RSS

Στερεό σαπούνι

05 Μάι.

  ΣΤΕΡΕΟ ΣΑΠΟΥΝΙ (Σε μπάρα που λένε και οι αγγλοσάξονες)

Μην πάει το μυαλό σου στο κακό δεν πρόκειται να σαπουνίσουμε τις μπάρες στα στριπτιζάδικα για να πέφτουν οι κοπέλες. Πρόκειται να μάθουμε όμως να φτιάχνουμε σαπούνι με τα χεράκια μας, σπιτικό και από ελαιόλαδο.

Λοιπόν, άπλυτοι όλου του κόσμου ανοίξτε τα μάτια και τα αφτιά και ακούστε τι χρειάζεται η παρασκευή σαπουνιού. Ευκολάκι είναι έτσι; Μη φοβάστε.

.

Ας αρχίσουμε με τα ΥΛΙΚΑ. Τι χρειάζεται κάποιος για κάτι τέτοιο; ……………………..

Τα σκεύη που χρειαζόμαστε είναι:

1. Μία κατσαρόλα (ατσάλινη) ή μία γαβάθα (ατσάλινη πάντα) μεγάλη
2. Μία ζυγαριά
3. Μία κανάτα γυάλινη πυρίμαχη βαθμονομημένη να μετράει λίτρα και υποδιαιρέσεις του λίτρου.
4. Ένα αναδευτήρα χειρός ή ηλεκτρικό ή ένα κουτάλι μεγάλο
5. Ένα σκεύος που θα χρησιμεύσει σαν φόρμα για να χύσουμε το σαπούνι ή φορμάκια έτοιμα

Τα υλικά για το σαπούνι είναι

1. Ελαιόλαδο 1 λίτρο
2. Νερό αποσταγμένο ή βρόχινο 335 ml (μιλιλίτρα)
3. Καυστική σόδα (Υδροξείδιο του νατρίου NaOH) 127 gr (γραμμάρια)
4. Άρωμα 3-5 ml (μιλιλίτρα)

Υλικά για την ασφάλεια μας:

1. Γάντια
2. Πλαστικά γυαλιά
3. Ξύδι

Το γυάλινο σκεύος, και το άρωμα μπορούμε να τα αγοράσουμε από το κέντρο στην Αθήνα εκεί που πουλάνε χημικά. Εγώ γνωρίζω ένα και για να μη σας παιδεύω θα πω ότι είναι ο Ρουμπουλάκης, Σωκράτους 30. Μπορείτε όμως να τα αγοράσετε από οπουδήποτε που πουλάνε χημικά προϊόντα.

Ξεκινάμε να γνωρίσουμε τα υλικά μας

Θα χρειαστούμε μία κατσαρόλα που να είναι από ατσάλι (είναι οι περισσότερες)  όχι αλουμίνιο.

Για να σιγουρευτείτε μπορείτε να δείτε στο κάτω μέρος που γράφει stainless steel επίσης μπορεί να γράφει και «για να μαγειρέψετε γυρίστε την κατσαρόλα από την άλλη πλευρά». Εντάξει;

Επίσης θα χρειαστούμε μία ζυγαριά γραμμαρίων. Εδώ, οι έμποροι ναρκωτικών δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να αγοράσουμε μία. Θα μας φανεί χρήσιμη όταν θα ζυγίσουμε την καυστική σόδα ή όταν θα θελήσουμε να αλλάξουμε επάγγελμα.

Μία κανατούλα γυάλινη, τρελή και βαθμονομημένη του ενός λίτρου για να μετράμε τα υλικά μας.

Ένα αναδευτήρα, για να κάνουμε τον κόσμο άνω κάτω, που μπορεί να είναι ηλεκτρικός

ή χειρός

Ένα βασικό συστατικό που θα χρειαστούμε είναι το λάδι.

Που μπορούμε να το βρούμε; Το συστατικό αυτό συχνάζει μέσα σε φριτέζες και τηγάνια και του αρέσει να κολυμπάει στο Σαρωνικό αφού το χύσουμε στο νεροχύτη, και κάνει παρέα στα ψάρια. Τα ψάρια όμως δεν το γουστάρουνε καθόλου για παρέα. Μαζεύουμε λοιπόν το λάδι (χωρίς τις πατάτες που έχουν περισσέψει κατά προτίμηση, αφού δεν δίνουν ωραία νότα στο σαπούνι μας), με τη βοήθεια από ένα σουρωτήρι, και το φυλάμε σε ένα δοχείο μέχρι να αποφασίσουμε να το κάνουμε σαπούνι. Το ίδιο κάνουμε και με το λάδι που περισσεύει από το τηγάνι.

Μπορούμε βέβαια να φτιάξουμε σαπούνι και από ελαιόλαδο που δεν έχει τηγανιστεί αλλά δεν υπάρχει λόγος να είμαστε τόσο large τύποι. Σαπούνι θα φτιάξουμε, όχι δημόσιο έργο.

Ένα άλλο βασικό συστατικό που θα χρειαστούμε είναι το νερό. Το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε μπορούμε να το αγοράσουμε από το σούπερ μάρκετ και το ζητάμε σαν αποσταγμένο νερό  (κυκλοφορεί σε 4 λιτρα)

ή να το πάρουμε δωρεάν-παιδεία από τη βροχή βάζοντας μία λεκάνη κάτω από την υδρορροή τις μέρες που βρέχει.

Τέλος θα χρειαστούμε καυστική σόδα (Υδροξείδιο του νατρίου NaOH). Αυτό μπορούμε να το βρούμε σε μαγαζιά που πουλάνε είδη κιγκαλερίας. Είναι αυτά τα μαγαζιά που δεν ήξερες μέχρι τώρα ότι λέγονται έτσι και πουλάνε τα πάντα. Από χρώματα και βίδες, μέχρι κουρτινόξυλα και χερούλια. Αυτά ακριβώς είναι τα μαγαζιά ειδών κιγκαλερίας. Μπαίνεις μέσα και ζητάς καυστική σόδα. Σου δίνει ένα σακουλάκι με άσπρες σκληρές νιφάδες, το παίρνεις, το πας σπίτι, και κάθεσαι και το κοιτάς μέχρι να διαβάσεις παρακάτω. Προσοχή ! Μακρυά από παιδιά. Είναι καυστικό και επικίνδυνο. Aν έρθει σε επαφή με το δέρμα μπορεί να το συνοδεύουν άνετα οι πατάτες φούρνου. Η καυστική σόδα μοιάζει κάπως έτσι

Θα χρειαστούμε μία φόρμα για να χύσουμε το σαπούνι μέχρι να στερεοποιηθεί. Για αυτή τη δουλειά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε ένα ρηχό ταψί που θα του στρώσουμε από πάνω ένα αντικολλητικό χαρτί (λαδόκολα) όπως αυτή που χρησιμοποιούμε στο ψήσιμο (πουλάνε στο σούπερ μάρκετ) είτε έτοιμα ελαστικά φορμάκια όπως τα παρακάτω

Αν θέλουμε να μυρίζει ωραία το σαπούνι μας μπορούμε (προαιρετικό αλλά ενδείκνυται) να χρησιμοποιήσουμε άρωμα.

Για να ανακατέψουμε τα υλικά μας και να φτιάξουμε επιτέλους σαπούνι θα χρειαστούμε ακόμη μερικά υλικά για την ασφάλειά μας. Όπως είμαι σίγουρος ότι υποψιάστηκες, η σόδα είναι ένα προϊόν που όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα δεν του συμπεριφέρεται με τον καλύτερο τρόπο. Για το λόγο αυτό όταν θα είμαστε στο στάδιο της σόδας θα χρειαστεί να φοράμε γάντια πλαστικά κουζίνας από το σούπερ μάρκετ, ή γάντια χειρουργικά (αυτά τα λεπτά) ώστε να μην πέσει η καυστική σόδα στα χέρια μας και αρχίσει το πάρτι πριν την ώρα του.

Θα φορέσουμε προστατευτικά γυαλιά (κι αυτά από τα είδη κιγκαλερίας). Με αυτά τα γυαλιά καλυπτόμαστε από το ενδεχόμενο να βλέπουμε τον κόσμο τρύπιο.

καθώς επίσης και ξύδι

Επειδή το καυστικό νάτριο αποτελεί βάση και το ξύδι είναι οξύ και όπως είμαι σίγουρος ότι θα θυμάσαι από το γυμνάσιο (άλλωστε σιγά, πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε; ) οξέα και βάσεις αλληλοεξουδετερώνονται. Θα το έχουμε πάντα δίπλα μας σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά και πέσει πάνω μας η καυστική σόδα. Τότε αμέσως ρίχνουμε πάνω ξύδι και η καύση σταματάει. Είναι ένα προϊόν απαραίτητο καθ όλη τη διάρκεια της παρασκευής του σαπουνιού. Προσοχή. Αν το ξύδι είναι καινούργιο έχουμε προνοήσει να κόψουμε το καπάκι ασφαλείας που έχει στο πάνω μέρος. Να είναι δηλαδή προς χρήση το ξύδι. Μην περιμένουμε εκείνη την ώρα να βρούμε μαχαίρια ή να το κόβουμε με τα δόντια ενώ κάνουμε τους πρωταγωνιστές στο «dancing with the stars» από τον πόνο έτσι;

Αφού μαζέψαμε όλα τα υλικά, πάμε να δούμε πως γίνεται η διαδικασία σαπωνοποίησης.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε πριν να αρχίσουμε να ανακατεύουμε μαγικά φίλτρα, είναι να δουλέψουμε σε ένα χώρο που είναι καθαρός και δεν έχει περιττά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα

Μετράμε με το δοσομετρητή το λάδι που θα χρησιμοποιήσουμε και το χύνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Σύνολο λαδιού: ένα λίτρο

Στη συνέχεια βάζουμε το νερό μέσα στο γυάλινο πυρίμαχο δοσομετρητή και μετράμε τη στάθμη να πάει στα λίτρα που θέλουμε.

Στο σημείο αυτό θα ρίξουμε την καυστική καυστική σόδα μέσα στο νερό. Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει είτε να βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο καλά αεριζόμενο, να βλέπουμε τουλάχιστον κάτι τέτοιο από εκεί που θα καθόμαστε

είτε να είμαστε κάτω από τον αναμμένο απορροφητήρα επειδή οι αναθυμιάσεις που θα προκύψουν είναι επικίνδυνες ακόμη και στην εισπνοή τους (κάψιμο στο εσωτερικό της μύτης )

Ρίχνουμε λίγο λίγο την καυστική σόδα μέσα στο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Προσοχή την καυστική σόδα μέσα στο νερό όχι το αντίθετο. (Ρε πού..τη μου, ούτε οδηγίες για Αμερικάνους να έφτιαχνα)

Από πίσω φαίνεται και η μπισκοτοθήκη. Όποιος θέλει ας πάρει ένα μπισκοτάκι.

Ανακατεύουμε με τον αναδευτήρα χειρός ή με ένα κουτάλι (μη φοβάστε δεν παθαίνει τίποτε) μέχρι να λιώσει η καυστική σόδα.

Όταν η καυστική σόδα διαλυθεί, το νερό από θολό που είναι, θα αποκτήσει διαύγεια και θα ξαναγίνει καθαρό όπως ήταν πριν. Η μόνη διαφορά όμως είναι ότι τώρα το νερό είναι καυτό. Με την εισαγωγή της καυστικής σόδας στο νερό αναπτύσσεται θερμοκρασία.

Βγάζουμε από μέσα το κουτάλι και το ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Έπειτα πιάνουμε το γυάλινο δοχείο με το μείγμα και το οδηγούμε σε ένα χώρο ασφαλές μακρυά από παιδιά, κατοικίδια, παππούδες με Αλσχάιμερ κλπ. και το αφήνουμε εκεί μέχρι να κρυώσει. Για τους Αμερικάνους δικομανείς: μη βάζετε την καυστική σόδα για να κρυώσει στο ψυγείο, μη βάζετε παγάκια μέσα, μην βάζετε μέσα τα δάχτυλά σας ή τη μύτη σας ή οποιοδήποτε άλλο μέλος του σώματός σας.

Αφού έχουμε αρκετό χρόνο μέχρι να κρυώσει το μείγμα (κανένα εικοσάλεπτο, εξαρτάται την θερμοκρασία περιβάλλοντος) μπορούμε να κάνουμε την προετοιμασία για τη φόρμα μας (για αυτούς που δεν έχουν έτοιμα φορμάκια), να πάρουμε τη φίλη μας τηλέφωνο να πούμε όλα τα τελευταία νέα, να κάνουμε ένα μπανάκι και να περιμένουμε το έτερον ήμισυ κλπ.

Όταν κρυώσει το μείγμα μας, και αφού βεβαιωθούμε ότι δεν το έχει πιει κανείς κατά τη διάρκεια, το παίρνουμε και το ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στην κατσαρόλα με το λάδι

ανακατεύοντας συγχρόνως για δύο τρία λεπτά ώστε να πάει παντού και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Αφού ανακατέψουμε καλά και πριν αρχίσει να πήζει το υλικό μας (πήζει μετά από τα 5-7 λεπτά) , ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα που έχουμε φτιάξει με το ρηχό ταψί στρωμένο με το χαρτί μαγειρικής ή τα φορμάκια μας

Βάζουμε τα φορμάκια σε ένα μέρος μακρυά από περίεργα μάτια, μην τα δει κάποιος και νομίζει ότι είναι κρεμ καραμελέ και τα χλαπακιάσει, και τα αφήνουμε εκεί μέχρι την άλλη μέρα που θα έχουν στερεοποιηθεί αρκετά ώστε να μπορούμε να τα βγάλουμε από τη φόρμα. Όσοι χρησιμοποιούν το ταψί, έπειτα από 24 ώρες θα βγάλουνε το σαπούνι από το ταψί και με ένα μαχαίρι θα το κόψουνε σε κομμάτια επειδή είναι λίγο δύσκολο να πλυθούμε με ένα σαπούνι σε μέγεθος ταψιού. Αν περάσουν περισσότερο από δύο εικοσιτετράωρα το σαπούνι θα αρχίζει να σκληραίνει αρκετά και θα είναι αρκετά δύσκολο το κόψιμό του.

Όσοι χρησιμοποιούν φορμάκια θα έχουν το παρακάτω αποτέλεσμα

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι το σαπούνι δεν είναι έτοιμο προς χρήση. Δυστυχώς θα χρειαστεί να παραμείνετε άπλυτοι για ακόμη ένα μήνα μέχρι να ωριμάσει. Για να γίνει αυτό βάζουμε το σαπούνι χωρίς συσκευασία σε ένα καλά αεριζόμενο χώρο, ώστε να δώσουμε το χρόνο στην καυστικό νάτριο να βγει από μέσα και να εξουδετερωθεί ερχόμενο σε επαφή με τον αέρα. Στη συνέχεια μπορείτε άφοβα να το χρησιμοποιήσετε και επιτέλους να δείτε τη ζωή με άλλο μάτι.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο έλαιο, ή συνδιασμό λαδιών (πχ. έλαιο καρύδας με έλαιο μαρίδας και λάδι από την Κυρά Μαρία τη γειτόνισσα με λίγο Χαραλαμπέλαιο) μπορείτε να κατεβάσετε το excel-άκι που θα σας βοηθήσει να δείτε τις αναλογίες του νερού και της ποτάσας που θα χρησιμοποιήσετε σε κάθε περίπτωση.

Οδηγίες προς τους ναυτιλλομένους και αυτούς που δεν έχουν ακούσει ποτέ στη ζωή τους τη λέξη excel:

Πως χρησιμοποιούμε το excel-άκι σε έξι απλά βήματα:

1. Ανοίγουμε το excel-άκι πατώντας διπλό κλικ επάνω του. Βασικό αυτό. Όποιος παραλείψει αυτό το βήμα δεν θα έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.
. Το excel είναι καλό παλικάρι αλλά έχει ένα ελάττωμα. Έχει πολλές στήλες και πολλές γραμμές. Υπερβολικά πολλές όμως. Εκεί που τέμνεται μία γραμμή με μία στήλη γεννιέται ένα κελί. Παρεμπιπτόντως έτσι γεννιούνται και τα παιδιά. Να φέρω ένα παράδειγμα τώρα για να γίνει κατανοητή και η ονοματοδοσία του κάθε κελιού (τα βαφτίσια δηλαδή): Εκεί που τέμνεται η δεύτερη στήλη με την ονομασία Β με τη δεύτερη σειρά με τον αριθμό 2 είναι το κελί Β2.  Ευκολάκι έτσι;
Τώρα που έχεις γίνει expert στο excel πάμε και στο βήμα 2

, Αν θέλουμε στερεό σαπούνι περνάμε στο βήμα 3
. Αν θέλουμε υγρό σαπούνι πατάμε επάνω εκεί που γράφει «NaOH» (κελί C4) και εμφανίζεται στο δεξί μέρος του κελιού ένα βελάκι που δείχνει την κατεύθυνση που παίρνει τα τελευταία χρόνια η νοημοσύνη των Ελλήνων ψηφοφόρων, δηλαδή προς τα κάτω. Το πατάμε και επιλέγουμε «ΚΟΗ».

. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο ελαιόλαδο περνάμε στο βήμα 4.
. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο λάδι πηγαίνουμε στην στήλη «Oil», που την έχει βάψει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τα χεράκια του, πατάμε επάνω εκεί που γράφει «Olive» (κελί Β9) και εμφανίζεται στο δεξί μέρος του κελιού ένα βελάκι που δείχνει προς τα κάτω. Το πατάμε και επιλέγουμε το λάδι που θέλουμε.
3γ. Αν θέλουμε να προσθέσουμε ακόμη ένα έλαιο πατάμε στο κελί που βρίσκεται ακριβώς από κάτω από το κελί που γράφει «Olive» (κελί Β10) και εμφανίζεται ακόμη μία λίστα με λάδια. Επιλέγουμε αυτό που θέλουμε με το βελάκι και περνάμε στο βήμα 4.
3δ. Αν έχουμε και τρίτο λάδι πάμε και στο κελί Β11 κλπ κλπ

4. Αν χρησιμοποιήσουμε μόνο ένα λάδι του ενός λίτρου για να φτιάξουμε το σαπούνι μας περνάμε στο βήμα 5
. Αν χρησιμοποιήσουμε λιγότερη (ή περισσότερη) ποσότητα λαδιού ή συνδυασμό λαδιών, πηγαίνουμε στη στήλη που γράφει «Λίτρα» σε κομουνιστικό φόντο και πατάμε επάνω στο κελί που γράφει «1000» (κελί Η9) και γράφουμε την ποσότητα σε λίτρα του πρώτου λαδιού που έχουμε επιλέξει.
4β. Αν χρησιμοποιούμε και δεύτερο έλαιο πατάμε και στο ακριβώς από κάτω κελί (κελί Η10) και γράφουμε την ποσότητα που έχει το δεύτερο κατά σειρά έλαιο μας.
. Αν έχουμε και τρίτο λάδι γράφουμε την ποσότητά του στο Η11 κλπ κλπ

5. Κοιτάμε προσεκτικά τις τιμές που εμφανίζονται με πορτοκαλί φόντο (κόκκινα, πορτοκαλί πράσινα, αυτό δεν είναι excel είναι η σημαία του gay pride). Το γνωρίζω φίλε/η μου ότι δεν έχεις καταλάβει τι είναι αυτές οι τιμές, θα σου εξηγήσω αμέσως.
Τώρα πήγαινε και κοίτα την τιμή που αναγράφεται στο κελί D28. Το βρήκες; Ωραία. Αυτή λοιπόν η τιμή μας λέει σε γραμμάρια πόση βάση (καυστική ποτάσα ή καυστικό νάτριο)  πρέπει να βάλουμε. Ωραία μέχρι εδώ; Πάμε παρακάτω.
Πήγαινε τώρα στο κελί D29. Πήγες; Ωραία. Εκεί λοιπόν γράφει την ποσότητα του νερού που θα χρειαστείς.
Τώρα μπορείς να φτιάξεις παπάδες είμαι σίγουρος.

6. Πήγαινε στο κελί 33 στον Κορυδαλλό. Αν είναι μέσα τίγκα στους πολιτικούς αυτό σημαίνει ότι η δικαιοσύνη κάνει καλά τη δουλειά της ή ότι έχει γίνει επανάσταση, αν είναι μέσα πρεζάκια που τους έβαλαν μέσα επειδή αντιμετωπίζουν ακόμη τους ψυχικά και σωματικά ασθενείς σαν εγκληματίες, να είσαι σίγουρος ότι σου κόβουν ακόμη τους μισθούς και τις συντάξεις.

* Τις καλές φωτογραφίες τις τράβηξε ο Αντερέας, τις υπόλοιπες τις βρήκα στο ιντερνετ.

Καλή επιτυχία

———————————————————————————————-

* Προσοχή ακριβώς από κάτω πιθανόν να ακολουθούν διαφημίσεις.
Αν δεν θέλετε να βλέπετε διαφημίσεις όταν σερφάρετε στο ίντερνετ μπορείτε να βάλετε κάποιο πρόσθετο στον περιηγητή σας όπως αυτά που ακολουθούν και να ξενοιάσετε μια και καλή από όλες τις διαφημήσεις όλων των ιστοσελίδων:
Για internet explorer πατήστε εδώ
Για firefox πατήστε εδώ
Για Chrome πατήστε εδώ
Για Opera πατήστε εδώ

Advertisements
 
276 Σχόλια

Posted by στο 05/05/2010 in Κατασκευές

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

276 responses to “Στερεό σαπούνι

 1. Anastasia

  11/04/2012 at 7:26 μμ

  Τέλεια περιγραφή!!! Απολαυστικότατη!! Σ’ευχαριστούμε!!

   
 2. tkant

  11/04/2012 at 7:36 μμ

  Σας ευχαριστώ κι εγώ που το απολαύσατε.
  Να ‘στε καλά.

   
 3. Sofia

  05/06/2012 at 12:28 μμ

  χαχαχαχαχαχαχ!! μακράν η καλύτερη περιγραφή που βρήκα εδώ και 3 ώρες που ψάχνω στο ίντερνετ!! θεϊκό! μπράβο!

   
 4. Sofia

  05/06/2012 at 12:32 μμ

  Μια ερώτηση μόνο…Αν θέλουμε να βάλουμε χρώμα και άρωμα σε ποιο στάδιο τα προσθέτουμε στο μείγμα? στο τελευταίο πριν το βάλουμε στα φορμάκια?

   
  • Μοχλιότης

   30/06/2017 at 2:36 μμ

   Όλα καλά, αλλά απ’ ότι είδα, -στις φωτογραφίες, – τα γάντια δεν χρειάζοντε!!!! χαχα

    
 5. tkant

  05/06/2012 at 12:59 μμ

  Ευχαριστώ Σοφία για τα καλά σου λόγια.
  Ναι, το άρωμα και το χρώμα το προσθέτουμε στο τελικό στάδιο λίγο πριν ρίξουμε το σαπούνι στα φορμάκια.
  Καλή επιτυχία

   
  • Mίνη Έλενα

   10/06/2012 at 4:39 πμ

   Kαλημέρα , έφτιαξα την πρώτη «φουρνιά» λίγο μετά τα σεμινάριά σου. Τα χάρισα στους φίλους μου που ήταν όλοι βρώμικοι. Τα πρώτα λοιπόν τέλεια, η δεύτερη φουρνιά γιατί έχει κάπως σπυρωτή υφή, και δεν είναι είναι ομοιγενής; Τι να πήγε στραβά, αφού ακολούθησα πιστά τη συνταγή, τι υπολογίζεις ότι μπορεί να μου ξέφυγε;Τα εβγαλα από τις φόρμες και είναι σαν ραγισμένα. Σε ευχαριστώ, κοντεύω να σκάσω γιατί δεν μπορώ να καταλάβω τι μου ξέφυγε.

    
   • tkant

    10/06/2012 at 9:13 πμ

    Καλημέρα Έλενα
    Μην ανησυχείς, την πρώτη φορά είχες την τύχη του πρωτάρη με το μέρος σου και τα σαπούνια βγήκαν σωστά. Να είσαι σίγουρη όμως ότι δεν πρόκειται να ξανασυμβεί αυτό στο μέλλον.
    Πέρα από την πλάκα, αν όλα τα υπόλοιπα (ποιότητα λαδιού, αναλογίες ποτάσας κλπ) παρέμειναν τα ίδια, το μόνο που θα μπορούσα να φανταστώ είναι το σωστό ανακάτεμα.
    Ελπίζω ότι την επόμενη φορά θα έχεις σωστό αποτέλεσμα.

     
   • Έλενα

    10/06/2012 at 7:47 μμ

    Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.Τι μπορεί να πήγε λάθος με την ποιότητα του λαδιού;όλα τα τηγανόλαδα δεν είναι ίδια; Στο ανακάτεμα τι πρέπει να προσέξω;( έχω επίσης απορίες και για τα άλλα σαπούνια, αλλά δε θέλω να σε ζαλίσω, προς το παρόν τουλάχιστον). Καλή δύναμη για όλα

     
 6. tkant

  10/06/2012 at 10:26 μμ

  Αν μιλάμε για ελαιόλαδο σπορέλαιο ή πυρηνέλαιο, που δεν έχουν μείνει καμιά διακοσαριά χρόνια στον ήλιο, ναι είναι ίδια.
  Όσο για το ανακάτεμα, αν γίνει με ηλεκτρικό αναδευτήρι έχεις καλύτερο και ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Αν γίνει με το χέρι θέλει σωστό ανακάτεμα γιατί μπορεί να διαχωριστεί η ποτάσα από το λάδι.
  Αν έχεις απορίες που νομίζεις ότι δεν αφορούν και τους υπόλοιπους ή έχεις την εντύπωση ότι θα ακουστούν «κάπως» μπορείς να μου στείλεις ένα mail με όλες αυτές και να σου απαντήσω στο βαθμό που γνωρίζω.

   
  • minilittlesugar

   11/06/2012 at 12:02 πμ

   Μάλλον έφταιγε το χαραλαμπέλαιο που ζήτησα από τη γειτόνισσα. Η αλήθεια είναι η ζημιά έγινε κατά την ανάμιξη, γιατί φοβούμενη το ηλεκτρικό αναδευτήρι,-λόγω του ότι την πρώτη φορά γέμισε όλη η κουζίνα- χρησιμοποίησα το κλασικό σύρμα. Εκεί σίγουρα κάτι θα μου ξέφυγε.

    
   • tkant

    11/06/2012 at 9:10 πμ

    Πολύ ωραία η φωτογραφία σου Έλενα. Κι εσύ Μίνι Έλενα έχεις καταπληκτική φωτογραφία. Η πιο ωραία όμως είναι της minilittlesugar.
    Δεν είναι τίποτε μην ανησυχείς. Αυτοί που ξέρουν, ονομάζουν αυτό το φαινόμενο διπολική διαταραχή. Απλά στη δική σου περίπτωση έχουμε τριπολική διαταραχή (κάτι σαν το τριφασικό ρεύμα δηλαδή) με τρεις προσωπικότητες να κάνουν την εμφάνισή τους στο προσκήνιο εναλλάσσοντας η μία την άλλη.

    Το ηλεκτρικό αναδευτήρι είναι το καλύτερο. Θα προσέξεις μόνο να είναι της μορφής αυτής (κάποια από τις τρεις σας να κάνει κλικ εδώ) κι όχι το κλασσικό μίξερ ώστε να μην πετάγονται γύρω γύρω στην κουζίνα τα λάδια. Επίσης το μπολ που θα χρησιμοποιήσεις να μην είναι πολύ μεγάλο ώστε η στάθμη του λαδιού να σκεπάζει το τμήμα του αναδευτήρα που κάνει βζιν βζιν βζιν.

     
   • minilittlesugar

    10/09/2012 at 2:41 μμ

    Καλό φθινόπωρο, καλή δύναμη σε ό,τι και να κάνεις (ελπίζω και άλλα σεμινάρια)!

     
   • tkant

    10/09/2012 at 3:47 μμ

    Να σαι καλά minilittlesugar και να έχεις κι εσύ ένα καλό και δημιουργικό φθινόπωρο.
    Σεμινάρια από Οκτώβρη, να ζεστάνει λίγο το κλίμα.

     
   • minilittlesugar

    10/09/2012 at 11:50 μμ

    Περιμένω με αγωνία, θέλω να λύσω και μερικές απορίες (ειδικά όσο αφορά το υγρό σαπούνι)!

     
 7. minilittlesugar

  11/06/2012 at 3:30 μμ

  Ή είμαι μια προσωπικότητα με πολλές συνιστώσες…Μία από αυτές έχει κολλήσει με το σαπούνι.Νομίζω πάντως πως βρήκα το λάθος(αφορά τον αναδευτήρα) και έτσι τουλάχιστον η μία συνιστώσα ηρέμησε και τώρα ψάχνει να βάλει κόκκους στο σαπούνι για απολέπιση .Έχω μπει σε ξένα sites, ψάχνω …Μου αρέσει πολύ όπως καταλαβαίνεις.

   
 8. Βασίλης

  10/10/2012 at 1:58 μμ

  Για όσους δεν τα πολυκαταφέρνουν με το Excel, αλλά επιμένουν να θέλουν να πειραματιστούν (με ασφάλεια!) και να δημιουργήσουν τις δικές τους συνταγές για σαπούνι, μπορούν να δοκιμάσουν το http://www.thesoapcalculator.com – ΚΑΙ στα ελληνικά!

  Απλώς εισάγετε τις ποσότητες των ελαίων που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και σας υπολογίζει αυτόματα την καυστική σόδα και το νερό που πρέπει να χρησιμοποιήσετε! Είναι εύχρηστο, γρήγορο και αξιόπιστο!

   
  • LeonP

   02/02/2013 at 12:42 μμ

   Βασίλη ,σ¨ευχαριστώ , είναι πράγματι εύχρηστο, γρήγορο και αξιόπιστο , τυφλοσούρτης που λένε.
   Έκανα μια σύγκριση όμως με μια άλλη συνταγή για σαπούνι ξυρίσματος με πολύ αφρό και βρήκα κάτι διαφορές στο νερό 500 gr και εσύ 570gr και στο ΝαΟΗ 212gr και εσύ 225 gr .Tι λες να εφαρμόσω ; από τα δύο ;

    
   • tkant

    04/02/2013 at 1:56 μμ

    Η συνταγή που βρήκες για αφρό ξυρίσματος περιέχει και άλλο λάδι (πχ έλαιο καρύδας) για να κάνει αφρό. Οπότε αλλάζουν και οι αναλογίες για το νερό και την ποτάσα.
    Όσον αφορά τις διαφορές δεν είναι συνταρακτικές. Μπορείς να φτιάξεις τη μία από τις δύο και να δεις. Έχε και στο νου ότι αν βάλεις λιγότερη ποτάσα (212 αντι 225) θα έχεις σαπούνι με υπερλίπανση.

     
 9. Peggy

  08/11/2012 at 3:47 μμ

  Εξαιρετικό παρασκευαστικό χρονογράφημα!!! Πολυχρηστικό!!! Θα φτιάξω ΚΑΙ σαπούνι ΚΑΙ ατομικά κεϊκάκια!

   
  • tkant

   08/11/2012 at 4:23 μμ

   Να μας καλέσεις να τα δοκιμάσουμε

    
 10. Eleni

  17/11/2012 at 2:46 πμ

  Great tutorial!!! Funny and witty!! Can’t wait ot make my own soap!!!

   
 11. nadia

  20/02/2013 at 11:17 πμ

  καλημέρα ! επειδή για κάποιο λόγο το excel-ακι δεν μου το ανοίγει (είμαι και λίγο άσχετη με όλα αυτά, παρακαλώ δείξε κατανόηση) μήπως θα μπορούσα με κάποιο τρόπο να μάθω πως θα φτιάξω σαπουνάκι με καρυδέλαιο το όποιο όμως το έχω σε στερεή μορφή; ευχαριστώ;

   
  • tkant

   22/02/2013 at 2:25 μμ

   Νάντια καλημέρα

   Αν μπόρεσες και πρόσθεσες σχόλιο σε ένα blog όπως αυτό, είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσεις να τα καταφέρεις και με το excel-ακι.
   Διάβασε τις οδηγίες και θα πάνε όλα καλά. Αν κολλήσεις κάπου εδώ είμαστε.
   Καλή επιτυχία

    
   • nadia

    22/02/2013 at 5:08 μμ

    ευχαριστώ πολύ ! την βρήκα την άκρη μου και έφτιαξα το πρώτο μου σαπουνάκι ! τώρα περιμένω να ωριμάσει και να δω τα ευεργετικά του αποτελέσματα-ελπίζω μόνο να μην μείνουμε κουρούπες αν έχω κάνει κάποιο λάθος, θα γελάσει κάθε πικραμένος….

     
   • tkant

    22/02/2013 at 9:35 μμ

    Ήμουν σίγουρος ότι θα τα κατάφερνες.
    Κοόίτα όμως, μέχρι να ωριμάσει το δικό σου το σαπούνι κάνε κανένα κανένα μπάνιο έτσι;

     
 12. nadia

  22/02/2013 at 10:18 μμ

  α, όχι, εγώ δεν κάνω τέτοια πράγματα !!! μπάνιο, όνο το καλοκαίρι ! κι αυτό στη θάλασσα…(πιφ)!

   
 13. Dimitris TL

  23/03/2013 at 11:18 μμ

  Παιδιά παρατήρησα ότι άμα χρησιμοποιείς ηλιέλαιο η καλαμποκέλαιο η σαπωνοποίηση προχωρά ποιο αργά, οπότε έχεις χρόνο να χύσεις το μείγμα στα καλούπια πριν πήξει, το ελαιόλαδο που χρησιμοποίησα είναι τηγανέλαιο από την κουζίνα που δεν το αδειάζουμε στο περιβάλον….
  Είπα λοιπόν να φτιάξω σαπουνάκια με άρωμα γαρύφαλο, χρησιμοποιησα το XL του φίλου μας του Θόδωρα, που τον ευχαριστώ για άλλη μια φορά! Μπορείτε να δείτε την συνταγή στην διεύθυνση εδώ: ( http://imageshack.us/f/94/sapoyni.jpg/ ) Τον Βόρακα τον διέλυσα στο νερό με την καυστική σόδα, και τα άλλα επιπλέον υλικά τα πρόσθεσα αφού «κτυπησα» το μείγμα για 20 λεπτά περίπου με το μίξερ, λίγο πριν το αδειάσω στα καλούπια…. Η διαδικασία όπως περιγράφεται στο κείμενο του Θοδωρή ποιο πάνω. Όποιος το δοκιμάσει του εύχομαι καλή επιτυχία…

   
 14. tkant

  26/03/2013 at 11:18 πμ

  Ωραίος ο Δημήτρης!

  Ερωτήσεις: Ο βόρακας γνωρίζω ότι προσθέτει απορρυπαντικές ιδιότητες στο σαπούνι. Δεν είναι όμως κάπως μεγάλη η ποσότητα (10% περίπου) ; Έχεις κάνει χρήση σαπουνιού με αυτή την ποσότητα;

   
 15. Dimitris TL

  26/03/2013 at 1:10 μμ

  Θοδωρή σε ευχαριστώ για τα σχόλια, στο παρελθόν έχω χρησιμοποιήσει την ίδια αναλογία βόρακα ως προς το συνολικό βάρος του σαπουνιού, (είχα ρωτήσει ένα γνωστό χημικό και μου είπε ότι μεχρι 10% του συνολικού βαρους) ακόμα και στο υγρό σαπούνι που έχω φτιάξει στο παρελθόν, αλλά το πολύ μέχρι 10% όταν δε φτιάχνω σαπούνι για το πλυντήριο προσθέτω και σόδα «πλυσίματος» Πάντως με το βόρακα καθαρίζει παρα πολύ καλά, ακόμα και βρωμιές από γράσα και μουτζούρες από μηχανές!! Θα ήθελα να προσθέσω κατι, όταν πρωτοξεκίνησα την δραστηριότητα αυτή με σαπούνι από ελαιόλαδο και χωρίς άλλα πρόσθετα, ένας φίλος που το χρησιμοποίησε που έχει ευαισθησία στο δέρμα, μου είπε κατενθουσιασμένος ότι με το σαπουνάκι ελαιολάδου του σταμάτησαν οι ερεθισμοί !!!

   
 16. Dimitris TL

  26/03/2013 at 7:15 μμ

  Λοιπόν, έχω αποτελέσματα συνταρακτικά! Μπορείτε να δείτε το σαπούνι στην ακόλουθη διεύθυνση http://img820.imageshack.us/img820/9792/1002971t.jpg. Μηλάκια με άρωμα γαρύφαλο…Το συνταρακτικό γεγονός είναι ότι η προσθήκη του βόρακα ίσως σε μεγάλο ποσοστό σε συνδυασμό με την μικρή υπερλίπανση που μου συνέβη επειδή κατά λάθος μέτρησα τα λάδια σε γραμμάρια (gr)και όχι σε χιλιοστά του λιτρου (ml) όπως προβλέπει το Excel του Θόδωρα δημιούργησε μια μικρή υπερλίπανση, στα φοινικέλαιο και το λάδι καρύδας, επειδή δεν είχα περίσσευμα ώστε να κάνω αναγωγή το βάρος με τον όγκο με την βοήθεια της «μεσούρας». Λοιπόν αγαπητοί φίλοι και Θόδωρα, το σαπούνι βγήκε από τα καλούπια μετά από 48 ώρες αλλά δεν ήταν τόσο σκληρό όπως τα σαπούνια που έχω φτιάξει μέχρι τώρα και είχε μια λιπαρή υφή. Το πρώτο που πέρασε από το μυαλό μου είναι ότι την πάτησα και θα πρέπει να πάει για τρίψιμο ώστε να ανακυκλωθεί σε επόμενη παραγωγή σαπουνιού. Όμως το δοκίμασα και έκανε άφθονο αφρό, η σκληρότητα του ήταν όπως είναι το βούτυρο στο ψυγείο και το ποιο καλό από όλα ότι είχε Ph= 9,9 δηλαδή ήταν έτοιμο για χρήση!!!!!!! Ε όπως καταλαβαίνετε το επόμενο βήμα ήταν δοκιμή στην μπανιέρα που έγινε πριν από μια ώρα. Μέχρι στιγμής είμαι ζωντανός, τα μαλλιά μου είναι όλα στην θέση τους και διατηρούν το χρώμα τους, το δέρμα μου εξακολουθεί να είναι φυσιολογικό, μόνο που μυρίζω ολόκληρος γαρύφαλο σαν γλυκό του κουταλιού…..
  Θόδωρα στα υπόψιν αυτή η συνταγή, που πολλές φορές από ένα λάθος δημιουργούνται καταπληκτικά σκευάσματα…..

   
 17. tkant

  27/03/2013 at 9:23 πμ

  Ωραίος !
  Το φοινικέλαιο και το λάδι καρύδας φτιάχνουν σαπούνια με πλούσιο αφρό και έχουν καλλυντική επίδραση στο δέρμα.
  Αν έχουν περάσει μόνο 48 ώρες από την παρασκευή του θα πρέπει να το αφήσεις ακόμη κάποιες ημέρες ώστε
  1. Να πέσεις ακόμη περισσότερο το Ph του (9.9 είναι αρκετά υψηλό συνήθως θέλουμε κάτι μεταξύ 7 με 9)
  2. Να σκληρύνει ακόμη περισσότερο.

   
 18. Dimitris TL

  27/03/2013 at 10:43 πμ

  Θόδωρα σε ευχαριστώ, για τις συμβουλές, θα ενημερώνω την παρέα για την πορεία του «project»

   
 19. nadia

  27/03/2013 at 7:34 μμ

  πολύ όμορφο το σαπουνάκι σου Δημήτρη ! συγχαρητήρια ! εγώ έφτιαξα ένα για τα μαλλιά κι άλλο ένα για το σώμα. με αμυγδαλέλαιο και καρυδέλαιο. όχι να το παινευτώ , αλλά είναι και τα δύο τέλεια και τώρα περιμένω να ωριμάσει κι άλλο ένα με ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού, επίσης για το σώμα ! με την πρώτη ευκαιρία θα σας στείλω κι εγώ φωτογραφίες !!!

   
 20. Dimitris TL

  28/03/2013 at 3:30 μμ

  Νάντια σε ευχαριστώ πολύ για τα αλά σου λόγια, και τα δικά σου σαπουνάκια πρέπει να είναι καταπληκτικά, αμα δοκιμάσεις να φτιάξεις και υγρό σαπούνι με καρυδέλαιο θα μείνεις κατενθουσιασμένη από το αφρό που θα κάνει. Στα προηγούμενα σαπούνια που έφτιαξα χρησιμοποίησα αντι για νερό, γάλα από κατσίκα, όπως είδα σε μια συνταγή σε ξένη ιστοσελίδα. Ολο το κόλπο για να μην σου καραμελώσει το γάλα είναι, να το διατηρείς παγωμένο πριν διαλύσεις την καυστική σόδα σε αυτό, δηλαδή γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου και το δοχείο που θα κανεις την διάλυση να είναι σε «Μπεν Μαρί» σε παγωμένο νερό που θα έχει μέσα παγάκια. Ετσι διαλύεις σιγά σιγά την καυστική σόδα (NaOH) στο γάλα και η έκλυση θερμότητας απορροφάται από τα παγάκια και δεν καραμελώνει το γάλα ώστε να χάσει το λευκό χρώμα του. Το ίδιο κόλπο τα κάνω όταν αντί για νερό χρησιμοποιώ μπύρα για να φτιάξω σαπουνάκι για τα μαλλιά… Επίσης πολλές φορές προσθέτω πριν αδειάσω τα μείγμα στα καλούπια, πάπρικα, κανέλα, κακάο, νες καφέ ακόμα και τριμμένους σπόρους καφέ και τα σαπουνακια μου χρωματίζονται ανάλογα…..
  Εχει πολύ ενδιαφέρον όλη η υπόθεση, φαντασία να υπάρχει και φτιάνεις «παπαδες»
  Δεν ξέρω αν έχεις φορητό Ph-μετρο ώστε να μπορείς να δεις την αλκαλικότητα του σαπουνιού σου. Αν δεν έχεις πες μου να σου γράψω από που αγόρασα το δικό μου….
  Καλή συνέχεια

   
 21. nadia

  28/03/2013 at 7:03 μμ

  ευχαριστώ Δημήτρη για τις συμβουλές. αυτό με το παγωμένο σκεύασμα για την σόδα το έκαναν με τον χυμό του πορτοκαλιού. τα σαπουνάκια μυρίζουν σαν κέικ ! δεν θέλεις να λουστείς, θέλεις να τα φας ! χαχαχαχαχα ! όσο για το γάλα κατσίκας, το βρήκες φρέσκο ή σε μορφή σκόνης; και για ph μετρο, όχι δεν έχω αποκτήσει ακόμη. σιγά-σιγά γιατί με όλα τα άλλα υλικά μου έχει ανέβει πολύ το κόστος και το πάω αργά…πάντως χαίρομαι πολύ που όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται με κάτι τόσο ενδιαφέρον , οικολογικό και κυρίως χωρίς χημείες….κι όσο για τους «παπάδες’, ευελπιστώ να τους καταφέρω στην πορεία 🙂 να είσαι καλά και καλές επιτυχίες !!!

   
 22. Dimitris TL

  29/03/2013 at 4:49 μμ

  Γειάσου Νάντια,
  λοιπόν μου άναψες φυτιλιά θα φτιάψω και εγώ πορτοκαλοσάπουνο χα χα χα
  Σε ευχαριστώ και εγώ για τις συμβουλές. Το δικό μου το Ph μετρο το πήρα από εδώ http://candlemaking.myshopify.com/collections/axesouar/products/ph είναι φορητό και η τιμή του είναι το 1/8 από το ποιο φτηνό φορητό Ph μετρο που χρησιμοποιούνε όσοι ασχολούνται με την μέτρηση του Ph στις πισίνες και τα κολυμβητήρια…. Από εκεί προμυθεύομαι και πρώτες ύλες αν δεν τις βρω κοντά στην γειτονιά μου.
  Το γάλα κατσίκας το βρήκα στο σούπερ μάρκετ, και μόλις το είδα στο μυαλό μου ήρθε η συνταγή που σου είπα…
  Σχετικά για το πως μετράς το Ph θα σου περιγράψω για να δεις ότι είναι εύκολο.
  Το οργανάκι συνοδεύεται από ένα μικρό κατσαβιδάκι με το οποίο το ρυθμίζεις από μια βιδούλα. Μην αγχώνεσαι είναι απλό. Το βουτάς σε απεσταγμένο νερό, η τέλος πάντων σε ένα μικρό ποτηράκι καθαρό νερό, τότε πρέπει να σου δείχνει Ph=7, αυτό σημαίνει ότι το νερό έχει ουδέτερη συμπεριφορά, δηλ ούτε όξινη ούτε αλκαλική, Αν δεν σου δείχνει 7 τότε ρυθμίζεις με την βιδούλα να σου δείξει 7. Αν μετρήσεις διάλυμα με ξύδι η λεμόνι θα σου δείξει 2,5 κτλ ανάλογα την οξύτητα του διαλύματος, Αν μετρήσεις διάλυμα με χλωρίνη θα σου δείξει 11 κτλ Λοιπόν όταν θες να μετρήσεις το Ph από το σαπουνακι σου, αφού πρώτα καλιμπράρεις το οργανο, ξύνεις μια ποσότητα από σαπούνι και την διαλύεις μεσα σε ένα ποτηρακι από ζεστό νερό, μετα μετράς με το οργανο. Βεβαια αφού τελειώσεις να μην ξεχάσεις να ξεπλήνεις το οργανο με καθαρό νεράκι στο σημείο που βράχηκε από το διάλυμα με το σαπούνι. Εμένα προσωπικά μου έχει λύσει τα χέρια διότι με αυτό μπορώ να ρυθμίζω το Ph στο υγρό σαπούνι με την βοήθεια η με χυμό λεμονιού η με πρόσθεση κιτρικού οξέως σταδιακά ώστε να εξουδετερώνω την περίσσια της καυστικής ποτάσας, η ακόμα με την πρόσθεση βόρακα. Σκέτη χημεία, αλλά έχει ενδιαφέρον και πάντα με την χρήση προστατευτικών γυαλιών με μάσκα και γάντια για να μην γίνει καμία στραβή….
  Πριν τελειώσω, θα ήθελα να προσθέσω, ένα πρακτικό τρόπο για να μετράς το Ph του σαπουνιού σου. Λοιπόν αν έχεις καλή γλώσσα χα χα χα, ναι σωστά δεν κάνω πλάκα, για καλή γλώσσα γράφω, δηλ αν έχεις καλή γλώσσα σε ότι αφορά την αίσθηση της γεύσης, όταν ακουμπήσεις την γλώσσα σου στην πλάκα του σαπουνιού, που έχει το σωστό Ph και είναι έτοιμο για χρήση, δεν πρέπει να σε καίει σαν από τις μπαταρίες 9 Volt που βάζαμε στα ραδιοφωνάκια κάποτε και τις δοκιμάζαμε με την γλώσσα να δούμε αν είναι γεμάτες.
  Αυτή την μέθοδο δεν την συστήνω διότι η γλώσσα του καθενός μας δεν είναι ίδια και άσε τον κίνδυνο α παρασυρθεί κάποιος από το άρωμα και το χρώμα και να το καταπιεί το σαπούνι και μετά να έχουμε άλλες ιστορίες, χα χα χα για αυτό καλύτερα ένα Ph μετρο
  Ελπίζω να βοήθησα λιγάκι, λοιπόν καλή συνέχεια και σε σένα Ναντια και σε όλους τους φίλους που έτυχε να διαβάσουν αυτές τις γραμμές…

   
  • nadia

   04/04/2013 at 2:43 μμ

   Δημήτρη σ’ ευχαριστώ για τις συμβουλές ! την ξέρω αυτή την ιστοσελίδα για προμήθειες. μάλιστα τις προάλλες ανέβηκα στην Αθήνα και τους επισκέφτηκα προσωπικά και επίσης αγόρασα και πολλά χρήσιμα προϊόντα. δεν πήρα όμως ph- μετρο γιατί είχα υπερβεί κατά πολύ τον προυπολογισμό και κινδύνευα να στείλω τον σύζυγο με έμφραγμα !!! θα χρησιμοποιήσω την γλώσσα μου -άλλωστε εμείς οι γυναίκες έχουμε αρκετά καλή γλώσσα- σαν μέτρο ! αν και πάντα κάνω μια υπερλίπανση 5-7% και αφήνω το σαπούνι να ωριμάσει περισσότερο από 4 εβδομάδες πριν το χρησιμοποιήσω. φυσικά, καλά θα ήταν να κάνω ακόμα καλύτερη δουλειά, οπότε την επόμενη φορά θα επιστρατεύσω την φιδίσια , γυναικεία γλώσσα μου και ο θεός βοηθός ! τώρα, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με το υγρό σαπούνι πλυντηρίου που ανέφερες πως φτιάχνεις . θα σου ήταν εύκολο να μου δώσεις την συνταγή; έφτιαξα κι εγώ αλλά μου σβολιάζει και χρειάζεται να του προσθέτω ζεστό νερό για να το επαναφέρω. μήπως δεν κάνω κάτι σωστά;

   σου στέλνω και μια συνταγή για το σαπουνάκι με το πορτοκάλι…
   http://xeiropoihma.blogspot.gr/2011/05/blog-post_16.html

   το χρησιμοποίησα τις προάλλες και ήταν απίστευτο !!! ενθουσιάστηκα τόσο πολύ που με την ίδια συνταγή έφτιαξα σαπούνι για τα χέρια – κι όχι μονο- με λεμόνι ! περιμένω να ωριμάσει κι αυτό !!!

   μάλιστα , επειδή έχω «φλασάρει» γενικώς με τα σαπουνοειδή, αποπειράθηκα να φτιάξω και σαπούνι για τις ευαίσθητες γυναικείες περιοχές 😉 και περιμένω με αγωνία να το δω κι αυτό στην πράξη !
   φωτογραφίες δεν μπορώ να σας στείλω ακόμη γιατί το pc μου κοντεύει να μου αφήσει χρόνους και μόλις ετοιμάσω το καινούριο θα σας κάνω πλήρη αναφορά των δημιουργιών μου !

   εύχομαι όσοι ασχολείστε με αυτό το τόσο ενδιαφέρον χόμπι να καταφέρετε το καλύτερο και να έχετε πάντα επιτυχίες !

   και μην ξεχάσετε να μου στείλετε και καμία απάντηση για το θέμα του σαπουνιού πλυντηρίου εντάξει ;

   πάω να φτιάξω αντιηλιακή κρέμα προσώπου και λιπ μπαλμ επίσης αντιηλιακό…. η νοικοκυρά….

    
 23. Dimitris

  01/04/2013 at 4:42 μμ

  Καλησπέρα,
  Θόδωρα, επειδή κάποια στιγμή μπορεί να μην έχουμε υπολογιστή, κάθισα και «τύπωσα» όλες τις τιμές σαπωνοποίησης με τα λάδια που έχει το Excel σου, σε 4 σελίδες ώστε να υπολογίζονται τα λάδια και οι σόδες με την παραδοσιακή μέθοδο των τριών, με χαρτί και με μολύβι….
  Οι σελίδες ευρίσκονται σε ένα το κολάζ που υπάρχει στην διεύθυνση http://img11.imageshack.us/img11/5921/page1bm.jpg που μπορείτε να το μεταφορτώσετε σαν εικόνα. Καλή συνέχεια όποιος ασχοληθεί….

   
 24. Niki

  03/04/2013 at 11:54 πμ

  Καλημέρα,
  μπορει η διαθεση μου να μην ειναι και στα καλυτερα της απο χθες αλλα μολις τωρα διαβασα τις οδηγιες για το σαπουνι και περα απο το γεγονος οτι ειναι αναλυτικοτατες και συγχαρητηρια για αυτο, γελασα και παρα πολυ με τον τροπο που τα εγραφες, θα το προσπαθησω μολις χαλαρωσω λιγακι και θα επανελθω με εντυπωσεις ελπιζω… και οχι με κανενα εγκαυμα χιχιχιχιχιιιιιι!!!!!

   
  • tkant

   03/04/2013 at 4:41 μμ

   Ωραίος ο Δημήτρης !

   Νίκη σου εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια παρασκευής καθώς και στην προσπάθεια αλλαγής διάθεσης.

    
 25. Dimitris

  04/04/2013 at 2:29 μμ

  Ευχαριστώ….

   
 26. elenh penlidou

  08/04/2013 at 3:38 μμ

  kalispera!!thelw na ksekinisw n ftiaxnw ta sapounakia m k egw alla exw kapoies apories!!elaia mporw n valw k ta fthina p poulane sta jumbo opws k xrusoskones;;i prepei n nai eidika;;

  ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ (by tkant)
  Καλησπέρα!!! Θέλω να ξεκινήσω να φτιάχνω τα σαπουνάκια μου κι εγώ αλλά έχω κάποιες απορίες!! Έλαια μπορώ να βάλω και τα φθηνά που πουλάνε στα Jumbo όπως και χρυσόσκονες;; Ή πρέπει να είναι ειδικά;;

   
  • tkant

   08/04/2013 at 3:53 μμ

   Ελένη αν κρίνει κάποιος από την προφορά σου, εύκολα διαπιστώνει ότι έχεις κάνει χρόνια στο εξωτερικό.

   Η απάντηση στο ερώτημά σου είναι όχι. Δεν τα παίρνουμε όλα από τα jumbo. Ας πάρουμε και κάτι από το μπαμπά.
   Με λίγα λόγια μπορείς να βρεις αιθέρια έλαια στα είδη χημικών. Δεν κοστίζουν μια περιουσία. Μπορεί να τα αγοράσει κάποιος με 8-15 ευρώ τα 100ml.

   Χρυσόσκονες μπορείς να πάρεις από τα Jumbo. (θα φτιάξεις ντίσκο μπάλα;)

   Επίσης προσπάθησε να γράψεις στα ελληνικά ώστε να σε καταλαβαίνουμε όλοι.
   Ευχαριστώ και καλή επιτυχία στην προσπάθειά σου

    
 27. Dimitris

  16/04/2013 at 12:25 μμ

  Νάντια σε ευχαριστώ πολύ για την συνταγή!
  στην επόμενη διεύθυνση http://img4.imageshack.us/img4/2742/37372241.jpg έχω μια δικιά μου συνταγή που την έφτιαξα πριν από 10 περίπου μέρες, και εδώ το σαπούνι μου βγήκε μαλακό με το Ph=9, εδώ τον βόρακα δεν τον ανακάτεψα με την καυστική σόδα και μετά να κάνω την μίξη με τα λάδια. Σήμερα τα έβγαλα από τα καλούπια και λογικά θα σκληρύνουν και άλλο σε μερικές μέρες. Μοσχομυρίζουν πορτοκάλι και έχουν υπέροχο χρώμα. Κάποια στιγμή θα ανεβάσω και φωτογραφία.
  Την επόμενη φορά θα βάλω περίπου το 1/3 αντί του 1/2 από το βάρος της καυστικής σόδας σε βόρακα για να μου βγουν ποιο σκληρά. Αυτά τα ολίγα από εδώ, σου εύχομαι καλή συνέχεια με ότι ασχολείσαι…
  Ελένη καλως ήλθες στην (σαπουνο)παρέα, τα πράγματα είναι απλά, ακολούθα τις οδηγίες του Θόδωρα και όλα θα πάνε μια χαρά, όταν δε θα φτιάξεις τα πρώτα σου σαπουνάκια δεν θα ξαναγοράσεις έτοιμα από το εμπόριο…

   
 28. nadia

  16/04/2013 at 1:23 μμ

  σ’ευχαριστώ Δημήτρη!
  μόλις τελειώσω με κάποιες οικογενειακές υποχρεώσεις που με απασχολούν το τελευταίο διάστημα θα χρησιμοποιήσω την συνταγή σου για να φτιάξω σαπουνάκι.
  τις προηγούμενες ημέρες έφτιαξα δαφνέλαιο, έλαιο με δάφνη, δεντρολίβανο και χαμομήλι και έλαιο δεντρολίβανου. θα χρησιμοποιηθούν στα σαπούνια για τα μαλλιά. ..
  για να αποκτήσουν τα αγόρια πλούσια χαίτη και τα κορίτσια λαμπερές κοτσίδες σαν τη Ραπουνζέλ 😉
  παραμυθένια σαπουνάκια φτιάχνω, δεν βρίσκετε;

  και που να δείτε και την αντηλιακή μου !!! τα σπάει….;) ;):)

   
 29. Dimitris

  16/04/2013 at 4:53 μμ

  Νάντια πάρα πολύ όμορφα ακούγονται όλα αυτά και τα θερμά μου συγχαρητήρια!!!
  Βλέπω είσαι πολύ καλή στα καλλυντικά. Εγώ δεν έχω φτάσει τόσο μακρυά ώστε να φτιάχνω και αντηλιακό μια που δεν μένει χρόνος για ηλιοθεραπεία… Για τα μαλλιά έχω φτιάξει σαπούνι με ψυχρή μέθοδο, όπου εκτός από το λάδι καρύδας αντί για νερό χρησιμοποίησα μπύρα παγωμένη σε «Μπεν Μαρί» με παγάκια, όπως ακριβώς με το χυμό πορτοκαλιού, ώστε να μην ξεπεράσει τους 50 βαθμούς στην μίξη με την καυστική σόδα και μου καταστραφούν οι βιταμίνες του συμπλέγματος «Β» που περιέχει η μπύρα από την μαγιά…. Βέβαια όση μπύρα περίσσεψε…. αξιοποιήθηκε δεόντως χα χα χα
  Νάντια σου εύχομαι καλή συνέχεια και όλα να πάνε κατ’ευχήν με τις υποχρεώσεις που έχεις, σε παρακαλώ αν θες γράψε κανένα «link» με τα αντηλιακά διότι πραγματικά έχουν ενδιαφέρον..

   
  • nadia

   25/04/2013 at 6:39 μμ

   σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Δημήτρη !
   να σου πω την αλήθεια, συνδυάζω διάφορες συνταγές και διάφορα έλαια που έχουν αντιηλιακή δράση για να πετύχω αυτό που θέλω.
   αν θέλεις μπορώ να σου στείλω την συνταγή που έφτιαξα κι εγώ.
   προς το παρόν σου στέλνω ένα λινκ με πολύ ενδιαφέροντα θέματα…

   http://oliviart-gr.blogspot.gr/

   υ.γ.1: να ξέρεις ότι το έλαιο macadamia έχει αντιηλιακή δράση – κι όχι μόνο – όπως επίσης και το παρεξηγημένο κανναβέλαιο το οποίο θα το χαρακτήριζα ένα θαύμα της φύσης !

   υ.γ.2: με μπύρα έφτιαξα κι εγώ το σαπουνάκι μου για τα μαλλιά. πρόσθεσα και δαφνέλαιο – το όποιο όπως είπα και πιο πάνω έφτιαξα με τα χεράκια μου – και αφέψημα βοτάνων (χαμομήλι, δάφνη και δεντρολίβανο).

   εδώ και αρκετό καιρό έχω σταματήσει να αγοράζω καλλυντικά και άλλα σκευάσματα του εμπορίου τα οποία φτιάχνω μόνη μου. και πιο οικονομικά αλλά σαφώς και πιο υγιεινά.
   θεωρώ πως αν όλοι κάναμε κάτι μόνοι μας, για τον εαυτό μας αλλά και για τους γύρω μας σύντομα θα αλλάζαμε πολλά πράγματα στις ζωές προς το καλύτερο !

   σου εύχομαι καλή επιτυχία σε ότι κι αν κάνεις και εννοείται ότι μπορούμε να ανταλλάσσουμε ιδέες για να βελτιώνουμε τις δημιουργίες μας αλλά και τους εαυτούς μας.

   εγώ πάλι μπύρα δεν πίνω , γι’ αυτό στην υγεία όσων την προτιμούν !!!!

    
   • Γιάννης

    02/05/2013 at 10:49 πμ

    Καλημέρα στην όμορφη παρέα. Κάνω εδώ και 3 χρόνια τα δικά μου σαπούνια και είμαι πολύ ικανοποιημένος για τα …δημιουργήματά μου… Ήθελα να ρωτήσω τη nadia πώς φτιάχνει το δαφνέλαιο.
    Καλή Ανάσταση.

     
 30. nadia

  02/05/2013 at 12:54 μμ

  καλημέρα Γιάννη !
  πολύ ευχαρίστως να σου πω πως φτιάχνω το δαφνέλαιο.
  λοιπόν έχουμε και λέμε:
  βασική προϋπόθεση είναι να έχεις πρόσβαση σε δέντρο δάφνης έτσι ώστε να μπορείς να συλλέξεις τα φύλλα, διαφορετικά θα πρέπει να αγοράσεις αρκετά.

  έπειτα, για κάθε 500 γρ. ελαιόλαδου θα χρειαστείς 750 γρ. φρέσκα φύλλα δάφνης ή 350 γρ.. αν τα φύλλα είναι αποξηραμένα.

  βάζουμε τα φύλλα και το λάδι σε ένα σκεύος το οποίο το τοποθετούμε σε ένα άλλο , μεγαλύτερο, με νερό ως την μέση (μέθοδος μπεν μαρί),- κατσαρόλες ανοξείδωτες κατά προτίμηση- και αφού σκεπάσουμε την κατσαρόλα με το λάδι και τα φύλλα, τα βάζουμε σε σιγανή φωτιά για τρεις ώρες.

  ανακατεύουμε τα φύλλα με το λάδι κατά διαστήματα -ούτως ώστε να κατανεμηθούν καλύτερα τα υλικά- και προσθέτουμε νερό στο μπεν μαρί όταν χρειαστεί.

  αφού ολοκληρωθεί ο χρόνος βρασμού, σουρώνουμε πολύ καλά τα φύλλα και έτοιμο το λαδάκι μας !!!

  το οποίο, λαδάκι,έχει ένα υπέροχο σκουροπράσινο χρώμα και μοσχοβολά δάφνη ! (κάθε φορά που θα ανοίγεις τη κατσαρόλα για να αναδεύσεις τα υλικά, θα μοσχοβολά όλο το σπίτι δάφνη ! ) το βάζουμε σε αποστειρωμένο , γυάλινο βάζο και το φυλάμε σε σκιερό και δροσερό μέρος μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. (αν προσθέσεις και δύο με τρεις κάψουλες-αφού τις τρυπήσεις με και στάξεις το υγρό – βιταμίνης Ε θα μπορέσεις να το συντηρήσεις για ένα με δύο χρόνια αφού η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι άριστο συντηρητικό).

  με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να παρασκευάσουμε και έλαιο με δεντρολίβανο , επίσης χρήσιμο για τα σαπούνια των μαλλιών…και όχι μόνο.

  να ξέρεις επίσης πως όλα τα βότανα εκχυλίζονται σε έλαιο με αυτή την μέθοδο, το μπεν μαρί δηλαδή, και είναι ο πιο σύντομος και εύκολος τρόπος εκχύλισης. διαφορετικά θα πρέπει να τα βάλεις στον ήλιο αλλά αυτό θα σου πάρει έναν με δύο μήνες !

  ελπίζω να βοήθησα και να καταφέρεις να φτιάξεις το δικό σου δαφνέλαιο Γιάννη. για όποια άλλη απορία έχεις μπορείς να με ρωτήσεις.

  ευχαριστώ και καλό σας Πάσχα !!!

   
  • Γιάννης

   03/05/2013 at 5:01 πμ

   Καλημέρα nadia.
   Σ’ ευχαριστώ ιδιαιτέρως και την άμεση και τόσο κατατοπιστική απάντηση στην απορία μου. Είχα την εντύπωση πως για την παρασκευή δαφνελαίου χρειαζόταν αποστακτήρας.
   Ζω στην επαρχία κι έχω άμεση πρόσβαση σε δέντρα δάφνης, οπότε θα το δοκιμάσω αμέσως.
   Σ’ ευχαριστώ πολύ και πάλι.
   Καλή Ανάσταση και ανάταση των μυαλών μας.

    
 31. nadia

  03/05/2013 at 10:49 πμ

  να είσαι καλά Γιάννη !!!

  καλή επιτυχία σε ότι κι αν κάνεις κι εσύ κι όλοι μας.

  καλή Επανάσταση !!!!

   
 32. Dimitris

  03/05/2013 at 2:31 μμ

  Νάντια, νασαι καλά για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας δίνεις, Γιάννη είσαι από τους τυχερούς που είσαι επαρχία, καλό Πάσχα σε όλους σας !!!
  ΥΓ. Νάντια, θα ξεφύγω από το θέμα, αλλά η ευχή σου είναι σχετική με το e-mail που μου το έστειλε ένας φίλος, διάβασε να δεις τι του συνέβη

  ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ !!!!

  ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΟΥ ΣΥΝΕΒΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.
  ΑΓΟΡΑΣΑ ΜΙΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΣΤΟ ΜΑΜ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΜΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ (40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΓΑΖΙ) ΚΑΙ ΕΝΩ ΤΗΝ ΚΡΑΤΑΓΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΑΝΑΡΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΩ ΔΑΓΚΩΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΝΤΑΣ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΠΕΡΝΑΕΙ ΕΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΠΑΚΙ ΚΑΙ ΜΟΥ ΤΗΝ ΑΡΠΆΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ………

   
 33. Theodora-Argos

  12/05/2013 at 10:31 μμ

  Γεια σου φίλε Δήμήτρη,
  Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη… Να είσαι πάντα δημιουργικός και να μας δίνεις τέτοιες έξυπνες ιδέες και λύσεις… Εγώ φτιάχνω σαπούνι πολλά χρόνια τώρα αλλά όταν πήξει το σαπούνι στο δοχείο μένουν πολλά υγρά σκούρου χρώματος. Βάζω το σαπούνι σε καλούπι ξύλινο κι αυτά τρέχουν για περίπου 2 ώρες. Τότε κόβω το σαπούνι και το βγάζω από το καλούπι σε δυο μέρες. Μήπως ξέρεις γιατί βγαίνουν αυτά τα υγρά???
  Οι αναλογίες είναι: 9 κιλά λάδι, 5 κιλά νερό βρύσης, 2 κιλά καυστική σόδα (Υδροξείδιο του Νατρίου.
  Ερώτηση νούμερο δύο: Μήπως έχεις ιδέα πως να το αρωματίσω με πορτοκάλι (φλούδα) που έχουμε πολλά στο Άργος???
  Καληνύχτα!

   
  • tkant

   13/05/2013 at 9:42 πμ

   Θεοδώρα καλημέρα
   Με μια ματιά που έριξα διαπίστωσα ότι χρησιμοποιείς μεγάλη ποσότητα νερού και ποτάσας. Στις δικές μου αναλογίες, στα 9 κιλά λάδι (9,81 λίτρα) θα πρέπει να προσθέσεις 1250 γρ. καυστική σόδα και 3280 γρ. νερό.
   Εκτός λοιπόν ότι το μείγμα σου περιέχει αρκετή ποσότητα νερού που θα πρέπει να αποβάλει, θα ήθελα να σε ρωτήσω με τι ανακατεύεις τα υλικά. Δηλαδή το ανακάτεμα είναι σωστό; Σου βγαίνει ένα ομοιογενές αποτέλεσμα ή υπάρχουν μέσα στο σαπούνι ανομοιογένειες;

   Πορτοκάλι τώρα. Παίρνεις τη φλούδα του πορτοκαλιού, την αποξηραίνεις, και την προσθέτεις ψιλικομμένη μέσα σε οινόπνευμα που είναι στους 50 βαθμούς (ρούμι, τσίπουρο, ή βότκα). Αναλογία 1 μέρος πορτοκάλι 4 μέρη οινόπνευμα. Φυλάς το μπουκάλι σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος για 2-4 εβδομάδες και ανακινείς κάθε μία με δύο ημέρες. Στο τέλος θα έχεις αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού που μπορείς να το προσθέσεις στα σαπούνια σου.

   Χα! Του την έσκασα του Δημήτρη, τον πρόλαβα.

    
   • nadia

    13/05/2013 at 11:53 πμ

    καλημερούδια σε όλους !

    λοιπόν, Θεοδώρα από τον όμορο νομό, ο tkant έχει απόλυτο δίκιο για τις δοσολογίες-κι ας κλέβει τις απαντήσεις των άλλων- εγώ θα ήθελα επίσης να σε ρωτήσω σε τι δοχείο τοποθετείς το υγρό για να ωριμάσει;
    καλό θα ήταν να το έβαζες σε πλαστικό ή ανοξείδωτο δοχείο κι όχι σε κάποιο άλλο μεταλλικό. αν όμως δεν έχεις κάτι τέτοιο θα σου πρότεινα πριν ρίξεις μέσα στο δοχείο σου το υγρό να το μόνωνες με λαδόκολλα.
    όλα αυτά στα λέω γιατί καθ’όλη την διάρκεια της διαδικασίας ωρίμανσης του σαπουνιού η καυστική σόδα συνεχίζει την χημική αντίδραση με το λάδι. έτσι, όταν το βάζουμε σε μη ανοξείδωτο ή ξύλινο δοχείο να έχουμε επιπλέον χημικές αντιδράσεις κι ίσως αυτό , ίσως λέω, να είναι και ένας λόγος που σου βγάζει τα σκουρόχρωμα υγρά.
    βέβαια, το πιο πιθανό να είναι αυτό που σου είπε ο κύριος πιο πάνω.
    θα πρέπει δηλαδή να μετράς σωστά τις αναλογίες των υλικών.

    επίσης, θα μπορούσες να προσθέσεις και ξύσμα πορτοκαλιού και να έχεις ένα υπέροχο σαπούνι για απολέπιση !

    και φέρε και σε μας κανένα πορτοκάλι…
    όποτε τύχει να περάσω από το Άργος λυπάται η ψυχή μου να τα βλέπω να πέφτουν από τα δέντρα…

    Δημήτρη, συγγνώμη που σου έκλεψα κι εγώ μέρος της απάντησης αλλά, δεν κρατήθηκα… 🙂

     
 34. Theodora-Argos

  13/05/2013 at 11:12 μμ

  Καλησπέρα παιδιά,
  Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες σας! Εγώ χρησιμοποιώ πλαστικά δοχεία που φτιάχνω το σαπούνι και ξύλινο καλούπι για την ωρίμανση. Ανακατεύω με ξύλο. Έτσι είχα δει να συμβαίνει και όταν έφτιαχναν σαπούνι οι παλιότεροι της οικογένειας. Με λιγότερη ποτάσα αργούσε να δέσει το σαπούνι. Όμως έχει σημαντική καθαριστική δύναμη. Εμείς το χρησιμοποιούμε περισσότερο για πλύσιμο ρούχων στο χέρι (κυρίως βαμβακερά) και στην καθαριότητα του σπιτιού (σφουγγαρίζω πέτρες Καρύστου με καταπληκτικά αποτελέσματα).
  Το Νοέμβρη σας περιμένω στο Άργος για να σας προσφέρω υπέροχα αργείτικα πορτοκάλια, μανταρίνια και λεμόνια.
  Την επόμενη φορά θα λάβω σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις σας!!!
  Θα τα ξαναπούμε!!!

   
  • tkant

   14/05/2013 at 9:16 πμ

   Καλημέρα και πάλι
   Στο ανακάτεμα βρίσκεται το μυστικό της ομοιογένειας του μείγματος για το σαπούνι μας. Αφού χρησιμοποιείς ξύλο για ανακάτεμα πιθανόν να υπάρχουν μέρη που το καυστικό νάτριο να μην έχει προσκολληθεί σωστά στο λάδι. Ίσως γι’ αυτό να έχεις αυτό το αποτέλεσμα με τα υγρά που τρέχουν κατά την ωρίμανση.
   Αν ήμουν στη θέση σου, θα χρησιμοποιούσα ένα ηλεκτρικό τρυπάνι (γνωστό σε όλους σαν Black & Decker) και θα προσάρμοζα στην άκρη του ένα τέτοιο εργαλείο: http://bit.ly/10EL6gv
   Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να έχεις καλύτερο, ξεκούραστο και πιο γρήγορο αποτέλεσμα. Αν έχεις ήδη ένα τρυπάνι, μην το σκέφτεσαι καθόλου. Πήγαινε πάρε ένα τέτοιο αναδευτήρα (είναι αρκετά φθηνό, 2-5 ευρώ http://bit.ly/10ELtrd ) και κάνε μία δοκιμή.
   Έτσι θα μπορέσεις αν θέλεις να μειώσεις την ποσότητα του νερού (σίγουρα) αλλά και του νατρίου.
   Καλή επιτυχία

   Καλά, το Δημήτρη τον πιάσαμε στον ύπνο.

    
 35. Theodora-Argos

  14/05/2013 at 11:34 μμ

  Καλησπέρα και πάλι,
  έχω αναδευτήρα και Black and Decker και θα τα χρησιμοποιήσω την επόμενη φορά! Το απέφευγα γιατί ξέρω ότι η καυστική σόδα οξειδώνει τα μέταλα. Ο φίλος Δημήτρης κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά του…
  Ευχαριστώ πολύ tkant
  Καλό βράδυ!!!

   
 36. Dimitris

  15/05/2013 at 4:44 μμ

  Καλησπέρα σε όλους,
  ναι με πιάσατε στον ύπνο αλλά κανένα πρόβλημα, απουσιάζω συχνά και δεν έχω διαδίκτυο εκεί που πάω. «Θόδωρα -Αργος» κατέβασε το Εξελακι του Θόδωρα και από εκεί θα κάνεις παπάδες….
  Οι αναλογίες είναι κρίσιμες, ο βόρακας κάνει θαύματα εγώ τον έχω σε μόνιμη χρήση, αν σου τύχει το λάδι να πήζει πολύ γρήγορα το αραιώνεις με άλλο λάδι που πήζει αργά….
  Μου έχει τύχει ελαιόλαδο, πολυκαιρισμένο ίσως με μεγάλο ποσοστό μούργας να μου πήζει σε χρόνο dt μόλις έλθει σε επαφή με την καυστική σόδα…
  Τον αναδευτήρα της κόλλας πλακιδίων τον χρησιμοποιώ και εγώ αν πρόκειται για μεγάλη ποσότητα σαπουνιού, αλλά προσοχή να φοράς γυαλιά διότι πιτσιλάει….
  Θόδωρα πολύ καλή η μέθοδος για την παρασκευή αιθέριου έλαιου, αλλά χρονοβόρα. Αν βράσεις με» μπεν μαρί» 100 C. τις φλούδες πορτοκαλιού σε ραφιναρισμένο λάδι, ‘όπως το baby-oil, δεν θα έχεις τό ίδιο αποτέλεσμα?

   
 37. Dimitris

  29/05/2013 at 8:59 μμ

  Προς όλους τους εμπλεκόμενους, αν το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείτε πήζει σε χρόνο «dt» (ακαριαία) με την πρόσμιξη του διαλύματος καυστικής σόδας (ΝαΟΗ), τότε το ελαιόλαδο αυτό, έχει πάρα πολλά οξέα, συμβαίνει αυτό αν το λαδάκι μας είναι πολυκαιρισμένο (2-3 ετών και περισσότερο)

   
 38. nadia

  30/05/2013 at 11:31 πμ

  καλημέρες !
  εγώ πάλι Δημήτρη θα έλεγα πως το λάδι κάνει γρήγορα trace λόγω των προσμίξεων που του έχουμε κάνει. δηλαδή : αν μέσα σε αυτό έχουμε εκχυλίσει δάφνη ή δεντρολίβανο.
  το λέω αυτό γιατί το μόνο λάδι που χρησιμοποιώ εγώ είναι φετινό. λάδι μιας χρονιάς το χρησιμοποιώ σε άλλη συνταγή για σαπούνι.
  η μόνη φορά που μου έκανε γρήγορο trace ήταν όταν έφτιαξα σαπούνι μαλλιών με δαφνέλαιο και δεντρολιβανέλαιο. δεν ήταν πολυκαιρισμένα τα λάδια. έχει να κάνει με την εκχύλιση.
  γι’ αυτό υπάρχει και ο πίνακας που μας λέει πόση σόδα να βάλουμε αναλόγως με το έλαιο που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε.
  τώρα δεν ξέρω πως θα γινόταν αν χρησιμοποιούσα λάδι περσινό. δεν μπορώ να πω τι θα γινόταν τότε.βέβαια, παίζει ρόλο και η ποικιλία , η ποιότητα και ο τρόπος συντήρησης του λαδιού. προσωπικά, με το δικό μας λάδι δεν θυμάμαι ποτέ να έχω φάει «ταγγισμένο» ή πικρό λάδι….
  αν πάλι γνωρίζουμε πως σε κάποιες συνταγές το λάδι πήζει γρήγορα δεν έχουμε παρά να κάνουμε την ανάδευση με το χέρι (τον αβγοκόφτη δηλαδή) κι όχι το μίξερ . έτσι θα κάνουμε την δουλειά μας στην δική μας ταχύτητα και δεν θα αγχωθούμε.
  σημειωτέον, πως υπάρχουν αρκετά έλαια που κάνουν γρήγορο trace καθώς και αρκετά βούτυρα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε σαπούνια. δεν νομίζω λοιπόν ότι αυτό είναι πρόβλημα…

  επίσης θα ήθελα να επισημάνω πως το baby oil ΔΕΝ είναι λάδι. είναι παράγωγο του πετρελαίου και καλό θα ήταν να μην το χρησιμοποιούσαμε καθόλου και σε τίποτα. αν θέλουμε να εκχυλίσουμε οτιδήποτε σε έλαιο το πλέον κατάλληλο θα ήταν το αμυγδαλέλαιο , το σταφυλοκουκουτσέλαιο , το βερυκοκέλαιο και άλλα ανάλογα έλαια τα οποία είναι ενυδατικά και έχουν θεραπευτικές και μαλακτικές ιδιότητες. όταν φτιάχνουμε κάτι για τον εαυτό μας και όσους αγαπάμε να το κάνουμε σωστά. ναι;

  και πάλι καλημέρα !

   
 39. Dimitris

  30/05/2013 at 1:36 μμ

  καλημέρα Νάντια,
  και σε ευχαριστώ για τις συμβουλές, λοιπόν αυτό το λάδι που βρήκα στο χωριό, ήταν σε ένα ξεχασμένο βαρέλι σε μια σκοτεινή γωνιά στο κατόϊ Πρέπει να είναι τουλάχιστον δέκα ετών!!! Μιλάμε με «καράφλιασε» ο χρόνος που έκανε trace όπως το λες. Μιλάμε για μερικά δευτερόλεπτα, αφού έσπαγα το κεφαλι μου να δω τι λαθος έκανα. Αλαξα τον συντ σαπωνοποίησης, είπα ότι δεν είναι ελαιόλαδο αλλά σπόρέλαιο, αλλά τίποτα, αυτό έπηζε στα 10 δευτερόλεπτα!!!!! Τελικά βρήκα λύση να το αραιώνω με λαδι από καλαμπόκι η ηλιόσπορο που έχουν μεγάλο χρόνο «trace» Ενας φίλος χημικός που ρώτησα μου είπε αυτό που υποψιαζόμουνα , ότι δηλ έχει παρα πολλά οξέα και η λύση είναι σαπωνοποίηση στους 70C και σπάτουλα…. Πάντως κάνουν ένα αφρό καταπληκτικό τα σαπούνια που παρασκεύασα με αυτό, μέχρι έφτιαξα και ζελέ σαπουνιού κτυπόντας το με νερό και με το αναδευτήρι της κόλλας πλακιδιων μέσα στον κουβά αφού έκανε trace στην κατσαρόλα, αυτά καλή συνέχεια….

   
 40. nadia

  31/05/2013 at 1:22 μμ

  μπράβο Δημήτρη !
  καλά μπανιαρίσματα !

  😉 🙂 🙂

   
 41. anonymous

  01/06/2013 at 4:53 μμ

  φορμες που μπορω να βρω???

   
 42. nadia

  01/06/2013 at 6:49 μμ

  γειά σου ανώνυμε και καλώς ήρθες…
  φόρμες και καλούπια μπορείς να βρεις εδώ…

  http://candlemaking.myshopify.com/collections/custom-collection-10

   
  • tkant

   02/06/2013 at 1:05 μμ

   …καθώς επίσης σε όλα τα καταστήματα που έχουν είδη σπιτιού. Ζητάς φόρμες για κέικ ή παγάκια (αν θέλεις πιο μικρά σαπούνια).

    
 43. Dimitris

  02/06/2013 at 3:52 μμ

  Νάντια, προχθές που είχα πάει Ορέστη για πρώτες ύλες έχει φέρει καινούργιες φόρμες σε πολύ χαμηλότερη τιμή από τις παλιές….
  Βρήκα και στο ΙΚΕΑ, αλλά ήταν για παγάκια και ήταν σε μικρό μέγεθος. Πάντως για τετράγωνα σαπούνια, χρησιμοποιώ πλαστικά ταπεράκια…. Θόδωρα ψάχνω να βρω ένα εργαλείο, κάτι σαν γρασαδόρο, η τελικά θα φτιάξω κάτι με μια αντλία πιέσεως με εμβολο, ώστενα βγαίνει το σαπούνι μέσα από μια σωλήνα και να γεμίζω τις φόρμες, διότι τώρα κάνω δουλειά με σύριγγες των 50cc. Γιατί το λέω αυτό, αν πχ κανει γρήγορο trace το λάδι με τα πολλά οξέα, να μπορώ να το συμπιέζω ώστε να βγαίνει ομοιόμορφο από την σωλήνα και να γεμίζω τις φόρμες Χωρίς απαραίτητα να χρησιμοποιώ σπάτουλα.

   
 44. nadia

  02/06/2013 at 4:16 μμ

  ναι, ξέρω . κι εγώ είχα πάει στον Ορέστη και είχα δει καλούπια. πάντως ο σύζυγος μου έφτιαξε ξύλινα καλούπια, τα οποία «δένω» με σφιχτηράκια, κι όταν γίνει το σαπούνι το αφαιρώ και το κόβω σε μπάρες (που λεν κι οι αγγλοσάξονες) … επειδή φτιάχνω ποσότητες του 1 κιλού και άνω κάποιες φορές προτιμώ να τα κόβω έτσι. σίγουρα είναι πιο κομψά στα καλούπια αλλά πολλή δουλειά κι όταν -όπως λες κι εσύ Δημήτρη- κάνει γρήγορο trace τότε άστα να πάνε…
  βασικά τώρα ψάχνουμε να βρούμε έναν κόπτη για τα σαπουνάκια. κάτι τέτοιο δηλαδή….

  http://www.etsy.com/listing/100417898/mod-1-solid-oak-high-density?ref=v1_other_2

  αν έχετε υπ’ όψιν σας κάτι ανάλογο θα το εκτιμούσα….

   
 45. Dimitris

  02/06/2013 at 8:05 μμ

  Νάντια, αν δεν τον αγοράσεις με pay-pal, θα τον φτιάξεις όπως έφτιαξες τα ξύλινα καλούπια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις για κόφτη, ατσαλόσυρμα, όπως πχ χορδές από κιθάρα η πετονιά η οποία έχει πολύ μεγάλη αντοχή. Εγώ επειδή δεν ασχολούμαι επαγγελματικά με το σπορ, χρησιμοποιώ σαν κόφτη μια σπάτουλα.
  Πάρε τα μέτρα από τα ξύλινα καλούπια σου και φτιάξε κάτι σαν σκάρα με τα σύρματα κατάλληλα τοποθετημένα που να ταιριάζει επ’ ακριβώς στο μήκος και στο πλάτος της μπάρας του σαπουνιού σου από τα ξύλινα καλούπια, η οποία να πέφτει από πάνω και να την κόβει, όπως ο κόφτης για τα βραστά αβγά. Πάντως ο Ορέστης έχει κάτι ανάλογο, δεν χάνεις τίποτα να τον ρωτήσεις…..
  Για το γρήγορο trace, καλό είναι να δοκιμάζεις σε μικρή ποσότητα το ελαιόλαδο που έχεις και εάν το trace είναι σχεδόν ακαριαίο, αραιώνεις το ελαιόλαδο με άλλο λάδι αργού trace (όπως το ηλιέλαιο) σε λόγο 1 προς 4
  Μια άλλη λύση που ανακάλυψα πειραματιζόμενος σε γρήγορο trace, έβαλα το σαπούνι με την κατσαρόλα έτσι όπως είχε πήξει σε χαμηλή φωτιά και με το αναδευτήρι της κόλας πλακιδίων άρχισα να το ανακατεύω προσθέτοντας λίγο γάλα (θα μπορούσε να ήταν και απεσταγμένο νερό) μέχρι να αποκτήσει ικανοποιητικό ιξώδες και μετά το έριξα στα καλούπια για μπάρες, Μάλιστα του είχα ρίξει και ένα κουτί κακάο ΙΟΝ και έγινε σαν κρέμα σοκολάτα, σαν μερέντα. Τελικά έπηξε κανονικά και μοιάζει σαν κέϊκ σοκολάτα και ευτυχώς κράτησε το άρωμα που του είχα βάλει παρόλο που το είχα βάλει σε χαμηλή φωτιά. Ο βόρακας πάντα μέσα σε αναλογία 1/2 με 1/3 της καυστικής σόδας. Προχθές έβγαλα κάτι σαπουνάκια με1/1 ελαιόλαδο, 1/3 αμυγδαλέλαιο, 1/3 φοινικέλαιο και 1/3 λάδι καρύδας και άρωμα αιθέριο έλαιο από Βασιλικό και μου βγάλανε Ph =9 όμως χρειάστηκαν 4 μέρες για να σφίξουν στα καλούπια αντί για 48 ώρες λόγω βόρακα, αλλά απόλαυση στο μπάνιο, ενυδατικά και χαλαρωτικά, αφού σκέπτομαι να αρχίσω να ασχολούμαι ποιο σοβαρά με το σπορ…. Αν έχεις F/Book θα με βρεις στο Dimitris Tea Ell που έχω βάλει πολλές φώτο από τα σαπουνακια…..

   
 46. Dimitris

  02/06/2013 at 8:45 μμ

  Νάντια δες εδώ ένα http://stoxeridiaferi.blogspot.gr/p/blog-page_6773.html κόφτη που έχει…

   
 47. Dimitris

  02/06/2013 at 8:58 μμ

   
 48. Dimitris

  02/06/2013 at 8:59 μμ

   
 49. Dimitris

  02/06/2013 at 9:02 μμ

  Πλήρες σχέδιο κατασκευής κόφτη το κατεβάζεις από εδώ http://nizzymoulds.com/Simple%20Soap%20Cutter.pdf

   
 50. Dimitris

  02/06/2013 at 9:03 μμ

  Και εδώ έχει έναν με καλή περιγραφή http://milkywaymolds.com/building-a-soap-cutter/

   
 51. nadia

  03/06/2013 at 12:22 μμ

  ωωωω ! πολλές πληροφορίες !
  ευχαριστώ πολύ Δημήτρη για την βοήθεια.
  η αλήθεια είναι πως σκεφτόμαστε να αγοράσουμε ένα. απλά σκεφτόμασταν μήπως βρίσκαμε κάτι εντός Ελλάδας. επεξεργαστήκαμε και την ιδέα να το φτιάξουμε μόνοι μας, όμως, αν κάτι δεν το γνωρίζεις επακριβώς, όσο απλό κι αν φαίνεται, ίσως να μην καταφέρεις να το κάνεις όπως πρέπει . κι έτσι θα μπούμε σε μια διαδικασία που ίσως να μας στοιχίσει περισσότερο από όσο θα μπορούσαμε να διαθέσουμε. όπως και να έχει πάντως, εκτιμώ πολύ το ενδιαφέρον σου και πάνω από όλα τον χρόνο που διέθεσες για να με ενημερώσεις . το εκτιμώ και μακάρι να μπορούσα να ανταποδώσω…
  θα την βρούμε και την άκρη με τον κόφτη, αφού βρούμε και τα χρήματα για να τον αποκτήσουμε, γιατί άνεργοι με δύο-τρία μεροκάματα το μήνα ζοριζόμαστε καμπόσο….

  καλά, βλέπω ότι κι εσύ «ζωγραφίζεις» με τις δημιουργίες σου ! εύγε !!!πολύ «φλασάτο» αυτό με το κακάο . έχω κι εγώ μια παρόμοια συνταγή απλά τώρα δεν έχω καλή διάθεση για να βάλω μπροστά την παρασκευή. έφτιαξα και βαλσαμόλαδο με πρώιμο βαλσαμάκι που βρήκα στα πέριξ του χωριού και σκέφτομαι να φτιάξω ένα σαπούνι με θεραπευτικές ιδιότητες με βάλσαμο και κανναβέλαιο. μόλις ανέβει η διάθεση γιατί τώρα είμαστε στα πατώματα. χρειάζομαι και βάζα για κρέμες και καταλαβαίνεις σε τι φάση είμαστε…

  όχι, δεν έχω fb, το έχω καταργήσει εδώ και καιρό. σκέφτομαι όμως να ανοίξω μια σελίδα μόνο για τα σαπούνια και τις κρέμες, θα δω.

  και πάλι σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, καθώς επίσης θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε και τον tkant που μας παραχωρεί τον χώρο για τις συζητήσεις μας.

  εύχομαι να έχουμε όλοι μας μια καλή και χαρούμενη εβδομάδα….

   
 52. Dimitris

  03/06/2013 at 7:23 μμ

  Ν΄σαι καλά Νάντια, χαίρομαι που βοήθησα λιγάκι, εδώ που μας έφεραν, μόνο με την αλληλοβοήθεια θα μπορέσουμε να επιζήσουμε. Σας εύχομαι ότι το καλύτερο με τα σαπούνια. Με τον κόφτη πιστεύω αν δώσετε τα μέτρα σε ένα ξυλουργό θα σας κόψει εύκολα, τα κομμάτια, τώρα τις βίδες και το ατσαλόσυρμα κοιτάξτε στα καταστήματα που πουλάνε βιομηχανικά είδη, οι βίδες καλό είναι να είναι ανοξείδωτες κατα την γνώμη μου, Αν έχεις κανένα φίλο που χορδίζει πιάνα μπορεί να σε πληροφορήσει από που αγοράζει χορδές οι οποίες είναι ατσαλόσυρμα διαφόρου διατομής. Την σελίδα στο F/Βοοκ να την φτιάξεις διότι σίγουρα θα σας βοηθήσει, είναι και άλλα παιδιά μέσα. Σε ευχαριστώ και εγώ για τα καλά λόγια, απλά πειραματίζομαι και ανακαλύπτω διάφορους τρόπους αλλά όλα εντελώς ερασιτεχνικά προς το παρόν, αργότερα βλέπουμε…… Ο Θόδωρας είναι εξαίρετος άνθρωπος, πιστεύω το έχεις διαπιστώσει και εσύ από τις αναρτήσεις του και φυσικά και τον ευχαριστούμε όλοι εδώ μέσα που κάνουμε χρήση της φιλοξενίας του…
  Εύχομαι και εγώ καλή βδομάδα μακρυά από σκοτούρες και στεναχώριες….

   
 53. Δήματρα

  07/06/2013 at 2:05 μμ

  Θα θελαπαρακαλώ τη συμβουλή σας για την περίπτωση μου. Δηλαδή, έχω φτιάξει τα σαπούνια (με την κρύα μέθοδο ) τα χω βάλει στις θήκες και εδώ και τέσσερις μέρες, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Δεν έχουν πήξει εντελώς. Υπάρχει κανένα τρικ για να τα σώσω, ή να μην μου πάνε χαμένα;

   
  • tkant

   07/06/2013 at 3:26 μμ

   Δήμητρα καλησπέρα
   Είμαστε σίγουροι ότι έχεις χρησιμοποιήσει καυστικό Νάτριο κι όχι καυστικό Κάλιο? Επίσης οι δοσολογία ήταν αυτή που αναφέρεται παραπάνω ή κάποια άλλη?

    
 54. Dimitris

  07/06/2013 at 7:06 μμ

  Δήμητρα τι λάδι χρησιμοποίησες?
  Αν έχεις βάλει σωστά τις αναλογίες της καυστικής σόδας και του απεσταγμένου νερού, τότε το λάδι σου έχει λίγα λιπαρά οξέα και θα αργήσει να σου πήξει.
  Θα σου πω την εμπειρία μου για να καταλάβεις το ρόλο που έχουν τα λιπαρά οξέα στο λάδι σχετικά με το χρόνο πήξης του σαπουνιού.
  Χθες είχα 6 λίτρα ελαιόλαδο από τηγανέλαια κυρίως, αναμεμειγμένο με ένα λίτρο αμυγδαλέλαιο, αφού έκανα την μείξη με το διάλυμα καυστικής σόδας, κατά τα γνωστά και πριν προσθέσω αρώματα διαπίστωσα ότι αργούσε υπερβολικά (20 λεπτά κτύπημα με το αναδευτήρι κόλας πλακιδίων και το Black-e-Deker) να κάνει trace, οπότε σταματώ το κτύπημα υπολογίζω το διάλυμα ΝαΟΗ για 2 επιπλέον λίτρα ελαιόλαδου, το φτιάχνω ξαναξεκινώ το κτυπημα και ρίχνω το επιπλέον διάλυμα και στην συνέχεια προσθέτω δυο λιτρα από ένα πολυκαιρισμένο ελαιόλαδο που έχω και είναι γεμάτο λιπαρά οξέα. Επί τη ευκαιρία ρίχνω και 500 γρ τρίμματα σαπουνιού από παλαιότερες παρτίδες που δεν τα πετάμε….Αποτέλεσμα, σε πέντε λεπτά από την τελευταία μείξη κάνει trace το σαπούνι, ρίχνω τα αρώματα και το βάζω στα καλούπια. Σήμερα είχε πήξει και ήταν σαν το βούτυρο στο ψυγείο οπότε το έβγαλα από τα καλούπια το έκοψα του μέτρησα το Ph που ήταν 9,6 με την προσθήκη βόρακα που κανω σε 30% του βάρους της καυστικής σόδας. Σε μερικές μέρες θα πέσει και άλλο το Ph και θα σκληρύνει περισσότερο. Πάντως το δοκίμασα και με Ph=9,6 και ήταν μια χαρά….
  Θόδωρα, αυτά για την ιστορία με τις περιπλανήσεις στο δρόμο του σαπουνιού χα χα χα

   
 55. Dimitris

  07/06/2013 at 7:11 μμ

  Δήμητρα αν όλα τα έχεις σωστά, θα πήξει, αλλά θα σου αργήσει, αλλοιως ξεκινάς νεα σαπωνοποίηση με άλλο λάδι, όπως πχ με λάδι από καρύδα η φοίνικα που έχει γρήγορο trace , και αφού κάνεις την μείξη με την ποσότητα διαλύματος καυστικής σόδας ΝαΟΗ που προβλέπεται μολις αρχίσει να σου αφήνει ίχνος στον αναδευτήρα ρίχνεις μέσα και το «υλικό» της αποτυχημένης σου σαπωνοποίησης. Να ξέρεις δεν πετάμε αποτυχημένα σαπούνια, τα τρίβουμε και τα ρίχνουμε μέσα στην επόμενη σαπωνοποίηση

   
 56. Dimitris

  07/06/2013 at 7:17 μμ

  Θόδωρα
  εδώ βρήκα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή για θεραπευτικό σαπούνι

  με ρητίνη από πεύκο!!!!

   
 57. Δήμητρα

  08/06/2013 at 12:03 μμ

  Καταρχήν ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!
  Το λάδι που χρησιμοποίησα ήταν τηγανέλαιο από ελαιόλαδο. Απλώς αντί για καυστική σόδα έβαλα καυστική ποτάσα γιατί μου είπε ο χημικός που πήγα και την πήρα ότι το μόνο που θα αλλάξει είναι είναι ότι θα βγει λίγο πιο μαλακό στην υφή του. Οι δοσολογίες παρέμειναν οι ίδιες. Βλακεία; Μήπως δεν χρησιμοποιούμε καυστική ποτάσα με την κρύα μέθοδο; Τώρα τι κάνω; Με τα ίδια υλικά γίνεται τίποτα; (για να μη τρέχω πάλι για ψώνια)
  Δημήτρη τι εννοείς δεν πετάμε αποτυχημένα σαπουνια τα τρίβουμε και τα ρίχνουμε μέσα στη νέα σαπουνοποίηση; Εγώ τι να τρίψω; Ζουμί είναι ακόμα..

   
 58. tkant

  08/06/2013 at 10:49 μμ

  Δήμητρα θα πρέπει να είσαι πολύ τυχερή γυναίκα αφού ο χημικός σου στα 20 του αποφάσισε να γίνει χημικός κι όχι χειρουργός τη στιγμή που εσύ θα ήθελες να κάνεις μια απλή εγχείρηση αμυγδαλών και να κυκλοφορούσες σήμερα με καροτσάκι να πουλάς χαρτομάντιλα στα φανάρια.

  Θα πρέπει να σε πληροφορήσω ότι το σαπούνι σου δεν πρόκειται να πήξει μέσα στο προσεχές διάστημα των επόμενων τριών δεκαετιών. Οπότε αυτό που μπορείς να κάνεις για να μην πάει χαμένο, είναι να το βάλεις σε ένα κουτάκι, να το τυλίξεις με ένα όμορφο περιτύλιγμα, να του βάλεις ένα ωραίο μπορντο-ροδο-κόκκινο φιόγκο και να το πας δώρο στη γιορτή του.

  Μην πετάξεις την ποτάσα θα σου χρειαστεί για να φτιάξεις υγρό σαπούνι. Ελπίζω την επόμενη φορά να είναι επιτυχημένη η προσπάθειά σου.
  A! και που ‘σαι, πήγαινε στα είδη κιγκαλερίας ή σε ένα χρωματοπωλείο και ζήτα ένα σακουλάκι ποτάσα. Θα σου δώσει καυστικό Νάτριο (έτσι το ξέρουν οι χρωματοπώλες το Καυστικό Νάτριο, σαν ποτάσα). Μετά θα μπορέσεις να φτιάξεις στερεό σαπούνι.

  Υ.Γ. Δεν πιστεύω να έχεις πιει κρασί από το χημείο του έτσι;

   
 59. tkant

  08/06/2013 at 11:10 μμ

  Μπράβο Δημήτρη ενδιαφέρουσα συνταγή

   
 60. Dimitris

  09/06/2013 at 10:35 πμ

  Καλημέρα παιδιά,
  Θόδωρα θα έλεγα πριν το πάει για δώρο, να το έβαζε σε μια κατσαρόλα στους 70C και να έκανε παιχνίδι για περίπου δυο ώρες μπας και το έφτιαχνε αφρόλουτρο, αλλά βρε Δήμητρα χρειάζεται Ph-μετρο για να ξέρεις «που βαδίζεις»…. τι να πω. Σχετικά με τα αποτυχημένα σαπούνια που δεν τα πετάμε τι εννοώ. Τα στερεά μεν τα τρίβουμε στον τρίφτη για το τυρί για μακαρόνια και στην επόμενη σαπωνοποίηση τα ρίχνουμε στο μείγμα ελαίων και διαλύματος καυστικής σόδας ώστε να γίνουν ένα με το νέο σαπούνι, εκτός και εάν έχεις κάποιον στο μάτι….. για να τον λούσεις με αυτά χα χα χα Τώρα με το αποτυχημένο υγρό σαπούνι που έχεις, εγώ θα το έβαζα στην κατσαρόλα στους 70 C και θα το ανακάτευα να δω τι θα γινόταν, παράλληλα θα του μέτραγα το Ph και θα το έκανα σαμπουάν η υγρό σαπούνι με τις κατάλληλες ενέργειες που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία υγρού σαπουνιού εξ αρχής, η θα του έριχνα μέσα τριμμένο σαπούνι και στη συνέχεια βόρακα και σόδα πλυντηρίου και θα έφτιαχνα ένα πολύ καλό σαπούνι για το πλυντήριο….
  Τίποτα δεν πετάμε από τα σαπούνια που δεν μας πέτυχαν, τα πάντα ξαναχρησιμοποιούνται αρκεί να έχεις ένα Ph μετρο για να ξέρεις που βαδίζεις…
  Θόδωρα έχεις κάνει ποτέ «παιχνίδι» με γαλακτωματοποιητές?
  Σκέφτομαι να τους χρησιμοποιήσω στην σαπωνοποιήα για κρέμα σαπούνι η ακόμα για τα υγρά σαπούνια διότι καλός ο βόρακας εκτος των άλλων σαν γαλακτωματοποιητής αλλά υπάρχουν και καλύτεροι…..
  σας αφήνω, πάω να πειραματιστώ για κρέμα σαπούνι με γάλα από κατσίκα, μου αρεσε μια συνταγή που διαλύεις την καυστική σόδα στην μισή ποσότητα νερού, συνεχίζεις κατά τα γνωστά και όταν κάνει trace μαζί με τα αρώματα κτλ προσθέτεις και το γάλα από την κατσίκα….
  Το πρόβλημα μου είναι ότι δεν ξέρω αν θα σηκώσει το τραπέζι το βάρος της κατσίκας χα χα χα….

   
 61. Dimitris

  09/06/2013 at 3:24 μμ

  Θόδωρα πριν από λίγο δοκίμασα την τελευταία μου δημιουργία, ένα σαπούνι σαν την κρέμα «Νivea». Το μέτρησα και είχε Ph=8,2 Και έκανε καταπληκτικό αφρό.
  Πως το εφτιαξα, χρησιμοποίησα 2 λιτρα ελαιόλαδο, αυτό που έχω από το χωριό με τα πολλά οξέα, μισό λίτρο αμυγδαλέλαιο και ένα λίτρο λάδι από καρύδα.
  χρησιμοποίησα ΚΟΗ ( 705,92γρ) δηλ 706 γρ το Excel μου έλεγε να το διαλύσω σε 2,209 Λίτρα απεσταγμένο νερό, αλλά εγώ το διάλυσα σε 1,206 λιτρα απεστ νερό και στην συνέχεια
  όταν τελείωσε η σαπωνοποίηση πρόσθεσα 1 λιτρο γαλα από κατσίκα που είχα διαλύσει μεσα του 500γρ μέλι.
  Τι έκανα, ζέστανα τα λαδια στους 70C (χαμηλή φωτιά στο ματι της κουζίνας) και του έριξα το διάλυμα με την ΚΟΗ παρακολουθούσα την θερμοκρασία ανακατεύοντας με το μιξερ και όταν άρχισε η σαπωνοποίηση που είναι εξώθερμη αντίδραση και αρχισε η θερμοκρασία να ανεβαίνει έκλεισα την τροφοδοσία στο ηλεκτρικό ματι και ανακάτευα για 2 ώρες παρακολουθόντας την θερμοκρασία του μείγματος που ήταν γύρω από τους 70C τον περισσότερο χρόνο.
  Οταν αυτή έπεσε αρκετά περίπου στους 55 βαθμούς Κελσίου πρόσθεσα 300 γρ βόρακα σιγά σιγά και άρχισα να ρίχνω το γάλα με το μέλι. Το ανακάτεψα μέχρι να γίνει σαν την Nivea και μετά του έριξα και 40 cc αιθέριο έλαιο λεβαντίνης . Όπως σας είπα του μέτρησα το Ph και είναι 8,2 και κάνει καταπληκτικό αφρό, καθαρίζει τέλεια και από άρωμα….το κάτι άλλο.
  Η κατσίκα τελικά έκατσε να την αρμέξω χωρίς να ανέβει στο τραπέζι με την υπόσχεση να ονομάσουμε το κρεμοσάπουνο με το ονομα της….

   
 62. Dimitris

  09/06/2013 at 4:04 μμ

  Μπορείτε να το δείτε εδώ : http://imageshack.us/f/248/20043472.jpg/

   
 63. Δήμητρα

  10/06/2013 at 8:33 πμ

  Ευχαριστώ πολύ παιδιά, για τις συμβουλές σας.
  Δημήτρη πες ότι βρίσκω Ph -μετρο για να φτιάξω υγρό σαπούνι, τι κάνω όμως στην περίπτωση που το pH του δεν είναι σωστό;
  Μάλλον θα το πετάξω (κρίμα!!) και θα φτιάξω από την αρχή

   
 64. Dimitris

  10/06/2013 at 2:25 μμ

  Δήμητρα φτηνό Ph μέτρο θα βρεις εδώ http://candlemaking.gr/shop/%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%BE%CE%B5%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%B1%CF%81/ph-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BB%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82
  Αν το Ph του σαπουνιού σου είναι υψηλό τα αφήνεις και ωριμάζει και πέφτει σε φυσιολογικά επίπεδα για σαπούνι.
  Με την ωρίμανση το παραπάνω καυστική σόδα αντιδρά με το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας και γίνεται απλή σόδα, αλλά αν θες μπορείς να το κατεβάσεις το Ph (χημικά) με την προσθήκη βόρακα και εάν πρόκειται για υγρό σαπούνι μπορείς προσθέτοντας χυμό λεμονιού που έχει κιτρικό οξύ η ακόμα και ξύδι. Εύκολο είναι αρκεί να έχεις βασικές γνώσεις χημείας.
  Να μην το πετάξεις, να το βάλεις στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και να το ανακατέψεις θα δεις ότι θα αρχίσει να πήζει και θα γίνει υγρό σαπούνι. Διάβασε τις οδηγίες του Θόδωρα στο υγρό σαπούνι να πάρεις μια ιδέα…..

   
 65. Dimitris

  10/06/2013 at 2:53 μμ

  Δήμητρα επίσης, αν ενδιαφέρεσαι για βασικές γνώσεις χημείας, στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του Ευγενιδίου ιδρύματος http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=308 θα βρεις. Όλα τα βιβλία είναι ελεύθερα και τα «κατεβάζεις» σε αρχεία τύπου «pdf»

   
 66. Δήμητρα

  10/06/2013 at 10:27 μμ

  Δημήτρη σ’ευχαριστώ πολύ! Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου, και θα χετε σύντομα νέα μου, και με το υγρο σαπούνι και με το στερεό

   
 67. Dimitris

  11/06/2013 at 5:24 μμ

  Καλή επιτυχία Δήμητρα, περιμένουμε τα νέα σου …

   
  • nadia

   11/06/2013 at 7:20 μμ

   καλησπέρα κι από εμένα !
   πολύ χαίρομαι που προστέθηκε κι άλλο μέλος στην παρέα μας !
   Δήμητρα, καλώς όρισες !!! εύχομαι να τα καταφέρεις και να ξεκινήσεις κι εσύ τις επιτυχίες !!!
   και μην αγχώνεσαι, όλα θα πάνε καλά. απλά, ακολούθησε πιστά τις συμβουλές και θα τα καταφέρεις, είμαι σίγουρη !

    
 68. panayota

  22/06/2013 at 3:41 μμ

  Γειά σας,

  είμαι καινούρια στην παρέα και μόλις πριν λίγο έφτιαξα το πρώτο μου σαπούνι.
  Κάτι όμως δεν έκανα σωστά με αποτέλεσμα να μην πήξει στα 5-7′ όπως αναφέρει η συνταγή,
  για να πω την αλήθεια το χτύπησα αρκετά λεπτά παραπάνω με τον ηλεκτρικό αναδευτήρα αλλά δεν έπηξε. Επειδή ο αναδευτήρας είχε ζεσταθεί πολύ και φοβήθηκα μην καεί το μηχάνημα το έριξα στα καλούπια και τώρα περιμένω να δω τι θα γίνει. Αλήθεια, τι έκανα λάθος;
  Έχω κι ένα 2ο ερώτημα. Θα μπορούσα να φτιάξω σαπούνι γλυκερίνης και αν ναι πως;
  Σας ευχαριστώ και αναμένω τις απαντήσεις σας.

   
  • tkant

   23/06/2013 at 11:09 πμ

   Καλημέρα ΠαναΪότα (νομίζω έτσι πρέπει να προφέρεται)
   Δύο ερωτήσεις:
   Είμαστε σίγουροι ότι έχει χρησιμοποιηθεί καυστικό νάτριο κι όχι καυστικό κάλιο;
   Με τι ανακάτεψες το μείγμα;

    
 69. Dimitris

  22/06/2013 at 9:17 μμ

  Καλώς ήλθες Παναγιώτα,
  εάν έχεις βάλει την ποσότητα καυστικής σόδας διαλυμένη στην ποσότητα νερού (κατά προτίμηση απεσταγμένου) που σου υπολόγισε το Excel του Θόδωρα και στην ποσότητα ελαιολάδου που χρησιμοποίησες, δεν υπάρχει περίπτωση να μην πήξει. Ο χρόνος που χρειάζεται για να πήξει εξαρτάται από την ποσότητα λιπαρών οξέων που έχει το λάδι σου. Αν το λάδι είναι με πολλά οξέα μπορεί να πήξει μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα αφού αρχίσεις την μίξη με το διάλυμα καυστικής σόδας. Αν θες να επιταχύνεις την σαπωνοποίηση στο μείγμα σου που δεν πήζει, βάλτο σε κατατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά (στους 70C) και ανακατεψέτο σαν να φτιάνεις υγρό σαπούνι και όταν το δεις ότι πήζει άδειασετο στο καλούπι. Η γλυκερίνη υπάρχει σε αυτά τα σαπούνια μεσα, διότι είναι ένα από τα παράγωγα της χημικής αντίδρασης από την καυστική σόδα (αλκάλι) και των λιπαρών οξέων του λαδιού που έχει σαν αποτελεσμα την παραγωγή του σαπουνιού (αντί για αλας) και της γλυκερίνης (αντί για νερό) που θα είχε αν η χημική αντίδραση γινόταν μεταξύ ενός ανόργανου οξέως πχ υδροχλωρικού με την καυστική σόδα.
  Αν θες κλικάρισε εδώ http://www.eugenfound.edu.gr/appdata/documents/books_pdf/e_b00001.pdf και θα κατεβάσεις ένα βιβλίο Χημείας από το Ευγενίδειο που είναι εντελώς δωρεάν, πήγαινε στο κεφάλαιο 21 (Αλκοολαι Οξέα Εστέρες) σελίδα 245 και θα σου λυθούν όλες οι απορίες.
  Η αρχική ιστοσελίδα για να κατεβασεις το βιβλίο είναι http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=2355&cnode=411 και γραφει συγκεκριμένα:
  » ΧΗΜΕΙΑ
  Με το παρόν βιβλίο εγκαινιάσθηκε η δεύτερη σειρά εκδόσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου για την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, η οποία φέρει τον τίτλο «Βιβλιοθήκη του Τεχνικού» και περιλαμβάνει βιβλία για τις Μέσες Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές. Κατά τη συγγραφή του έγινε προσπάθεια να καταστεί όσο το δυνατόν αυτοτελές και απλούστερο.»
  Καλή συνέχεια

   
 70. Δήμητρα

  24/06/2013 at 8:36 μμ

  Σ΄ευχαριστώ Νάντια για τα καλά σου λόγια!
  Λοιπόν παιδιά τα νέα μου είναι πολύ ευχάριστα! Την πρώτη σαπουνοποίηση που δεν είχε πετύχει την έκανα υγρό σαπούνι, ακολουθώντας Δημήτρη τις συμβουλές σου, να σαι καλά! Μετά έφτιαξα στερεό σαπούνι ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες πολύ πετυχημένο!!!
  Πάμε γι’ άλλα, τώρα κάποια στιγμή θα φτιάξω κι άλλα με άλλο άρωμα

   
 71. Dimitris

  24/06/2013 at 9:09 μμ

  Μπράβο Δήμητρα, χαίρομαι που όλα πήγαν καλά!!!

   
 72. nadia

  25/06/2013 at 7:43 μμ

  γειά σας, γεια σας, γεια σας !!!
  άργησα αλλά ήρθα!
  βλέπω όλο και αυξανόμαστε και είναι υπέροχο !
  λοιπόν κορίτσια, να ακούτε τον Δημήτρη και τον tkant, έχουν πολύ καλές γνώσεις και τους ευχαριστεί να τις μοιράζονται μαζί μας.
  σήμερα και μετά από πολύ καιρό έφτιαξα κι εγώ ένα σαπουνάκι για το σώμα με τριανταφυλλέλαιο από τις τριανταφυλλιές μου και με πολλά άλλα έλαια. παραλίγο να πάθω έμφραγμα όμως όταν το είδα να παθαίνει «φάση τζελ» και δεν ήξερα τι να κάνω. νομίζω ότι το έλυσα το πρόβλημα όμως και το γλίτωσα το καρδιακό !!!
  για να μάθετε τι είναι η φάση τζελ δείτε εδώ….
  http://oliviart-gr.blogspot.gr/2013/02/gel-gel-phase.html
  μπορείτε επίσης να μάθετε όλα τα προβλήματα που μπορεί να σας παρουσιαστούν κατά την παρασκευή των δημιουργιών σας κι έτσι να τα προλάβετε.
  σας χαιρετώ κι εύχομαι να τα καταφέρνατε κάθε φορά και καλύτερα 🙂

   
  • tkant

   25/06/2013 at 7:58 μμ

   Μπράβο Νάντια αρκετά ενημερωτικό site

    
  • Dimitris

   26/06/2013 at 6:14 μμ

   Γειάσου Νάντια,
   άσε την πάτησα και εγώ γιατί βιαζόμουνα, να χυτεύσω την σαπουνομάζα σε υψηλή θερμοκρασία ενώ έπρεπε να συνεχίσω το κτύπημα μεχρι να πεσει η θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά φοβήθηκα μην μου αρχίσει να κανει γρήγορο trace και δεν προλαβω να τα χυτεύσω…αποτέλεσμα η γλυκερίνη να μην ενσωματωθεί απόλυτα με το στερεό σαπούνι….δυστυχώς όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Τώρα θα τα ρίξω ξανά στην κατσαρόλα για «παιχνίδι», η θα τα τρίψω για να τα ενσωματώσω σε μελλοντική σαπωνοποίση.
   Όντως πολύ ενδιαφέρον το site που μας δημοσίευσες και ν’σαι καλά.
   Κατι άλλο , έχεις σκεφτεί να προσθέσεις άλατα μαζί με το σαπούνι, ξέρεις από αυτά που βάζετε στο μπάνιο εσείς οι γυναίκες? διότι κάπου διάβασα ότι το αλάτι το χρησιμοποιούσαν οι παππούδες μας στην σαπωνοποίηση για να απομακρύνουν την περίσσεια του αλκαλίου από το σαπούνι, κατι αντίστοιχο με τον βόρακα που χρησιμοποιώ εγώ.
   Θόδωρα ποια η γνώμη σου σχετικά με το αλάτι στα σαπούνια?
   Αυτά προς το παρόν και καλή συνέχεια στην όμορφη παρέα

    
 73. Dimitris

  01/07/2013 at 11:21 μμ

  Για όσους ενδιαφέρονται για την θεωρία σχετικά με την σαπωνοποίηση, ανακάλυψα ένα ενδιαφέρον άρθρο το οποίον το επισυνάπτω από κάτω…
  ΠΗΓΗ: http://www.chemist.gr/2009/02/694/

  Φυσικά καλλυντικά : Φυτικό σαπούνι

  Εγκαινιάζουμε τη νέα θεματική κατηγορία Φυσικά καλλυνικά (λόγω αυξημένου αριθμό άρθρων , τα κατηγοριοποιήσαμε για εύκολη αναζήτηση! Οι θεματικές κατηγορίες φαίνονται στα δεξιά).

  Δείτε επίσης : Φυσικά καλλυντικά : Σαπούνι από λάδι καρύδας

  Σήμερα ξεκινάμε με σαπούνια , σαπουνάκια! Η σαπωνοποίηση είναι μια απο τις πολύ γνωστές μας έννοιες…

  Εστέρας + βάση–> άλας οξέος + αλκοόλη

  Ωραία… και τί έγινε;;; Τί χρήση έχει στα σαπουνάκια;; Πώς τα φτιάχνουμε;;

  Εδώ θα τα πούμε όλα! Κάντε κλίκ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο…

  Θεωρία

  Οι μέθοδοι της βιομηχανικής παρασκευής σαπουνιών είναι διάφοροι. Απλούστερη είναι η ψυχρή σαπωνοποιία, που μ’ αυτή σχηματίζεται γαλάκτωμα με διαλύματα καυστικού καλίου ή νατρίου. Μ’ αυτή τη μέθοδο, η γλυκερίνη που παράγεται μένει στο σαπούνι, χωρίς να μπορούμε να την πάρουμε και μένει πολλές φορές και λίπος αχρησιμοποίητο, που υποβαθμίζει την ποιότητα του σαπουνιού. Αυτά είναι τα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου, που χρησιμοποιείται σε μικρά ποσοστά. Συνήθως εφαρμόζεται η μέθοδος της ημιέψησης, κατά την οποία το γαλάκτωμα παραμένει για λίγο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασία 90° C και γίνεται χημική ανάλυση των προϊόντων.

  Κλασική είναι η μέθοδος παρασκευής των σαπουνιών τύπου Μασσαλίας. Σ’ αυτήν, οι λιπαρές ουσίες και τα αλκάλια θερμαίνονται σε λέβητες και σχηματίζουν χυλό. Ακολουθεί η εξαλάτωση, δηλ. η προσθήκη διαλύματος αλατιού, που απομακρύνει τη γλυκερίνη, τις ακαθαρσίες και διάφορες άλλες ουσίες. Στη συνέχεια γίνεται το ψήσιμο οπότε προστίθεται νερό και θερμαίνεται ξανά η μάζα του σαπουνιού, πριν χυθεί σε καλούπια και κοπεί στο επιθυμητό μέγεθος. Η μέθοδος αυτή απαιτεί 24 μέχρι 60 ώρες. Σε σύγχρονες εγκαταστάσεις η διαδικασία απλοποιείται.
  Νεότερες μέθοδοι τείνουν να εκτοπίσουν τις παλιές. Σε μια από αυτές, χρησιμοποιούνται λιπαρά οξέα, που εξουδετερώνονται με ανθρακικά άλατα. Τα προϊόντα τους χρησιμοποιούνται κυρίως για αρωματικά σαπούνια.

  Το αρωματικό σαπούνι δεν πρέπει να περιέχει ασαπωνοποίητα προϊόντα, ενώ περιέχει άλκαλι και αλάτι σε ελάχιστα ποσοστά. Περιέχει επίσης άρωμα και χρωστικές ουσίες.

  Υπάρχουν διάφορα είδη σαπουνιών. Το αντισηπτικό σαπούνι περιέχει βακτηριοκτόνες ουσίες. Το μαλακό σαπούνι το παίρνουμε με σαπωνοποίηση λιπαρών και ρητηνικών υλών με καυστικό κάλιο. Το σαπούνι τύπου Μασσαλίας είναι η καλύτερη ποιότητα σαπουνιού και περιέχει 63% λιπαρά και ρητινικά οξέα και 28% υγρασία.

  Ονομάζεται και σαπούνι 72%. Το μεταλλικό σαπούνι παρασκευάζεται από λιπαρά οξέα και άλατα βαρέων μετάλλων. Το παίρνουμε με διπλή αντικατάσταση του κοινού σαπουνιού με αλάτι του αντίστοιχου μετάλλου. Τα μεταλλικά σαπούνια χρησιμοποιούνται σε μείγμα με ορυκτέλαιο, για τη λίπανση των μηχανών.

  Σαπούνι από αμυγδαλέλαιο και καυστικό νάτριο χρησιμοποιείται στην ιατρική. Επίσης το ζωικό σαπούνι (από ζωικά λίπη) και το καλιούχο σαπούνι από κοκκολίπος, είναι τα χειρουργικά σαπούνια, που χρησιμοποιούν οι γιατροί για την αποστείρωση των χεριών πριν και μετά τις εγχειρήσεις.

  Με την προσθήκη φαρμάκων στα σκληρά σαπούνια, παίρνουμε τα ιατρικά σαπούνια, που χρησιμοποιεί η δερματολογία. Σαπούνι υπάρχει στο εμπόριο και σε σκόνη, περιεκτικότητας 75% σε λιπαρά συστατικά. Το υγρό σαπούνι είναι υδατικό διάλυμα, περιεκτικότητας 36% σε σαπούνι, που παρασκευάστηκε με σαπωνοποίηση κοκκολίπους με καυστικό κάλιο.

  Πώς καθαρίζουν τα σαπούνια;

  Ο λόγος είναι ότι, όταν πλένουμε το δέρμα μας, αφαιρούμε στην πραγματικότητα ένα στρώμα κυττάρων από κερατοειδή ουσία. Το εξωτερικό του δέρματος δεν έχει αιμοφόρα αγγεία – αντιθέτως αποτελείται από 30 στρώσεις κυττάρων από κερατίνη. Καθώς αφαιρούμε από την επιφάνεια μια στρώση, αντικαθίσταται από ένα κατώτερο στρώμα. Το πλύσιμο συνεπάγεται πάντα την απομάκρυνση μιας στρώσης από το εξωτερικό του δέρματός μας. Όμως ποιος είναι ο ρόλος του σαπουνιού; Το δέρμα καλύπτεται με ένα λιπώδες στρώμα το οποίο είναι αναμεμειγμένο με σκόνη και κλείνει τους πόρους. Το σαπούνι σχηματίζει αφρό που λόγω της επιφανειακής τάσης του έλκει τα μικρά σωματίδια της σκόνης από τους πόρους και τα απομακρύνει. Το σαπούνι διασπά επίσης το λιπώδες στρώμα στην επιφάνεια των κυττάρων του δέρματος και το διαλύει. Έτσι απομακρύνεται το κηλιδωμένο στρώμα του λίπους που βρίσκεται στο δέρμα μας.

  Πράξη στο σπίτι !

  Η πράξη είναι σχετικά εύκολη. Σωστοί στοιχειομετρικοί υπολογισμοί , σωστή θερμοκρασία , κατσαρόλα της μαμάς , μίξερ χειρός και φύγαμε!! Είμαστε έτοιμοι να υδρολύσουμε τα τριγλικερίδια για να φτιάξουμε τα άλατα των λιπαρών οξέων!!

  Την βασική πειραματική διαδικασία μπορείτε να την διαβάσετε στο blog beautyelixirs, που συνδυάζει τη χημεία με τη δημιουργία!! Οδηγίες υπάρχουν και στη wikipedia, αλλά εγώ προτείνω τις οδηγίες του beautyelixirs.

  Μια ενδεικτική συνταγή για σαπούνι με άρωμα μαστίχας μπορείτε να βρείτε στο aromacooking.

  Αυτά προς το παρόν.. Περιμένω πώς και πώς τα σχόλια σας….

  Θυμηθείτε (όπως λέει ενας γνωστός μου..) πως η μαγκιά του Χημικού δέν είναι να φέρει εις πέρας μια ήδη γραμμένη συνταγή , αλλά να την μετατρέψει και να την εξελίξει για να πάρει το επιθυμητό προιόν..

  Πηγές :

  beautyelixirs.blogspot.com

  aromacooking.blogspot.com

  sch.gr

  fanis-fns-95.pblogs.gr

   
 74. Dimitris

  02/07/2013 at 8:20 μμ

   
 75. Dimitris

  15/07/2013 at 7:35 μμ

  Θόδωρα, ορμώμενος από την έβδομη τέχνη, σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω αγελαδινό βούτυρο στα σαπούνια μου, ποια η γνώμη σου?

   
  • tkant

   16/07/2013 at 9:29 πμ

   Πουτ δε κοτ ντάουν με την πρωταγωνίστρια να κάνει μπάνιο μέσα σε βαρέλι με σαπούνι από βούτυρο αγελάδας;
   Τι ακριβώς έχεις κατά νου;
   Με βούτυρο δεν έχω κάνει σαπούνι αλλά φαντάζομαι ότι θα το χρησιμοποιήσεις σε συνδυασμό με άλλα έλαια έτσι;

    
 76. Dimitris

  16/07/2013 at 1:27 μμ

  Φίλε είχα κατά νου την σκηνή με την Κλεοπάτρα να κάνει αφρόλουτρα με μέλι και γάλα, και όχι το τελευταίο ταγκό στο βερέλι χα χα χα
  Λοιπόν πλάκα πλάκα έφτιαξα αφρόλουτρο με βούτυρο του έβαλα και χαμολήλι και είναι βγήκε ένα τζελ γ@μ@το!!!! σου κάνει μια ενυδάτωση άλλο πράγμα!!!! Εξαίσιος μαλακτικός αφρός δεν σου λέω τίποτα….Η σαπωνοποίηση κατά τα γνωστά, να εδώ είναι οι σχετικές φωτογραφίες http://imageshack.com/i/ebw8lbj όπως και εδώ κοντινό πλάνο https://imageshack.com/i/n7qhsyj
  Για ποιο λόγο λοιπόν να χρησιμοποιείς γάλα κατσίκας να προσέχεις να μην σου καραμελώσουν τα ζάχαρα, ενώ με το αγνό παρθένο βουτυράκι από αιγοπρόβατα και κάνεις δουλειά…..
  Για ψάξε στο διαδίκτυο για Butter-Milk Soaps να δεις τι γίνεται……

   
 77. kwnstantina

  22/07/2013 at 3:15 μμ

  και να φανταστειτε μπηκα να δω απλα αν ειναι ευκολο να φτιαξεις μονος σου..τωρα με αυτη την περιγραφει θα το κανω δεν υπαρχει περιπτωση..ευχαριστουμε!!!!!

   
 78. Dimitris

  28/07/2013 at 8:14 μμ

  Κωνσταντίνα, καλή επιτυχία,
  περιμένουμε τα νέα σου….

   
 79. papoys

  05/08/2013 at 2:21 μμ

  Γειά σας.
  Και γω πειραματίχομαι τελευταία.Έχω φτιάξει ορισμένες πλάκες άλλεςκαλές άλλεςχειρότερες. Θάθελα να ρωτήσω κάτι.Η ποσότητα νερού είναι 330 ml στο λίτρο ή μπορουμενα παίξουμε λίγο πάνω λίγο κάτω αν θέλουμε μαλακό ή σκληρό σαπόπούνι?

   
  • tkant

   07/08/2013 at 9:03 πμ

   Παππού καλημέρα
   Συγνώμη για την καθυστέρηση αλλά αυτή την περίοδο έχει ξάπλα μάσα και βουτιές και είναι λιγο δύσκολη η ενασχόληση με το ιντερνετ.
   Στο θέμα μας τώρα. Αν προσθεσεις περισσότερο νερο δεν γινεται πιο μαλακό το σαπούνι γιατι ούτως ή άλλως η υγρασία εξατμίζεται και φεύγει στο διάστημα της ορίμανσης.
   Αν θέλεις πιο μαλακό σαπουνι δοκίμασε να κάνεις υπερλίπανση. Να προσθέσεις δηλαδη περισσότερο λάδι (μέχρι 10-15%).
   Καλή επιτυχία

    
 80. Καλυψώ Αρβανιτίδου

  07/08/2013 at 2:13 μμ

  κάνουν πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο (workshop) όπου φτιάχνεις το σαπούνι σου επί τόπου στο http://www.diafimisi.pou.aferethike.gr

  Edit:
  Αγαπητη Καλυψω στο συγκεκριμενο blog μπορει να γραψει καποιος ελευθερα οτι του κατεβει στο κεφαλι. Ακομη κι αν δεν συμφωνουνε αυτα που σκεφτομαι ή γραφω εγω. Δεν αποτελει ομως χωρο για εμπορικες διαφημισεις. Ελπιζω λοιπον να δειξεις κατανοηση για το οτι «πειραξα» το συνδεσμο που εβαλες.

  tkant

   
 81. papoys

  07/08/2013 at 5:22 μμ

  http://www.thesoapcalculator.com/SoapCalculatorGreek.aspx

  Καταρχήν εύχομαι καλές βουτιές και προσέχτε τις τσούχτρες.

  Το έγραψα γιατί στο παραπάνω σαίτ που υπάρχει πρόγραμμα που βγάζει τις ποσότητες υλικών που πρέπει να βάλουμε δίνει νερό πάντα σε πολύ μεγαλίτερη ποσότητα από όλα τα υπόλοιπα σάιτ.Έφτιαξα πριν 10 μέρες καλό μου βγήκε αλλά ακόμη παραμένει αρκετά μαλακό.Βέβαια μέχρι να είναι έτοιμο πιθανώς θα σκληρύνει γιατί θα εξατμιστούν τα πολλά νερά.

   
  • papoys

   07/08/2013 at 5:35 μμ

   Καλυψώ πιθανώς θα είναι ενδιαφέρον σεμινάριο.
   Αλλά 40 ευρώ για ένα τρίωρο σεμινάριο στο οποίο θα μας πουν πράγματα τα οποία οι περισσότεροι από μας τα έχουμε διαβάσει και ξαναδιαβάσει σε κάποια σελίδα του ιντερνετ θεωρώ πως είναι αρκετά προκειμένου να φτιάξουμε μισό κιλό σαπούνι.

    
 82. IrenV

  09/10/2013 at 10:19 μμ

  Πολύ ωραία περιγραφή,αλλά έχω μία απορία. πως και γίνεται τόσο άσπρο το σαπούνι? τα σαπούνια από λάδι δεν είναι συνήθως μπεζο-κιτρινοπά?

   
  • tkant

   10/10/2013 at 10:43 πμ

   Καλημέρα Ειρήνη
   Τα σαπούνια γίνονται μπεζοκιτρινωπά είτε με τη θερμή μέθοδο, είτε εάν περιέχουν υπολείμματα μούργας.
   Αν μάλιστα κάνεις σαπούνι μόνο από μούργα, το αποτέλεσμα θα είναι καφέ σαπούνι.

    
   • IrenV

    20/05/2017 at 10:56 μμ

    Καταρχάς, μόλις είδα ότι δε σε ευχαρίστησα ποτέ για την απάντηση σου. Ευχαριστώ πολύ λοιπόν (με μόλις 3.5 χρόνια καθυστέρηση)!!! Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ακόμη. Για στερεό σαπούνι χρησιμοποιείται μόνο καυστική σόδα (NaOH) ; Ή και η καυστική ποτάσα (KOH) κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά είτε σε στερεό είτε σε υγρό σαπούνι;

     
   • tkant

    22/05/2017 at 6:53 μμ

    Ειρήνη καλησπέρα.
    Τα παραγματα είναι ακριβώς όπως τα υποψιαζεσαι. Η καυστικη σόδα (ΝAoh) είναι μόνο για στέρεο σαπουνι και η καυστικη ποτασα (ΚΟΗ) είναι μόνο για υγρο. Αναμένω την απάντηση σου τα επόμενα χρονια. Να ‘σαι καλά.

     
   • IrenV

    23/05/2017 at 11:44 πμ

    Χαχαχα! Κλαίω με την απάντηση! Ευχαριστώ και πάλι!

     
 83. Γιωργος

  20/10/2013 at 1:09 μμ

  Φιλε μου καλημερα. Συνηθως δεν σχολιαζω οτι βλεπω στο διαδυκτιο, αλλα ο συνδιασμος του πολυ ωραιου χιουμορ που χρησιμοποιεις και η αναλυτκη εκπεδευση της σαπουνοποιησης με προκαλουν να σου δωσω πραγματικα συγχαρητηρια.Για να μη σε κουρασω και επειδη θελω να φτιαξω σαπουνι εχω τις εξης αποριες:
  1) Το λαδι το ζεσταινω? και αν ναι σε τι θερμοκρασια (στη φοτο το εχεις πανω στο ματι της κουζινας)
  2) Επειδη βλεπω οτι οι αναλογιες σου ειναι μεγαλης ακριβειας (127gr ΝαΟΗ οχι 130)αν αποκλινω λιγο τι γινεται?
  3) το χρησιμοποιημενο λαδι δεν περιεχει τοξινες ? οποτε μηπως θα ειναι καλιτερα να χρησιμοποιουμε λαδι που δεν εχει χρησιμοποιηθει?
  Σε ευχαριστω πολυ και περιμενω την απαντηση σου….
  Γιώργος – Χανια

   
  • Γιωργος

   21/10/2013 at 7:15 πμ

   Φίλε Γιώργο καλημέρα.
   Και εμένα μου άρεσε το μπλόκ λόγω του ιδιαίτερου και ωραίου χιούμορ του κατασκευαστή του γιατί στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε δύσκολα το βρίσκης.
   Στο θέμα μας τώρα.Για να γίνει σωστή μίξη λαδιού – νερού με σόδα,θα πρέπει τα δύο αυτά συστατικά να έχουν την ίδια θερμοκρασία,από 32 έως 45 βαθμούς.Γιαυτό αν τα λάδια μας είναι κρύα τα ζεσταίνουμε λίγο να πετύχουμε την επιθυμητή θερμοκρασία.Εγώ κάνω τη μίξη από 35 έως 40 βαθμούς.Όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά έτσι γιατί εκεί μου αρέσει.
   Οι αναλογίες πρέπει να είναια κριβείς.Αν πέσει λιγότερη σόδα το σαπούνι θα γλιτσιάζει γιατί θα μείνουν πολλά ασωπονοποίητα έλαια,αν πέσει περισσότερη θα πήξει πιο γρήγορα το σαπουνι θα είναι πιο καυστικό και θα χρειάζεται περισσότερο χρόνο να πέσει το ph.Επίσης τις πρώτες ώρες που είναι στο καλούπι μπορεί να ανεβάσει μεγάλες θερμοκρασίες και να κάνει ηφαιστειακή έκρηξη.Μη φοβάσαι δεν τρέχει λάβα απλά θα βγεί-πεταχτεί έξω από το καλούπι.
   Μπορούμε να βάλουμε χρησιμοποιημένο λάδι σαπούνι θα βγάλει και αυτό.Τώρα αν θάχει τοξίνες το θέμα εκεί είναι δυφορούμενο.Πολλοί λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.Άλλοι λένε ότι δεν υπάρχει.Εμπιστέψου όποιους θές.Εγώ δεν βάζω χρησιμοποιημένα λάδια γιατί έχω λάδια δικά μου και δεν μου κοστίζουν τίποτε.Πάω στο πυθάρι παίρνω όσο θέλω και το κάνω σαπούνι..

   Από ότι βλέπω Γιώργο είσαι από Χανιά άρα πρέπει νάχης και εσύ λάδι δικό σου.
   Αν δεν έχης βάλε ότι αποφασισης μόνος σου.Άλλωστε μόνος σου θα χρησιμοποιείς το σαπούνι που θα φτιάξης.
   Πολλά είπα.Άντε γειά και Καλά σαπούνια.
   Παππούς-Γέρακας .

    
   • Γιωργος

    21/10/2013 at 7:23 πμ

    Να διρθώσω την προτελευταία παράγραφο για να μην σε μπερδέψω και να μην νομίσης ότι κάνω χιούμορ.
    Πολλοί λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.Άλλοι λένε ότι υπάρχει.Εμπιστέψου όποιους θες.
    Συμπληρωματικά εγώ εμπιστεύομαι τους δεύτερους.
    Παππούς-Γέρακας

     
  • tkant

   21/10/2013 at 11:12 πμ

   Γιώργο καλημέρα
   Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα βρίσκεται στο κείμενο αλλά επειδή είχες στο νου σου το απογευματινό ραντεβού με το κορίτσι, και όλα αυτά που θα επακολουθούσαν, το προσπέρασες με ταχύτητα. Θα στο επαναλάβω ακόμη μία φορά και θα το πιάσεις «……Έπειτα πιάνουμε το γυάλινο δοχείο με το μείγμα και το οδηγούμε σε ένα χώρο ασφαλές μακρυά από παιδιά, κατοικίδια, παππούδες με Αλσχάιμερ κλπ. και το αφήνουμε εκεί μέχρι να κρυώσει» Το ‘πιασες το υπονοούμενο έτσι; Μέχρι να κρυώσει. Να φτάσει δηλαδή σε θερμοκρασία δωματίου που είναι και το λάδι.
   Στη δεύτερη ερώτηση τώρα. Οι αναλογίες είναι ακριβείς. Αν σου πέσει περισσότερη ποτάσα, αυτό σημαίνει ότι το σαπούνι σου θα είναι πιο σκληρό και θα κάνει λίγο περισσότερο χρόνο να πέσει το Ph του στο φυσιολογικό (6-9). Αν ρίξεις λιγότερο, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μείνει κάποια ποσότητα λαδιού ασαπονωποίητη. Αυτό δεν αποτελεί αναγκαστικά πρόβλημα γιατί η ποσότητα αυτή, θα λειτουργήσει σαν καλλυντικό στην επιδερμίδα (για να φανταστείς όταν γύρισε ο Οδυσσέας στη Ιθάκη τον έπλυναν στο ποτάμι να φύγει η μπίχλα και μετά τον άλειψαν με λάδι για να στρώσει. Τη συνέχεια τη γνωρίζεις: γύρισε σπίτι έσφαξε καμιά δεκαριά και πήρε πίσω τη γυναίκα.)
   Τέλος στην τρίτη ερώτηση θα σου πω ότι οι τοξίνες που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος κάνουν κακό στον οργανισμό όταν καταναλώνονται επειδή περιέχουν αρκετά κορεσμένα λίπη. Δεν γίνεται όμως το ίδιο όταν το λάδι αυτό με τα κορεσμένα λίπη σαπονωποιηθεί. Εξάλλου το δέρμα είναι ένα πολύ ανθεκτικό υλικό το οποίο εμποδίζει τα εξωτερικά στοιχεία να εισχωρήσουν στο σώμα μας. Προσωπικά χρησιμοποιώ σαπούνι από χρησιμοποιημένα έλαια για πολύ καιρό. Αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι έχω μεταμορφωθεί σε βάτραχο όλα τα άλλα είναι μια χαρά. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
   Στην πρώτη επιτυχημένη σαπονωποίηση ρίξε μια μπαλωθιά να καταλάβουμε ότι όλα πήγαν καλά.

   Καλή επιτυχία

    
   • Γιωργος

    22/10/2013 at 6:21 πμ

    Σκεφτόμουν αν τα τηγανόλαδα είναι τοξικά ή επικίνδυνα και θάθελα να πω την άποψή μου.
    Αν είναι δικά μας και βέβαια δεν θάναι γιατί ξέρουμε ότι δεν θα τα έχουμε χρησιμοποιήσει σε
    επικίνδυνο βαθμό.
    Δηλαδή τις πατάτες που έχουμε τηγανίσει τελευταία στο συγκεκριμένο λάδι δεν τις έχουμε χλαπακιάσει.? Οπότε γιατί να φοβηθούμε ότι τα συγκεκριμένα λάδια θα μας κάνουν κακό χρησιμοποιώντας τα για σαπούνι ενώ έχουμε φάει το προιόν που είχαμε μαγειρέψει πριν μέσα σε αυτά.Μπορεί να έχουν χάσει κάποιες καλυντικές – μαλακτικές ιδιότητες λόγω της έκθεσής τους σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά δεν θα πρέπει να θεωρηθούν και επικίνδυνα.
    Σίγουρα επικίνδυνα μπορεί να είναι τηγανόλαδα που θα πάρουμε από κάποιον άγνωστο (κατάστημα ή δεν ξέρω τι άλλο) γιατί δεν ξέρουμε τι έχει τηγανίσει μέσα σε αυτά.
    Τώρα αν τα τηγανόλαδα είναι από την γειτόνισα την οποία ξέρουμε καλά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε άφοβα,ειδικά αν η γειτόνισσα έχει ωραία μάτια και σε γενικές γραμμές είναι μία κούκλα.
    Αν δεν είναι κούκλα η επιλογή είναι δική σας.
    Παππούς – Γιώργος.

     
 84. Ευαγγελία

  07/01/2014 at 9:03 μμ

  Καταπληκτική περιγραφή να είσαι πάντα χαρούμενος!
  Θα ήθελα να μας απαντήσεις, τα σκεύη που χρειάζονται για την κατασκευή του σαπουνιού, κάνει να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε για την μαγειρική μας ή θα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε πλέον αποκλειστικά για την σουπουνοποίηση;
  Ευαγγελία

   
  • tkant

   07/01/2014 at 10:19 μμ

   Να είσαι καλά Ευαγγελία.
   Αν εννοείς τα μεταλλικά σκεύη, φυσικά και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για μαγείρεμα μετά από ένα καλό πλύσιμο.
   Αν όμως χρησιμοποιήσεις, για παράδειγμα, κάποια ξύλινη κουτάλα για ανακάτεμα, θα πρέπει να τη χρησιμοποιείς μετά μόνο για σαπούνι.

    
  • nadia

   08/01/2014 at 2:32 μμ

   καλημέρα και καλή χρονιά σε όλο το παρεάκι !!!!
   εύχομαι σε ολους η καινούρια χρονιά που μας μπήκε να μας γεμίσει με χαμόγελα και όμορφες στιγμές !!!!
   καιρό έχω να δω νέα σας, έμπλεξα κι εγώ με διάφορες δημιουργίες και τώρα ήρθα να δω πως είστε…..
   πολλά φιλιά σε ολους και τις ευχές μου για ότι καλύτερο !!!

    
   • tkant

    08/01/2014 at 3:18 μμ

    Παιδιά καλή χρονιά σε όλους και όσοι επιδίδονται στη χρήση ναρκωτικών (και δεν μπορούν να το κρύψουν με τίποτε), να μην τα κρατάνε μόνο για τον εαυτό τους. Ας δίνουν και σε ένα φίλο, σε κανένα γνωστό. Δε χάθηκε ο κόσμος.
    Όχι οι άλλοι στην κατάθλιψη κι εμείς τρεις λαλούν και δυο χορεύουν. Αλληλεγγύη είπαμε.

     
   • nadia

    08/01/2014 at 5:59 μμ

    ε, είπαμε, όχι στα ναρκωτικά,
    δεν φτάνουν για όλους ….
    😉

     
 85. ΡΟΔΑΡΑΚΟΣ ΓΙΤΣΙ

  19/01/2014 at 11:05 μμ

  YOU KNOW NOTHING JON SNOW
  hahahahah jon snow

   
  • tkant

   20/01/2014 at 11:30 πμ

   Καλή χρονιά και στα τρολ του Blog μας. Να είναι πάντα καλά και να θυμούνται να παίρνουν τα φάρμακά τους.

    
   • Δημήτρης

    28/01/2014 at 11:36 μμ

    Καλή χρονιά Θοδωρή!!!

     
   • tkant

    31/01/2014 at 2:35 μμ

    Η αλήθεια είναι ότι όπως τα βλέπεις σου τρέχουν λίγο τα σάλια. Ελπίζω να μην είναι σε μέγεθος μπουκίτσας και τα φάει κανείς.

     
 86. stelios

  31/01/2014 at 12:45 πμ

  paidia kalispera kai apo emena voeithia please ftiaxno sapounia edo kai dio xronia me tin fuxri methodo fetos mou edosan eleolado to opio kathotan 10 xronia to provlima mou einai, anamignio to nero me tin kayftstiki soda 300gr nero kai 128 gramaria kaustiki soda ola einai ok perimeno kai i thermokrasia pefti stous 40 c vathmous to ladi 1000 gr einai kai afto stou 40 c molis ta anamixo mazi ginetai sapouni san poures patatas kateuthian xoris xtipima kai den prolaveno na to valo sto kaloupi kai olo etsi opos einai paei sta skoupidia ti prepei na kano oste na stamatiso afto diladi na ginetai san xilos

  Μετάφραση (tkant):
  Παιδιά καλησπέρα και από μένα. Βοήθεια please. Έφτιαχνα σαπούνι εδώ και δύο χρόνια με την ψυχρή μέθοδο. φέτος μου έδωσαν ελαιόλαδο το οποίο καθόταν 10 χρόνια. Το πρόβλημα μου είναι ότι αναμιγνύω το νερό με την καυστική σόδα 300γρ. νερό και 128 γρ. καυστική σόδα, όλα είναι οκ περιμένω και η θερμοκρασία φτάνει στους 40C, το λάδι 1000 γρ. είναι κι αυτό στους 40C. Μόλις τα αναμείξω μαζί γίνεται σαπούνι σαν πουρές πατάτας κατευθείαν χωρίς χτύπημα και δεν προλαβαίνω να το βάλω στο καλούπι και όλο έτσι όπως είναι πάει στα σκουπίδια. Τι πρέπει να κάνω ώστε να σταματήσει αυτό, δηλαδή να γίνεται σαν χυλός;

   
  • tkant

   31/01/2014 at 3:07 μμ

   Φίλε Στέλιο καλώς ήρθες.

   Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται όταν υπάρχει μεγάλη ποσότητα ποτάσας ή μικρή ποσότητα λαδιού ή νερού.
   Το πιθανότερο είναι ότι το λάδι έχει «εξασθενήσει» από την πολυκαιρία γι αυτό σου κάνει αυτά τα καπρίτσια.

   Πιθανές λύσεις:
   1. Βάλε 335 νερό (περισσότερο νερό=πιο μαλακό σαπούνι)
   2. Βάλε λιγότερη ποτάσα

   Το σίγουρο είναι ότι θα πειραματιστείς μέχρι να βρεις την ιδανική ποσότητα.

    
  • Δημήτρης

   01/02/2014 at 2:14 μμ

   Στέλιο θα σου πω και εγώ μια λύση, λίγο ποιο δύσκολη αντίστοιχη με αυτές που σου είπε ο Θόδωρας, λοιπόν πριν πετάξεις τον «πουρέ», βάλτον σε χαμηλή φωτιά (70C) όχι παραπάνω και ανακάτευε για καμιά ώρα, θα δεις θα πήξει ομοιόμορφα, στην συνέχεια τον βάζεις στα καλούπια με σπάτουλα.αν δεις ότι δεν πήζει ομοιόμορφα προσθέτεις λάδι και αφού ανακατευτεί καλά με τον «πουρέ» ρίχνεις την αντίστοιχη ποσότητα διαλύματος καυστικής σόδας σε νερό ενώ τον ανακατεύεις στους 70C… Εγώ προσωπικά όποτε μου αποτύχει σαπούνι με την ψυχρή μέθοδο εφαρμόζω θερμή και στο τέλος έχω σαπούνι. Τίποτα δεν πετάμε, τα υλικά ανακυκλώνονται….
   Θόδωρα παρολίγον να τα δαγκώσουν τα σαπουνάκια, από την μούργα του ελαιοτριβείου
   τους πρόλαβα τελευταία στιγμή χα χα χα

    
  • Δημήτρης

   01/02/2014 at 2:18 μμ

   Δες εδώ ένα βίντεο με την θερμή μέθοδο από τον Ορέστη…

    
   • tkant

    01/02/2014 at 8:11 μμ

    Επίσης Στέλιο όταν αποφασίσεις να απαντήσεις, θυμήσου να το κάνεις με ελληνικούς χαρακτήρες. Δείχνει σεβασμό στο συνομιλητή μας.

     
 87. Δημήτρης

  02/02/2014 at 3:54 μμ

  Ναι βρε Στέλιο δίκιο έχει ο Θόδωρας,
  μια χαρά γλώσσα έχουμε, μην μας παιδεύεις με τα «λατινοελληνικά».
  Σκέψου αντίστοιχα να γράψεις σε κάποιο Αγγλόφωνο Blog με Ελληνικούς χαρακτήρες δεν νομίζω να σου απαντούσαν…

   
  • Δημήτρης

   02/02/2014 at 3:57 μμ

   Αν δεν έχεις αυτή την δυνατότητα λόγω υπολογιστή, μπορείς να επισκευθείς την ιστοσελίδα εδώ http://services.innoetics.com/greeklish/ και με «copy» – «paste» να κάνεις την δουλειά σου

    
 88. Δημήτρης

  18/02/2014 at 2:54 πμ

  Θόδωρα ξέρεις τι έχω παρατηρήσει, και πραγματικά με κάνει να αμφιβάλω αν τελικά αξίζει τον κόπο να προσφέρεις την γνώση έτσι ελεύθερα
  Πάρα πολλά άτομα ένα ευχαριστώ βρε φίλε,ένα ευχαριστώ δεν γράφουν, δεν τους κοστίζει τίποτα, ούτε θα τους πέσει η μούρη κάτω, τόσο κόμπλεξ κουβαλάνε μέσα τους….
  Τους ανοίγεις τα μάτια, τους απαντάς, τους χαρίζεις τον υπολογιστή σαπουνιού ελεύθερα, στα γράφουν σε «greeenglish» και σε ξεστραβώνουν, και στη συνέχεια σε γράφουν κανονικά στα π@π@κι@ τους Τι να πω βρε φίλε τόση γαϊδουριά στην σημερινή εποχή, τι να πω………

   
 89. tkant

  18/02/2014 at 11:52 πμ

  Κοίτα, είμαι της γνώμης ότι από τη στιγμή που αυτοί που προσφέρουν δωρεάν γνώση δεν σταυρώνονται, δεν φυλακίζονται, ούτε πετροβολούνται, είμαστε σε καλό δρόμο.
  Σε μερικούς αιώνες πιθανόν να φτάσουμε στο σημείο να τους ευγνωμονούν κιόλας.
  Αν και η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κανένα παράπονο. Σε email που λαβαίνω αλλά και εδώ ακούω καλά λόγια από τους περισσότερους με εξαιρέσεις να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

   
  • Δημήτρης

   18/02/2014 at 5:37 μμ

   Όταν φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο φίλε, να είσαι σίγουρος ότι δεν θα υπάρχουν και οι παθογένειες που μας έφεραν στην σημερινή κατάσταση, μακάρι να ζούμε να το δούμε, ..

    
 90. Έλενα

  21/02/2014 at 9:59 μμ

  Σε ευχαριστώ πολύ. για το πολύ κατατοπιστικό μάθημα που παρακολούθησα. Να είσαι πάντα καλά, γερός και δυνατός. Και μια απορία! Το μέλι που προσθέτουμε στο στερεό σαπούνι σε ποια αναλογία με το νερό το αραιώνουμε; (έφτιαξα καινούριο e-mail και ελπιζω να μαθαίνω τα νέα σου)

   
  • tkant

   22/02/2014 at 7:11 μμ

   Σε ευχαριστώ
   ευχαριστώ πολύ Ελένη. Μπορείς να αραιώσεις δύο μέρη μέλι με ένα ζεστό νερό.

    
 91. Έλενα

  23/02/2014 at 12:09 πμ

  Kι εγώ σε ευχαριστώ που απαντάς αμέσως (εσύ δε χρειάζεται να με ξαναευχαριστήσεις).

   
 92. Efi Gravalidou-Kermanidou Xristos Makridis

  05/03/2014 at 4:14 μμ

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ..ΤΟ ΛΑΔΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΖΕΣΤΟ Η’ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ?

   
  • tkant

   05/03/2014 at 5:43 μμ

   EΦΗ ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΕΣ.
   ΤΟ ΛΑΔΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ.

   Αλλά γιατί φωνάζουμε;

    
  • nadia

   05/03/2014 at 5:48 μμ

   καλησπέρα σε όλους και ειδικά σε σένα Εφη !
   παίρνω πρώτη το λόγο γιατί τους προλαβαίνω όλους στις απαντήσεις…χιχιχι….
   το λοιπόν: το λάδι ή τα οποιοδήποτε έλαια θα χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να είναι στην ίδια θερμοκρασία με το υγρό στο οποίο έχεις διαλύσει την σόδα (ότι υγρό κι αν είναι αυτό).
   η ιδανική θερμοκρασία στα υγρά – έλαια και νερό – καλό θα είναι να βρίσκεται στους 33-35 βαθμούς κελσίου.
   έτσι, δεν θα κινδυνεύεις να πάθεις κάποιο ατύχημα (φάση τζελ) και θα έχεις και πιο γρήγορα αποτελέσματα στο trace. το τελευταίο είναι η στιγμή που ενώ αναδεύεις το μείγμα εκείνο αρχίζει να γίνεται πιο «σφιχτό».

   είμαι στην διάθεση σου για ότι άλλο θέλεις να μάθεις. κι όποιος άλλος ενδιαφέρεται επίσης.
   καλή επιτυχία !

    
 93. Δημήτρης

  07/03/2014 at 8:09 μμ

  http://www.flickr.com/photos/51299287@N03/12992565803/ Παιδιά εδώ είναι η τελευταία δημιουργία, αρωματικά σαπούνια 50:50 ελαιόλαδο με βούτυρο από πρόβατα, επίσης περιέχει ζάχαρη, χαμομήλι, φασκόμηλο και δενδρολίβανο, μαλακτικός αφρός με πολύ καλή ενυδάτωση και με άρωμα τριαντάφυλλο. Η σαπωνοποίηση κατά τα γνωστά Το χρώμα είναι κόκκινο ζαχαροπλαστικής. Διαπίστωσα ότι το βούτυρο φτιάχνει ένα σαπούνι με φανταστικό αφρό και σας προτείνω να το δοκιμάσετε…
  Προσοχή όμως, άμα κάνετε υπερλίπανση στο βούτυρο εκτός του ότι θα μυρίζεται σαν κουραμπιές υπάρχει περίπτωση να βελάζετε και τα βράδια!!!!

   
  • Δημήτρης

   07/03/2014 at 9:01 μμ

   Ο δαίμων του βουτύρου έγραψε ανορθόγραφα το «μυρίζετε» …

    
 94. Γιώργος - παππούς

  14/03/2014 at 11:28 πμ

  Βρε Δημήτρη 50% βούτυρο από πρόβατα…??????

  Δεν είσαι καλά μου φαίνεται.Αυτό δε συμφαίρει να πλυθείς.Για φαί είναι.

   
 95. tkant

  14/03/2014 at 11:41 πμ

  Γιώργο μην ανησυχείς. Ο Δημήτρης έχει βγάλει μια ωραία βοσκοπούλα γκόμενα και είναι large σε κάτι τέτοια. Μην κοιτάς εμείς που κοιτάμε να τη βγάλουμε με τηγανόλαδα.

  Παρεμπιπτόντως βρε Δημήτρη, εκτός από πολύ καλή δουλειά στα σαπούνια, έχεις βγάλει και καταπληκτικές φωτογραφίες. Τις χάζευα προηγουμένως και έμεινα έκπληκτος. Μπράβο και πάλι.

   
  • Δημήτρης (ΤΛ)

   16/03/2014 at 11:00 μμ

   tkant: Το μήνυμα του Δημήτρη (ΤΛ) αφαιρέθηκε κατόπιν προτροπής του ίδιου. (Προσωπικά ελπίζω κάποια στιγμή να γίνουμε περισσότερο ανεκτικοί απέναντι στο καλοπροαίρετο χιούμορ)

    
   • Δημήτρης

    25/04/2014 at 8:50 μμ

    Θόδωρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το χιούμορ σου, ίσα ίσα που εμένα μου αρέσει προσωπικά!!!

     
 96. Γιώργος - παππούς

  19/03/2014 at 7:13 πμ

  Δημήτρη αφού η μπακάλισα είναι ωραία τύπισα και 70% βούτυρο βάλε,δεν πειράζει.χαχαχα

  Και εγώ εδώ και 10 μήνες που ξεκίνησα και κάνω τα δικά μου σπιτικά σαπούνια ούτε λόγος για εργοστασίου.
  Να σκεφτής έχω πάθει τέτοια εξάρτηση που όταν λούζομαι με σαμπουάν εργοστασίου αμέσως μετά σαπουνίζω τα χέρια μου με σπιτικό σαπούνι να φύγουν τα χημικά χαχαχαχαχα.Τόχω πάθει σαν αυτούς που πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν και βγαίνουν έξω με καπέλο να μην πέσουν τα χημικά στο κεφάλι τους.
  Εάν δεν είχα πρόβλημα πυτιρίδας με σπιτικό σαπούνι θα λουζόμουν.Αλλά μόλις λούσω τα μαλλιά μου 1-2 φορές με σπιτικό σαπούνι κάνει την εμφάνισή της στους γιακάδες και μου τη δίνει στα νεύρα.

  Μήπως ξέρει κανείς κανένα μυστικό βότανο για την πυτιρίδα ώστε να φτιάξω κατάλληλο σπιτικό σαπούνι.

   
  • nadia

   19/03/2014 at 11:19 πμ

   πολλές καλημέρες κι από εμένα !
   καιρό είχα να σας «δω» και μου λείψατε.
   λοιπόν Δημήτρη, συγχαρητήρια για το βουτυρένιο σαπουνάκι σου !!! να είσαι σίγουρος πως ακόμα και η Κλεοπάτρα θα σε ζήλευε !!! εγώ πάλι, δεν θα το έβαζα σε σαπούνι. ένα βούτυρο μυρωδάτο θα καταναλωνόταν σε χρόνο μηδέν ! χαχαχα !
   Γιώργο – παππού, δεν ξέρω πως ακριβώς φτιάχνεις το σαπουνάκι σου, θα σου πρότεινα όμως να το εμπλουτίσεις με λίγο βούτυρο καριτέ και να παίξεις με κάποιο αιθέριο έλαιο που βοηθά στην ξηροδερμία και την πιτυρίδα.

   εύχομαι σε όλους να είστε καλά και να έχετε πολύ όμορφες επιτυχίες με τις δημιουργίες σας !

    
  • Στέλλα

   10/04/2016 at 4:43 μμ

   Γιώργο και ολη η παρέα, γεια σας.
   για την πυτιρίδα: 1. φτιάξε σαπούνι με λάδι που έχεις αφήσει μέσα πολύ φρέσκο δεντρολίβανο για 20 μέρες. 2. το νερό που θα χρησιμοποιήσεις να είναι τσάϊ φρέσκιας τσουκνίδας. 3. το βράδυ βάζεις καλό λάδι στις ρίζες των μαλλιών σου, τυλίγεις με ένα μαντήλι, δεν πειράζει αν δεν είναι κρητικό, και το πρωί λούζεσαι με το σαπούνι δενδρολίβανου. και μετά ψάχνεις στο πέτο και δεν βρίσκεις τίποτα.
   καλή επιτυχία.

    
 97. Δημήτρης (ΤΛ)

  19/03/2014 at 9:57 μμ

  Καλησπέρα,στα καλύτερα παιδιά, Νάντια και Γιώργο σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Λοιπόν Γιώργο δεν ξέρω για την συνταγή της Νάντιας αλλά θα σου έλεγα να την δοκιμάσεις, από την δικιά μου εμπειρία επειδή και εγώ υπέφερα από πιτυρίδα από τότε που χρησιμοποιώ τα σπιτικά σαπούνια απλά εξαφανίστηκε, επίσης ένας φίλος που είχε πρόβλημα ξηροδερμία και αυτού του έφυγε. Εγώ βράζω χαμομήλι, φασκόμηλο, δενδρολίβανο και χρησιμοποιώ το νερό με τα βότανα, αλλά το προσθέτω πριν κάνει trace, εξυπακούεται αφαιρείς την ποσότητα από το αρχικό νερό που θα διαλύσεις την καυστική σόδα, επίσης προσθέτω λίγο βόρακα (περίπου 20% του βάρους ΝαΟΗ) που δυναμώνει την απορρυπαντική ικανότητα του σαπουνιού και επίσης του ρίχνει το Ph και ξεκολάνε εύκολα τα σαπούνια από τις πλαστικές φόρμες επίσης βάζω ζάχαρη η μέλι αλλά θέλουν προσοχή να μην σου καραμελώσουν το δε μέλι επιταχύνει το trace πάρα πολύ και χρωματίζει καφέ στο σαπούνι… Αυτό που δεν έχω κάνει ακόμα είναι να προσθέσω άλατα μπάνιου η άργιλο για να το κάνω ακόμα καλύτερο, όπως επίσης θειάφι για να γίνει σαπούνι κατά της ακμής, αλλά επειδή ακόμα δεν έχω μπει στην εφηβεία δεν μου χρειάζεται,, έτσι το θειάφι το σκορπάω έξω από το σπίτι γιατί το καλοκαίρι κατεβαίνουν από το βουνό κάτι φιδούκλες άλλο πράγμα χα χα χα…
  Δεν ξέρω φίλε εγώ αν όχι κάθε μέρα, αλλά κάθε δεύτερη λούζομαι με τα σαπούνια μου και πιτυρίδα δεν υπάρχει, .
  Αυτά τα ολίγα, σας καληνυκτίζω και τα ξαναλέμε

   
 98. vasilis

  06/05/2014 at 5:17 μμ

  Εγώ το έκανα για μικρή δόση και δεν μου πέτυχε. Αν μου έλεγε κάποιος τις δοσολογίες θα είμουν πολύ ευγνώμων.

   
 99. tkant

  06/05/2014 at 8:58 μμ

  Καλησπέρα Βασίλη
  Τι ακριβώς εννοείς όταν λες «Αν μου έλεγε κάποιος τις δοσολογίες……» ??

   
 100. Χριστίνα

  09/05/2014 at 6:53 μμ

  Καλησπέρα. Τήρησα πιστά τα όσα λές και τα σαπούνια βγήκαν καταπληκτικά!

   
  • tkant

   11/05/2014 at 8:16 πμ

   Χριστίνα συγχαρητήρια
   Πολύ χαίρομαι όταν βρίσκουν ανταπόκριση οι ιδέες που κυκλοφορούν δωρεάν.

    
 101. Γιώργος - παππούς

  10/05/2014 at 7:03 πμ

  Εγώ έψαξα και βρήκα φόρμα σιλικόνης σαν το λουλουδάτο που έχει στην αρχή ο συντονιστής μας και το έβγαλα σε διάφορες αποχρώσεις.
  Φοβερό μου βγήκε ένα δίχρωμο που έκανα μίξη μιγμάτων άσπρο με ροζουλί.Όποιος το δει τρελλαίνεται ειδικά οι γυναίκες(δεν ξέρω να ανεβάζω φωτο να το δείτε).Τόβγαλα δυό φορές και σκέφτομαι να μην το ξαναβγάλω γιατι δε συμφαίρει. χαχαχαχα
  Στο τέλος θα μείνουμε στο σπίτι χωρίς λάδι και θα με κυνηγάει η σύζυγος με κανά ξύλο (ευτυχώς έχουμε ηλεκτρική σκούπα) αλλά της έχω πάρει πλάστη πανάθεμά με..

   
  • tkant

   11/05/2014 at 8:25 πμ

   Πολύ ωραία
   Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας τις φωτογραφίες σου αν ανεβάσεις σε ένα site όπως το http://postimg.org.
   Ανεβάζεις τη φωτογραφία σου εκεί και στη συνέχεια μοιράζεσαι μαζί μας το σύνδεσμό της. Direct Link το ονομάζει.
   Περιμένουμε

    
 102. Γιώργος - παππούς

  13/05/2014 at 3:41 μμ

  http://postimg.org/image/fjckj52at/

  Λοιπόν Θοδωρή δοκιμάζω το προγραμματάκι σου με μία γενική φωτο από την τελευταία
  μου συλλογή με διάφορα σαπουνάκι.Ελπίζω να ανέβει. Και……………………………..

  Δεν θέλω ζήλιες χαχαχαχαχαχχχχαα

   
 103. Γιώργος - παππούς

  15/05/2014 at 7:43 πμ

  Παιδιά ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.Με κάνετε και κοκκινίζω.
  Για τα ωραία σχεδιάκια ας είναι καλά οι Κινέζοι.Όταν κατεβαίνω κέντρο (Αθήνα) ότι καλούπι
  σιλικόνης με 1 ή 2 ευρώ, βρώ το παίρνω και έχω γεμίσει ένα συρτάρι.
  Για όποιον ενδιαφέρεται έχει ένα κατάστημα Κινέζικο στη Ευριπίδου δεν θυμάμαι αριθμό,είναι ανεβαίνοντας λίγο πριν βγούμε Αθηνάς με αρκετά σχέδια σιλικόνης με 1 και 2 ευρώ.

  Τα χρησιμοποιεί και η σύζυγος να κάνει γλυκά και λιχουδιές και μου τα καταχωνιάζει στα δικά της συρτάρια και όλο τα χάνω.

  Άντε περιμένω να δω σύντομα και δικές σας δημιουργίες.

   
 104. Μαρία Γερούκη

  16/05/2014 at 12:48 μμ

  Καλησπέρα σε όλους. Το πρώτο σαπούνι που έφτιαξα ήταν αποτυχημένο γιατί έβαλα λιγότερο NaOH. Διάβασα τις οδηγίες σας ότι το αποτυχημένο σαπούνι μπορώ να το χρησιμοποιήσω κατά τη δημιουργία καινούργιου σαπουνιού, αλλά έχω απορίες. Στο καινούργιο μίγμα πρέπει να υπολογίσω παραπάνω NaOH, δηλαδή να βάλω και αυτό που δεν είχα βάλει την πρώτη φορά ή όχι; Υπάρχει όριο για το ποσοστό ανάμιξης του καινούργιου μίγματος και του παλιού; Ευχαριστώ.

   
 105. Γιώργος - παππούς

  17/05/2014 at 6:55 πμ

  Μαρία καλώς όρισες στον σκληρό κόσμο της κατασκευής σαπουνιών.Με λίγη θέληση,αγάπη και
  υπομονή θα φτιάξης και καλά σαπούνια και θάσαι περήφανη γιαυτά.

  Λέγοντας δεν πέτυχε τι ενοείς.? Είναι υγρό τελείως ή δεν έχει σφίξει καλά.?
  Πολλοί κάνουν λάθος και αντί για καυστική σόδα χρησιμοποιούν καυστική ποτάσα στην ψυχρή μέθοδο.Και εγώ τόπαθα στην αρχή μία φορά.Ευτυχώς ήταν μικρή ποσότητα υλικών και την
  πέταξα.
  Για πες μας τι υλικά χρησιμοποίησες ακριβώς και σε τι κατάσταση είναι το μίγμα.??

   
  • Μαρία Γερούκη

   17/05/2014 at 10:10 πμ

   Καλημέρα,
   την ξέρετε την παροιμία που λέει: της νύχτας τη δουλειά τη βλέπει η μέρα και γελά; Ε, αυτό έπαθα, το λάθος μου ήταν απλώς αριθμητικό. Διάβαζα όλη μέρα συνταγές και αργά το βράδυ αποφάσισα να φτιάξω το σαπούνι, όλα μετρήθηκαν σωστά, αλλά έκανα λάθος στην πρόσθεση. Επανέλαβα τη διαδικασία και το σαπούνι έγινε πολύ καλό. Στο αποτυχημένο δείγμα έβαλα τη μιισή ποσότητα NaOH, τα λάδια, το κερί, το νερό, όλα ήταν σωστά. Αυτό που βγήκε μοιάζει να έχει περίσσεια λαδιού και είναι μαλακό, δεν μπορώ να το βγάλω από τη φόρμα σιλικόνης χωρίς να διαλυθεί. Το συνολικό βάρος είναι 1 κιλό περίπου. Να το πετάξω ή μπορώ να παλέψω να σωθεί; Ευχαριστώ.

    
 106. tkant

  19/05/2014 at 8:37 πμ

  Καλημέρα Μαρία και καλώς ήρθες.

  Αν το σαπούνι σου είναι σε αυτή την κατάσταση μπορείς να κάνεις το εξής:
  – Σε μία μεγάλη γαβάθα ρίξε ένα λίτρο λάδι. (Λίγη προσοχή εδώ. Μιλάμε για λίτρα κι όχι για κιλά. 1lt λάδι ≈ 915gr)
  – Ρίξε μέσα και το αποτυχημένο σαπούνι που έχεις στις φόρμες και ανακάτεψέ το.
  – Φτιάξε το νερό (330ml) με την ποτάσα (127gr) για ένα λίτρο λάδι και πρόσθεσε ακόμη λίγη ποτάσα (όση έλειπε από την προηγούμενη φορά).
  – Ρίξε το νερό με την ποτάσα στις φόρμες και είσαι έτοιμη.

  Αν δεν έχεις φόρμες για δύο λίτρα λάδι μπορείς να βάλεις μικρότερη ποσότητα λαδιού αλλά να τηρήσεις τις αναλογίες και να προσθέσεις και την ποτάσα που δεν είχες βάλει την τελευταία φορά.

  Καλή επιτυχία.

   
  • Μαρία Γερούκη

   26/05/2014 at 11:31 μμ

   Πέτυχε! Ευχαριστώ πολύ, νομίζω το έσωσα το σαπουνάκι μου! Τώρα σκέφτομαι να προσπαθήσω και για το υγρό σαπούνι, δηλαδή με ΚΟΗ. Καμιά καλή συνταγή έχετε να συστήσετε; Και πάλι ευχαριστώ.

    
   • tkant

    27/05/2014 at 10:57 πμ

    Έχουμε μία συνταγή, αλλά είναι μόνο για μυημένους και μέλη μιας κλειστής ομάδας επαγγελματιών σαπωνοποιών που φέρει το όνομα «Οι άπλυτοι».
    Τέλος πάντων. Επειδή σε συμπάθησα θα στην πω, αλλά μην το πεις σε κανένα ότι στο είπα εγώ. Εντάξει;

    Η σελίδα με τη συνταγή βρίσκεται εδώ: http://wp.me/p1yQE8-jW

     
 107. Γιώργος - παππούς

  19/05/2014 at 11:45 πμ

  http://www.thesoapcalculator.com/pages/SoapCalculator.aspx?lang=el

  Θοδωρή δεν ξέρω αν σε απασχολήσει (εμένα που είμαι σούπερ σαπωνοποιός πολύ) αλλά περιπλανώμενος σαν την άδικη κατάρα στα διάφορα σάιτ καθώς και στο γιουτουμπ (ελληνιστι το youtube) βλέπω διαφορετική ποσότητα νερού στα 500 γραμμάρια.

  Εγώ επιλέγω κάπου ενδιάμεσα και λίγο πιο κοντά στα 157.
  Έχης κάτι να μας πεις για αυτό.?? Γιατί μας τοκάνουν αυτό και μας προβληματίζουν??
  Θέλουν να μας παιδεύουν??

   
 108. tkant

  19/05/2014 at 12:36 μμ

  Γιώργο είμαι σίγουρος ότι ψήφισες με μεγαλύτερη προσοχή έτσι;

  Πάμε να ξαναδούμε τις ποσότητες
  Ο συγκεκριμένος χρησιμοποιεί

  500γρ. λάδι ≈ 0.546 lt
  νερό = 157 gr
  NaOh = 64,25 gr

  Δηλαδή αν έφτιαχνε ένα λίτρο λάδι οι αναλογίες θα ήταν

  λάδι 1 lt
  νερό 287 gr
  NaOh 117 gr

  Δεν υπάρχει πουθενά η ποσότητα 500 γρ νερό.
  Μάλλον σε μπέρδεψαν οι διαφορετικές αναλογίες. Το νου σου στις επόμενες εκλογές.

   
 109. Γιώργος - παππούς

  19/05/2014 at 4:06 μμ

  Θοδωρή…………..
  Χτες που πήγα να ψηφίσω νάσου μπροστά ένας γνωστός.
  Γειά σου Γιώργο μου λέει ήρθαμε να κάνουμε το καθήκον ??
  Ποιό καθήκον βρε Κώστα του λέω αγγαρεία κάνουμε και δεν τόχαμε καταλάβει 40 χρόνια.
  Μια ανηψιά είναι υποψήφια και με ζάλισε να την ψηφίσω αλλιώς δε θαρχόμουνα….
  Τώρα για την απορία μου.Αν προσέξης στο πρώτο πρόγραμμα αν βάλης 500 γρ.ελαιόλαδο θα σου βγάλει ότι θελει 190 γραμ. νερό και 65 NaOh ενώ στο youtube σου λέει 500 γρ. ελαιόλαδ 157 γρ. νερό και 64,25 NaOh δηλαδή…………….
  Ελαιόλαδο και σόδα ίδια ποσότητα νερό 33 γρ. διαφορά.
  Προσωπικά τάχω κάνει τα δύο τα σαπούνια πέτυχαν απλά με το περισσότερο νερό τα σαπούνια γλιτσιάζουν λίγο περισσότερο ,ή πρέπει να περιμένης περισσότερο καιρό από τους δύο μήνες
  να φύγει η υγρασία.

   
  • tkant

   20/05/2014 at 2:10 μμ

   – Αν μιλάμε γα το ίδιο πρόγραμμα, σε περίπτωση που βάλεις 500 ml (ml όχι γραμμάρια) σου βγάζει 169 νερό και 62 ποτάσα.
   – Στο youtube, τουλάχιστον στο βιντεάκι που παρέθεσες, αν κάνεις τις αναγωγές (γιατί μιλάει για γραμμάρια κι όχι για λίτρα) στα 500 ml σου βγάζει 144 νερό και 58 ποτάσα.

   Σε αυτές τις μικροδιαφορές δεν υπάρχει πρόβλημα πάντως.

    
 110. Δημήτρης

  26/05/2014 at 9:03 μμ

  Παιδιά για ρίξτε μια ματιά εδώ http://iatrognosi.gr/ViewArticle.aspx?tid=55&trid=31 (μαγειρική σόδα) πιστεύω θα κάνει θαύματα αν την προσθέσουμε στα σαπούνια και τα σαμπουάν μας….
  Θόδωρα τι λες?

   
  • tkant

   27/05/2014 at 10:50 πμ

   Δεν είναι κακή ιδέα. Η μαγειρική σόδα χρησιμοποιείται από παλιά σαν καθαριστικό. Αν της αφαιρέσεις δε την υγρασία από μέσα ενισχύεται η δράση της και ονομάζεται «πλυστική σόδα».

    
   • Δημήτρης

    27/05/2014 at 10:06 μμ

    Ευχαριστώ για την απάντηση, έκανα μια μικρή δοκιμή, μια κουταλιά του γλυκού σε 500ml υγρό σαπούνι και έκανε τα μαλλιά ποιο αφράτα…

     
 111. Poδορακος Γιτσι

  29/05/2014 at 4:45 μμ

  ΚΑΙ ΠΟΥ ΛΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΝΟΥΡΑΚΛΑ ΠΗΝΑΜΕ ΦΡΑΠΕΔΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΟΥΝΙΖΟΜΑΣΤΑΝ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΩΩ ΜΑΛΑΚΑ ΓΑΜΕΙΣΕ ΤΟΥ ΚΑΝΩ ΚΑΙΙΙ ΠΩΩΩ ΕΣΥ ΜΕ ΤΟ ΠΙΓΚΟΥΝΙ ΚΑΡΓΙΟΛΑ ΕΣΥ ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΓΑΜΗΘΕΙς

   
  • tkant

   30/05/2014 at 9:19 πμ

   Τώρα εσύ έχεις δικαίωμα ψήφου είπαμε, έτσι;
   Και συμβάλλεις με αυτή στη διαμόρφωση της τύχης και των υπολοίπων ε;

   Γενικά έχω σαν αρχή να μην επιτρέπω κακόβουλα και υβριστικά σχόλια, αλλά αυτή τη φορά μάλλον θα το αφήσω. Ίσως καταλάβεις και μόνος σου ότι το να τραβάμε την προσοχή με άσχημο τρόπο, το μόνο που κάνει είναι να μας μειώνει στα μάτια όλων.

   Φιλική συμβουλή: Αν θέλεις να τραβήξεις την προσοχή των άλλων προσπάθησε να βρεις τις θετικές πλευρές του εαυτού σου. Σίγουρα έχεις κάποιες. Μην τις παραμελείς.

    
 112. Μαρία Γερούκη

  29/05/2014 at 7:05 μμ

  Λοιπόν, επειδή η αρχική προσπάθεια πέτυχε, με εμπόδια …αλλά πέτυχε και επειδή βαριέμαι τα ίδια και τα ίδια, λέω να τολμήσω να σας δώσω μία συνταγή για ένα σαπούνι με λάδι καλέντουλας και με λάδι χαμομηλιού, τα οποία τα έχω φτιάξει με εξανθοσμία. Πρώτον χρειάζεστε παρθένο ελαιόλαδο και όχι αυτά …τα τηγανόλαδα που χρησιμοποιείτε. Σε ένα βάζο βάζετε ξεραμένη δρόγη καλέντουλας και σε ένα άλλο βάζετε ξεραμένη δρόγη χαμομηλιού, μέχρι τη μέση και συμπληρώνετε μέχρι επάνω με το ελαιόλαδο. Αυτά τα βάζα τα αφήνετε σε ξηρό και σκοτεινό μέρος για 2 μήνες περίπου. Το λάδι που θα πάρετε δεν είναι αιθ. έλαιο, αλλά έχει πολλές από τις ιδιότητες των φυτών. Τώρα για το σαπούνι η συνταγή είναι: 340γρ. ελαιόλαδο, 240γρ. λάδι καρύδας, 70γρ. φοινικέλαιο, 35γρ. αμυγδαλέλαιο, 250γρ. νερό, 103γρ. NaOH, 15γρ. λάδι καλέντουλας και 15γρ. λάδι χαμομηλιού. Είναι με 5% υπερλίπανση και 35% αναλογία νερού. Το αμυγδαλέλαιο, το λάδι καλέντουλας και το λάδι χαμομηλιού τα προσθέτετε στο trace, δεν τα θερμαίνετε για να διατηρήσουν τις ιδιότητές τους. Η διαδικασία είναι η γνωστή για την παρασκευή του σαπουνιού. Εγώ στο τέλος πρόσθεσα και 5γρ. κουρκουμά για χρώμα που θυμίζει την καλέντουλα και το χαμομήλι. Η καλέντουλα είναι ιδανική για εγκαύματα, ακμή, μολύνσεις και κοψίματα. Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, γι’αυτό ελαχιστοποιεί τις ουλές και τις ραγάδες.Το χαμομηλόλαδο έχει όλες τις ιδιότητες του χαμομηλιού και του ελαιόλαδου. Είναι αντιβακτηριδιακό, αντιφλεγμονώδες, αναλγητικό, αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, αντιφλογιστικό. Καταπραΰνει τον κνησμό του εκζέματος και της ακμής. Καθαρίζει το δέρμα και θεραπεύει σκασμένα χέρια και πόδια. Είναι επουλωτικό και καθαριστικό των πληγών. Ιδανικό για τα συγκάματα των μωρών. Το αμυγδαλέλαιο κάνει βελούδινη την επιδερμίδα, έχει βιταμίνες Ε και Κ και έχει αντιγηραντικές και επουλωτικές ιδιότητες για το δέρμα. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, έχει αντιγηραντικές, μαλακτικές, αντισηπτικές και ενυδατικές ιδιότητες. Το λάδι καρύδας είναι γεμάτο βιταμίνη Ε και λιπαρά οξέα, τα οποία είναι αντιμυκητιακά, αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριδιακά, ενισχύει την υγεία και τη λάμψη των μαλλιών και του δέρματος. Ενυδατώνει και τρέφει το ξηρό δέρμα. Θα γίνει ένα σαπούνι ιδανικό για τρυφερές και ευαίσθητες επιδερμίδες, για μωρά ή για αυτούς που θέλουν δέρμα σαν μωρού. Ελπίζω οι δάσκαλοί μου στο ΙΓΕ να είναι υπερήφανοι για μένα…Καλή επιτυχία.

   
  • tkant

   30/05/2014 at 9:58 πμ

   Μαρία σε ευχαριστούμε
   Πολύ καλή συνταγή. Είμαι σίγουρος ότι κάποιος θα το προσπαθήσει.

   Εγώ όμως έχω μερικές άγνωστες λέξεις. Δεν ξέρω τι σημαίνει εξανθοσμία καθώς επίσης και δρόγη. Για το πρώτο έχω μία υποψία ότι έχει να κάνει με την όσμωση και τη διαδικασία του να πάρεις το άρωμα, αλλά δεν είμαι σίγουρος. Τη δεύτερη πρώτη φορά την ακούω.

    
 113. Μαρία Γερούκη

  30/05/2014 at 11:03 πμ

  Δρόγη είναι ο όρος που συνδέεται με τα φαρμακευτικά κυρίως φυτά καθώς και με τα αντίστοιχα ζωικής προέλευσης ή ορυκτά. Δρόγη είναι το μόνο μέρος του φυτικού ή ζωικού οργανισμού, π.χ. φύλλα, η φλοιός, η σπέρματα, ή άλλο όργανο του φυτού η ζώου, που χρησιμοποιείται για την θεραπευτική η άλλη δράση του. Επίσης δρόγες χαρακτηρίζονται τα εκκρίματα, είτε παθολογικά είτε φυσιολογικά όπως για παράδειγμα η ρητίνη καθώς και τα προϊόντα εκχύλισης. Στις δρόγες είναι συγκεντρωμένες εκείνες οι ουσίες στις οποίες οφείλεται η δράση του φυτού (wiki). Δρόγη μπορεί να είναι η ρίγανη ή το υπερικό, η μέντα ή η αχίλλεια, θέλω να πω οποιοδήποτε φυτό που ξέρουμε ότι έχει μία ή περισσότερες φαρμακευτικές δράσεις. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε χλωρά ή αποξηραμένα, εγώ προτιμώ τα αποξηραμένα, τα οποία τα αποξηραίνω εγώ ή αγοράζω από την Ευριπίδου. Εξανθοσμία είναι η απορρόφηση αιθέριου ελαίου από καθαρό λίπος. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται για τη λήψη αιθερίων ελαίων τα οποία περιέχονται σε ευαίσθητους ιστούς όπως είναι τα πέταλα των ανθέων. Κατά τη μέθοδο αυτή νωπά άνθη (ολόκληρα ή κατατμημένα) έρχονται σε επαφή με καθαρό λίπος το οποίο είναι επιστρωμένο πάνω σε πλάκες ως λεπτή στοιβάδα. Το αιθέριο έλαιο απορροφάται από το λίπος και εν συνεχεία εκχυλίζεται. Τα άνθη αντικαθίστανται από καιρόν εις καιρόν με νέα(Εnfleurage)( βιβλίο Παύλου Κορδοπάτη & Βασιλικής Μαγκαφά, Τμήμα φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών). Με αυτά τα λάδια μπορούμε να έχουμε τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτών που θέλουμε, χωρίς να αγοράζουμε ακριβά αιθέρια έλαια, μόνο που πρέπει να περιμένουμε λίγο… Εγώ τα χρησιμοποιώ και στα φυτικά καλλυντικά που φτιάχνω.

   
 114. Γιώργος - παππούς

  01/06/2014 at 8:25 πμ

  Μαρία βλέπω και εσύ είσαι πελάτισσα όπως και εγώ στα καταστήματα της Ευριπίδου. Πράγματι η χαρά του καταναλωτή.Βρίσκης ότι κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά μπαχαρικών – αποξηραμένων
  -αρωματικών – ξηρών καρπών και πολλών άλλων ειδών που πρώτη φορά βλέπης στα μάτια σου
  και ακούς το όνομά τους.
  Ειδικά και σε εκείνο το κατάστημα που η ουρα μερικές φορές φτάνει στην οδό Αθηνάς.
  Για το σαπουνάκι καλή η ιδέα σου.Και εγώ χρησιμοποιώ διάφορα αποξηραμένα αρωματικά
  (χαμομήλι – φασκόμηλ0 – φύλλα δάφνης και ότι άλλο κατεβάσει η κούτρα μου χαχα) τα οποία
  αφήνω για αρκετό διάστημα στο λαδι.Εκτός των άλλων ήλιο κ.λ.π. για να επιταχύνω τη διαδικασία
  βάζω μέσα το μπλένερ χεριου και πολτοποιώ τα αποξηραμένα φυτά.
  Α και το άλλο.Το λάδι καρύδας που λες παραπάνω το βλέπω πολύ.Θα κάνει αφρό το σαπούνι σου
  θα είναι σκληρό,αλλά ως γνωστόν τολάδι καρύδας δεν έχει μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες.
  Ριξε και μια ματιά εδώ.
  http://naturalessencegr.blogspot.gr/2012/06/blog-post_06.html

   
 115. Μαρία Γερούκη

  01/06/2014 at 7:48 μμ

  Καλό μήνα σε όλους. Κύριε Γιώργο ευχαριστώ για το σχόλιο.Επιτρέψτε μου όμως κάποιες επισημάνσεις, χωρίς να θέλω να κάνω την έξυπνη, πολύ πρόσφατα άρχισα να ασχολούμαι με τα καλλυντικά και τα σαπούνια, αλλά σας μεταφέρω την γνώση που απέκτησα από το σεμινάριο αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, που παρακολούθησα στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών στο Άλσος Συγγρού. Είχα την τύχη να έχω τρεις εξαιρετικούς δασκάλους, μια γεωπόνο και δύο φαρμακοποιούς και αυτά που μου έμαθαν σας μεταφέρω. Είναι αλήθεια ότι συνηθίζουμε στις μεσογειακές χώρες, που έχουμε άφθονο ήλιο, να κάνουμε λάδια με βότανα, κυρίως με φρέσκια δρόγη, αφού τα εκθέσουμε έξω στο φως του ήλιου. Έτσι καταφέρνουμε να επιταχύνουμε την διαδικασία, χρειαζόμαστε περίπου δύο εβδομάδες το πολύ ένα μήνα. Όμως το φως και η θερμότητα από τον ήλιο κάνουν δύο κακά, πρώτον ταγγίζει το λάδι και έτσι χάνουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου και δεύτερον καταστρέφει τις επιθυμητές ιδιότητες από τα πτητικά και λιποδιαλυτά συστατικά των αιθέριων έλαιων των φυτών. Η σκοτεινή και ξηρή μέθοδος είναι χρονοβόρα, αλλά θεαματικά πιο αποτελεσματική. Εγώ για να μπορέσω να πάρω και τις υδατοδιαλυτές θεραπευτικές ουσίες κάνω ένα έκχυμα με το απεσταγμένο νερό και το φυτό που θέλω. Δηλαδή βράζω το νερό και αφήνω μέσα το βότανο που θέλω για 10 περίπου λεπτά, το σουρώνω και κρατώ το νερό. Αφού κρυώσει διαλύω μέσα την καυστική σόδα ή ποτάσα και συνεχίζω την υπόλοιπη διαδικασία για το σαπούνι. Όπως καταλαβαίνετε το σαπούνι που θα παρασκευάσουμε με αυτά τα λάδια και αυτό το νερό, δεν είναι ένα απλό σαπούνι να πλένουμε τα χέρια μας, είναι καλλυντικό και φαρμακευτικό. Μπορούμε να σαπουνίσουμε ένα μωρό, που συγκάηκε από την πάνα, ένας έφηβος/η να πλένει το πρόσωπό του που έχει ακμή, κάποιος που έχει έκζεμα ή δερματοπάθεια, ένα ταλαιπωρήμενο δέρμα από τον ήλιο ή πολύ γερασμένο, καταλαβαίνετε. Κάθε βότανο έχει την δική του δράση. Μπορούμε να κάνουμε και συνδυασμούς βοτάνων, αν θέλουμε να συνδυάσουμε δράσεις. Σίγουρα το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό λάδι, γι’αυτό το χρησιμοποιούμε σαν βασικό συστατικό, άλλωστε το έχουμε άφθονο στην Ελλάδα και σχετικά με τους του εξωτερικού, οικονομικό. Όμως το λάδι καρύδας έχει βιταμίνη Ε και λιπαρά οξέα, τα οποία είναι αντιμυκητιακά, αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριδιακά, ενισχύει την υγεία και τη λάμψη των μαλλιών και του δέρματος, ενυδατώνει και τρέφει το ξηρό δέρμα. Ταπεινή μου γνώμη, σας είπα ότι έχω μικρή εμπειρία, πιστεύω ότι ο συνδυασμός λαδιών κάνει καλύτερα σαπούνια. Αυτά…και καλές παρασκευές.

   
 116. tkant

  03/06/2014 at 8:39 πμ

  Λοιπόοοον
  Σήμερα θα σας δείξω τα τελευταία μου επιτεύγματα στο χώρο του σαπουνιού.
  Πρόκειται για δύο πρόσφατες κατασκευές για την παρασκευή σαπουνιού.
  Η μία αφορά ένα καλούπι μέσα στο οποίο χύνεται ο χυλός του σαπουνιού για να στερεοποιηθεί και έγινε με τη βοήθεια του καλού φίλου και ξυλουργού Ανδρέα ο οποίος πρόσθεσε τα «αυτάκια» στα πλαϊνά καπάκια ώστε να γίνει πιο εύχρηστη η κατασκευή.

  DSC_0059

  Η δεύτερη είναι ένας κόφτης για να μπορέσω να κόψω τη μπάρα του σαπουνιού σε φέτες. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι κόντρα πλακέ θαλάσσης, βίδες, ένα κουρδιστήρι κιθάρας και μία χορδή. Συγκεκριμένα η χορδή «μι» από την ακουστική κιθάρα. Να πω εδώ για τους φίλους που είναι λίγο άμουσοι, και δεν έχουν ακούσει ποτέ ένα καλό και ποιοτικό τραγούδι στη ζωή τους αλλά ακούνε μόνο σκυλάδικα της κακιάς ώρας, ότι η «μι» κάνει τα πιο καλά κοψίματα σε σαπούνι.

  DSC_0062

   
 117. nadia

  03/06/2014 at 1:12 μμ

  πολλές καλημέρες σε όλους!
  όλο και πιο ενδιαφέροντα πράγματα ανεβάζεται όλοι οι φίλοι !
  μπράβο μας όλων γενικώς και ειδικώς σε σένα tkant που έφτιαξες το καλούπι και ιδιαιτέρως πολλά συγχαρητήρια για τον κόφτη !!!
  έχω μιλήσει κι εγώ με μαραγκό για να φτιάξω κάτι ανάλογο, με πιο πολλές χορδες όμως (όλες τις νότες, θα βγάλω μουσικό σαπούνι) αλλά λόγω άλλων εργασιών το έχω παραμελήσει. που θα πάει όμως, δεν θα μου γλιτώσει και η μουσική……
  συμφωνώ απολύτως με τη Μαρία πιο πάνω, όσον αφορά το έκχυμα και τα επιπλέον έλαια στο σαπούνι. κάτι ανάλογο φτιάχνω κι εγώ, σε πολλούς συνυασμούς αρωμάτων και ελαίων κι όχι να το παινευτώ αλλά νομίζω πως τα καταφέρνω πολύ καλά με το επιχείρημα μου.
  Μαριά, να σου ευχυθώ καλή επιτυχία με όσα φτιάχνεις, κάτι αναλόγο κάνω κι εγώ και σε νιώθω.
  λοιπόν αγόρια και κορίτσια, κάντε ότι μπορείτε να βελτιώσουμε όλοι μαζί τη ζωή μας και να «ξεβρωμίσουμε» μια καλή τον τόπο απο τα σκ……

  πολλά φιλιά από το όμορφο μα βροχερό χωριό μου, τον σκύλο, τις γάτες και τις κατσίκες μου !!!

   
 118. Δημήτρης

  03/06/2014 at 9:23 μμ

  Καλησπέρα σε όλη την παρέα, λοιπόν διάβασα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, Μαρία νάσαι καλά για τις πληροφορίες όπως επίσης Θόδωρα με τις ξυλοκατασκευές σου!!!

   
 119. Γιώργος - παππούς

  04/06/2014 at 4:40 μμ

  Θοδωρή άψογο το κουτάκι.Το ζηλεύω.Αν πάω leroy θα πάω από το μαραγκό να
  μου κόψει τα κομμάτια να φτιάξω ένα.Εσωτερικά τι διαστάσεις είναι.??
  Το μπιρμπιλωτό μου μάτι το κόβει για 46 χ 10 ύψος χ 8 πλάτος.
  Σωστόοοοοοοοοοοοοος που λέει και ο Σεφερλής.

   
  • tkant

   05/06/2014 at 10:02 πμ

   ήσουν τόσο ακριβής που ήμουν θεοσεβούμενος, τώρα θα έψαχνα για θαύματα.
   Οι διαστάσεις είναι περίπου αυτές. Θα σου πω με ακρίβεια αύριο.
   Αν το ξανα έφτιαχνα θα έκανα το ύψος ακριβώς όσο το ύψος του σαπουνιού (5-6 εκ.) για να μπορώ με μία σπάτουλα να το φέρνω πρόσωπο με το ξύλο. Δηλαδή να περνάω τη σπάτουλα με οδηγό τα πλαϊνά ξύλα και να ισιώνει το πάνω μέρος γιατί τώρα δυσκολεύομαι με ένα σκληρό χαρτόνι και δεν μου βγαίνει καθ΄ όλο το μήκος ίσιο.

   Είναι όμως καλό για να ανακατεύεις δύο διαφορετικά χρώματα σαπουνιών με ευκολία.

   Αν τελικά φτιάξεις ένα, μπορείς να το περάσεις κι ένα λούστρο νερού από μέσα για να μη λερώνει.

    
  • tkant

   06/06/2014 at 7:48 πμ

   Κι όμως οι διαστάσεις είναι 46,5 !!! (ακούγονται χειροκροτήματα και ζητωκραυγές) x8x7.

   Και όπως έλεγα παραπάνω, μάλλον θα φτιάξω κι ένα με ύψος 5εκ. για να ισιώνει το πάνω μέρος. Εκτός εάν φτιάξω καμιά πατέντα με οδηγούς τα πλαϊνά.

    
 120. Γιώργος - παππούς

  09/06/2014 at 7:18 πμ

  Οκ θα στρώνει ωραία στην κορυφή αλλά αν θέλης να κάνης ανάμιξη χρωμάτων μέσα στο
  καλούπι θάχης πρόβλημα γιατί θα χύνεται η μάζα έξω όταν είναι γεμάτο μέχρι την κορυφή.
  Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα που λέμε.
  Πάντως εγώ θα φτιάξω ένα ψηλό σαν το δικό σου.Όσο για την λείανση της επιφάνειας θα το κάνω όπως μέχρι τώρα.Πριν σκληρύνει τελείως με ένα τρίφτη τυριού.

   
 121. Vicky Manol

  16/06/2014 at 9:44 πμ

  Καλημερα! Να ρωτησω: στη συνταγη για το στερεο σαπουνι, τελικα η ποσοτητα του νερου που θα χρειαστουμε, ειναι 335ml ή ενα λιτρο, γιατι με μπερδεψε η ποσοτητα στη συνταγη και μετα στη φωτογραφια? Στη συνταγη γραφει 335ml, ομως στο δοσομετρητη της φωτογραφιας φαινεται σαν να ειναι 1 λιτρο.. Εχω δοκιμασει κ αλλη συνταγη και δε μου βγαινει, κ αν μου λυσετε αυτη την απορια θα δοκιμασω και τη δικη σας – η οποια παρεμπιπτοντως ειναι κ η πιο αστεια αλλα ταυτοχρονα και κατανοητη που εχω διαβασει!!!

   
  • tkant

   16/06/2014 at 9:57 πμ

   Καλημέρα Βίκυ

   Η ποσότητα του νερού για ένα λίτρο λάδι είναι 335 γρ.

   Έχεις δίκιο η φωτογραφία δείχνει διαφορετική ποσότητα και συγκεκριμένα είναι στα 560γρ που είναι η ποσότητα νερού για το υγρό σαπούνι. Είναι γνωστό ότι είμαι κλασσικός τεμπέλης και δεν έβγαλα διαφορετικές φωτογραφίες για το υγρό και το στερεό σαπούνι. Σκέφτηκα ότι οι περισσότεροι θα περάσουν στο ντούκου τη φωτογραφία και θα δώσουν βάση στις αναλογίες που είναι στην αρχή.

   Καλή επιτυχία

    
 122. nadia

  16/06/2014 at 8:39 μμ

  αδέρφια βοήθεια !!!
  κατ’ αρχήν καλό καλοκαίρι και καλό κουράγιο…
  ξεκινάω με το sos:
  η αδερφή μου έφτιαξε ένα σαπούνι με την ψυχρή μέθοδο, επίσης, πρόσθεσε και γάλα.έκανε όμως το λάθος να προσθέσει διπλάσια ποσότητα καυστικής σόδας (NaOH) σε σχέση με το λάδι. το trace όπως ήταν φυσικό ήρθε σε χρόνο μηδέν και ετοιμάζεται ήδη να το κόψει.
  γνωρίζοντας ότι το συγκεκριμένο σαπούνι θα είναι άκρως καυστικό τι θα μας συμιστ΄ψ εκ των βουλεύατε να κανουμε έτσι ώστε να μην το πετάξουμε;
  σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και σας στέλνω τα φιλιά μου (καλοπιάσματα για την εξυπηρέτηση).

   
  • tkant

   17/06/2014 at 8:14 πμ

   Το σαπούνι είναι μια χαρά. Μην το πετάξει. Απλά θα το αφήσει τουλάχιστον 40 ημέρες σε επαφή με τον αέρα ώστε να εξουδετερωθεί η καυστική σόδα. Για να σου δώσω να καταλάβεις με τις αναλογίες που βάζω εγώ σε δύο εβδομάδες το Ph έχει πέσει κάτω από το 9 (που είναι μέσα στο φυσιολογικό όριο του 7-9). Παλιά έφτιαχναν σαπούνι με περισσότερη ποσότητα ποτάσας για να καθαρίζει καλύτερα. Τα μειονεκτήματα είναι ότι δεν θα κάνει αρκετό αφρό και θα είναι πιο σκληρό. Ντοντ γουόρι.
   Αν θέλει να της φύγει και η ιδέα, μπορεί να πάρει από τα είδη χημικών κι ένα Ph-μετρο και να κάνει δύο τρεις μετρήσεις κατά τη διάρκεια του μήνα. Το Ph-μετρο είναι μία ταινία που όταν έρθει σε επαφή με ένα υγρό αλλάζει χρώμα ανάλογα το βαθμό του Ph. Κάτι τέτοιο φαντάσου:

   Ταινία μέτρησης Ph

   Πως το δουλεύουμε:
   Ρίχνουμε μια σταγόνα νερό επάνω στο σαπούνι και το τρίβουμε ελαφρά με το δάχτυλο να ανακατευτεί με το σαπούνι. Στη συνέχεια τοποθετούμε επάνω την ταινία και σε μερικά δευτερόλεπτα αυτό αλλάξει χρώμα. Το συγκρίνουμε με τη βεντάλια χρωμάτων που βρίσκεται επάνω στη συσκευασία και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ξέρουμε τι αλκαλικότητα έχει το σαπούνι μας.

    
   • nadia

    17/06/2014 at 9:38 πμ

    καλημέρα κι ευχαριστώ για την άμεση απάντηση !
    τώρα έχω άλλο ένα πρόβλημα, με δικό μου σαπούνι αυτή τη φορά (δεν ήταν η μέρα μας χθες για παρασκευή σαπουνιού, μας πήγε πολύ κόντρα).
    το λοιπόν, έφτιαξα σαπούνι με δαφνέλαιο, έλαιο βοτάνων, έκχυμα βοτάνων, καρυδέλαιο και αμυγδαλέλαιο. μια συνταγή που την έχω φτιάξει τουλάχιστον είκοσι φορές με τον ίδιο τρόπο.
    η γκαντεμιά ξεκίνησε στην χύτευση. δεν ήταν καλά «δεμένο» το καλούπι κι άρχισε να μου τρέχει από τα πλαινά. ώσπου να έτοιμάσουμε άλλο καλούπι το έριξα στην κατσαρόλα και του έκανα άλλη μια ανάδευση για ‘σφίξει» λίγο περισσότερο.
    το χύτευσα και το άφησα να ησυχάσει. και ησύχασε. μέχρι που χαλάρωσε πολύ. και δεν λέει να σφίξει με τίποτα. κόπηκε ωραία αλλά παραμένει μαλακό, τόσο που νομίζω πως αν το ζουλήξω θα λιώσει.
    τι να το κάνω το άτιμο;

     
   • tkant

    17/06/2014 at 11:09 πμ

    Μου έχει τύχει κι εμένα το ίδιο ακριβώς πράγμα. Να έχω φτιάξει την ίδια συνταγή με το ίδιο λάδι (!!!) και μία από αυτές να αποτυχαίνει.
    Εγώ έκανα το εξής: το άφησα λίγο παραπάνω χρόνο να στερεοποιηθεί και στη συνέχεια το έκοψα. Όταν ήρθε σε επαφή με τον αέρα στερεοποιήθηκε και το μέρος που ήταν σαν ζελέ.

    Υποψιάζομαι ότι το πρόβλημα αυτό έχει να κάνει με το χρόνο του ανακατέματος.

     
   • nadia

    17/06/2014 at 12:24 μμ

    δεν μου έκανε φάση τζελ. μέχρι μέσα ήταν ομοιόμορφο, χωρίς σημάδια ή ασχήμιες.
    να σημειώσω ότι τις προηγούμενες φορές έφτανε σε trace σε χρόνο μηδέν και το έκοβα στις έξι ώρες γιατί αν έμενε γινόταν πέτρα !
    δεν μορώ να φανταστώ τι στην ευχή φταίει…..
    θα το αφήσω να ωριμαζει και θα δω.
    λυπάμαι να το χαλάσω, μυρίζει και δείχνει πανέμορφο.

     
 123. nadia

  17/06/2014 at 12:30 μμ

  κι έτσι,για να μας φτιάξω το κέφι σου στέλνω ένα τραγουδάκι από τους γείτονες Τούρκους, ένα συγκρότημα που λατρεύω….

  καλό μεσημέρι.

   
  • tkant

   17/06/2014 at 12:40 μμ

   Καλά, μιλάμε, το βίντεο δεν υπάρχει !!
   (τουλάχιστον αυτό μου βγάζει εμένα όταν πατάω να παίξει)

   (Εντάξει νομίζω ότι το διόρθωσα. Μάλλον δεν παίζει τα άλμπουμ)

    
   • nadia

    17/06/2014 at 12:56 μμ

    μουσική παίζει;

     
 124. Δημήτρης

  22/06/2014 at 11:08 πμ

  Καλημέρα και καλό καλοκαίρι, ζήλεψα και εγώ και έφτιαξα κάτι ξύλινα καλούπια εδώ στο χωριό, λίγο «μικρά» (70 Χ 8 Χ 16) εκατοστά,από περισσεύματα ξύλων. Βέβαια θα χρησιμοποιηθούν περισσότερο για αποθήκευση μικροαντικειμένων παρά για σαπωνοποίηση. Άλλο είναι το θέμα, επειδή τώρα, είχα 30 λίτρα παλαιό λάδι και επειδή ήταν αμαρτία να πεταχτεί, είπα καλύτερα να γίνει σαπούνι, έτσι λοιπόν, επειδή εδώ δεν υπάρχουν θερμόμετρα, αλλά μόνο ζυγαριά ξεκίνησα την σαπωνοποίηση με 10 λίτρα στην αρχή λάδι και στην συνέχεια αφού πέτυχε, σαπωνοποίησα και τα υπόλοιπα 20. Η σαπωνοποίηση έγινε μέσα σε ένα βαρέλι πλαστικό με αναδευτήρα ένα εργαλείο black e decer με το μεγάλο εξάρτημα για την κόλλα πλακιδίων. Θόδωρα, υπολόγισα τις ποσότητες καυστικής σόδας και νερού από το «Εξέλ» σου, για νερό χρησιμοποίησα νερό του χωριού που είναι από γεώτρηση και είναι γεμάτο άλατα, (πίνουμε εμφιαλωμένο), αλλά διάλλυσα τον καυστική σόδα στα 2/3 της απαιτούμενης ποσότητας νερού κάθε φορά και στο υπόλοιπο 1/3 είχα βράσει τα βότανα μου και είχα βάλει λίγη ζάχαρη. Δεν είχα θερμόμετρο, έτσι με το λαδι στην θερμοκρασία περιβάλλοντος, (γύρω στους 29 C), αφού διέλυσα την καυστική σόδα στο νερό ανακάτεψα το διάλυμα έτσι όπως ήταν ζεστό (θα ήταν από 80 έως 99 βαθμούς Κελσίου διότι δεν έβραζε), στο λάδι μέσα στο βαρέλι. Αφού το ανακάτεψα για 5 λεπτά πρόσθεσα και το υπόλοιπο νερό με τα βότανα και την ζάχαρη. Δεν θα πέρασαν άλλα τρία λεπτά και το μείγμα άρχισε να εμφανίζει σημάδια «trace» οπότε το άδειασα στα καλούπια, που ήταν μεγάλα ταψιά από κουζίνα καλυμμένα με σακούλες σκουπιδιών και τα ξύλινα καλουπάκια που προανέφερα καλυμμένα με τον ίδιο τρόπο. Σημ όταν άδειαζα το βαρέλι, επειδή αναγκαστικά έπρεπε να το ακουμπήσω επάνω μου έκαιγε, σε βαθμό ενοχλητικό, δηλ έπρεπε να είχε θερμοκρασία 50 C το λιγότερο….
  Θόδωρα απόλυτη επιτυχία, και μάλιστα δυο φορές με μέθοδο που δεν χρησιμοποίησε θερμόμετρο και την γνωστή πορεία…

   
  • tkant

   22/06/2014 at 11:16 πμ

   Δημήτρη, όταν φτιάξεις εκείνο το εργοστάσιο για τα σαπούνια και γίνεις μεγιστάνας του σαπουνιού, μην ξεχάσεις τα φιλαράκια σου έτσι;

    
   • Δημήτρης

    22/06/2014 at 11:26 πμ

    Α χα χα χα σε ευχαριστώ βρε φίλε, σίγουρα θα σας έχω κατά νου και για αυτό μοιράζομαι τις εμπειρίες μου μαζί σας, νάσαστε όλοι καλά και καλό καλοκαίρι…

     
 125. Γιώργος - παππούς

  24/06/2014 at 6:04 πμ

  Δημήτρη τα σαπούνια σου αφου τα αφήσης να ωριμάσουν πιστεύω μια χαρά θάναι.Απλά δεν θα βγάζουν πολύ σαπουνάδα αλλα θα καθαρίζουν όπως και τα άλλα.
  Επειδή και εγώ στην αρχή δεν είχα θερμόμετρο και τα έφτιαχνα έτσι στο περιπου έχω την εντύπωση ότι όταν η θερμοκρασία ήταν μεγάλη τα σαπούνια σκλήρυναν πολύ γρήγορα και αν
  δεν τα προλάβαινα δεν μπορούσα να τα κόψω.Μόνο με πριόνι μετά.
  Και κάτι άλλο.Αν δεν έχης απεσταγμένο ή νερό βρόχινο (εγώ έχω γεμίσει βρόχινο 2 χύτρες) δεν θυμάμαι αν τόχω ξαναπεί αλλά μπορείς να κάνης το εξής.
  Συνήθως καφετιέρα για γαλικό καφέ έχουμε όλοι σπίτι μας.Βάλε μέσα νερό και βάλτην σε λειτουργία.Για καλίτερη απόσταξη και αφαλάτωση κάντο και δεύτερη φορά.Οι καφετιέρες και τα ατμοσίδερα κρατούν τα άλλατα του νερού γιαυτό στις οδηγίες χρήσης μας λένε κάθε τόσο πέρασμα με ξύδι να φύγουν.
  Το ανέκδοτο…Στο εξοχικό έξω ένα βαρέλι με περίπου 120 κιλά λάδι 5ετίας το οποίο πλέον δεν χρησιμοποιώ.Με βλέπω τον Αύγουστο που θάμαι για διακοπές να γεμίζω τον τόπο σαπούνια.

   
 126. nadia

  26/06/2014 at 2:21 μμ

  γεια σας και πάλι !
  όσον αφορά τον κόφτη των σαπουνιών θα ήθελα να μάθω μερικές λεπτομέρειες.
  αν δεν κάνω λάθος διακρίνω μια εγκοπή προς το τέλος, στο σημείο της χορδής δηλαδή.
  να υποθέσω ότι εκεί έχεις το ¨φρένο¨για να κόβεται η μπάρα σε συγκεκριμένο μέγεθος;
  περίπου στα 3 εκατοστά αν δεν κάνω λάθος;
  ενδιαφέρομαι να φτιάξω κάτι ανάλογο και το δικό σου δείχνει πολύ ενδιαφέρον.

   
 127. tkant

  26/06/2014 at 2:41 μμ

  -Καθώς κατεβαίνει η χορδή προς τα κάτω συναντά ένα «κόψιμο» στο ξύλο που είναι στερεωμένο κάθετα. Αυτό το κόψιμο αποτελεί οδηγό για να μπει μέσα η χορδή.
  -Στη συνέχεια μπαίνει μέσα στο αυλάκι που υπάρχει στο ξύλο που είναι στερεωμένο οριζόντια ώστε να κατέβει η χορδή πιο κάτω από την κάτω επιφάνεια του σαπουνιού και να κόβεται σωστά.
  -Αυτό που σταματάει το μηχανισμό δεν είναι ο τερματισμός της χορδής επάνω στην επιφάνεια του ξύλου, αλλά η επαφή του ξύλου από το κινητό μέρος επάνω στο ξύλο από το σταθερό μέρος.

  -Το πάχος του σαπουνιού το καθορίζει το το τετράγωνο κομμάτι ξύλου που είναι στερεωμένο με το σφιγκτήρα. Αν το στερεώσεις λίγο πιο κει, θα έχεις πιο παχύ σαπούνι και το αντίθετο.

   
 128. Δημήτρης (ΤΛ)

  26/06/2014 at 9:19 μμ

  Καλησπέρα,
  Γιώργο σε ευχαριστώ για τις συμβουλές, σχετικά με τον αφρό προσθέτω ζαχαρίτσα, η λουκουμάκια χα χα χα, λοιπόν η ζάχαρη κανει πλούσιο αφρό, δοκιμασέ την, αλλά θα την διαλύσεις στο νερό με τα βότανα όχι με την καυστική σόδα γιατί άμα σου καραμελώσει μετά θα μυρίζει σαν καμμένη κρεμ καραμελέ το σαπουνάκι σου…
  Με το νερό δεν υπάρχει πρόβλημα, έχω χρησιμοποιήσει τόσο το απιονισμένο, όσο και από το δίκτυο, όλες τις φορές τα σαπουνάκια πετυχαίνουν.Για κόψιμο χρησιμοποιώ σπάτουλα μετά από 48 ωρες στα καλούπια, επειδή δεν με ενδιαφέρει η ακρίβεια των σαπουνιών διότι προορίζονται για οικογενιακή χρήση και όχι προς πώληση…
  Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι αμα προσθέσεις μαγειρική σόδα στο υγρό σαπούνι όταν λούζεσαι σου κανει κατι μαλλιά ανάλαφρα σαν από βελούδο. Βάζω ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα ανά λίτρο υγρου σαπουνιού.
  Αυτά καλή συνέχεια Γιώργο και καλό καλοκαίρι…

   
 129. Μαρία Γερούκη

  09/07/2014 at 11:40 πμ

  Mια και ετοιμάζεται το εργοστάσιο σαπουνιών και έχετε σκοπό να κάνετε κιλά από σαπούνι, πιστεύω ότι θα σας περισσέψει λίγο και για να το κάνετε υγρό απορρυπαντικό για το πλυντήριο ρούχων.
  Συνταγή
  60γρ. τριμμένο σε τρίφτη χειροποίητο σαπούνι
  30γρ. σόδα πλυσίματος (Na2CO3)
  30γρ. βόρακας (borax)
  10γρ. σόδα μαγειρική (NaHCO3)
  Περίπου 4lt νερό απιονισμένο ή βρόχινο (αν δεν μένετε στην Αθήνα που βρέχει λάσπη)
  1. Βάζεις το τριμμένο σαπούνι σε μία κατσαρόλα με ένα λίτρο νερό και το ζεσταίνεις, ανακατεύοντας καλά μέχρι να διαλυθεί το σαπούνι.
  2. Τοποθετείς το υπόλοιπο νερό, το βόρακα και τις σόδες μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι (εγώ χρησιμοποίησα ένα άδειο από απιονισμένο νερό γι’αυτό και έβαλα 3.7 λίτρα νερού και όχι 4 λίτρα για να χωρέσει) και προσθέτεις το λιωμένο σαπούνι. Ανακινείς καλά και το αφήνεις στην ησυχία του για μία τουλάχιστον μέρα.
  3. Το μίγμα θα διαχωρίζεται, επάνω θα δημιουργηθεί μία γλιστερή, παχύρευστη μάζα και στον πάτο θα είναι υγρό, γι’αυτό να το ανακινήσετε καλά πριν από κάθε χρήση.
  4. Δοσολογία, η συνηθισμένη, 1-1.5 καπάκι για κάθε πλύση.
  Οι ποσότητες είναι μικρές, προσαρμόστε ανάλογα με τις ανάγκες σας και την παραγωγή σας. Εγώ που δεν έχω …εργοστάσιο, κάνω μικρή ποσότητα. Άντε και καλά μπάνια, τα ξαναλέμε σύντομα!

   
 130. Μαρία Γερούκη

  09/07/2014 at 1:20 μμ

  Ξέχασα να σας πω να προσθέσετε λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας για να μοσχοβολούν τα ρούχα σας! Κάνει και για πλύσιμο στο χέρι, δεν κάνει αφρό, μην τρομάζετε, καθαρίζει όμως!

   
 131. Γιώργος - παππούς

  14/07/2014 at 10:18 μμ

  Μαρία να σε ρωτήσω κάτι.
  Εφτιαξα το απορρυπαντικό ρούχων που λες.
  Το είχα δει στο youtube πριν το γράψης και το έφτιαξα βάζοντας τα υλικά που λες (τριμένο σαπούνι- καθαριστική σόδα – βόρακα) αλλά σε τριπλάσια ποσότητα από αυτή που γράφης σε 5 λίτρα νερού.
  Το χρησιμοποίησε η σύζηγος σε ανοιχτό πλυντήριο (κουβά) .Καλά έπλυνε – καθάρισε.
  Θάθελα να ρωτήσω.Τόχης χρησιμοποιήσει σε κλειστό πλυντήριο.??
  Δεν υπάρχει πρόβλημα??

   
 132. Δημήτρης

  18/07/2014 at 3:19 μμ

  Μαρία σε ευχαριστώ για την συνταγή. Οταν είναι να φτιάξω σαπούνι για το πλυντήριο, το προτιμώ υγρό. Δηλ ξεκινάω την διαδικασία της θερμής μεθόδου με ΚΟΗ (καυστική ποτάσα) και αφού «μαγειρέψω το μείγμα για δυο ώρες η και παραπάνω στους 70C ώστε να ολοκληρωθεί η σαπωνοποίηση τότε προσθέτω τον βόρακα με την σόδα πλυντηρίου Na2CO3.και προαιρετικά άρωμα. Μαγειρική σόδα δεν βάζω. Πολύ νερο δεν βαζω για να μην έχω αυτόν τον καταραμένο διαχωρισμό Για μαλακτικό για τα ρούχα τι κομπίνα κανω, διαλύω κιτρικό οξύ (ξυνό) και εδώ βάζω το άρωμα μου (τεχνικό) ώστε να παραμείνει στα ρούχα.
  Παππού δεν υπάρχει πρόβλημα έκρηξης στο κλειστό πλυντήριο, δοκιμασε το άφοβα…
  Καλά μπάνια

   
 133. Μαρία Γερούκη

  19/07/2014 at 7:39 μμ

  Καλησπέρα σας, συγχωρέστε με που άργησα να απαντήσω, αλλά ήμουν εκτός Αθήνας και έκανα αποτοξίνωση…από το μηχάνημα του διαβόλου…Αυτό το υγρό σαπούνι το έχω χρησιμοποιήσει για πλύσιμο στο χέρι, κυρίως για σκούρα ρούχα, γι’αυτό και δεν ήθελα να είναι μεγάλη η περιεκτικότητα σε σαπούνι! Τα ρούχα καθαρίζουν καλά και κυρίως είναι πολύ μαλακά, χωρίς χρήση μαλακτικού. Φίλες που το χρησιμοποίησαν στο πλυντήριο, δήλωσαν ότι καθαρίζει εξίσου καλά. Σκέφτομαι να το χρησιμοποιήσω και εγώ και θα σας ενημερώσω για τις εντυπώσεις μου. Δημήτρη, θέλω πολύ να φτιάξω σαπούνι στερεό και υγρό με ΚΟΗ, αλλά μου φαίνεται δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία και γι’αυτό δεν το έχω τολμήσει ακόμη! Όμως στη ζωή όλα ένα ρίσκο είναι, οπότε τι στο καλό…νομίζω ότι έρχεται η ώρα που θα το τολμήσω! Ανασυντάσσω δυνάμεις και θα σας δώσω συνταγές για φαρμακευτικά σαπούνια. Τα δικά μου έχουν ωριμάσει, είναι έτοιμα για να τα χρησιμοποιήσω οπότε…πρώτο πειραματόζωο εγώ…και μετά εσείς! Καλή συνέχεια σε όσους κάνουν διακοπές…κάντε μια βουτιά και για μας…μαζέψτε θετική ενέργεια γιατί θα σας χρειαστεί…δύσκολος χειμώνας έρχεται…

   
  • Δημήτρης

   25/07/2014 at 11:10 μμ

   Μαρία, καλή συνέχεια, έψαξα βρήκα ένα βίντεο από τον «Ορέστη» που δείχνει πως γίνεται η παραγωγή στερεού σαπουνιού με την θερμή μέθοδο. Κάπως έτσι το παρασκευάζουν και εδώ στο χωριό μέσα σε μεγάλες χύτρες που καίνε ξύλα από κάτω…
   Λοιπόν το βίντεο ευρίσκεται σε αυτή την διεύθυνση και νομίζω θα σου βάλει ιδέες χα χα χα

    
  • Δημήτρης

   25/07/2014 at 11:18 μμ

   Και εδώ ένα ωραίο άρθρο http://www.kpe-pertouliou-trikkaion.gr/attachments/202_sapouni.pdf που βρήκα με το google..

    
   • tkant

    28/07/2014 at 8:42 πμ

    Καλό είναι εκτός από ένα μικρό λαθάκι. Στην αρχή του κειμένου γράφει «Στην εν ψυχρώ διαδικασία……………Η αντίδραση συνήθως διαρκεί πολλές ημέρες και όταν θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί, το προϊόν τοποθετείται καλούπια και αφήνεται να στερεοποιηθεί.» κάτι που δεν ισχύει. Στην εν ψυχρώ διαδικασία η διάρκεια παρασκευής είναι περίπου 20 λεπτά και αφού τοποθετηθεί σε καλούπια και στερεοποιηθεί το αφήνουμε να ωριμάσει για 2-4 εβδομάδες.

     
 134. Δημήτρης

  02/08/2014 at 8:17 μμ

  🙂

   
 135. Μαρία Γερούκη

  06/08/2014 at 1:31 πμ

  Χίλια ευχαριστώ Δημήτρη! Περιμένω να τελειώσει…η κάψα του καλοκαιριού, να μαζευτούν τα κεφάλια μέσα…και θα το τολμήσω…

   
  • Δημήτρης

   07/08/2014 at 2:00 μμ

   Τίποτα, ν’σαι καλά Μαρία, καλές διακοπές… 🙂

    
 136. Μελιγγιώτης Γιάννης

  14/08/2014 at 11:44 μμ

  Τη λείανση των γωνιών των σαπουνιών με ποιον τρόπο (τον κατά την άποψή σου καλύτερο και ταχύτερο) μπορούμε να την επιτύχουμε;

   
  • tkant

   16/08/2014 at 6:33 πμ

   Αν θέλεις να αποφύγεις να τα πας στον τόρνο, μπορείς να τα λειανεις με ένα ίσιο μαχαιρακι. Υπάρχουν βέβαια και καλούπια που είναι έτοιμα με στογγυλεμενες άκρες.

    
 137. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

  24/02/2015 at 3:55 μμ

  καλησπέρα
  ήθελα να ρωτήσω σχετικά κάτι με το λάδι..Σε τι θερμοκρασία πρέπει να είναι το λάδι όταν βάζουμε μέσα το νερό με τι καυστική σόδα ??υπάρχει λόγος που έχεις τι κατσαρόλα πάνω στο μάτι τις κουζίνας?? ευχαριστω

   
 138. tkant

  24/02/2015 at 4:30 μμ

  Καλησπέρα Αλέξανδρε
  Το λάδι θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε είναι η ψυχρή μέθοδος)

   
 139. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

  27/02/2015 at 4:32 μμ

  οκ ευχαριστω πολυ

   
 140. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

  02/03/2015 at 1:24 μμ

  έχουμε γίνει κουραστική με τις ερωτήσεις αλλά έχω ακόμα μια..σαπούνι με ηλιέλαιο αντί ελαιόλαδο γίνετε ?και αν ναι ξέρεις δοσολογίες??ευχαριστώ

   
 141. tkant

  02/03/2015 at 2:50 μμ

  Αλέξανδρε, σε ποιο σημείο του κειμένου σταμάτησες να διαβάζεις;
  Συνέχισε το διάβασμα και είμαι σίγουρος ότι θα βρεις την απάντηση που ζητάς ξεκάθαρα μέσα στο κείμενο.

   
 142. Anthi Fp (@AnthiFp)

  19/03/2015 at 4:31 μμ

  Paidia kalispera dokimasa na kanw sapouni me etoimo prasino elaioladou. To ekana polu mikra kommatia k prospathisa na to liwsw se mpen mari alla tipota. Ystera to evala kateftheia sto mati se polu xamili fwtia alla pali tipota. Arxise kapws na malkwnei k ustera pire ena kafeti xrwma san na kegotan se kamia periptvsi omws den egine san ladaki. Mporei kapoios na me voithisei?

   
 143. Γιώργος - παππούς

  27/03/2015 at 7:23 πμ

  Ανθή μάλλον υγρό σαπούνι θάθελες να φτιάξης και μπερδεύτηκες επειδή γράφης γκρίκλις.

  Για υγρό σαπούνι από πράσινο ή λευκό σαπούνι ελαιολάδου για ευκολία το τρίβουμε στον τρίφτη.Στις μεγάλες τρύπες δεν χρειάζεται νάναι πολύ ψιλό.Προσοχή μην το ξεχάσης στο πάγκο το βρει κανένας και το ρίξει στη μακαρονάδα γιατί την έβαψε.Θα βγάζει αφρούς μια βδομάδα.
  Στη συνέχεια το βάζουμε σε ένα μπολ ζεσταίνουμε νερό (σε μπρίκι όχι στο μπολ) και ρίχνουμε σιγά
  σιγά στο τριμένο σαπούνι ανακατεύοντας με ενα κουτάλι μέχρι να γίνει όσο πηχτό το θέλουμε.
  Στα 100 γραμμάρια σαπούνι μπορεί να πάρει και 500 γραμάρια νερού.Την άλλη μέρα που θα κρυώσει αν είναι πηχτό του ρίχνουμε ακόμη λίγο ζεστό νεράκι και ανακατεύουμε.
  Για καλίτερο αφρισμό δεν ρίχνουμε νερό της βρύσης αλλά απεσταγμένο.Που θα το βρείς.??
  Δεν θα σου τα πω όλα εγώ.Στείλε το σύζυγο ή το αγόρι σου ότι έχης να σου φέρει.

  Αν και από ότι βλέπω στη φωτογραφία δεν είσαι ξανθιά,καλού κακού τα έγραψα αναλυτικά
  γιατί μπορεί να τάχης βάψει επίτηδες μαύρα.
  Εύχομαι καλή επιτυχία.

   
 144. Ανδριάνα

  09/04/2015 at 10:00 πμ

  Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση! Είχα ακούσει ότι μέσα στο μείγμα της καυστικής σόδας και του νερού να ρίχνουμε λίγο αλάτι και να πέφτει το PH..ισχύει αυτό;

   
  • tkant

   09/04/2015 at 11:08 πμ

   Καλημέρα Ανδριάνα.
   Όχι δεν ισχύει. το αλάτι το κάνει μόνο πιο νόστιμο. Το χρησιμοποιούσαν παλιά με τη θερμή μέθοδο για να ξαφρίζουν το μείγμα που έβραζε γιατί χρησιμοποιούσαν λάδια με διάφορα υπολείμματα μέσα και η προσθήκη αλατιού πιθανότατα δημιουργούσε άνωση των υπολειμμάτων και τα έπαιρναν από το πάνω μέρος με μία κουτάλα.
   Εάν θέλεις να ρίξεις το Ph ώστε να το χρησιμοποιήσεις πιο γρήγορα μπορείς να ακολουθήσεις τη συμβουλή του Δημήτρη (μπορείς να το βρεις μερικά μηνύματα παραπάνω) και να ρίξεις μια μικρή ποσότητα χυμό λεμονιού. Το λεμόνι επειδή είναι οξύ μπορεί να εξουδετερώνει το Ph της βάσης που είναι η ποτάσας.
   Καλή επιτυχία

    
   • Γιώργος - παππούς

    14/04/2015 at 11:41 πμ

    Σωστός ο Θόδωρας.
    Να προσθέσω ότι το αλάτι κάνει το σαπούνι πιο σκληρό ειδικά αν χρησιμοποιησουμε διάφορα έλαια όπως π.χ. αμυγδαλέλαιο που κάνει μαλακό σαπούνι και γλιτσιάζει.Με σκέτο ελαιόλαδο δεν έχουμε πρόβλημα γιατί το σαπούνι είναι αρκετά σκληρό.
    Το αλάτι όμως έχει την ιδιότητα να μειώνει τον αφρισμό του σαπουνιού οπότε μην το παρακάνουμε γιατί δεν θα βγάζει καθόλου αφρό.Δεν τόχω δοκιμάσει στο σαπούνι (στη σαλάτα ναι) το αλάτι Ιμαλαίων το οποίο όπως έχω διαβάσει κάπου (παππούς είμαι δεν τα θυμάμαι και όλα) δεν κόβει τον αφρισμό όπως το άλλο (από το Μεσολόγγι καλέ).

     
 145. Τζέσσυ

  25/05/2015 at 12:21 μμ

  Δεν έχω διαβάσει τίποτα καλύτερο!!!!!!!!

  Ενημερώθηκα…
  Γέλασα με τον καταπληκτικό τρόπο παρουσίασης

  Εποικοδομητικός και διασκεδαστικός!!!!!!

  Όποιος υπογράφει εδώ…
  ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ!!!!!!!!

  Ευχριστώ πολύ για τις πληροφορίες.

  Τζέσσυ

   
  • tkant

   25/05/2015 at 12:42 μμ

   Τζέσσυ σε ευχαριστώ.
   Να είσαι πάντα καλά και καλή επιτυχία στις προσπάθειές σου.

    
 146. PenelopeKop

  31/05/2015 at 2:05 πμ

  Πολύ κατατοπιστικές οι οδηγίες ! Θα δοκιμάσω τη συναταγή σε λίγο καιρό. 🙂

   
 147. Νίκος Βερβέρης

  26/09/2015 at 3:23 μμ

  Σχετικά με το αλάτι στη θερμή διαδικασία, κατάφερνε να απομακρύνει τη διαλυμένη στο νερό παραπανίσια καυστική σόδα, με το να αυξάνει το ειδικό βάρος διαλύματος νερού – σοδας – διάφορων κατάλοιπων και να τα κάνει να καθιζάνουν, οπότε το σαπούνι σαν ελαφρύτερο ανέβαινε στην επιφάνεια.
  Σχετικά με τα καλούπια που χρησιμοποιήθηκαν στην παραπάνω συνταγή, νομίζω ότι δεν είναι κατάλληλα για σαπούνι ελαιολάδου, μια που δεν επιτρέπουν, λόγω μικρού όγκου, την ανάπτυξη και διατήρηση υψηλών θερμοκρασιών, που βοηθούν τη σαπωνοποίηση, στο χρονικό διάστημα που η σαπουνόμαζα παραμένει στο καλούπι. Θα μπορούσαν όμως να μπουν στο φούρνο στους 60 βαθμούς Κελσίου για 4 ώρες, και να παραμείνουν εκεί με κλειστό το φούρνο για άλλες 24 ώρες. Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στην ολοκλήρωση της σαπωνοποίησης.
  Τέλος το νερό θεωρώ ότι είναι πολύ και θα μπορούσε η διαδικασία να γίνει αρκετά καλύτερα με ποσότητες κάτω από 300ml μέχρι και 260ml ! γι αυτή την ποσότητα της καυστικής.

   
 148. tkant

  28/09/2015 at 10:56 πμ

  Σε ευχαριστούμε για τις πληροφορίες Νίκο.
  Επισήμανα μόνο ότι τα περισσότερα σχόλια σου αναφέρονται στη θερμή μέθοδο, για να γίνει ξεκάθαρο από όσους θα το διαβάσουν.
  Για τα καλούπια τώρα να πούμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο θέμα επειδή η διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω αναφέρεται στην ψυχρή μέθοδο όπου τα υλικά μας είναι, και παραμένουν και όταν χυθούν στο καλούπι, σε θερμοκρασία δωματίου.

   
 149. Γιώργος - παππούς

  06/10/2015 at 5:42 πμ

  θόδωρα παρατήρησα ότι έκανες πιο έντονη την ημερομηνία κάτω από το όνομα. Τουλάχιστον τώρα φαινεται πότε γράφτηκε το κάθε ποστ.Πριν μου έβγαιναν τα μάτια αλλά δεν την έβλεπα.
  Από ευγένεια δεν σου το έλεγα να μην σε προβάλω Βέβαια επιδείνωνε την κατάσταση και η πρεσβυωπία μου,αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία και αφορά εμάς τους λίγο μεγαλίτερους.
  Θάθελα να προσθέσω ότι ο καιρός σιγά κρυώνει και είναι η καλίτερη εποχή για τους λάτρεις να
  αρχίσουν την παρασκευή των σαπουνιών τους.Άντε και «καλά σαπούνια» αφού πρώτα μελετήσετε τις οδηγίες με μεγάλη κατάνυξη και ευλάβεια.

   
  • tkant

   06/10/2015 at 9:01 πμ

   Γιώργο καλημέρα. Δεν πείραξα τίποτε. Έχω βάλει όμως το wordpress να φτιάχνει κάτι τέτοιες λεπτομέρειες που κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη.
   Ίσως πάλι, κάποιος να τους είπε ότι όταν κάθεσαι στον υπολογιστή σε βλέπει να πηγαίνεις μπρος πίσω στην οθόνη και κατάλαβαν ότι η εμφάνιση της σελίδας τους θέλει βελτίωση. Η πιο πιθανή περίπτωση όμως είναι ότι άρχισες να ξανανιώνεις και βλέπεις καλύτερα (εξάσκηση το λένε κάποιοι άλλοι)

    
 150. Άσχετος!

  10/10/2015 at 8:02 μμ

  Τέλεια .. γλώσσα η αρθρογράφος και κατατοπιστική ! Και να μη θες να το διαβάσεις τις οδηγίες είναι αδύνατο!..
  Δεν έχω φτιάξει ποτέ σαπούνι ( έφτιαχνε η μάννα μου με ποτάσα και μούργα σε καζάνι πολλων κιλών όταν ήμουνα ακομα … μειράκιον) , αλλά είμαι στη διαδικασία έρευνας, …αγόρασα θερμόμετρο λέιζερ, παράγγειλα ξύλινα καλούπια , είμαι σε καλό δρόμο !
  Έχω μερικά δωμάτια που νοικιάζω και θέλω να φτιάξω «αλλιώτικα» σαπουνάκια υψηλής ποιότητας με βάση το ελαιόλαδο, τη κηρήθρα, βοτανα απο τριγύρω μπλα.. μπλα μπλα .. για τους πελάτες μου…
  Είναι γεγονός ότι το υλικό είναι απίστευτα πολύ και σχεδόν χαοτικό στο διαδίκτυο και είμαι μπερδεμένος (κάπως) …
  Θα ήθελα μια βοήθεια «εν χριστώ αδερφοί» από τους …εντρυφήσαντες (χωρίς γράψιμο- διάβασμα, είμαι ο ακουστικός και ο σπασίκλας τύπος των ερωτήσεων ) , ελπίζω κάποιος να φιλοτιμηθεί να μου τα πει ακούγοντας και ερωτήσεις μου και στέφοντας με στη καταλληλότερη επιλογή υλικών αρωμάτων κλπ. .. κλπ.
  Tnxs in advance
  (6977227***) θα καλέσω εγώ για να μη πει κανείς: Θες … το θες και ξουρισμένο! Κι εγω θα τη βγάλω την υποχρέωση :)) ..)

   
  • tkant

   12/10/2015 at 12:56 μμ

   Σπύρο, μετά την επικοινωνία που είχαμε θεώρησα καλό να σβήσω το κινητό σου από τη σελίδα ώστε να μην είναι σε κοινή θέα.

    
 151. Άσχετος!

  15/10/2015 at 4:01 μμ

  οκ …Φχαριστώ πολύ Theo! Έφτιαξα και τα καλούπια, παράγγειλα και … τη λούφα που μου πες σε διάφορες εκδοχες και εντός των ημερών θα γίνει η ….έκρηξη…. ))))) Απλα παράτολμος ον θα κάνω μια…. βουτιά σε λιγο βαθύτερα νερά, λαμβάνοντας βεβαίως υπ΄ όψη τον κίνδυνο της αποτυχίας …. Όχι τίποτα σπουδαίο, λίγο καρυδέλαιο κι λίγο βόρακα μ’ εγδαρε ο καρ… ο φαρμακοτρίφτης!) στη συνταγή ελαιολάδου… Πάντως ευχαριστώ και δημόσια για την επικοινωνία…

   
 152. Άσχετος!

  15/10/2015 at 9:48 μμ

  Eπανέρχομαι με μια οιωνεί «»μελέτη»» για δημόσια κριτική και διαβούλευση (ειδικών, ή ειδικότερων, τες… πα… ! )
  To be or not to be, is the question! να το κάμω, ή όχι δηλαδή

  Με ελαιόλαδο και μελισσοκέρι

  433 gr. ελαιόλαδο (0,134 )
  28 gr. μελισσοκέρι ( 0,069) (το λιώνουμε στο ελαιόλαδο )
  45 gr. έλαιο καρύδας (0,190) ( έχω αγοράσει ήδη εξευγενισμένο)
  59 gr. καυστική σόδα (Έχω υπολογίσει υπερλίπανση 5%)
  10 gr βόρακας ( περιπου 15% , προσθέτω το βόρακα στο διάλυμα της καυστικής σόδας)

  130 gr. νερό στο οποιο εχω βράσει θυμάρι ( εκχυλισμα) , (θερμοκρασία λαδιών και διαλύματος σόδας 55C)
  Χρόνος tracing 12λεπτά ?

  Ακόμα, προσθήκη τριμμένου θυμαριού στη μάζα & μαύρων σπόρωνς από τον καρπό φυσικής βανίλιας ( Μαδαγασκάρης) και το εξωτερικό μέρος του καρπού της βανίλιας σε ψιλοκομμένα κομματάκια επίσης
  Προσθήκη ελαχιστων σταγόνων βρώσιμου ελαίου κρεμώδους βανίλιας στο τέλος της διαδικασίας σαπωνοποίησης

  Στα ξεχωριστά ( ατομικά) καλούπια θα τοποθετήσω το scrap λούφας ( είπε o tkant ,…tnxs for Idea ) όσο το δυνατό σε μεγαλύτερη έκταση…

  χρόνος στο καλούπι 48 ώρε(?)

  Ωρίμανση 6 με οκτώ εβδομάδες για να σκληρύνει(?)
  Πάσα ….προσφορά, ή κριτική δεκτή …

   
  • tkant

   16/10/2015 at 11:05 πμ

   Μια χαρά είναι η συνταγή.
   Καλή αρχή και καλή επιτυχία στις προσπάθειες.

   Επιφυλάσομαι για την προσφορά σου να κάνω τρεις μήνες δωρεάν διακοπές στο ξενοδοχείο σου πίνοντας κοκτέϊλ δίπλα στην πισίνα πριν το χαλαρωτικό μασάζ του απογεύματος και το ξέφρενο βραδυνό πάρτυ.
   Παιδιά, όπως καταλαβαίνετε, δυστυχώς χάσατε που δεν προλάβατε να πάρετε πρώτοι τηλέφωνο και να βοηθήσετε τον «Ασχετο» (Σπύρο). Αυτά όμως παθαίνει όποιος δεν παρακολουθεί σε καθημερινή βάση το blog μου.

    
 153. Άσχετος!

  16/10/2015 at 3:56 μμ

  Den exo pisina kardia mou ! Απλά είμαι δίπλα, 10 μ. απ’ τη θάλασσα και μασάζ δε κάνω σε άντρες! Φερ’ τη μασέρ μαζί σου ! ….
  ps: Ελπιζω να την τσεκάρισες πριν… αποφανθείς

   
  • tkant

   20/10/2015 at 9:11 πμ

   Βρε Σπύρο, βρε Σπύρο, χαλάς όλη τη μαγεία.
   Και για τη συνταγή την τσέκαρα ναι, είναι μια χαρά.

    
 154. Άσχετος

  17/10/2015 at 1:44 μμ

  Α κάτι ακόμα αγαπητε theo, στείλε μου εκείνο το exelaki κι εμένα μπας και μπορέσω να το δουλέψω και να μη κάνω τις πραξεις στη μαύρη πλάκα ….

   
  • tkant

   20/10/2015 at 9:52 πμ

   Σπύρο αδιάβαστο σε βρίσκω σήμερα. Αύριο, θέλω σε παρακαλώ, να είσαι εδώ με τον κηδεμόνα σου να συζητήσουμε μερικά πράγματα.
   Το excel-άκι βρίσκεται λίγα βήματα πιο πάνω και συγκεκριμένα στο τέλος της περιγραφής για το πως φτιάχνουμε στερεό σαπούνι. Για να το βρεις σηκώνεις τη μπάρα που βρίσκεται δεξιά του παραθύρου σου και τη βαστάς γερά προς τα πάνω χωρίς να σου πέσει. Στη συνέχεια βρίσκεις το σημείο που λέει με κόκκινα αριστερά γράμματα όπως αυτά που γράφει ο Αλέξης της δεύτερης φοράς κόντρα δεξιά «μπορείτε να κατεβάσετε το excel-άκι». Το πατάς και με ένα μαγικό τρόπο ανοίγει ένα μικρό παραθυράκι που σε ρωτάει εάν θέλεις πράγματι να κατεβάσεις το excel-άκι στον υπολογιστή σου. Εσύ του απαντάς το θέλω, το θέλω, το θέλω πολύ και τσουπ, έρχεται και κάθεται με χάρη στο σκληρό σου δίσκο. Από κει και πέρα τα πράγματα είναι απλά (φαντάζομαι).

    
 155. Άσχετος

  20/10/2015 at 10:37 μμ

  Μη με μαλώνεις δάσκαλε! Είμαι μεγάλο πιδί και είχα και πρόβατα ν’ αρμέξω!….
  Aγαπητέ Theo !
  Tο κατέβασα το γ…. το εχελάκι πριν το «agiouto» , αλλά δεν χαμπαριάζω γρι… (Όταν έκανα βοηθητική διδασκαλία για να μαθω 5 κολυβοκομπιουτρογράμματα , να μην είμαι …θεόστραβος το exel μας το περασαν σχεδόν ντούκου) άσε που για σένα αυτά είναι παιχνίδια , αλλά έλα να πάμε για …ψάρεμα να σε δω τι θα …..πιάσεις ! ))) … Μάλλον θα χρειαστεί να το έχω ανοιχτό το πρόγραμμα και να μιλάμε στο τηλ , να κάνω ένα παράδειγμα για να πάρω κάπως μπροστά …. Άσε να κανω τη πρώτη απόπειρα αύριο ( ελπίζω να μου φέρει τη λούφα αύριο το porta porta) και τα λ;eμε….. tnxs in advance !

   
  • tkant

   21/10/2015 at 9:42 πμ

   Σπύρο μου, ακριβώς κάτω από το σύνδεσμο που έχω βάλει για να κατεβάσεις το excel-άκι, έχω κάνει ανοικτή διδασκαλία επειδή ήμουν σίγουρος ότι την ημέρα που δίδασκαν το excel κάποιοι θα είχαν πάει για άρμεγμα. Ο τίτλος είναι «Πως χρησιμοποιούμε το excel-άκι σε έξι απλά βήματα». Ρίξε μια ματιά. Είναι όλα απλά γραμμένα. Αν όμως σου μείνει κάποια απορία εδώ είμαστε.
   Όσο για το ψάρεμα, να είσαι σίγουρος ότι θα πιάσω περισσότερα ψάρια από σένα αφού έχω με το μέρος μου την τύχη του πρωτάρη.

    
 156. Ιωάννα

  14/01/2016 at 4:54 πμ

  Δεν έχω λόγια για την περιγραφή! Θα το δοκιμάσω!

   
 157. Εύη

  17/06/2016 at 10:01 μμ

  καλησπέρα σας. παρατήρησα ότι μια παρτίδα σαπουνιού μου, εμφάνισε πορτοκαλί κηλίδες στην επιφάνειά τους. πρόκειται για τάγγισμα μάλλον. θέλουν πέταμα? ή μπορώ να το σώσω με κάποιον τρόπο?

   
 158. Γιώργος-papoys

  09/08/2016 at 6:40 πμ

  Τους καλοκαιρινούς μήνες ειδικά αν έχει και πολύ ζέστη,ενέχουν πολλοί κίνδυνοι για αποτυχίες
  στην παρασκευή σαπουνιών.
  Για αυτό λέμε ότι καλίτερη εποχή για σαπούνια είναι από Οκτώβριο και μετά που πέφτει η εξωτερική θερμοκρασία.

   
 159. mi3035

  10/09/2016 at 6:33 μμ

  Καλησπέρα Θοδωρή,
  γνωρίζεις συνταγή για παρασκευή σαπουνιού σε νιφάδες?

   
  • tkant

   10/09/2016 at 9:00 μμ

   Καλησπέρα
   Γνωρίζω μια αρχαια μυστική συνταγή με την οποια μπορεί να φτιαξει κάποιος νιφαδες αλλά και συννυφαδες σαπουνιού και έχει ως εξης: «πιάνουμε το στερεό σαπούνι που έχουμε φτιαξει και το περνάμε στον τρίφτη».
   Οι νιφάδες σαπουνιού δεν είναι τίποτε περισσότερο απο τριμμένο σαπουνι.
   Καλη επιτυχία.

    
 160. Μανώλης

  06/11/2016 at 10:50 πμ

  Καλημέρα! Πολύ κατατοπιστικό και χρήσιμο…. Συγχωρέστε μου όμως μία απορία (…): Το λάδι όταν αναμιγνύεται με την καυστική σόδα, είναι σε θερμοκρασία δωματίου;;; Ευχαριστώ και να είστε καλά.

   
  • tkant

   06/11/2016 at 3:58 μμ

   Καλησπέρα Μανώλη.
   Ναι, στην παρασκευή στερεού σαουνιου το λάδι θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
   Καλη επιτυχια

    
 161. ΜΗΝΆΣ

  31/01/2019 at 7:08 μμ

  Καλησπέρα.αντί για καυστική σόδα μπορω να χρησιμοποιήσω καυστική ποτάσα;; για στέρεο σαπουνι; ή θα είναι πολυ όξινο;;
  Και αν ναι,,σε τι αναλογιες;;
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ

   
  • tkant

   31/01/2019 at 7:25 μμ

   Καλησπέρα Μηνά. Η απάντηση είναι όχι. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις καυστική ποτάσα γιατι το σαπούνι σου δεν θα πήξει εντελώς ποτέ.
   Γιατί όμως θέλεις να κάνεις κάτι τέτοιο?

    
   • ΜΗΝΆΣ

    31/01/2019 at 8:08 μμ

    Οταν συγκέντρωνα τα υλικά,»βλακωδώς» πήρα ενα σακουλάκι»καυστική σόδα»απο εναν φίλο(αντι να αγοράσω..)εκανα λοιπόν την συνταγή»σαπουνι με δεντρολίβανο παρακαλώ…)το εβαλα σε καλούπι,και ΑΚΡΙΒΏΣ εκείνη την ώρα,μου είπε οτι ΤΕΛΙΚΆ είναι καυστική ποτάσα!!!!αυτο έγινε εχτες!να το πεταξω το υλικο;;;

     
   • tkant

    31/01/2019 at 8:27 μμ

    Κοιταξε. Το πιθανότερο ειναι να ειναι καυστικη σοδα. Το λεω επειδη η καυστικη ποτασα, που ειναι για σαπούνι, πουλιέται μονο σε ειδη χημικων.
    Δες, αν σου πηξει κανονικα, τοτε ειναι καυστικη σοδα. Αν οχι, τοτε ειναι καυστικη ποτασα.

     
   • ΜΗΝΆΣ

    31/01/2019 at 9:04 μμ

    Σευχαριστω πολυ…και συγχαρητήρια για την όλη βοήθεια οιυ προσφέρεις

     
   • tkant

    31/01/2019 at 10:45 μμ

    Κι εγω σε ευχαριστω. Καλη συνεχεια

     
 162. ΜΗΝΆΣ

  02/02/2019 at 8:23 μμ

  Φιλε μου γεια σου!σε παρακαλώ,βγάλε με απο μια δύσκολη θεση!οπως σου ειχα αναφέρει σε προηγούμενο μήνυμα μου,δεν ήξερα εαν το υλικό που είχα,ητανε καυστική σοδα ή ποτασα!!!εγω ακολουθησα τα βήματα που λες,το εβαλα σε καλούπι,και τωρα (μετα απι τέσσερις ημερες)ειδα οτι εχει σκληρηνει.το «ξεκαλουπωσα»και το αφησα…
  Τι γινετε τωρα;;;
  Εαν ητανε ποτασα,δεν θα σκλυρηνε;;
  Να το κρατησω;;;
  Να το πεταξω;;;
  ΣΩΣΕ ΜΕ….😊

   
  • tkant

   02/02/2019 at 11:45 μμ

   Το κρατας και ακολουθείς τις οδηγίες για το στερεο σαπουνι.
   99% το υλικο που χρησιμοποιησες ηταν καυστικη σοδα, κι οχι καυστικη ποτασα.

    
   • ΜΗΝΆΣ

    04/02/2019 at 6:16 μμ

    Φιλε μου γεια σου!!!το κρατησα το σαπούνι,αλλα σήμερα ειδα.οτι εχει βγαλει διάφορους λεκέδες σαν στιγματα,σαν να το εκαψες με αναπτήρα σε εκεινα τα σημεία;;δεν ξερω αν σου λεει κατι!!!
    Επισεις,,εψαξα να βρω(αλλα δεν τα κατάφερα) εαν μπορω να χρησιμοποιησω ΜΟΝΟ ηλιέλαιο…
    Μπορώ;;
    Και αν ναι,σε τι ανολογια;;; ή εαν εχεις καποιες συνταγές…
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ

     
   • tkant

    05/02/2019 at 5:22 μμ

    Οι λεκεδες πιθανον να προέρχονται απο ανεπαρκες ανακάτεμα ή απο αυξημενη θερμοκρασία κατα τη διαρκεια της παρασκευής. Για αλλα ελεια εκτος απο ελαιόλαδο θα χρησιμοποιήσεις το excel που θα βρεις στις οδηγίες

     

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: