις σκέψεις μου, παρά μόνο τη σελίδα μου στο fb. Aν νομίζεις ότι δε συμφωνείς με το σχόλιό μου ή θεωρείς ότι δεν ταιριάζει εδώ, σε παρακαλώ διέγραψέ το. Εγώ σε ευχαριστώ, όπως και να’χει για τη φιλοξενία)

  Λένε ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, εναντιώθηκαν στον τρόπο που διεξήχθη το παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Βραζιλία, χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής δικτύωσης. Τόση αρνητική ενέργεια, δεν μπορεί, κάπου έπρεπε να ξεσπάσει…και ξέσπασε…7-1 η Γερμανία συνέτριψε τη Βραζιλία, μέσα στην έδρα της. Ακούω τους αθλητικογράφους να μιλούν για ταπείνωση, για εξευτελισμό, για συντριβή! Έ, δε θα’πρεπε; Χιλιάδες άνθρωποι διώχθηκαν από τα σπίτια τους, χάνοντας τα λίγα υπάρχοντά τους, χιλιάδες διαδηλωτές, Βραζιλιάνοι πολίτες και ακτιβιστές ξυλοκοπήθηκαν, η χώρα μετατράπηκε σε φρούριο, για να αντιμετωπίσει πιθανούς κινδύνους της ασφάλειας ποιων, των πολιτών, των επισκεπτών, των δυνάμεων καταστολής; Η χώρα καταχρεώθηκε για να μπορέσουν μερικοί κυβερνώντες να τα »αρπάξουν» και να πανηγυρίσουν, εις βάρος εκατομμυρίων Βραζιλιάνων. Όχι δε θα πανηγυρίσουν απόψε, να βγουν στις τηλεοράσεις να καμαρώσουν για τους ωραίους αγώνες που διοργάνωσαν, σήμερα θα δυσκολευτούν να κοιμηθούν, ίσως να χρειαστούν και κανένα happy… Λόγω επαγγέλματος, πιστεύω στα λόγια σοφών συναδέλφων φυσικών, για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που υπάρχει γύρω μας και την αρνητική ή θετική ενέργεια που μπορεί να μας περιβάλλει. Ναι λοιπόν, τους ματιάξαμε! Εγώ πάντως θα κοιμηθώ σαν πουλάκι, παρόλο που δε »χωνεύω» και πολύ τους Γερμανούς και το ποδόσφαιρό τους. Καλό βράδυ.

   

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: